Upotreba startnog oružja

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Post Reply
Groff
Razvodnik
Razvodnik

Upotreba startnog oružja

Post by Groff » 05 Mar 2019, 21:06

Molio bih objašnjenje od forumaša koji radi u policiji slijedeće: ako prilikom šetnje sretnem agresivnu osobu ili agresivnog psa i upotrebim startno oružje u svrhu samo-odbrane, sa streljivom koje sadži suzavac ili papar da li snosim kakve zakonske posljedice. Podrazumijevam da prilikom šetnje oružje nije vidljivo.
Hvala unaprijed i pozdrav !
Ploviti je potrebno, živjeti nije !

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: Upotreba startnog oružja

Post by Darko11 » 05 Mar 2019, 22:08

Ne vjerujem da ti je ikakav vid samoobrane dozvoljen u ovoj govedjoj drzavi.Trebas lijepo biti civiliziran i dopustiti psu da te zakolje ili ponosno pobjeci.

Groff
Razvodnik
Razvodnik

Post by Groff » 06 Mar 2019, 14:25

Groff wrote:Molio bih objašnjenje od forumaša koji radi u policiji slijedeće: ako prilikom šetnje sretnem agresivnu osobu ili agresivnog psa i upotrebim startno oružje u svrhu samo-odbrane, sa streljivom koje sadži suzavac ili papar da li snosim kakve zakonske posljedice. Podrazumijevam da prilikom šetnje oružje nije vidljivo.
Može odgovor i na Pm ako se netko ne želi eksponirati.

damirdj75
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by damirdj75 » 06 Mar 2019, 14:32

Mislim da to baš nije najidealniji način obrane . Možda agresivni ima nešto jače od ćoraka :mrgreen:
Izbjegavaj šetnju gdje se kreću takvi :D :D

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 06 Mar 2019, 18:50

Darko11 wrote:Ne vjerujem da ti je ikakav vid samoobrane dozvoljen u ovoj govedjoj drzavi.Trebas lijepo biti civiliziran i dopustiti psu da te zakolje ili ponosno pobjeci.
Sva sreca da si ovo ti napisao ...!!!

:A25: :A25: :A25:
Nemoguće je Nemoguće

Groff
Razvodnik
Razvodnik

Post by Groff » 07 Mar 2019, 21:15

damirdj75 wrote:Mislim da to baš nije najidealniji način obrane . Možda agresivni ima nešto jače od ćoraka :mrgreen:
Izbjegavaj šetnju gdje se kreću takvi :D :D
To nije odgovor na moj upit. Hvala Bogu sa svojih 60 godina znam kuda se kretati i šetati.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Has thanked: 1 time

Post by Barut » 08 Mar 2019, 12:15

Groff wrote:Molio bih objašnjenje od forumaša koji radi u policiji slijedeće: ako prilikom šetnje sretnem agresivnu osobu ili agresivnog psa i upotrebim startno oružje u svrhu samo-odbrane, sa streljivom koje sadži suzavac ili papar da li snosim kakve zakonske posljedice. Podrazumijevam da prilikom šetnje oružje nije vidljivo.
Nije mi jasno zašto bi sebi stvarao dodatne probleme i zvao policiju nakon takvog događaja? :D

Uglavnom, ako si mislio nositi neki poluautomatski plašljivac, to možeš zaboraviti. Neki dan sam bio u PU i rekli su mi da planiraju prebaciti poluatomatsko plinsko oružje u B kategoriju, tako da neće biti ništa od nošenja istog za pasom.
The truth is hate to those who hate the truth.

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 08 Mar 2019, 15:52

Za sada policija nije zakonodavno tijelo a po postojećem zakonu koji je nedavno izglasan, plinsko oružje spada u C kategoriju i može se nositi skriveno i koristiti za samoobranu. Osim elementa zastrašivanja (upitno) plinski pištolj nema prednosti pred sprejem posebno pred onima gdje se aktivna komponenta nalazi u gelu. On ima veći domet, precizniji je i mala je mogućnost samokontaminacije.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 08 Mar 2019, 20:38

Sprej je najvece sra..nje na otvorenom,jos ako puse vjetar,gore naebe onaj ko prska, nego onaj na koga se prska.

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 08 Mar 2019, 22:41

Zato se sve više koristi kombinacija gel+OC. OC je puno učinkovitiji i za razliku od nadražljivaca na bazi klora djeluje na osobe pod utjecajem alkohola i opijata.

Groff
Razvodnik
Razvodnik

Post by Groff » 08 Mar 2019, 23:27

samoborac wrote:Za sada policija nije zakonodavno tijelo a po postojećem zakonu koji je nedavno izglasan, plinsko oružje spada u C kategoriju i može se nositi skriveno i koristiti za samoobranu. Osim elementa zastrašivanja (upitno) plinski pištolj nema prednosti pred sprejem posebno pred onima gdje se aktivna komponenta nalazi u gelu. On ima veći domet, precizniji je i mala je mogućnost samokontaminacije.
Hvala samoborac !

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Has thanked: 1 time

Post by Barut » 09 Mar 2019, 13:10

samoborac wrote:Za sada policija nije zakonodavno tijelo...
Nije? A tko je onda napisao ovaj zakon o oružju? :D
samoborac wrote:...a po postojećem zakonu koji je nedavno izglasan, plinsko oružje spada u C kategoriju i može se nositi skriveno i koristiti za samoobranu.
Sa svime se ja tu slažem, ali zakon ne tumačimo ni ti ni ja, već policija. A oni su uzeli podstavak 15 stavka 2 u članku 7 zakona i tumače ga da se to odnosi na praktički sve PA plinsko oružje:
Zakon wrote:Članak 7.
(2) Oružje kategorije B – vatreno oružje za koje je potrebno odobrenje:
...
15. poluatomatsko plinsko oružje koje se može lako prepraviti
...

Sent from my iPad using Tapatalk Pro
The truth is hate to those who hate the truth.

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 09 Mar 2019, 14:49

Mislim da smo otplovili malo predaleko. Ako je izdana potvrda o prijavljivanju oružja C kategorije onda se ono takvim mora i smatrati. Ako dođe do prijave, opravdanost samoobrane ionako utvrđuje sud.

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 11 Mar 2019, 20:55

Kao mlad momak, prilikom trčanja nailazio sam često na agresivne pse, uz mene je uvijek bila pračka (ona malo jača što ide oko zgloba) i nikad mi se nije desilo da me ker ujeo,a bogami se niti vlasnici nisu žalili previše. Kako bih danas postupio dok šetem s djecom, ne želim niti pomisliti.

Post Reply