Izbor streljiva za trening/isprobavanje raznih tipova zrna
Izbor streljiva za trening/isprobavanje raznih tipova zrna
Dragi kolege, malo sam zapeo po pitanju izbora municije koju bi uzeo za trening. Imao sam prethodno otvorenu temu za izbor pištolja za prekriveno nošenje, te dok čekam odobrenje dozvole istražujem razne vrste dostupne municije na našem, a i na tržištu susjednih nam zemalja, poglaviti Slovenije i Austrije. Iako bi po mome mišljenju većina išla ili barem savjetovala jeftiniju municiju FMJ za trening, ja razmišljam s druge strane kako bi bilo da uzmem municiju raznih proizvođača, različitih gramaža i tipova zrna. Konkretno bi isprobao FMJ i HP tip zrna, ima nešto i JHP, subsonic i teža zrna 147 grain i 158 grain. Popis streljiva i tipa zrna je ispod:
1. Pobjeda technology (BiH) Maxxtech 9x19mm 115 i 124 grain FMJ
2. PPU (Srbija) 9x19mm 124 grain FMJ
3. Remington (USA) 9x19mm 124 grain FMJ
4. Geco (Njemačka) 9x19mm 124 grain FMJ
5. Remington (USA) UMC 9x19mm 147 grain FMJ FN
6. Geco (Njemačka) Hexagon 9x19mm 124 grain JHP
7. PPU (Srbija) Subsonic 9x19mm 158 grain FMJ
8. Fiocchi (Italija) Black mamba 9x19mm 100 grain FMJ TC
9. Remington (USA) 9x19mm 158 grain SWC
10. Remington (USA) Golden saber black belt 124 grain JHP +P
Iako subsonic i JHP zrna nemaju previše smisla za moju primjenu, uzeo bih po kutiju čisto za probu da vidim kako se pištolj ponaša s njima i kakvu preciznost ima te da li će ih feedati bez problema. Od svih zrna samo je Golden saber +P i njega definitivno neću ispucati više od 1 kutije jer ima samo 20 komada u kutiji i 10 kn po komadu je metak. Ukupni zbroj je 520 metaka, svi su po 50 komada samo navedeni Golden Saber 20. Cijena streljiva je 1700 kn ukupno za svih 11 kutija. Pištolj iz kojeg ću pucati je Glock 19 Gen 5 MOS FS. Ukoliko bi neka od ove skuplje municije bila znatno bolja od ostale, bi li bilo preporučljivo uložiti u reload ili?
1. Pobjeda technology (BiH) Maxxtech 9x19mm 115 i 124 grain FMJ
2. PPU (Srbija) 9x19mm 124 grain FMJ
3. Remington (USA) 9x19mm 124 grain FMJ
4. Geco (Njemačka) 9x19mm 124 grain FMJ
5. Remington (USA) UMC 9x19mm 147 grain FMJ FN
6. Geco (Njemačka) Hexagon 9x19mm 124 grain JHP
7. PPU (Srbija) Subsonic 9x19mm 158 grain FMJ
8. Fiocchi (Italija) Black mamba 9x19mm 100 grain FMJ TC
9. Remington (USA) 9x19mm 158 grain SWC
10. Remington (USA) Golden saber black belt 124 grain JHP +P
Iako subsonic i JHP zrna nemaju previše smisla za moju primjenu, uzeo bih po kutiju čisto za probu da vidim kako se pištolj ponaša s njima i kakvu preciznost ima te da li će ih feedati bez problema. Od svih zrna samo je Golden saber +P i njega definitivno neću ispucati više od 1 kutije jer ima samo 20 komada u kutiji i 10 kn po komadu je metak. Ukupni zbroj je 520 metaka, svi su po 50 komada samo navedeni Golden Saber 20. Cijena streljiva je 1700 kn ukupno za svih 11 kutija. Pištolj iz kojeg ću pucati je Glock 19 Gen 5 MOS FS. Ukoliko bi neka od ove skuplje municije bila znatno bolja od ostale, bi li bilo preporučljivo uložiti u reload ili?
Re: Izbor streljiva za trening/isprobavanje raznih tipova zr
Moje skromno iskustvo od nekih 1000-1200 komada iz XD mod.2 SC je S&B FMJ, S&B HP, PPU FMJ, PPU HP, neka "BULLET" jeftinjava koja se puni u Zagrebu i nešto Remingtona koje sam dobio na probu. Za ono što ja pucam a to su metalne mete na 15-25m je sve to isti K za pucat i isti K za pogodit.
Naslušao sam se priča o brzim i laganim zrnima "strašne zaustavne moći" tipa Black Mamba i Ruger ARX ali nisam imao prilike probati pa bih se za sada oslonio na HP bilo kojeg proizvođača.
Naslušao sam se priča o brzim i laganim zrnima "strašne zaustavne moći" tipa Black Mamba i Ruger ARX ali nisam imao prilike probati pa bih se za sada oslonio na HP bilo kojeg proizvođača.
Jedan stari čiča, čovjek ima sigurno 40 do 50 godina staža kao lovac i sportski strijelac mi je rekao nešto ako sam ja njega dobro skužio da oni svi koriste HP zrna za trening/natjecanje!? U čemu je tajna ne bih znao...nešto u stilu da FMJ zrno trga papirnatu metu a HP ne... vjerovatno sam ja to krivo pohvatao što priča...
Pošto si spomenuo da pucaš u metalne mete, jel imaš info možda da li se može pucati u onaj rubber dummy što se prodaje u Sloveniji?
Pošto si spomenuo da pucaš u metalne mete, jel imaš info možda da li se može pucati u onaj rubber dummy što se prodaje u Sloveniji?
Mozda ti je rekao WC ili SWC ???............ oni svi koriste HP zrna za trening/natjecanje!...............
HP zrna su PRESKUPA za papir, koriste se za zaustavljanje zive sile jer imaju najmanju mogucnost prolaska korz tijelo a predaju maximalnu energiju na metu....
Nemoguće je Nemoguće
Znam vrlo malo o natjecateljskom i preciznom streljaštvu pa ne mogu komentirati no po nekoj logici HP zrna ne mogu za papir biti bolja od FMJ a i cijena nije ni približna, FMJ dobiješ za 1.50kn/kom.
Ja mogu pucati u što želim jer koristim obližnju vojnu streljanu, naravno uz njihovo dopuštenje. Za službene streljane ne znam što se dopušta, dugo nisam bio u takvoj.
Ja mogu pucati u što želim jer koristim obližnju vojnu streljanu, naravno uz njihovo dopuštenje. Za službene streljane ne znam što se dopušta, dugo nisam bio u takvoj.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
ma samo treniraj sa najjeftinijom opcijom. u pocetku neces vidjeti razliku, osim u novcaniku.
opcija A) najjeftinije
opcija B) slijedece najjeftinije ako A) ne drzi uopce grupu
kad se istreniras, onda pocni birati ka idealnom.
opcija A) najjeftinije
opcija B) slijedece najjeftinije ako A) ne drzi uopce grupu
kad se istreniras, onda pocni birati ka idealnom.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
HP se u kalbiru 9/38/357 pokazao IZUZETNO precizan, ako govorimo o Honday zrnima, rame uz rame sa WC od H&N...Mraz wrote:..... po nekoj logici HP zrna ne mogu za papir biti bolja od FMJ a
......
Nemoguće je Nemoguće
Koja je najjeftinija opcija za 9x19? Moze i veca pakiranja. Za papir iskljucivo.
Gdje? Vrbovec?Mraz wrote: Ja mogu pucati u što želim jer koristim obližnju vojnu streljanu, naravno uz njihovo dopuštenje. Z
Ma ne, ni blizu, ja sam na dosta višoj nadmorskojsjekira wrote:Gdje? Vrbovec?Mraz wrote: Ja mogu pucati u što želim jer koristim obližnju vojnu streljanu, naravno uz njihovo dopuštenje. Z
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
To je .22lr? :pdive37 wrote:S&B,Topshot-1,50 kn komad
Sent from my iPad using Tapatalk Pro
The truth is hate to those who hate the truth.
Mraz wrote:Ma ne, ni blizu, ja sam na dosta višoj nadmorskojsjekira wrote:Gdje? Vrbovec?Mraz wrote: Ja mogu pucati u što želim jer koristim obližnju vojnu streljanu, naravno uz njihovo dopuštenje. Z
Bilo je nekakav češki STV Scorpion 500 komada i S&B po 250 bulk pack za dobru cijenu. FMJ zrno.
Slovenia,topshot(S&B),9x19,sada je 1,6 kn.
Jel se može kupovat streljivo u Sloveniji?
Ja sam nedavno bio i rekao mi je prodavač da može samo sa dozvolom kakva se podiže kod kupnje oružja i koja je 30ak eura. Na HR oružani list (još*) ne ide jer ne može izdati račun obzirom da im je sistem povezan sa policijom. Znači može ako ti netko u Slo uzme na sebe.
*po ulasku HR u EU se trebao taj dio riješiti ali eto, još nije.
*po ulasku HR u EU se trebao taj dio riješiti ali eto, još nije.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Ako mislis uzeto vecu kolicnu u Sloveniji, napravi obrzac a1 u mupu, evropska nabavna dozvola, ista je za municiju i za oruzje
preko nje nabavi, priavi na prelasku granice. Kad imas oruzni list, nije problem
Ta dozvola vrijedi i za 2000 komada, ali si ogranicem pravilom da smijes prenijeti do 500 komada.
Ako mislis uzeti malu kolicinu 50 - 100 komada, onda nema smisla. Bolje kupuj kod nas u trgovini. Makar i malo skuplje.
Inace, probaj jos nazvati ducan Bojna doo, i pitaj za ponudu streljiva, mislim da imaju najpovolkjnije ponude za pistoljsko streljivo u HR u maloprodaji.
preko nje nabavi, priavi na prelasku granice. Kad imas oruzni list, nije problem
Ta dozvola vrijedi i za 2000 komada, ali si ogranicem pravilom da smijes prenijeti do 500 komada.
Ako mislis uzeti malu kolicinu 50 - 100 komada, onda nema smisla. Bolje kupuj kod nas u trgovini. Makar i malo skuplje.
Inace, probaj jos nazvati ducan Bojna doo, i pitaj za ponudu streljiva, mislim da imaju najpovolkjnije ponude za pistoljsko streljivo u HR u maloprodaji.
Turn better into best!