Mete za streljanu

Odjeća, obuća, lovačka i vojnička oprema, oprema za preživljavanje...
Post Reply
AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Mete za streljanu

Post by AR15 fan » 06 Jun 2019, 06:52

Da li netko koristi tzv Rubber dummy kao metu na streljani? Ne znam koliko je to popularno kod nas, no čini mi se kao dobra investicija pošto se može ispuca ti dosta dosta streljiva.

https://www.365-plus.com/3d-shooting-dummy

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: Mete za streljanu

Post by jolly » 06 Jun 2019, 09:28

Ti nisi kolega proveo puno vremena na streljani?

Moje je misljenje da je to neukusno, meta u obliku covjeka, za sportskog stirjelca, na sportskoj streljani, pogotovo za klasicno pucanje na streljackoj liniji. I prihvatljivost iste ovisit ce o tehnickim pravilima streljane.

Na prakticnom polignu za ipsc/idpa ovo je izuzetak, a obicno se koriste kartonske prsne mete.

Samo je pitanje gdje danas ima prakticni poligon uopce. (vidi temu o streljani na drenovi)

Ali ovo za klasicnu streljanu s vatrenom linijom... :A24: To je nula bodova.

To je za sluzbeni trening, vojska, mup. Prakticni poligon. Nista drugo.

PS: zna se povremeno vidjeti ljude koji vrlo rijetko dolaze na streljanu. Pa onda ni nemaju svoju opremu, osim pistolja, ili puske i metaka. Onda ceprkaju po smecu, pa izvlace kojekakve prsne mete iz smeca (pa i plasticne boce), pa prangijaju nemilice po tome. meta na kraju ko cjedilo a oni ni ne znaju di su pogidili... neukusno i amaterski, barem po meni. Losa slika.

Izbor pravilne mete, od sportskog strijelca, ili korisnika streljane spada u osnovni bonton ili etiketu ponasanja na streljani.

na streljani na kojoj mislis pucati, pitaj konkretno kakve mete se mogu koristiti.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

ZajcevST
Pozornik
Pozornik

Post by ZajcevST » 13 Jul 2019, 14:58

Slazem se sa Jollyem, ali opet....
Proveo sam par godina na sportskim streljanama po Kanadi, i tamo se stvarno moze svega nagledati, od Zombi lutki, ljudskih silueta, neznam cega... dok god se drzis pravila streljane, nitko te nece ni pogledati , ni smatrati drugacijim. ( ne govorim za ove sa bocama iz smeca i sl.)
ali eto, skupa su tu ovi rekreativci i ozbiljni strijelci,i sve funkcionira.
E sad... jesu oni u pravu ili mi, mislim da je to negdije u sredini. :D

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 04 Dec 2019, 20:51

Nekome je posao takav da u zaštiti svoga života i života drugih mora upotrijebiti službeno vatreno oružje. Osobno nisam nikada još u nikoga uperio pištolj u vrijeme obavljanja dužnosti, no da se nađem u takvoj situaciji da je moj život ugrožen u tolikoj mjeri ili život drugih uperio bi ga i pucao bez razmišljanja. Nije stvar u lovi ili nečemu drugome, osnovni instinkt za preživljavanje. Gledao sam malo zaštitare i zaštitarke kako pucaju, sve je to jako loše, neki ne mogu pogoditi s 8 metaka tri mete jednu do druge a ciljaju na srednju. Po meni to nije krivica samo njih nego prvenstveno zakonodavnog okvira koji je propisao da je dovoljno jednom godišnje ispucati 3 probno + 5 za grupu i amen, a neke firme ne šalju ni na to pa nikome ništa. Zaštitar koji radi s oružjem bi morao minimalno 2 puta mjesečno provesti po pola sata na streljani sa osposobljenim instruktorom vježbajući pravilnu manipulaciju oružjem, ciljanje i gađanje, a oni koji rade pratnju novca, osiguranje ambasade, zračne luke ili kao interventi, oni bi morali najmanje 1 na tjedan ići na streljanu po sat vremena i vježbati to isto uz stavove ga gađanje i praktične vježbe za izvlačenje oružja i tome slično.

Naravno da se taj film nikada neće ostvariti, no, svatko imalo savjestan bi se trebao zbog sebe obrazovati, vježbati i biti spreman.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 04 Dec 2019, 21:07

učlaniš se u najbliži IPSC klub i pucaj u kartonske mete.
Put your money where your mouth is.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 04 Dec 2019, 21:19

Netko će reći da nije najpametnije s time otići na streljanu Vrapčanski potok, ali mene fascinira kako je ovaj svijet oružja konzervativan :roll:

Jedan od naših ciljeva treba biti skidanje stigme sa određenog oružja i ostale opreme. Bilo to poluautomati koji izgledaju kao AK-47, AR-15 ili mete koje izgledaju kao ljudsko tijelo. Iako će neki argumentirati da je izvorna svrha vatrenog oružja efektivno ubijanje ili onesposobljavanje ljudi bilo u svrhu obrane ili napada, mi ga koristimo u svrhu sporta i lova.

Mislim da bi bilo fora isprobati takve mete, ako bi to određene osobe na streljani dopustile.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 05 Dec 2019, 08:40

johnnyboyy1711 wrote:Netko će reći da nije najpametnije s time otići na streljanu Vrapčanski potok, ali mene fascinira kako je ovaj svijet oružja konzervativan :roll:
Pa da kozevrativci se bore za prava vlasnika oruzja, lov i slicno. to je opce poznati fakat! :A02:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

icebug
Razvodnik
Razvodnik

Post by icebug » 05 Dec 2019, 22:12

Osobno, uopće ne vidim svrhu takve mete.
Nakon parsto pogodaka u istu, imat će po sebi toliko rupa da više nećeš znati jesi li je pogodio i gdje.
Koja je prednost takve mete nad klasičnom?

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 10 Jan 2020, 11:33

Ona ima svoj limit koliko pogodaka može podnjeti, no par sto pogodaka ne bi trebao biti problem pošto se materijal skuplja, ispunjava rupe, opet ne toliko brzo da bi ju u istom treningu prekrio do kraja da ne vidiš pogotke, instant ne prekriva. Ajde da i nije rubber dummy, jedna čelična meta bi bila solidna stvar za gađanje. Sprejem po njoj i vozi miško. Pošto je kod nas gađanje na sve više od 100 metara sa ovime što ja pucam samo san, papir je OK, no već kad bi mogao na 200, 300 metara...e tu bi više volio čeličnu metu da vidim gdje mi idu pogodci i da li pogađam.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 10 Jan 2020, 20:29

Osobno nevidim nikakav problem u bilo kome obliku i tipu mete,pa ni silueti čovijeka.
Naglasak je da je to META.
Kažem to i iz razloga što ljudi posjeduju i oružje za samoobranu.
I gdje je onda problem da se i vježba gađanje u samoobrani,jer tko će te napasti nego čovijek?
Čak mislim da je taj vid treninga poželjan,jer izvježban strijelac će i prema napadaču uputiti hitac van vitalnih zona koji je dovoljan da napadača zaustavi,a da ga ne ubije.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 17 Jan 2020, 16:09

Točno!
Budući da danas nema prostora na kojim bi se moglo vježbati, ljudi ne mogu biti uvježbani strijelci i ne mogu pogoditi nevitalnu zonu hotimično, preostaje im jedino da ponavljaju radnju toliko puta koliko je potrebno da dobiju zadovoljavajući pogodak. Ponekad će trebati i nekoliko puta napuniti okvir, ali bez muke nema nauke. Činjenica je da će 2 eventualno 3 okvira zaustaviti svakog napadača!
Pozdrav svima!

Post Reply