Tikka T1X .22LR
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Tikka T1X .22LR
Ok, sve jasno. Naravno da nesto mora biti ekscentar, kad je rubno paljenje. Sad mi je razumljivo!Trapavi wrote:Kako ne razumijete , dakle još jednom trasa cjevi ili provrt je u osi cjevi i fertig. Dio koji ulazi u sanduk je napravljen ekscentrično tako da zatvarač promjera 20,00mm ima rupu za iglu u centru a pošto je ustvari cjev pomaknuta u ekscentru tako igla udara rub čaure.
Jednostavnije rečeno uzeli su cjev sa provrtom u centru i pomakli je toliko da zatvarač udara po rubu čaure. Zašto je rješenje takvo ne znam ali znam da bolje napravljene mk puške više ne postoji. 3 vijka drže ocjevljeni mehanizam promjera ko u tandžare, štitnik okidača od glodanog čelika , drvo odlična orahovina pa nek se ove danas plastične ili poluplastične puške pokažu.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Čim izvučeš zatvarač vidiš u čemu je stvar , logično čim je trasa cjevi u centru i rupa igle u zatvaraču isto to znači da je cjev pomaknuta van centra u sanduku.Mirok wrote:Ma sve je jasno,samo to je teško za objasniti pišući.
Kada se to pogleda ispred sebe odmah je jasno.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Pa kad se spominje zamjena cijevi rajbanje lezista za metak i tokarenje u excentar onda sam mislio da se to ondosi na cijev, jer nemas sta excentar tokariti po kucistu ako mjenjas tj stavljas sirovu cijev... istokaris cijev centricno i usarafis ju u kuciste, aj bok gotova prica (ugrubo). ak ne mjenjas nista po kucistu ne vidim razlog spominjanja toga uopce... kao da ovjasnjavas kako se zida kuca pa napises kakav je auto u garazi...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Slazem se naravno, i tandzara i papovka su najbolje puske na svijetu, ono, nema dalje...Trapavi wrote:ali znam da bolje napravljene mk puške više ne postoji
- jolly
- Cinker - bojna

O kojoj je puski rijec?Trapavi wrote: 3 vijka drže ocjevljeni mehanizam promjera ko u tandžare, štitnik okidača od glodanog čelika , drvo odlična orahovina pa nek se ove danas plastične ili poluplastične puške pokažu.
Turn better into best!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Zastava M56 .22lrjolly wrote:O kojoj je puski rijec?
- jolly
- Cinker - bojna

Zastava m56, 22lr.
Puska, koja je danas malo poznata.
Evo nesto iz literature o njoj:
Puska, koja je danas malo poznata.
Evo nesto iz literature o njoj:
Turn better into best!
Pa i moraš napravit ekscentar onoliko kolko cjevi leži u sanduku, Sanduk se ne dira nego se izbija poprečni štift koji ga osigurava a zatim vjerovatno isprešava jer mi se ne čini da je na navoj . Nešto ko na kalašu i ostalim iz te familije oružja. Dakle još jednom ekscentričan je dio cjevi koji je u sanduku i ništa više , ostali dio je normalno istokaren izvana. Dobro za dobrog tokara ni to nije problem ali jest kupnja sirove cjevi i rada na kraju je opet crno . Za taj novac se kupi čitava puška tako da jedino da nešto izleti ima smisla.Mike_Torello wrote:Pa kad se spominje zamjena cijevi rajbanje lezista za metak i tokarenje u excentar onda sam mislio da se to ondosi na cijev, jer nemas sta excentar tokariti po kucistu ako mjenjas tj stavljas sirovu cijev... istokaris cijev centricno i usarafis ju u kuciste, aj bok gotova prica (ugrubo). ak ne mjenjas nista po kucistu ne vidim razlog spominjanja toga uopce... kao da ovjasnjavas kako se zida kuca pa napises kakav je auto u garazi...
Dakle ekscentar na malom djelu cjevi sa preciznom tolerancijom za čvrst spoj sa sandukom.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

znaci ipak se dio cijevi tokari excentricno... :STrapavi wrote:Dakle još jednom ekscentričan je dio cjevi koji je u sanduku i ništa više
Da iskreno čudi me da nisu išli na sve u osi i odmak od centra riješili položajem igle odnosno provrta igle u zatvaraču tako da udara u rub čaure. No tako je kako je , tu cjev treba isprešat nakon vađenja poprečnog štifta a za natrag je problem pogoditi da se poklopi provrt za štift vodoravno sa cjevi .Vjerovatno za to postoji priprema kao za montažu cjevi kod drugog oružja i djelova kao napr nišani na papovkama i automatskim puškama i drugo gdje spoj osigurava poprečni štift a silu koja drži osigurava čvrsti spoj odnosno tolerancija dosjeda.Mike_Torello wrote:znaci ipak se dio cijevi tokari excentricno... :STrapavi wrote:Dakle još jednom ekscentričan je dio cjevi koji je u sanduku i ništa više
Pozdrav članovima!
Kupio sam cz 557 300 win I optiku leupold XV-freedom fireDot 3-9x50,pitanje je koju montažu staviti fiksnu ili brzoskidajucu,vaša mišljenje?
Kupio sam cz 557 300 win I optiku leupold XV-freedom fireDot 3-9x50,pitanje je koju montažu staviti fiksnu ili brzoskidajucu,vaša mišljenje?
- jolly
- Cinker - bojna

ako je puska opremljena sa mehanickim nisanima, i namjena puske je lov, onda je svakako preporuka da stavis brzoskidajucu montazu.Zulko wrote:Pozdrav članovima!
Druga preporuka, kad sve montiras, je da upucas i provjeris mehanicke nisane, takodjer.
Ovo je zbog pojedinih situacija u lovu, kad su mehanicki nisani korisniji od optike, primarno mislim pogonski lov, i pucanje na blizu. Takodjer, i kad je kisa, ako se zateknes u lovu.
Drugi razlog za brzoskidajujcu montazu, ako odes negdje u lov, u goste, puska padne, i poremeti se optika ili se osteti, skines optiku, nastavljas lov, a popravljas kasnije.
Zato treba imati brzoskidajucu montazu, i upucane mehanicke nisane.
Turn better into best!
-
Marko2Marko
- Desetnik

koliko sam ja shvatio, večina ljudi kažu da je u splošnome tikka bolja puška. i jaz jim vjerujem.
ali uvjek je tu ali...
ne znaš kako če biti TVOJA puška precizna.
osnovna tikka možda ima loši kundak a ČZ ima laminat, les, boyd...nije da nije... posotji tikka UPR sa (vjerovatno) boljim kundakom ali cijena je ubitačna.
cijena magazina ako ih trebaš više ?
montaža za optiku?
ali uvjek je tu ali...
ne znaš kako če biti TVOJA puška precizna.
osnovna tikka možda ima loši kundak a ČZ ima laminat, les, boyd...nije da nije... posotji tikka UPR sa (vjerovatno) boljim kundakom ali cijena je ubitačna.
cijena magazina ako ih trebaš više ?
montaža za optiku?