Ako se ima dozvola mogu li se raditi kucne puske
Re: Ako se ima dozvola mogu li se raditi kucne puske
To po meni samo znaci da DANASNJI pusakri moraju biti u korak sa vremenom i tehnologijom... Nekada se turpijalo a danas ce raditi sa Laserima, 3D printerima, itd..... Na kraju naravno NEMA zamjene za neku rucnu doradu i sate i sate brusenja, poliranja, RUKAMA !!!jolly wrote:...Moderna proizvodnja oruzja danas se bazira na totalnoj minimizaciji ljudskog rada, i dizajn oruzja je danas takav, da cim vise djelova rade strojevi.MIM tehnologija. CNC strojevi. itd....
Nemoguće je Nemoguće
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

nevezano za oruzje ali vrlo slicno, nekad su se usis i ispuh na glavama motora rucno polirali, upasivali sa usisnom i ispusnom granom da nema preklopa, kompresijske komore su se izjednacavale... sve rucno i bilo je nezamislivo drugacije, donedavno kad sam vidio da i to rade na CNC-u... dakle, pitanje je kad ce i ovo s oruzjem otici u tom smjeru, naravno, uvijek ce trebati malo dorade, ali u tolikoj mjeri da ju mogu i pekari napraviti, tj da struka nece biti vazna za to nego volja za radom na traci (kao recimo samo sklapanje u HS-u, nije bas "na traci", ali automehanicar koji je jednom rastavljao i sastavljao razvodnik paljenja ili preslagivao iglicne lezajeve sada moze raditi i taj posao) i nece vise biti potrebe za majstorima starog tipa...lex-lutor wrote:Na kraju naravno NEMA zamjene za neku rucnu doradu i sate i sate brusenja, poliranja, RUKAMA !!!
Pratim nekog lika koji je poceo sa preradama 1911 pistolja, sad vise ne radi prerade nego svoje, neke dijelove kupi gotove ili "sirove" jer mu se ne isplati raditi ih od nule, dok druge radi od nule, gledao sam kako na CNC-u radi i pripasuje sponu cijevi... nista rucno... jedino sto je turpijao rucno je bio izvlakac cahura, sve ostalo je islo strojno... cak ni cekering na drskama ne rovaši ručno nego pusti program na cnc-u i aj bok
Sve se modernizira, pogledaj samo automehanicarske radione... nekad si mogao cuda raditi sa skromnim alatima, danas kreces s laptopom i skupom licencom za autodata program i razni dijagnosticki, i moras specijalizirati jedan brand jer se ne mozes toliko rastegnuti na vise njin a da se pokrijes... a tek onda rucni alati... isto tako i puskarstvo... jos malo i ako nemas barem jedan CNC u radioni, aj bok, ides u naftalin i ropotarnicu povijesti.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Ovo je zanimljivo, ali nije me iznenadilo.Mike_Torello wrote: gledao sam kako na CNC-u radi i pripasuje sponu cijevi... nista rucno... jedino sto je turpijao rucno je bio izvlakac cahura,
Da bi se napravio mauserov dugi izvlakac, isti mora dotjerati puskar. Ima nesto u izradi izvlakaca sto stroj ne moze napravit.
zato danas vecina tvornica izbjegava mauser98 sustav zatvaraca. sve prelaze na push feed.
Kad je zbrojovka presla na CNC tehnologiju, uveli su model 557, samo da izbjegnu puskarski rad i radne sate na m98 sistemu (CZ550) i dugom izvlakacu.
Preostala proizvodnja meodlea cz 550, ostala je za tropske kalibre na staroj zalihi cz 550 akcije, uskoro je gotovo.
Sve je teze danas naci mauser98 u novijoj proizvodnji.
Odnosno ima ga koliko hoces, ali u nivou pocetne cijene 5 znamenki u eurima. (Holland, na pr, , itd)
mauser firma stvaila m98 nazad u proizvodnju, ali cijena je paprena, jefitinija nesto vrti se oko oko 7k eur. Tu je negdje i Rigby sa svojim masuerom, a cijena ujednacena, pretpostavljam jer je vlasnik rigbija i mausera isti koncern. westly richards, purdy, priblizavaju se hollandu po cijeni u 5 cifri za m98.
Od ostalih dostupnih (ekonimcnih) proizvodjaca, za radni narod, ostao samo winchester m70 i zastava... ruger 77 se proizvodi, ali nisam ga vidio u ponudi kod nas na trzistu...
cijela ova prica samo oko rucno radjenog izvlakaca...
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Srednja škola Duga Resa s vremena na vrijeme upiše zanimanje puškar, ali koliko sam informiran zadnjih nekoliko godina više ne jer nije bilo dovoljno interesa. Nekada su bili u razredu puškari i finomehaničari.
Potpisujem ti post 101% no danas imamo jedan daleko veci problem, ako imas ZDRAV razum, dobar nivo znanja gotovo je siruno da imas i ZDRAVU LOGIKU pa mozes procjeniti sto, zasto i kako. "trenirani majmum" je bio omiljen izraz koji smo koristili kada je trebalo "crnca" nauciti kojim redom da stisce F1 do F8 i usporedjuje sliku na monitoru sa fotkama koje smo zakacili u vidokrug operatera, no sve situacije koje nisu bile na fotkama su bili PROBLEM !!Mike_Torello wrote:.....nekad su se usis i ispuh na glavama motora rucno polirali, upasivali sa usisnom i ispusnom granom da nema preklopa, kompresijske komore su se izjednacavale... ..
Sve vise ljudi radi nesto a zapravno NE RAZUMIJE sto radi, mozda je to dobro, mozda sam ja staromodan i zaglupljen ali prica sve vise lici na onu "" donosi mulac sefu vazu ali naopako okrenutu i govoi mu, SEFE, vidi ove glupane nisu na vazi napravili otvor za cvijece, sef gleda i kaze, stvarno su glupi, lako sto nema rupu za cvijece ali nema ni dno !!!
Nemoguće je Nemoguće
Hahahaha...dobar...a to dođe ka ono:lex-lutor wrote:"" donosi mulac sefu vazu ali naopako okrenutu i govoi mu, SEFE, vidi ove glupane nisu na vazi napravili otvor za cvijece, sef gleda i kaze, stvarno su glupi, lako sto nema rupu za cvijece ali nema ni dno !!!
Zašto na staklenoj bočici Irskog Kečapa piše: "Open other end" ?
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ajde ja cu se upecati na to pitanje i dajem odgovor na blef... zato sto Heinz lijepi naljepnice tako da je cep okrenut prema dolje? Iako nemam pojma koji je kečap irskiHawk wrote:Hahahaha...dobar...a to dođe ka ono:lex-lutor wrote:"" donosi mulac sefu vazu ali naopako okrenutu i govoi mu, SEFE, vidi ove glupane nisu na vazi napravili otvor za cvijece, sef gleda i kaze, stvarno su glupi, lako sto nema rupu za cvijece ali nema ni dno !!!
Zašto na staklenoj bočici Irskog Kečapa piše: "Open other end" ?![]()
![]()
![]()
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
a neeeee,Mike_Torello wrote:...ajde ja cu se upecati na to pitanje i dajem odgovor na blef... zato sto Heinz lijepi naljepnice tako da je cep okrenut prema dolje? Iako nemam pojma koji je kečap irski
ovo je engleski vic, a englezima su Irci ono što je nama Muju i Haso, pa se sprdaju s njima da su glupi.
Ja san samo ubacija kečap, ali radi se o Worchester sos-u (isto čest začin u bočici na stolu).
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
- Kapetan Kasil
- Razvodnik

Mislim da ovaj ne zna što je rekao.qwertzui wrote:Hvala na odgovoru, nisam ni mislio raditi samo me zanimalo, planiram poloziti A dozvolu