poluautomatsko oružije tipa ak 47 ili ar15

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: poluautomatsko oružije tipa ak 47 ili ar15

Post by Mike_Torello » 06 Jun 2020, 11:30

Sef, ljecnicki, biljege i dokumente ne racunamo kad uspoređujemo koja je varijanta posjedovanja jeftinija i ne treba uzimati u obzir jer ti troskovi postoje u obije varijante.

Ako racunate koliko kosta nabaviti prvo oruzje onda je to nesto drugo i treba se uzeti u obzir.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 06 Jun 2020, 13:08

znaci, sef, fotografije, biljezi dokumenti, lijecnicki je izuzeto iz ove racunice jer je potrebno u jednom i drugom slucaju. No u slučaju registracije prvog oružja trošak nije zanemariv. No ostatak posta se više odnosi na osobe koje već posjeduju neko oružje i sef za isto te održavaju jedan od statusa vezanih za posjedovanje oruzja.

navedeno je samo ono osnovno potrebno za zadržavanje aktivnog statusa lovca ili strijelca.

cijena lovačkog ispita koja uključuje sva predavanja, literaturu i izlazak na ispit, te minimalni osnovni izdatci za održavanje lovačkog statusa. možda postoji i kakva jeftinija varijanta, ali ovo je info od renomirane institucije.

Primjer članarine u streljačkom društvu je uzet na meni osobno dostupnim i ponuđenim primjerima (na uzorku od 3-4 mogucnosti), drugačijim članarinama se izjednačavanje rentabilnosti može skratiti ili produljiti.

dodatni trošak od 150kn godisnje se odnosi na minimalno jedno natjecanje godisnje za odrzavanje statusa aktivnog bavljenja streljastvom tzv. "izlazak u službenom biltenu", a trosak pokriva prosjecnu kotizaciju (65kn, i tu sam mozda cak umanjio al' posto je clanarina veca ajmo reci da se preklapa donekle) i utroseno streljivo (40kom 9x19mm po nekoj prosjecnoj cijeni od 2kn) za isto natjecanje.

Jer koliko sam upoznat, to je obavezno jer ako se ne odradi minimum prestaje važiti status aktivnog bavljenja streljaštvom te može rezultirati službenim postupanjem, pa čemu riskirati.

ono što mi nije potpuno jasno:
Izdavanje potvrde za aktivno bavljenje streljastvom nisam racunao jer sam imao razlicite cijene (150 vs. 250kn) i jer nisam upoznat koliko dugo vrijedi ta potvrda (predpostavljam godinu dana, jer je i status na godisnjoj razini) i jer nisam siguran koliko se komada oruzja moze dobiti na jednu potvrdu. To bih trebao detaljnije info...
ako uzmemo da ce osoba jednom u 2 godine kupiti neki komad oruzja i za to treba potvrdu to treba uvrstiti u trosak streljackog statusa, jer kod lovackog nije potrebna nikakva potvrda osim važeće lovačke iskaznice i markice koja je ionako u minimalnim zahtjevima.

EDIT: dakle, potvrda kosta 250kn, vrijedi 6mj, na nju se u tom periodu moze podnesti neogranicen broj zahtjeva za nabavu. također je potrebno ishodovati potvrdu za produženje OL. Ukoliko se sportski strijelac prestanje natjecati, njegov klub obavjestava, krovnu udrugu a ona dalje MUP, pri cemu dolazi do prestanka važenja OL.

Znaci jos malo extra troska "u korist" sportskog streljaštva kojeg bi trebalo dodati u onu tablicu.
Attachments
tablica.JPG
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 07 Jun 2020, 19:48

AR15 fan wrote:
Mirok wrote:Da bi položio za lovca cijena je 2200 kn+,dovoljno je biti član HLSa,ne moraš biti član lovačkoga društva.
Osnovna članarina u HLSu je 150 kn godišnje,ukoliko želiš nešto više nešto je skuplje,ali do 300 kn.
A što lovci onda skupo plaćaju po nekim društvima ako nije članarina? Neko održavanje lovišta ili kakvi su mogući troškovi?
Kako ti je Jolly objasnio.
Ja bih samo pojednostavio za ljude koji do kraja ne poznaju tematiku i zakone.
Znači Zakon kaže ako si lovac ,aktivno bavljenje dokazuješ lovnom iskaznicom i markicom za tekuću godinu.
To je uvjet za držanje i nošenje lovačkoga oružja.
Iskaznicu i markicu možeš imati ako se učlaniš u HLS ili u lovačko društvo.
Ako si član LDa ,onda si i član HLSa.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 07 Jun 2020, 23:47

jolly wrote:Nisu svi lovci clanovi lovackog drustva (znaci nemaju drustvenih obaveza), i nisu sva lovacka drustva u posjedu lovista.
znaci troskovi variraju.
<snip>
Upisnina u drustvo, je pojam koji sam vidio jedino u lovackim drustvima (kroz zivot sam bio clan barem 5 razlicitih udruga - ne lovackih, i pojam upisnine sam sreo samo u lovackom drustvu).
Zasto su vecina lovackih drustava uvela upisninu nisam siguran u tu politiku, a danas je to vise obicaj, nego finacijska korist (po meni).
Vjerojatno je osnovni razlog da se namakne vise novaca za godisnje troskove i oboaveze drustva, ali kao rezultat politke upisnine, postoji vrlo mali upis novih clanova u prosjecno lovacko drustvo, i drustva su u prosjeku sve "starija".
Visina upisnine varira, ide od 500 kn, za jedno drustvo koje znam, pa maksimalno do 10.000 kn, za drustvo sa najvisom upisninom, meni poznatom.
Prosjek upisnina se vrti negdje od 3000 - 5000 kn.
Kad mladi lovac plati upisninu, onda je stekao pravo, da plati jos ponesto:
<snip>
kad je to ispunjeno, lovac ima pravo lova, ali nema garanciju odstrela. Lovac je onda ogranicem lovnim pravilima drustva. Prva restrikcija je "lovni dan". Obicno lov radnim danom drustva ne dozvoljavaju, lovi se samo vikendom. Kad je lov, onda ,lovnik kaze sto se lovi, kako, i do kad je lov... itd. itd...
E, da, znam za barem dva drustva koja mladom lovcu, od restrikcija u "ponudi", mladom lovcu ne dozvolavaju lov prve dve godine clanstva, a daje im sve ostale radne i financisjke obveze.
evo pa cu ja objasniti zasto upisnina... postoje razlicita lovacka drustva, neka su atraktivnija neka nisu, neka imaju malo loviste i slabo divljaci, neka imaju veliko loviste i puno divljaci opcenito i u medalji... kad odradis sve obaveze u nekom lovackom drustvu i kad su sve obaveze ispunjene i lovac ima pravo lova, u kojem drustvu bi radije bio clan? naravno, u ovom drugom gdje je atraktivnije, (bolji fond divljaci, veca garancija odstrela, bolja infrastruktura, puno ulozeno u loviste) a sto je atraktivnije to je upisnina veca... inace nitko ne bi bio clan malih slabijih drustava nego bi svi u ono najbolje... zvuci malo kao centralizacija RH, svi bi u Zagreb. Osim toga, ta atraktivna drustva mogu clanove dobiti bez problema da ne kazem da se ceka u redu za clanstvo, e pa kako to eliminirati? stavis veliku upisninu, pa ce se uclaniti samo onaj tko to jako zeli i moze si priustiti... Inace bi svi lovci u RH rado bili clanovi u Todoricevom lovistu... Ako jedva imaš para za Škodu, ne možeš biti član Ferrari kluba :D bez obzira koliko ti to volio i zelio i imao naljepnica i privjesaka i maketa autića :D plati (pravi ferrari) pa možeš biti član :D

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 09 Jun 2020, 22:18

ovako zastitar sam pištolje imam na držanje i nošenje radi igurnosti zakon o ružju to dopušta vojnicima policajcima i zaštitarima. karabin imam na civilnu dozvolu za držanje. ječnički svake tri godine za posao radim firma plača a do ovog novog zakona su mi od posla produljivali na 5 god za moje oružije tako da nisam morao radit nikad lječnički čak ni prvi puta, pošto sam zaštitar nisam morao ni obuku oružijem prolaziti
jel ju imam. e sad za ovo 3000kn za lovački i 150 kn hls članarina mi je ok i odem sa frendom lovceem na njijovo strelište di idu upucavat puške za đaba i ispucam se ko manijak kad imam vremena i mogučnosti. sefove i sve to imam . neznam kak je u drugim gradovima al kod nas prolazi i ona kazeta limena za garderobu.
tak da mi se isplativije čini lovačka dozvola i čao đaci što bi moj stari reko. usput kao član hls-a ako pratiš na njihovim stranicama moš u njihovoj trgovini kupit dobrog oružja za male pare. nedavno sam vidio da su imali remington r700 hbar varmint 308 ili tak nesta za 4000kn sto je nemoguce za nac bilo gdje drugdje i glock 17 ili 19 za 1500kn. poanta imas pigodnost upecat dobrog oružja za male pare covjek bi rekao realne jer ovo na njuškalu i drugim oglasima je po meni nerealno

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 09 Jun 2020, 22:29

trenutno na njuškalu ima lik prodaje ak 47 sdm kineski za 5000kn a kupis novi takav za 5000 i nešta sitno ili tipa prodaju hs 2000 za 2800kn i vise a novi hs takav u trgovini kosta 2800 do 3000kn. e sad hebemu mater aj ti znaj sta je on drkio po njemu ok cjev vidiš jel ok ili ne al mnoge stvari se mgu zamaskirat i prodas covjeku. neznam uvijek gledam da kupim polovno i memam nista od oružja da sam kupio novo al sam ceko i gledo da izadje nesta realno tak sam i kupio glock 19 svoj za 2300kn od zene kojoj je muz umro pa ga je prodavala.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 09 Jun 2020, 22:39

Ovako kako si ti,tako se pametno kupuje oružje.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 09 Jun 2020, 22:40

i jos jedno pitanje ak neko zna odgovoriti zahvaljujem. m48 karabin na glavi jedan serijski broj na cijevi drugi al originalna vojna cijev dali to treba oružje po novom zakonu ići na cip. i ovo jos ak sam dobro razumio bubam ar 15 na lovackoj dozvoli samo u lovu sptemnik od 2 metka a na streljani moze 10 kom? dali sam dobro razumio

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 09 Jun 2020, 22:44

o pa hvala hvala na komplimentu kolega ako vas smijem tako nazvat. ali kretenski mi je dat za polovno cifru parsto kn manju od cifre za novo jedino ajd ak bas novog nema trenutno ni za ljek nigdje u blizini da te put do trgivine i cjena oružja ispadnu vise neg polovno

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 09 Jun 2020, 22:50

Za AR si u pravu.
Svako oružje pa i ova puška koju spominješ mora imati žig CIPa,to je obaveza!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 09 Jun 2020, 22:54

dundoivica wrote:o pa hvala hvala na komplimentu kolega ako vas smijem tako nazvat. ali kretenski mi je dat za polovno cifru parsto kn manju od cifre za novo jedino ajd ak bas novog nema trenutno ni za ljek nigdje u blizini da te put do trgivine i cjena oružja ispadnu vise neg polovno
Naravno da možemo tako komunicirati i ja te molim da budemo na ti.......može? :A25:

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 09 Jun 2020, 23:16

Mirok wrote:Svako oružje pa i ova puška koju spominješ mora imati žig CIPa,to je obaveza!
Ne mora biti obilježena CIP-om; a niti jedna vojnička puška od ex yu (crvena zastava) nema oznake CIP-a.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 10 Jun 2020, 00:07

neznam jel ste skuzili na glavi puske je jedan serijski broj a na cjevi puške drugi serijski broj izgleda da je mjenjana cjev na pušci al je stavljena druga orginal m 48 cjev. dali to treba ići u ferlah na cip.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 10 Jun 2020, 00:09

Mirok wrote:
dundoivica wrote:o pa hvala hvala na komplimentu kolega ako vas smijem tako nazvat. ali kretenski mi je dat za polovno cifru parsto kn manju od cifre za novo jedino ajd ak bas novog nema trenutno ni za ljek nigdje u blizini da te put do trgivine i cjena oružja ispadnu vise neg polovno
Naravno da možemo tako komunicirati i ja te molim da budemo na ti.......može? :A25:

oki doki ti :D

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 10 Jun 2020, 09:59

Mike_Torello wrote: evo pa cu ja objasniti zasto upisnina... postoje razlicita lovacka drustva, neka su atraktivnija neka nisu, neka imaju malo loviste i slabo divljaci, neka imaju veliko loviste i puno divljaci opcenito i u medalji... kad odradis sve obaveze u nekom lovackom drustvu i kad su sve obaveze ispunjene i lovac ima pravo lova, u kojem drustvu bi radije bio clan? naravno, u ovom drugom gdje je atraktivnije, (bolji fond divljaci, veca garancija odstrela, bolja infrastruktura, puno ulozeno u loviste) a sto je atraktivnije to je upisnina veca... inace nitko ne bi bio clan malih slabijih drustava nego bi svi u ono najbolje... zvuci malo kao centralizacija RH, svi bi u Zagreb. Osim toga, ta atraktivna drustva mogu clanove dobiti bez problema da ne kazem da se ceka u redu za clanstvo, e pa kako to eliminirati? stavis veliku upisninu, pa ce se uclaniti samo onaj tko to jako zeli i moze si priustiti... Inace bi svi lovci u RH rado bili clanovi u Todoricevom lovistu... Ako jedva imaš para za Škodu, ne možeš biti član Ferrari kluba :D bez obzira koliko ti to volio i zelio i imao naljepnica i privjesaka i maketa autića :D plati (pravi ferrari) pa možeš biti član :D
To moze biti tocno. Od strane lovackog drustva mozda cak i opravdano, iz te perspektive. Ai to je vrlo uska perspektiva.
Medjutim, iz perspektive lovca, pojedinca to ja ne vidim kao pogodnost, nego kao jos jedan cavao u sanduku lovstva.
Nek je takva upisnina u prosjeku visine jedne prosjecne Hrvatske place, visoka je.

Recimo nek mladi lovac polozi lovacki ispit, treba mu da se opremi: bar dve puske (sacmarica i karabin s optikom), lovacka roba, lovacko odijelo za svecanosti, dvogled, cipele, cizme, jedan, dva lovacka noza, popis je veliki, ali barem 20.000 kn ako kupuje polovno oruzje i ostalu opremu srednje kvalitete. i na sve to jos skoro 1000 eur sa upsininom i prvom clanarinom. Znaci, investicija od barem 30.000 kn, u grubo. (prosjecna sestomjesecna placa)
Nakon tog mu slijede radne akcije, obaveze i vrlo limitirana prava lova.
To je realnost. I mladima nije to atraktivno.

U mojoj lovnoj grupi ima nas 15'tak, od tog samo ja i mozda jos 3 su u stanju otici u pogon, jer su drugi lovci starije dobi. I to jedan dio koji moze jedva otici to standa, a ima ih jos nekoliko u statusu mirovanja, da uopce ne love. Ne mogu. Godine. Oko trecine grupe su umirovljenici, druga trecina priblizno pred mirovinu, a mi "mladji" idemo ka pedestoj godini zivota.
Mi u lovnoj grupi koji se pribilizavamo 50 godini zivota spadamo u mladje lovce. :D
A lovce u starosnoj dobi od 25 do 30 godina zivota je rijetko za vidjeti, kad ponegdje tu i tamo odem u goste.

Nekad se u HR spominjalo 60 - 65.000 lovaca, danas se u javnosti vrti broj od oko 55.000 lovaca. (pad brojnosti od barem 10% u zadnjih desetak godina, sigurno)
To je svakako rezultat vise faktora, odlazak mladjih u inozemstvo, ekonomska situacija,nezaposlenost, itd, itd... Ali brojnost lovaca pada, a ja ne vidim neke akcije na nivou HLS, ili poznatih mi drustava u okolici da se radi nesto da se privuce veci broj mladjih lovaca u drustva, niti na popularizaciji lovstva. Nego, jos im treba uvaliti upisninu.

Upisnina kao jedan od faktora, ne pomaze tome svemu. U takovj situaciji ne vidim svrhu upisnine.

Obzirom na prosjecnu starost lovaca, u narednih deset godina, bit ce demografska katastrofa u lovackoj zajednici.
Posljedice cemo vidjeti, a pogotovu kad i ako udju u sistem strani lovozakupnici.

Moj je subjektivni dojam da ce posljedica svega ovoga u narednim godinama biti komercijalizacija lovstva.
Uz lagano izumiranje ovog rigidnog sustava drustava kakav je sad. ja ovaj sustav ne vidim kao samoodrziv, jer ne vidim priljeva friske krvi, maldjih clanova.
. Odnosno, drustva ce ovakva odrzati tu i tamo, nece potpuno nestati, ali bit ce ih u manjem broju nego sad. Jer sa malim brojem clanova, nece biti u stanju da se pokriju zakupnine ili koncesije lovista.
Upisnina u ovakvom sustavu ne pomaze.

To ja tako vidim.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 10 Jun 2020, 11:19

Komecijalizacija je već sad dobrim djelom prisutna . A te sulude upisnine novih članova ili pak onih koji bi mjenjali društvo su nenormalno visoke . Naravno kako gdje ali ako mjesečnu plaću moraš dat za upisninu i članarinu ipak je previše. I sam sam mislio mjenjat društvo ali najprije ko će uzet čovjeka u sedmoj deceniji života , koji će najzad za koju godinu tražit da ne ide u pogon ni ništa teško. Pa onda za umirovljenika nije baš za razbacivat se sa novcima , isto je tako sa mladima nije da novci padaju sa neba . Dobro ste rekli moglo bi se dogodit za koju godinu da ni u šumu nećemo smjet od lovozakupnika koji će dobro paztit što se u lovištu dešava.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 10 Jun 2020, 15:20

Jolly&Trapavi , potpisujem sve navedeno!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 10 Jun 2020, 19:03

jolly wrote:To moze biti tocno. Od strane lovackog drustva mozda cak i opravdano, iz te perspektive. Ai to je vrlo uska perspektiva.
Medjutim, iz perspektive lovca, pojedinca to ja ne vidim kao pogodnost, nego kao jos jedan cavao u sanduku lovstva.
Nek je takva upisnina u prosjeku visine jedne prosjecne Hrvatske place, visoka je.
nemaju sva drustva tako visoke upisnine, od 6 drustava u mojoj okolici (na selu) mislim da im je upisnina oko 1000kn.
Recimo nek mladi lovac polozi lovacki ispit, treba mu da se opremi: bar dve puske (sacmarica i karabin s optikom), lovacka roba, lovacko odijelo za svecanosti, dvogled, cipele, cizme, jedan, dva lovacka noza, popis je veliki, ali barem 20.000 kn ako kupuje polovno oruzje i ostalu opremu srednje kvalitete. i na sve to jos skoro 1000 eur sa upsininom i prvom clanarinom. Znaci, investicija od barem 30.000 kn, u grubo. (prosjecna sestomjesecna placa)
rijetko koji novi lovac odjednom odluci biti lovac i kupi svu tu opremu na komad, to dobro znas i sam... pusku nasljedi od oca, noz dobije na poklon, cizme ionako ima za raditi oko kuce a gojzerice ionako ima od prije dok je hodao po sumi, dvogled moze i ne mora imati... znam da ga moj otac koji je lovac 40+ godina ima tek zadnjih 5-10g. I sve puske su mu bile bez optike do pred godinu dana. poceo je samo sa sacmaricom pa par godina kasnije kupio karabin i mk. Odjelo za svecanosti, oprosti ali nije nuzno da bi bio lovac. Masa lovaca kod nas ga nema, imaju ga oni boljeg imovinskg stanja koji se ionako vole pokazivati. Zelim reci da se takva kolicina opreme na nabavlja preko noci a bome niti tokom jedne godine.

Zelis loviti u Todoricevom lovistu gdje su kapitalci? Ne mozes si priustiti? A onda ces biti skromni lovac u Špišić Bukovici gdje je upisnina 1000kn i clanarina isto toliko.
Dakle, ne mozes biti clan ferrari kluba ako nemas ferrari... Tako isto, lovio bi lava i bivola ali nemas para za safari? a jebiga, lovit ces fazana i zeca... To je oduvjek bio sport i zanimacija za elitu i uvijek ce biti. Mozes ga komotno usporediti sa voznjom auto utrka... tatini sinovi i tajkuni si mogu priustiti pravi rally auto i odvoziti koju utrku, ti i ja si mozemo priustiti 45min najam kartinga u Areni... Vjerojatno među sirotinjom ima i neki novi "Šumaher" samo to nikad nece saznati jer si ne moze priustiti ni da proba.

Nakon tog mu slijede radne akcije, obaveze i vrlo limitirana prava lova. To je realnost. I mladima nije to atraktivno.
nije istina, evo, predsjednik lokalnog LD se angazirao i privukao hrpu mladih lovaca, oko 10-20, sudjeluju na radnim akcijama, covjek se bori, u uskom krugu ima 6 LD-a koji međusobno surađuju, svake godine je jedan LD domacin za lovacke igre, uređuje se streliste/mjesto za gađanje koje ce ujedno sluziti i za natjecanja, uredilo se novi gater (prije ga LD nije imao nego samo 1 ili 2 jaca drustva od tih 6 spomenutih).
Nije da to mladima nije atraktivno, mladi prvo trebaju imati stabilan posao pa ce si moci priustiti nesto sto ih zanima...
U mojoj lovnoj grupi ima nas 15'tak, od tog samo ja i mozda jos 3 su u stanju otici u pogon, jer su drugi lovci starije dobi. I to jedan dio koji moze jedva otici to standa, a ima ih jos nekoliko u statusu mirovanja, da uopce ne love. Ne mogu. Godine. Oko trecine grupe su umirovljenici, druga trecina priblizno pred mirovinu, a mi "mladji" idemo ka pedestoj godini zivota.
Mi u lovnoj grupi koji se pribilizavamo 50 godini zivota spadamo u mladje lovce. :D
A lovce u starosnoj dobi od 25 do 30 godina zivota je rijetko za vidjeti, kad ponegdje tu i tamo odem u goste.
U nekim ruralnim sredinama iz kojih se svi izseljavaju i ostaju samo stari ne mozes ocekivati pomlađivanje LD-a, tu ne pomaze ni besplatna upisnina kad ljudi nema.
Nekad se u HR spominjalo 60 - 65.000 lovaca, danas se u javnosti vrti broj od oko 55.000 lovaca. (pad brojnosti od barem 10% u zadnjih desetak godina, sigurno)
To je svakako rezultat vise faktora, odlazak mladjih u inozemstvo, ekonomska situacija,nezaposlenost, itd, itd... Ali brojnost lovaca pada, a ja ne vidim neke akcije na nivou HLS, ili poznatih mi drustava u okolici da se radi nesto da se privuce veci broj mladjih lovaca u drustva, niti na popularizaciji lovstva. Nego, jos im treba uvaliti upisninu.
ajmo karikirati da je u cijeloj RH ista upisnina... i da sad ukines istu za nove clanove, sto bi ti stari clanovi rekli na to, pogotovo oni koji su platili visoke upisnine?
ako u susjedstvu imas LD sa slabim fondom divljaci i upisninom 1000kn, i imas drustvo sa vrhunskim fondom divljaci u medalji, velika povrsina, jaka infrastruktura, itd, ali je upisnina 10.000kn... u koje ces se drustvo uclaniti? a sad zamisli da oba drustva imaju istu upisninu od 1000kn... svi ce se uclaniti u ovo drugo, a ono prvo ce propasti... opet nisi nista dobio, samo si clanove jednog drustva prebacio u drugo. To ti je isto kao sto nemaju svi Swarovski i Zeiss optike, nego neki imaju i Buschnell i SWT...
Upisnina kao jedan od faktora, ne pomaze tome svemu. U takovj situaciji ne vidim svrhu upisnine.
Ja vidim, prvo jer financira drustvo, drugo, sluzi kao neki filter... zamisli na mojem podrucju gdje ima 6 LD-ova... da njih 5 nemaju neki izbor divljaci a da jedan ima sve i to u medalji, da nema upisnina proporcionalnih kvaliteti lovista, onih 5 drustava bi propalo jer bi svi aplicirali u ovo jedno koje ima vrhunski izbor divljaci... onda bi doslo do toga da se mora limitirati broj clanova, onda bi se urgiralo plavom kuvertom koga da se primi u LD, sto bi si opet oni imucniji mogli priustiti ali lova ne bi isla u LD nego u neciji dzep, znas kako to vec ide u RH.
Obzirom na prosjecnu starost lovaca, u narednih deset godina, bit ce demografska katastrofa u lovackoj zajednici.
Posljedice cemo vidjeti, a pogotovu kad i ako udju u sistem strani lovozakupnici.
kao i u svakom drugom aspektu naseg drustva... nije to samo u lovstvu... mislis da je u recimo dobrovoljnom vatrogastvu drugacije? Malo je bolje, jer tu djeca od malih nogu imaju pristup aktivnostima, a to u lovstvu bas i nije moguce do navrsenih 18/21g.
Moj je subjektivni dojam da ce posljedica svega ovoga u narednim godinama biti komercijalizacija lovstva.
a zasto se tome cudimo, pa cijela hrvatska je privatizirana
Uz lagano izumiranje ovog rigidnog sustava drustava kakav je sad. ja ovaj sustav ne vidim kao samoodrziv, jer ne vidim priljeva friske krvi, maldjih clanova.
. Odnosno, drustva ce ovakva odrzati tu i tamo, nece potpuno nestati, ali bit ce ih u manjem broju nego sad. Jer sa malim brojem clanova, nece biti u stanju da se pokriju zakupnine ili koncesije lovista. Upisnina u ovakvom sustavu ne pomaze.
To ja tako vidim.
Meni upisnina nije nista drugacija od clanarine, samo sto tom upisninom placas razinu ekskluzive... da svi auti jednako kostaju svi bi vozili mercedesa a fiat i dacia bi propali i tisuce ljudi ostali bez posla. Gledaj to na taj nacin. Razmisli tko su bili lovci pred 100-200g. gospoda i vlastelini... obicni seljak je bio lovokradica jer nije imao financija da bude clan elite i lovackog drustva pa je kuburom domace izrade krivolovio divljac da bi prezivio... Razmisli kad je tek srednji stalez i radnicka klasa pocela ici u lov.

Samo racionalno razmisljam...

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 10 Jun 2020, 19:13

Trapavi wrote:Komecijalizacija je već sad dobrim djelom prisutna . A te sulude upisnine novih članova ili pak onih koji bi mjenjali društvo su nenormalno visoke . Naravno kako gdje ali ako mjesečnu plaću moraš dat za upisninu i članarinu ipak je previše. I sam sam mislio mjenjat društvo ali najprije ko će uzet čovjeka u sedmoj deceniji života , koji će najzad za koju godinu tražit da ne ide u pogon ni ništa teško. Pa onda za umirovljenika nije baš za razbacivat se sa novcima , isto je tako sa mladima nije da novci padaju sa neba . Dobro ste rekli moglo bi se dogodit za koju godinu da ni u šumu nećemo smjet od lovozakupnika koji će dobro paztit što se u lovištu dešava.
Ako je upisnina visine necije mjesecne place, ocito si se skolovao za krivi posao ili ne znas gdje ti je mjesto... Ja bi vozio novog mercedesa, ali moja mjesecna placa ne moze pokriti ratu kredita, ali kupio sam polovnu škodu, za koju platim ratu i ostane mi jos 4/5 plaće... Oce Mercedes GMBH plakati zbog moje nesrece jer si ne mogu priustiti njihovo vozilo? Hoce li Njemacka roniti suze jer si jedan Hrvat nizeg srednjeg staleza ne moze priustiti njihov auto? Oce li oboje propast zbog toga? Nece... Zasto Holland & Holland ne kosta isto kao i Baikal, ili Češka Zbrojovka? Zasto Swarovski ne kosta kao Pro-Lux? Zakon ponude potraznje i kvalitete... ja stvarno ne kuzim sta vam nije jasno. Lovacko drustvo koje je ekvivalent Swarovskom i H&H ima visoku upisninu i biraju clanove koji si to mogu priustiti, lovacka drustva koja su ekvivalent Baikalu i Pro-Lux imaju male i prihvatljive upisnine. A ako si ne mozes priustiti niti Baikal i Pro-Lux onda ces kupiti kolut žice i nadati se da te organi reda nece uhvatiti ili se neces u to uopce petljati.

damirdj75
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by damirdj75 » 10 Jun 2020, 20:51

dundoivica wrote:neznam jel ste skuzili na glavi puske je jedan serijski broj a na cjevi puške drugi serijski broj izgleda da je mjenjana cjev na pušci al je stavljena druga orginal m 48 cjev. dali to treba ići u ferlah na cip.
Gdje se na cijevi nalazi broj ?

Post Reply