UNIVERZALNI KALIBAR ZA NAŠE PROSTORE

Lovačke priče, iskustva, doživljaji, lovački psi, fotografije...
Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: UNIVERZALNI KALIBAR ZA NAŠE PROSTORE

Post by Darko11 » 20 Jun 2020, 22:16

Da,sve stoji.Pratim po internetu ove rasprave lovaca o lovackim kalibrima,vjecito se vodi rasprava koji je bolji, a tu prednjace 7x64 Breneke,30-06 Springfield ,i 8x57IS,slavna trojka .Jednako su dosadili sa sva tri :D i nikako da svate da je to isti k,Misljenja sam da je vazan dobar pogodak,dobra i ispravna puska,cijev,optika,montaza optike,dobar izbor zrna i dosta vjezbe,i svaki kalibar sa centralnim paljenjem srednje snage je dobar za crnu divljac.To je moje misljenje.
Argumenti internet balisticara su uvjek hvatanje za nijanse i usvojeni stereotipovi.Tako neki misle da je 7x64 najbolji jer ima jako polozenu putanju,stvarnost je da ce razliku pada izmedju 7x64 i 8x57 primjetiti mozda neko ko lovi na 500m, a razlika na 200m je oko 2 cm u prosjeku.
Oni koji misle da je najbolji 8x57 ,stalno se hvataju za tih njegovih pola milimietra do milimetra sireg zrna,i sad on obara svinje kao lud zbog toga je pravi svinjar jer ima magicni milimetar sire zrno.
Oni koji misle da je najbolji 30-06 isticu ga kao univerzalca,koji je idealan, jer je izmedju ova dva prva, pa je on jedini dobar za sve i bolji od oba prva jer ima i sire zrno od 7x64 ,i polozeniju putanju od 8x57 .
Jos jedan stereotip je da je 308 Winchester slab kalibar za lov crne divljaci, samo zato jer ima punjenje malo slabije od ova tri spmenuta .Slicno misljenje vlada i za 7x57.
Klisej medju lovcima je i to da je9,3x62 Breneke magija , jer ih fascinira onako veliko zrno ,misle da 9,3x62 obara kao lud gdje god pogodis,medutim i od nejga divljac odlazi kao i od ostalih,posebno ako je los pogodak.Prijatelj lovi sa 9,3.Slicno misle i za 300 win mag zbog velike cahure.Ja mislim da tu jedino svako svog konja hvali, a nema nekih argumenata.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: UNIVERZALNI KALIBAR ZA NAŠE PROSTORE

Post by Trapavi » 20 Jun 2020, 22:49

Potpuno ispravno , imam od univerzalnih 7×64, 30-06, 8×57, a od ostalih i 7×57R. Dakle sve osim 308 i nema tu neke razlike u efektu zrna na cilju. Dobro pogodi i manje balističkih tablica pa će sve bit ok. Možda bi ovako lud da nemam godina koliko imam uzeo i jedan 9,3 , no ipak vrijeme je da se stane na loptu jer je nepotrebno.
Eto imao sam i 223 ali sam ga se rješio jer tamo gdje lovim jednostavno mora bit nešto univerzalno pošto u istom lovu možeš pucat u lisicu a i u vepra od 150 kila. Drugo nečist zarašten teren i često jake bure jednostavno traže ipak nešto deblje.

Post Reply