LOVAČKI NOŽEVI

Noževi, bajunete, mačevi, sjekire, mačete...
pojor
Pozornik
Pozornik

LOVAČKI NOŽEVI

Post by pojor » 06 Feb 2012, 21:58

pREPORUKA PRI IZBORU LOVAČKOG NOŽA. NOVI ASAM U OVOM.
pOZZZZ....

patch
Satnik
Satnik

Re: LOVAČKI NOŽEVI

Post by patch » 07 Feb 2012, 22:05

Do koliko novaca misliš ići?

jakov16
Pozornik
Pozornik

Post by jakov16 » 08 Feb 2012, 00:43

Do 500 Kn

jakov16
Pozornik
Pozornik

Post by jakov16 » 08 Feb 2012, 00:44

Oprosti upadam! Ja bi do pestotinjak kuna uzeo.

pojor
Pozornik
Pozornik

Post by pojor » 08 Feb 2012, 00:47

Ma ja i manje

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 08 Feb 2012, 17:32

Evo nekoliko dobrih i poprlično povoljnih - ne želim reklamirati, ali Replikart ima stvarno dobru ponudu:

Nešto malo skuplji - od 400-600 kn:
Benchmade Mountainside: http://www.replikart.com/lovacki-nozevi ... nside.html
Buck 119 Special: http://www.replikart.com/lovacki-nozevi ... ecial.html
EKA Nordic H8: http://www.replikart.com/lovacki-nozevi ... ic-h8.html
Karesuando Boar + Brus: http://www.replikart.com/lovacki-nozevi ... -brus.html
Karesuando Boar + Firesteel: http://www.replikart.com/lovacki-nozevi ... steel.html
NRA Snody: http://www.replikart.com/lovacki-nozevi ... snody.html

Nešto jeftiniji ali ne i loši od 200-300 kn:
Mora Bushcraft Forest: http://www.replikart.com/lovacki-nozevi ... orest.html
Mora Bushcraft Force: http://www.replikart.com/za-obradu-drve ... force.html
Morakniv™ Bushcraft Survival: http://www.replikart.com/survival-noevi ... vival.html

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 09 Feb 2012, 11:03

Pa koliko je njihovih linkova na forumu mogli bi se vec i sami ponuditi kao sponzori =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

zoommode
Razvodnik
Razvodnik

Post by zoommode » 14 Jan 2016, 12:49

Da ne otvaram temu.
Nemam baš nekog prevelikog iskustva pa tražim savjet.
Imam mora companion i koristim ga za lov a gotovo uvijek mi je pri ruci kad sam na planinarenju. Sve u svemu gledajući odnos cijene i onog što nudi dobar nož.
Nakon svakog lova di sam gulio trančirao, oštrenje je obvezno. Doduše ono je jednostavno.
Za skinnig je dobar ali kasnije oštrica postaje prekratka i cijela šaka mi je u masti i krvi. Gornju stranu oštrice sam na nekih 12-15 mm od vrha jedva primjetno iskrivio bacajući nož u stablo. Prije sam noževe(švicarce) gubio ali skužio sam da nož u kvalitetnim koricama je teško izgubiti a švicarac je za ruksak.
Tako da sad razmišljam o nečemu drugome, nečemu što ću stvarno koristiti godinama.
Tražim nešto malo duže, što se lako pere(plastika ili micarta), oštrice drop point oblika, kvalitetnijeg materijala i općenito čvršće konstrukcije. Mislim da sam usvojio osnovne načine oštrenja tako da osijećam kako bih mogao preći i na zahtijevnije vrste oštrenja.

Ima li prijedloga 500 do 1000+kn?

P.S naletio sam na fallkniven S1Pro i čini mi se da bi bio savršen ali 2400 mi je previše. Možda bih se i odlučio da je 1000kn manje.
https://www.youtube.com/watch?v=33RLmh0gWVQ Zna li slučajno tko može li se naručiti bez kutije i brusa? Ne znam koliko bi cijena tad bila manja.

zoommode
Razvodnik
Razvodnik

Post by zoommode » 14 Jan 2016, 14:10

Krivi link, riječ je o S1 Pro a ne F1 Pro modelu i ovo je ispravni link.
https://www.youtube.com/watch?v=OPq7S74QT1Y

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 14 Jan 2016, 19:31

Ne mozes odabrati nesto od TOP kvalitete na svijetu i ocekivati cijenu manju od 300-Eur to jednostavno NE IDE. Taj noz zasluzuje svoj brus i korice bez razmisljanja, ostirca ima svoju liniju i dva poteza na tom brusu vracaju ostrinu, mada je to izuzetno ostar noz koji vrlo dugo drzi ostrinu.
Nemoguće je Nemoguće

zoommode
Razvodnik
Razvodnik

Post by zoommode » 14 Jan 2016, 23:12

Malo sam se interesirao. Lex, u pravu si. S1 Pro je definitivno top klasa. A to onda ima i cijenu.

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Post by zhrvoje » 15 Jan 2016, 11:03

Imas kod nas vec lijep broj ljudi koji rade rucno radjene nozeve po tvojoj zelji. Vjerujem da bi do 1000 kuna mogao dobiti noz po svojoj zelji ako bas ne inzistiras na nekom super modernom celiku...
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 08 Jul 2020, 12:16

Ajde majstori za noževe ako može , dakle vjerovatno je neko probao izradit nož iz vodilice motorne pile . Naravno mislim na stare vodilice a ne ove od sendvić materijala . Trebalo bi da je dobar čelik pa bi vjerovatno na jesen probao izradit jedan lovački nož . Imam furunu no nisam baš jak u estetici pa ću morat nešto iskopirat . Sad ne znam baš točno o kom je čeliku riječ no mislim da je 1080 ili tako nešto, uglavnom visokougljični je pa mislim da neće bit neke razlike za termičku obradu u odnosu na čelik za opruge.

Mraz
Razvodnik
Razvodnik

Post by Mraz » 08 Jul 2020, 14:34

Vodilica je uvijek "u teoriji" bila tj. majstori su prodavali pod 1095 no po sastavu je bliže 1075-1080. Tko zna koji točno čelik koriste i da li uvijek koriste isti. Solidan materijal za prve noževe, TO je prilično lagana i oprašta greške. Mnogi su naši nožari krenuli sa vodilicama, ja još imam nekoliko noževa od vodilica koje sam radio. Daleko od toga da vrhunski drže oštrinu no za duže oštrice su super i uz dobru TO nema šanse da ih uništiš. Jednom smo prilikom pokušavali slomiti jedan moji uradak i nismo uspjeli, iako smo "batonirali" presušene cjepanice duge kao oštrica, radili zgibove s njim zabijenim u gredu itd.

Kali u vrućem ulju, prije popuštanja obrusi da vidiš boje i popuštaj do zlatne. Dobra fora je diferencijalno popuštanje a jednostavna je, griješ brenerom (običan plinski na kartuše) leđa i pratiš boje, kada zlatna dođe do oštrice staneš (ako leđa krenu prema plavom ne brini, još bolje). Ili ubaci na 180*C u pećnicu dva puta po 1h i miran si.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 08 Jul 2020, 14:59

Pa po meni i nije potrebno da drži nešto vrhunski oštrinu , bitnije mi je da je lakše naoštrim nego ove ajmo reć moderne čelike . Imam ja i pravi brener a i naravno let lampe . Kad kažem pravi propan butan -kisik je a mogu i dovuć bocu acetilena jer su breneri Glorovi acetilenski . To mi nije problem a baš kad budem radio probat ću ić na diferencijo popuštanje . Nisam neki stručnjak u tom poslu ali sam se malo igrao i jučer probam sa jednim ružnijm nožem napravljenim za probu od 52100 , znači od ležaja stojadinova prednjeg test . Dakle 2 čavla sam na nakovnju od 3 mmili čak deblja jednog za drugim presjeko tukući čekićem po leđima noža. Oštrica nije nigdje čipirana pa molim valjda sam sklepao dobro.

Mraz
Razvodnik
Razvodnik

Post by Mraz » 09 Jul 2020, 08:08

Spomenuo sam plinski brener jer je pimplav posao i lako pregriješ sa propan/kisik. Za popuštanje, grijanje prije kaljenja je drugi par rukava. Ako nema digitalne peći onda je uz oštro oko najbolja pomoć jaki magnet no pretpostavljam da to znaš čim nije prvi.

51200 je fenomenalan čelik za noževe pogotovo uz rhunsku TO. Da su mi sve oštrice od jednog čelika to bi bio 52100.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 09 Jul 2020, 15:48

Mraz wrote:Spomenuo sam plinski brener jer je pimplav posao i lako pregriješ sa propan/kisik. Za popuštanje, grijanje prije kaljenja je drugi par rukava. Ako nema digitalne peći onda je uz oštro oko najbolja pomoć jaki magnet no pretpostavljam da to znaš čim nije prvi.

51200 je fenomenalan čelik za noževe pogotovo uz rhunsku TO. Da su mi sve oštrice od jednog čelika to bi bio 52100.
Da da , teleskopski magnetić imam za provjeru nemagnetičnosti, jako je zeznuto ako se ne radi uvjek na istom mjestu jer kad napr iznesem peć na zrak da mi nije vruće teško je ocjenit boju. Unutar prostora gdje je manje svjetla je lakše ,tako da svako toliko približim magnetić i kad ne lovi još samo malo i u vruće ulje.
52100 mi je malo delikatniji nego ovi opružni čelici 5160 za To , bar nekako sam takav utisak stekao iako kako rekoh nemam nekog iskustva pa eto igram se .
Teško je ako radiš od ležaja jer je puno posla za razkovat poravnat i doći do faze brušenja osnovnih kontura , još ako je masivni ležaj pa ga treba raskovat bogme dobar trening. Dobro da se nać i napr od valjkastog ležaja vanjsku košuljicu gdje se vrte valjci pa je nešto lakše jer treba samo konus poravnat da dođe kao komad flaha. Napr bočni ležajevi od Tamićeva diferencijala su super jer se da i dosta duga oštrica napravit.

Mraz
Razvodnik
Razvodnik

Post by Mraz » 09 Jul 2020, 16:43

Za hobby izradu je još možda najzahvalniji 5160, ima ga posvuda i dolazi u skoro ravnim flahovima a TO oprašta. Neko vrijeme sa radio sa RWL34, hijao. Griješ na nekih 1050*C pa kališ u vodi ali samo dok padne na 500*C pa onda ostatak na sobnoj temp. Ostane trenutak duže u vodi i samo čuješ kako frkne, malo fulaš kut kod uranjanja i izvadiš ga savijenog, muka mi ga se sjetiti. Niskolegirani karbonci su zakon.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 09 Jul 2020, 20:25

Mraz wrote:Za hobby izradu je još možda najzahvalniji 5160, ima ga posvuda i dolazi u skoro ravnim flahovima a TO oprašta. Neko vrijeme sa radio sa RWL34, hijao. Griješ na nekih 1050*C pa kališ u vodi ali samo dok padne na 500*C pa onda ostatak na sobnoj temp. Ostane trenutak duže u vodi i samo čuješ kako frkne, malo fulaš kut kod uranjanja i izvadiš ga savijenog, muka mi ga se sjetiti. Niskolegirani karbonci su zakon.
Ma gledaj ja iman preko 30 godina Master hanter iz Carbon5 kako ga je Cold STil nazivao . Pa kad ja njega naoštrm i naštropam ja sam siguran da u sred planine mogu obradit divlju svinju ili pak srneće grlo, a ako se zatupi mahnem ga malo i vozi dalje . Ukratko da ne dužim dokazano dobro , prije 25 godina sigurno sam kupio Spiderico trokutaste bruseve i to je bilo baš dobro . Nažalost već mi je jedan puknuo a i istrošeni su pa se razmišlja o drugom iako nož možeš naoštrit i naravno bez toga.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 09 Jul 2020, 20:35

Te nove i nepoznate čelike neću ni probavat , što jednostavnije to i bolje , pa vidite da mačeve odnosno duge oštrice rade iz toga (5160). Ne znam kad bi gledao radeći isti posao (deranje i sl ) koliko bi ti u postotku duže bio oštar moderni i skupi čelik u odnosu na 51200 ili 1095 ili čak 5160 . Ukratko po mome ne isplati se , no ko i sve ko voli nek izvoli , ja osobno mrzim ove noževe iz nerđajućih čelika , meni nož mora imat malo patine i to je ono što mu daje dušu. Imam kolegu koji kad Falknivenom reže slaninu samo što ne padne u depresiju. A kad sam mu pokazao slike gdje ušicama sjekirice tučem po leđima Master Hantera kako bi rasjeko prase reko mi je da sam lud .

Post Reply