Optika
Re: Optika
Svi kazu divljaci je bilo, a danas nema toliko.Zavisi kako koje divljaci.Cinjenica je da je prije 60g bilo oko 300 divljih svinja u Hrvatskoj po procjenama tadasnjih strucnjaka,a danas se prijavi 30 000 odstreljenih DS godisnje,ko zna koliko ne prijavi.Mislim da ptica bilo vise nekad,za ostalo nisam siguran
Bilo je puno puno više ptica i bar 20 puta više zečeva . Govorim to za lovišta kod mene na primorskoj strani Velebita. Kamenjarki je bilo koliko oćeš i lovili ih svi od djece (pod ploču) do odraslih . Isto tako zečeve u žicu lovili ko je god stigao . E ali onda je svaki metar kvadratni i to doslovno bio obrađen ili pokošen pa je bilo hrane za divljač koliko hoićeš. Naroda osim vikend penzionera više gotovo uopće nema (možda u cjelom kraju 2%). Naravno da kad sve zaraste i podivlja i dođe neprohodna šikara tu nema divljač šta tražit . Ajde sad nešto malo i ima ali to je dosta teško i loviti ali eto ipak se ide u lov i tu i tamo nešto i ulovi .Darko11 wrote:Svi kazu divljaci je bilo, a danas nema toliko.Zavisi kako koje divljaci.Cinjenica je da je prije 60g bilo oko 300 divljih svinja u Hrvatskoj po procjenama tadasnjih strucnjaka,a danas se prijavi 30 000 odstreljenih DS godisnje,ko zna koliko ne prijavi.Mislim da ptica bilo vise nekad,za ostalo nisam siguran
Što se svinja tiče prvu u selu je ustrijelio moj otac i jedan njegov kolega ispod Šatorine znači bogu iza leđa , do tada ih nije uopće bilo a to je otprilike 55-60 godina. Naravno to je bila senzacija i dolazili se čudit koda je ne znam što.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
300 DS u Hrvatskoj?Darko11 wrote:Svi kazu divljaci je bilo, a danas nema toliko.Zavisi kako koje divljaci.Cinjenica je da je prije 60g bilo oko 300 divljih svinja u Hrvatskoj po procjenama tadasnjih strucnjaka,a danas se prijavi 30 000 odstreljenih DS godisnje,ko zna koliko ne prijavi.Mislim da ptica bilo vise nekad,za ostalo nisam siguran
Odakle taj podatak?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Ja imam slican podatak, mislim iz Lovackog prirucnika.
Na osnovu prvih prebrojavanja,divlje svinje, iza drugog sv. rata, (ne znam tocno godinu, 1946, 47, tako nesto) upisano je oko 300-400 grla
Odonda brojnost DS neprestano raste.
Na osnovu prvih prebrojavanja,divlje svinje, iza drugog sv. rata, (ne znam tocno godinu, 1946, 47, tako nesto) upisano je oko 300-400 grla
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Ne mogu se sjetiti Mirok, ali mislim da je tocan.Jako malo visoke divljaci je bilo nekad,danas je vise i srnece divljaci.Prve divlje svinje vidjene i odstrijeljene u Hercegovini su krajem 70 ih i pocetkom 80ih.Odstrel divlje svinje u mom kraju bio je senzacija do prije 30g a danas ih ima kao Kineza.Pojavio se i Medvjed i Srneca divljac u Hercegovackom i Dubrovackom primorju sto do sada nije bio slucaj.Mozda zato sto je ovdje ljudi sve manje,sela izumiru,suma je bujnija,vjerovatno zbog puno manje koza i ovaca nego nekad.Mirok wrote: 300 DS u Hrvatskoj?
Odakle taj podatak?
-
Mirok
- Brigadni General

Teško je reći,nismo svjedoci tih vremena.
Ali znam da je još moj stari sa ekipom mlatio DS,a to je to vrijeme.
Nekako mi se malo čini,jer 300 grla je jako malo,ugrožena vrsta.
A danas znamo,crna divljač je u ekspanziji.
-
Mirok
- Brigadni General

To kužim,2.SR,pa i posljedice su tu.jolly wrote:Ja imam slican podatak, mislim iz Lovackog prirucnika.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

optika kupljena 11.11., stigla je kuverta od carine 08.12.... pa sam im mailom poslao sve sto su naveli da je potrebno, primili i procitali mail (dobio potvrdu) i odgovorili mi da posaljem sve potrebno mailom, pa sam poslao ponovo, dobio sam potvrdu da su procitali i sad cekam... mozda stigne za novu godinu 
BTW. 11.11. sam narucio nekih 8-9 paketica kojecega... jedan je stigao skupa s carinskom kuvertom, jedan je stigao danas. dolazi na kapaljku...
BTW. 11.11. sam narucio nekih 8-9 paketica kojecega... jedan je stigao skupa s carinskom kuvertom, jedan je stigao danas. dolazi na kapaljku...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

stigla optika u ponedeljak, ali nikako uhvatit vremena... uglavnom postari nisu bili njezni prema njoj... kutija je sva izubijana iznutra od optike a bome i izvana... jos su ju i carinici malo zarezali skapelom :/
platio sam PDV 25%, 20kn dostava obavijesti i nekih 38kn carinski postupak + 5kn postanski transfer novca.
optika je najveca do sad koju imam
vanjstinom je kopija NightForce-a rekao bih, veca je od kopije Leupold Mark4 koju sam prije kupio isto od njih.
koncanica je mi je odlicna, slika na 130ak metara, po mraku kroz zatvoren prozor iznenađujuce dobra :O jedva cekam to namontirati i isprobati...
par mana za sad, malo smeca negdje na unutarnjim lecama, (vjerojatno se nesto malo otreslo dok su ju postari bacali kojekuda) tako mi je bilo i sa prvom njihovom optikom ali kako je tada bila montirana na springer zracnicu s vremenom je otpalo i nestalo
poslat cu im upit da vidim sta s tim... ali za koristenje realno nece utjecati niti smetati...
poklopac objektiva je ok, kao i Buttler Creek, dok je poklopac okulara zbog malo konusne konstrukcije bio nabijen nakoso pa se tako i "ulezao", sad cu trebati nesto rijesiti da stoji ravno... nista sto par namotaja izolirke nije rijesavalo
kad se uhvatim demontaze/montaze onda ju poslikam s ostalim optikama za usporedbu
dobio sam 12% discount za iducu kupovinu
platio sam PDV 25%, 20kn dostava obavijesti i nekih 38kn carinski postupak + 5kn postanski transfer novca.
optika je najveca do sad koju imam
koncanica je mi je odlicna, slika na 130ak metara, po mraku kroz zatvoren prozor iznenađujuce dobra :O jedva cekam to namontirati i isprobati...
par mana za sad, malo smeca negdje na unutarnjim lecama, (vjerojatno se nesto malo otreslo dok su ju postari bacali kojekuda) tako mi je bilo i sa prvom njihovom optikom ali kako je tada bila montirana na springer zracnicu s vremenom je otpalo i nestalo
poklopac objektiva je ok, kao i Buttler Creek, dok je poklopac okulara zbog malo konusne konstrukcije bio nabijen nakoso pa se tako i "ulezao", sad cu trebati nesto rijesiti da stoji ravno... nista sto par namotaja izolirke nije rijesavalo
kad se uhvatim demontaze/montaze onda ju poslikam s ostalim optikama za usporedbu
dobio sam 12% discount za iducu kupovinu
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

da, da, osvjetljen, uzeo sam 10-40x povecanje da mogu lijepo vidjeti i pogodke na meti na 100mMirok wrote:Po mraku na 130m dobra slika?
To ipak gledaš osvijetljeni cilj?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

i sve sam šokiran koliko dobru na 40x (u odnosu kakva je na max povecanju na 6-24x50), koliko sam iz ruke mogao vidjeti. ocekivao sam ozbiljniju "maglu" preko 30x ali nisam primjetio... uzmi u obzir da sam gledao iz ruke, kroz prozorska stakla, i tek danas prvi put po koliko toliko danu, ostalo sve po noci na osvjetljeno...Mirok wrote:Imaš dobru sliku i na 40x?
za ostalu recenziju cemo vidjeti kad ju montiram i kasnije kad ju isprobam
Evo jednog clankaMirok wrote:Teško je reći,nismo svjedoci tih vremena.
https://repozitorij.pmf.unizg.hr/island ... m/PDF/view
Citirat iz claka
Nakon drugog svjetskog rata, zbog pretjeranog izlova, ratnih zbivanja i svinjske kuge, došlo je do smanjenja populacije na samo300 primjeraka. (Darabuć i Jakelić 1996.)
Dalje pise :"Trenutno je brojnost populacije izrazito velika, zbog utjecaja nekoliko čimbenika. Prvi je obilna dodatna prehrana pomoću hranilica tokom cijele godine koju provode lovozakupnici.Na taj način se uklanja mogućnost prirodne selekcije i ne ugibaju najslabiji u leglu koji nemogu pronaći hranu. Budući da rijetko mladi odumiru jer hrane ima dovoljno za sve, raste brojnost populacije. Drugi čimbenik je klimatske prirode. Javljaju se sve blaže zime bez snijega i leda, zbog kojih je divljim svinjama olakšano rovanje zemlje i pronalazak hrane.Treći čimbenik je iskorijenjenost svinjske kuge, bolesti koja je dosad bila glavni ograničavajući čimbenik brojnosti, a četvrti čimbenik je promjena genetičke strukture populacije, zbog koje dolazi do duljeg perioda parenja i do pojave duplo većih legla"
Ovo moze biti objasnjenje za vecu populaciju svih vrsta visoke divljaci a parenje DS sada traje cijelu godinu.I sam sam vidio male gucice u 11om mjesecu.
Molim preporuku za optiku koja bi bila montirana fiksnom montažom na nekakav MK varmint model.
-varijabilnu, raspon povećanja 4-12 pa do 5-20,
-objektiv x40-44
-neka tanka streljačka končanica, bez osvjetljenja, poželjno ffp ali može i sfp
-raspon cijene 200-350€, može trgovina u hr ili preporuka za baš neki određeni model za online naručivanje.
-varijabilnu, raspon povećanja 4-12 pa do 5-20,
-objektiv x40-44
-neka tanka streljačka končanica, bez osvjetljenja, poželjno ffp ali može i sfp
-raspon cijene 200-350€, može trgovina u hr ili preporuka za baš neki određeni model za online naručivanje.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Turn better into best!
-
Marko2Marko
- Desetnik

ako ffp (ali po mome toga ne rabiš ako neznaš zašto bi ga upotrebljivao) onda japanac delta optical titanium (pazi na elevaciju, možda trebaš 20moa montažu), sightron s-tac, možda vortex diamondback, pa onda dalje kinezi
sfp japanci delta optical titanium, vixen, i ostali kinezi/filipinci po spisku sightron, vortex... hawke ima dobar ugled... za preciznu ja bi uzeo Delta Optical Titanium 6-24x42 AO (ali opet pazi na dovoljnu elevaciju)
sfp japanci delta optical titanium, vixen, i ostali kinezi/filipinci po spisku sightron, vortex... hawke ima dobar ugled... za preciznu ja bi uzeo Delta Optical Titanium 6-24x42 AO (ali opet pazi na dovoljnu elevaciju)