Vojni metci u novoj pušci?

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Re: Vojni metci u novoj pušci?

Post by Mirok » 11 Apr 2021, 20:46

jolly wrote:
Mirok wrote:I opet ću ja.....
Meni bi bilo žao pucati korozivnu municiju iz svoga karabina.
A čišćenje i održavanje oružja za mene je pravilo,bez obzira što koristim isključivo nekorozivnu municiju.
Ti si stara skola! Za tvoje oruzje, ja se ne brinem! Znam ja da je to u top stanju! :A25:
Da znaš Jolly da si u pravu!
I kako si rekao prije,ono da čiste savjesti i miran odloži gazda oružje u ormar.
Upravo tako,meni neki vrag u meni ne bi dao mira, da znam da nisam uradio potrebno(očistio pušku).
To bi me stalno cimalo,a i kasnije bi razmišljao da nisam slučajno prouzrokovao nepopravljivu štetu.
Nešto je to jače od mene....

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 11 Apr 2021, 20:54

Ja dodjem mrtav umoran iz lova, ali nisam jos nikad uspio zaspati, a da puska nije prosla osnovnu njegu prije spremanja u ormar.
Makar krpica kroz cijev, i masnom krpom prebrsiati. A onda detaljno ocistiti drugi dan kad se naspavam.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 11 Apr 2021, 21:01

Onty wrote:Da smo načistu, dobro čišćenje i održavanje je ono što svatko tko drži do oružja mora napraviti odmah. U najgorem slučaju, ako sam baš kasno doša i umoran, barem cijev dobro navlažim kvalitetnim uljem, i obavezno dobro čišćenje drugi dan. I to samo nakon uporabe lovačkih nekorozivnih naboja, Ako su u pitanju stari vojni naboji, dobro čišćenje odmah po povratku sa strelišta. Drugo čišćenje obavezno drugi dan.

Po mojem skromnom mišljenju, najmanje 99% oružja je upropašteno ne čišćenjem.
Da 100% točno.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 3 times

Post by Darko11 » 11 Apr 2021, 21:58

jolly wrote:U svakom slucaju, novi mauser 98 lovacki, bez obzira na model ili kalibar, je tako napravljena i dotjerana puska, da je ja ne mogu prestati gledati.
Ali cijena za nas dzep je paprena.
Mislim da onaj ko cijeni mauser 98, (i zna sto je to), ima prosjecna hrvatska primanja, danas treba gledati da nabavi polovnu CZ 550 dok jos ima na trzistu. I po potrebi dotjerava, premda su nacelno vec vrlo solidne puske.
Od novih pusaka, imam dojam da je winchester 70 u nekoj zanimljivoj opciji, takodjer.
Ili zastava, koju cesto spominjemo. (listu sam naveo od najpozeljnijih prema dolje)

Ko hoce orginal ali doslovno akciju od Mausera 98, orginalnog vojnog, upakovanu u lovacki karabin,onda Zastavin M98 karabin nije los izbor.Ne proizvode se odavno ali ima polovnih u dobrom stanju.Cijena smijesna,ovaj moj je Mauser 98 koji je Zastava radila za Mauser krajem 80 ih,ima na sebi Mauser logo i oznake 98,nema Zastavinih oznaka.Da ih se naci a cijene su smijesne.Puska sasvim solidna.Okidac na ovom modelu je takav da bolji nisam nikad probao,kao da je neka puska za natjecanje?

Sto se tice kromiranih cijevi na lovackim karabinima, ja ne znam radi li to iko,mozda Haenel ali nisam siguran.Nema potrebe za to.Onaj kome cijev uhvati iamlo korozije danas uz koristenje ne korozivnih kapisli je bas zanemario pusku.Ja sam isto stava kao i Mirok.Nema sanse da ispalim korozivni metak iz mog lovackog oruzja,sanse nema.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Apr 2021, 07:52

Odosmo u offtopic, ali treba razlikovati jos neke varijante m98.
Danas je nova lovacka puska na bazi m98 sustava, u tvornickoj proizvodnji, vec sama po sebi rijetkost. Nekoliko zadnjih primjera smo naveli.

Medjutim, prema duzini akcije, a postoje tri duzine, kratka, duga, i magnum:
Magnum akcija, mauser 98 izvedenica, u serijskoj proizvodnji tvornicke puske, prakticki se vise ne proizvodi. Njemci su sad to stavili na trziste, ali to nije cijena za tvornicku pusku. 8-10k.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 3 times

Post by Darko11 » 12 Apr 2021, 12:31

Razumijemo se Jolly.Mauser sistem zatvaraca na novim puskama sve manje proizvodjaca radi.To polako ide u muzej.

Mauseras
Sto se tice Mausera M18 cijevi su nitrirane i ima stainless varijanta.To je dobra zastita,znaci samo ozezi.Kromirane cijevi se danas vecinom rade za automatsko oruzje jer su nepoderive.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Apr 2021, 13:31

Darko11 wrote:Razumijemo se Jolly.Mauser sistem zatvaraca na novim puskama sve manje proizvodjaca radi.To polako ide u muzej.
Puno tog ide u muzej, pa tako i nova moderna modularna puska Mauser M03.
Turn better into best!

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 12 Apr 2021, 17:14

Darko11 wrote: Mauseras
Sto se tice Mausera M18 cijevi su nitrirane i ima stainless varijanta.To je dobra zastita,znaci samo ozezi.
Žežem(?) Žijem(?) bez brige :A03:
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,

Post Reply