Borbeni avion
Re: Borbeni avion
Selakov nastup me razočarao, očekivao sam detalje a dobio anemičnu uopćenost. Cijeli ton njegovoh odgovora je odavao određenu skeptičnost.
A da su neke osobe i organizacije drukale za Gripen, to je bilo očito (defender.hr, mogao se komotno preimenovati u gripen.hr). Sad je netragom nestao s interneta i društvenih mreža.
A da su neke osobe i organizacije drukale za Gripen, to je bilo očito (defender.hr, mogao se komotno preimenovati u gripen.hr). Sad je netragom nestao s interneta i društvenih mreža.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Mislim da je u prilogu sa Selakom moralo biti prije sa novinarom otvoreno više pitanja.
Kada je prilog krenuo,to je izgledalo tako neodređeno i smušeno da ne znam što bi mislio.
Totalno suprotno odgovorima i izjavama koje Selak inače daje.
Kada je prilog krenuo,to je izgledalo tako neodređeno i smušeno da ne znam što bi mislio.
Totalno suprotno odgovorima i izjavama koje Selak inače daje.
Selaku se ne može osporiti da je rekao nešto pametno... koliko ćemo mi ustvari moći/htjeti/znati/smjeti koristiti sve napredne i široke funkcije od Rafala? MiG 21 možda nije bio korišten u cijelom spektru, ali nije ni mogao realno biti, isluženi su odavno i trebali su biti zamjenjeni prije 20 godina...
-
Mirok
- Brigadni General

Nekako sam shvatio da je on rekao, da su čak i naši Migovi iskorišteni u samo 30% njihovih mogućnost.
Što bi značilo da se postavlja pitanje,koliko će se uopće iskoristiti Rafale?
Znači, njihove sofisticirane mogućnosti.
Što bi značilo da se postavlja pitanje,koliko će se uopće iskoristiti Rafale?
Znači, njihove sofisticirane mogućnosti.
Da, to je i moje tumačenje. Pošto Divljaka i inače pratim već godinama, on konstanto ukazuje na probleme cijelog sustava u HRZ-u, pogotovo sa komponentom borbenih aviona. Na stranu “zalaganje” za Gripene, ali čovjek zna što govori i što je radio. Stvarno živuća legenda, gledao sam par njegovih probnih letova uživo, nevjerojatno.
I svejedno je da li ćemo iskoristi 25% mogućnosti Rafala ili 40% mogućnosti F-16 i slično. Bilo koji avion 4. generacije je neophodan za nas, ako želimo imati borbene avione u budućnosti. To šta novinari i kvazi analitičari izbor svode da li je avion jednomotoran ili dvomotoran ( pa je automatski po njima održavanje duplo skuplje, te nama ne treba dvomotorac jer smo mali) ili da nas ameri više neće toliko “voljeti”, je stvarno smiješno.
I svejedno je da li ćemo iskoristi 25% mogućnosti Rafala ili 40% mogućnosti F-16 i slično. Bilo koji avion 4. generacije je neophodan za nas, ako želimo imati borbene avione u budućnosti. To šta novinari i kvazi analitičari izbor svode da li je avion jednomotoran ili dvomotoran ( pa je automatski po njima održavanje duplo skuplje, te nama ne treba dvomotorac jer smo mali) ili da nas ameri više neće toliko “voljeti”, je stvarno smiješno.
μολὼν λαβέ
Pratim rundu, dizem za janjca!lex-lutor wrote:Placam rundu da ce biti "made in USA"
μολὼν λαβέ
Zapravno nemam pojma ali pokusavam povezati dostupne informacije, naravno mozda sam u krivu 101%, barem je zanimljivoMirok wrote:Lex, ti znaš nešto više?lex-lutor wrote:Placam rundu da ce biti "made in USA"
- Meni ne bi bilo logicno da USA sprijeci prodaju svojeg, duduse sofisticirao modificiranog lovca od strane Izraela, i onda skrstenih ruku gleda kako ces ti par miliona U$ dati konkurenciji.
- Sa druge strane uvijek je dobro da znas vise o alatu kojem si nekome prodao nego da znas jako malo
- Ako sam ti "poklonio" nesto kamiona, helica i ostalog hardwarea "ocekivano" je da ces ozbiljnu kupnju odraditi u mojem dvoristu ?
No nikada nisam bio dobar strateg.
Nemoguće je Nemoguće
Konačno!!!!
Ne mogu vjerovati da su još i odabrali daleko najsposobniji avion iz vreće, čudo!!!
Ne mogu vjerovati da su još i odabrali daleko najsposobniji avion iz vreće, čudo!!!
μολὼν λαβέ
Uffff, kao sto rekoh los sam strateg...Mirok wrote:Hej , Lex nas časti!
Nemoguće je Nemoguće
Jesam laik, ali ne moram biti previše upućen u tematiku da bi logički zaključio da ako je u cijeni osnovno naoružanje da nećemo dobiti nešto ekstra niti puno komada. Tko je pratio prošli natječaj kad je odabran Barak, američki Kongres je branio prodaju raketa srednjeg i velikog dometa. Što bi značilo odprilike da ako je sada u ovom natječaju F-16 Block 70/72 bio nuđen ipak sa AIM-120 raketama zrak zrak srednjeg dometa da su se neke stvari pomakle s mjesta. Ipak, nazad na Rafale F3-R...
S obzirom na to da imamo more koje štitimo, imamo potencijalne ugroze bespilotnim letjelicama, vrlo dugu i izloženu kopnenu granicu...
Definitivno trebamo protubrodske rakete, rakete zrak zemlja, pametne bombe, rakete zrak zrak velikog dometa i tzv beyond visual range, u prijevodu cijeli komplet i spektar oružja što Rafale može nositi.
Mogućnost djelovanja po ciljevima van granica RH a iz vlastitog zračnog prostora na velike udaljenosti je definitivno jedna velika prednost i odvraćanje pošto nitko imalo pametan neće samo poslati više kolone tenkova i oklopnih vozila kao 1991. put Hrvatske, s obzirom da bi ovoga puta isti mogli goriti kilometrima i kilometrima daleko od same granice.
S obzirom na to da imamo more koje štitimo, imamo potencijalne ugroze bespilotnim letjelicama, vrlo dugu i izloženu kopnenu granicu...
Definitivno trebamo protubrodske rakete, rakete zrak zemlja, pametne bombe, rakete zrak zrak velikog dometa i tzv beyond visual range, u prijevodu cijeli komplet i spektar oružja što Rafale može nositi.
Mogućnost djelovanja po ciljevima van granica RH a iz vlastitog zračnog prostora na velike udaljenosti je definitivno jedna velika prednost i odvraćanje pošto nitko imalo pametan neće samo poslati više kolone tenkova i oklopnih vozila kao 1991. put Hrvatske, s obzirom da bi ovoga puta isti mogli goriti kilometrima i kilometrima daleko od same granice.
U osnovni paket naoružanja ide streljivo za top 30 mm, rakete AA MICA dometa do 80 km i pametne bombe od 250 kg.
U principu bilo kakvi protubrodski i protuoklopni projektili se moraju dokupiti...
Ima u ponudama ali pošto se te ponude neće nikada javno obznaniti, sumnjam da budu i za Rafale točne podatke i cjelovite objavili.Mirok wrote:Mislim da je Rafal najbolji izbor.Odnos cijene i kvalitete.
Postoji li negdje točan popis naoružanja i opreme koje dolazi u paketu?
-
Mirok
- Brigadni General

Da,slušam Plenkija kako kaže da su podaci klasificirani kao tajna i da ih neće objavljivati.
Znači i sada i ubuduće,oni će trošiti našu lovu,ali račune neće polagati!?
Nema narod što pitati...Plenki je tu da odlučuje i gotovo.
On je taj koji će nam reći što je za nas dobro,a mi ne trebamo o tome misliti.
Nekako me to podsjeća na koronu,o kojoj više nitko ne govori......ali bude opet na jesen.
Znači i sada i ubuduće,oni će trošiti našu lovu,ali račune neće polagati!?
Nema narod što pitati...Plenki je tu da odlučuje i gotovo.
On je taj koji će nam reći što je za nas dobro,a mi ne trebamo o tome misliti.
Nekako me to podsjeća na koronu,o kojoj više nitko ne govori......ali bude opet na jesen.
Normalno da su detalji ugovora kao što su količina i vrsta naoružanja tajna, barem za neko vrijeme.Što se tiče love, vidjeti će se na buđetu i u bazama podatka trgovine oružjem, poput SIPRI.
μολὼν λαβέ