PPU 168 gr match zrna 0.308
Moderator: istra champion
PPU 168 gr match zrna 0.308
Pozdrav kolege,
Zanima me dali itko uzima ova zrna negdje u Srbiji i dali se to tamo uopce moze kupiti. Nasao sam u Njemackoj 500 komada po cijeni od oko 1.90 kn/kom sto je skoro 50% jeftinije nego u RH. A iskreno me zanima dali se kod nas moze nabaviti po toj cijeni s obzirom da su nam susjedi blize nego Njemcima.
I ima li itko iskustava s tim zrnima na 100 i 300m
Lp
Zanima me dali itko uzima ova zrna negdje u Srbiji i dali se to tamo uopce moze kupiti. Nasao sam u Njemackoj 500 komada po cijeni od oko 1.90 kn/kom sto je skoro 50% jeftinije nego u RH. A iskreno me zanima dali se kod nas moze nabaviti po toj cijeni s obzirom da su nam susjedi blize nego Njemcima.
I ima li itko iskustava s tim zrnima na 100 i 300m
Lp
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: PPU 168 gr match zrna 0.308
Ja nemam iskustva s time, ali ako ih nabavis, prvo ih sve izvazi pojedinacno, da vidis odstupanja ako ih ima.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
A citao sam po njemackim forumima i oni su zadovoljni, a za tu cijenu da se dobije grupa od 1 MOA i vise nego dobro za trening 
-
Marko2Marko
- Desetnik

lapua scenar je u sloveniji 50% skupliji, ali sa time dobivaš lapuo scenar i ne ppu.
ako voliš jeftino pucati uzmi recimo 7,62x39, ako voliš štediti ovo nije sport za tebe...
ako voliš jeftino pucati uzmi recimo 7,62x39, ako voliš štediti ovo nije sport za tebe...
Svidja mi se ova recenica...!Marko2Marko wrote:............... ako voliš štediti ovo nije sport za tebe...
Mislim da je Lapua BEST BUY !
- siguran si u kvalitetu
- primjerena cijena
- konstantna kvaliteta i kroz razlicite lotove
Nije Berger ali i ne kosta kao Berger !
Nemoguće je Nemoguće
Hvala vam na savjetima i odgovorima. Ali ja sam svjestan kvalitete lapue i sam ju trenutno koristim, ali ja se ne natjecem i pucam za svoj gušt i stoga mi nije važno hoce li grupa 0.2 MOA konstantno. Ako bih ppu dobio da puca 0.8 MOA, po cijeni koja je skoro upola jeftinija zašto ne.
- jolly
- Cinker - bojna

Razmisljanje je zdravo, i razumno.spoljo66 wrote:Hvala vam na savjetima i odgovorima. Ali ja sam svjestan kvalitete lapue i sam ju trenutno koristim, ali ja se ne natjecem i pucam za svoj gušt i stoga mi nije važno hoce li grupa 0.2 MOA konstantno. Ako bih ppu dobio da puca 0.8 MOA, po cijeni koja je skoro upola jeftinija zašto ne.
Takodjer imam isti pristup.
Pucanje za gust, sa cim jetftinijim u razumnim granicama preciznosti.
Za natjecanje, ne birati po cijeni, birati najpreciznije, cim bolje.
Medjutim, treba reci da ove dvije kategorije ne iskljucuju jedna drugu.
Imas lot municije za trening i plinkanje, plus lot municije za tekmu.
Naravno, ako se upce ide na natjecanje. (sto nije obavezno, naravno)
Za lovca bi bilo, naravno, kvalitetna lovacka municija za lov, a za trening sto god drzi razumnu grupu.
Naravno da u toj prici treba znati preklikavati optiku, i one osnovne streljacke stvari.
Zanimljivo da sam kroz druzenja medju strijelcima (tipicno za neiskusne) vidio dva suprotna pristupa, i obicno su vrlo tvrdi:
1) Zelim pucati konkurento sa naj - jeftinijom municijom!
2) Ja se ne natjecem, ali koristim samo najbolje (najskuplje) pod pretpostavkom da je cijena garancija neke kvalitete.
Ni za jedno ni za drugo, nema potrebe.
Ovo spominjem usputno, sory na OT, vratimo se na temu.
Turn better into best!
jolly wrote:Razmisljanje je zdravo, i razumno.spoljo66 wrote:Hvala vam na savjetima i odgovorima. Ali ja sam svjestan kvalitete lapue i sam ju trenutno koristim, ali ja se ne natjecem i pucam za svoj gušt i stoga mi nije važno hoce li grupa 0.2 MOA konstantno. Ako bih ppu dobio da puca 0.8 MOA, po cijeni koja je skoro upola jeftinija zašto ne.
Takodjer imam isti pristup.
Pucanje za gust, sa cim jetftinijim u razumnim granicama preciznosti.
Za natjecanje, ne birati po cijeni, birati najpreciznije, cim bolje.
Medjutim, treba reci da ove dvije kategorije ne iskljucuju jedna drugu.
Imas lot municije za trening i plinkanje, plus lot municije za tekmu.
Naravno, ako se upce ide na natjecanje. (sto nije obavezno, naravno)
Za lovca bi bilo, naravno, kvalitetna lovacka municija za lov, a za trening sto god drzi razumnu grupu.
Naravno da u toj prici treba znati preklikavati optiku, i one osnovne streljacke stvari.
Zanimljivo da sam kroz druzenja medju strijelcima (tipicno za neiskusne) vidio dva suprotna pristupa, i obicno su vrlo tvrdi:
1) Zelim pucati konkurento sa naj - jeftinijom municijom!
2) Ja se ne natjecem, ali koristim samo najbolje (najskuplje) pod pretpostavkom da je cijena garancija neke kvalitete.
Ni za jedno ni za drugo, nema potrebe.
Ovo spominjem usputno, sory na OT, vratimo se na temu.
Slažem se s tobom u potpunosti, ne mozes ici na natjecanje s najjftinijim streljivom i ocekivati čuda, to je jednostavno nerealno
Znati ćeš tek kada isprobaš,meni npr. puška voli sierru i nosler 175 gr.,a nikako lapuu scenar-l 175 gr.
- jolly
- Cinker - bojna

Koja puska?
Pretpostavljam da ti zlijeb 1/11, u 308 win?
I moja ne trpi scenar.
Pretpostavljam da ti zlijeb 1/11, u 308 win?
I moja ne trpi scenar.
Turn better into best!
Moja je bergara hmr i 1:10 je twist. Ja nisam ni probavao 175, dobro nosi 168 nije bilo potrebe, a morat cu probati i teže, iako je za twist vise važna kontaktna površina i duzina zrna nego težina.
1:10,howa hb,sierra i nosler rade istu grupu,hornady malo otvara ali isto ok,ali lapua nikako,probat ću je u tikki.
PPU je za klasu ili dvije slabiji od svega gore navedenog
kad sve zbrojiš uštedit ćeš par lipa i može to biti ok za trening
ali lako ti se desi da sa lošim zrnom nisi siguran jel tvoja greška ili se optika
razmrdala ili nešto treće . I po meni ako nemaš bolje pucaj s tim sve je bolje nego da puška stoji u ormaru.
168 grs. od PPU je malo bolje nego neki bolji FMJ 147 .
PPU 175 grs. meni nevalja ništa ,Sierra 190grs. i Scenar 185 grs su mi se pokazale najbolje
iz Steyera.
kad sve zbrojiš uštedit ćeš par lipa i može to biti ok za trening
ali lako ti se desi da sa lošim zrnom nisi siguran jel tvoja greška ili se optika
razmrdala ili nešto treće . I po meni ako nemaš bolje pucaj s tim sve je bolje nego da puška stoji u ormaru.
168 grs. od PPU je malo bolje nego neki bolji FMJ 147 .
PPU 175 grs. meni nevalja ništa ,Sierra 190grs. i Scenar 185 grs su mi se pokazale najbolje
iz Steyera.
-
Marko2Marko
- Desetnik

moje je mišlenje da češ ovim pristupom potrošiti duplo novca i duplo časa, i nečeš naučiti ništa zbog lošeg streljiva. vjerovatno nečeš pucati veliko, pa nečeš uštediti puno, pa dodaj slabo streljivo, i nisi naučio ništa...spoljo66 wrote:jer puno je toga za naučiti, od zauzimanja stava, do kontrole okidača, menagement trzaja. Mislim da je za takve stvari potrebno pucati sto vise, a mogu se ovladati i sa malo jeftinijim streljivom...
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Znači,lošije streljivo daje lošiju grupu.
Kako trenirati i utrenirati se ako je slika pogodaka tako-tako?
Kako možeš znati kada je loš metak,a kada si sam pogriješio?
Kako trenirati i utrenirati se ako je slika pogodaka tako-tako?
Kako možeš znati kada je loš metak,a kada si sam pogriješio?
" Lubenicu i zenu mozes samo POTREFITI "
A metak i pusku slazes sam i gledas da slozis NAJBOLJE moguce, moras biti siguran u opremu i onda mozes pucati.
A mozes i kao sto se meni obicno desi slagati sve u zadnji cas pa bude kao sa lubenicom !!
A metak i pusku slazes sam i gledas da slozis NAJBOLJE moguce, moras biti siguran u opremu i onda mozes pucati.
A mozes i kao sto se meni obicno desi slagati sve u zadnji cas pa bude kao sa lubenicom !!
Nemoguće je Nemoguće
A najbolje je da probaš uzmi 100 kom Lapue scenera 168 i 100 kom PPU -a
i složi isto punjenje pa usporedi .
Ako ti je to ok koristi za trening ako nemaš za bolje ali najbolje je trenirati sa istim
metkom sa kojim ćeš pucati na natjecanju jer si onda siguran jel do tebe ili do metka, puške, optike.
To su ti oni koje na natjecanju uhvati panika pa počnu šarafiti po optici jer ih uhvati panika i postanu nesigurni.
Kad znaš da ti je metak ok ,cijev čista i bez ulja, optika zategnuta i upucana onda ostaje vjetar i ljudski faktor i još par sitnica.
Tako da je po meni najbolje svesti sve što može poći po zlu na minimum da budeš siguran.
i složi isto punjenje pa usporedi .
Ako ti je to ok koristi za trening ako nemaš za bolje ali najbolje je trenirati sa istim
metkom sa kojim ćeš pucati na natjecanju jer si onda siguran jel do tebe ili do metka, puške, optike.
To su ti oni koje na natjecanju uhvati panika pa počnu šarafiti po optici jer ih uhvati panika i postanu nesigurni.
Kad znaš da ti je metak ok ,cijev čista i bez ulja, optika zategnuta i upucana onda ostaje vjetar i ljudski faktor i još par sitnica.
Tako da je po meni najbolje svesti sve što može poći po zlu na minimum da budeš siguran.
- jolly
- Cinker - bojna

Ne postoji strijelac koji je naucio pucati bez da znanje nije ispekao na 22lr.
MK puska sa optikom, na 50m, na 100m. Je osnova za ovo o cemu pricamo
Vjestine polirati sa puskom centralnog paljenja.
Ako PPU daje 1.5 moa, isto je dobro, za trening.
trigger time, trigger time, trigger time....
Vjestine polirati sa puskom centralnog paljenja.
Ako PPU daje 1.5 moa, isto je dobro, za trening.
trigger time, trigger time, trigger time....
Turn better into best!
-
Marko2Marko
- Desetnik

svako zrno treba svoj razvoj loada!matezg1 wrote:i složi isto punjenje pa usporedi.
a onda se treba pitati šta od zrna tražimo; brzi razvoj loada i zadovaljajuče grupe uz potrošenih 50 kugli, ili globalno najbolje grupe uz potrošenih 500 kugli za najbolji load, ili najbolji BC za na 1000m, ili najjeftinije kugle za happy trigger...
-
Marko2Marko
- Desetnik

evo, ja nisam.jolly wrote:Ne postoji strijelac koji je naucio pucati bez da znanje nije ispekao na 22lr.
a danas se više ovo ne priporučuje, jer pucanje sa 22lr je nešto drugo nego pucanje sa velikim kalibrom. to su pravila stare škole, koje su krive, imho.