sredstvo za čišćenje
Re: sredstvo za čišćenje
https://gnpforgun.com/
General Nano Protection. Česi. Koristim za AR i AK u kombinaciji s Otis setom za čišćenje.
General Nano Protection. Česi. Koristim za AR i AK u kombinaciji s Otis setom za čišćenje.
Da budem iskren. I ja sam krenuo u istraživanje, pa ostao na Ballistolu.
Ispod endoskopa zaista nove metode bolje očiste i brže. Ali ostanu brda tvrdih naslaga koje onda peglam desecima metaka za vratiti preciznost. Nakon Ballistola je više zaostalih naslaga u cijevi, ali nema brda. Bakar otapa danima, ali otopi i njega.
Bolji baruti imaju aditive za otapanje bakra. Blaže punjenje i sporija paljba ga zaista smanji.
Isti dan po upotrebi. Krpica, dvije, ballistola, pa tvrda plastična četka u jednom smjeru (dok ne krene lagano kroz cijev), krpica balistola, pa suhe krpice. Pa filc sa balistolom, opet suhe krpice... Dok sve ne izađe čisto i ide jako lagano, a cijev je poput ogledala kada se gleda kroz nju. Natopim dobro Ballistolom i ostavim da otapa bakar danima. Pokupim bakar, opet nauljim i ostavim u ormaru. Ako nije hrđalo ljudima kroz cijelo stoljeće, nadam se da neće ni meni.
Ako sumnjam na deblje naslage ili ih vidim endoskopom. Što je jako rijetko. Prođem brončanom četkom u jednom smjeru. Nisam endoskopom primjetio da to izaziva ikakvu štetu, a skine deblje naslage.
Naravno, sve ovo kvalitetnom šipkom kroz kvalitetnu vodilicu.
Često čujem da je više ljudi oštetilo cijev čišćenjem, nego upotrebom. To ne želim provjeravati na svom oružju.
Ispod endoskopa zaista nove metode bolje očiste i brže. Ali ostanu brda tvrdih naslaga koje onda peglam desecima metaka za vratiti preciznost. Nakon Ballistola je više zaostalih naslaga u cijevi, ali nema brda. Bakar otapa danima, ali otopi i njega.
Bolji baruti imaju aditive za otapanje bakra. Blaže punjenje i sporija paljba ga zaista smanji.
Isti dan po upotrebi. Krpica, dvije, ballistola, pa tvrda plastična četka u jednom smjeru (dok ne krene lagano kroz cijev), krpica balistola, pa suhe krpice. Pa filc sa balistolom, opet suhe krpice... Dok sve ne izađe čisto i ide jako lagano, a cijev je poput ogledala kada se gleda kroz nju. Natopim dobro Ballistolom i ostavim da otapa bakar danima. Pokupim bakar, opet nauljim i ostavim u ormaru. Ako nije hrđalo ljudima kroz cijelo stoljeće, nadam se da neće ni meni.
Ako sumnjam na deblje naslage ili ih vidim endoskopom. Što je jako rijetko. Prođem brončanom četkom u jednom smjeru. Nisam endoskopom primjetio da to izaziva ikakvu štetu, a skine deblje naslage.
Naravno, sve ovo kvalitetnom šipkom kroz kvalitetnu vodilicu.
Često čujem da je više ljudi oštetilo cijev čišćenjem, nego upotrebom. To ne želim provjeravati na svom oružju.
Koristim krpice i mjedenu četku, sve dok ne izlaze čiste krpice. Nakon par dana opet, pa ostavim nauljeno do korištenja. Ne koristim šipke jer čelik je tvrd, samo špagu i mjedene nastavke. Od sredstava sve, za odmašćivanje, čišćenje i podmazivanje, po potrebi.
Ma ona najobičnija polimerom obložena šipka, gore to što kažeš mjedenu četku i deri... nema greške, samo kvalitetno i provjereno sredstvo i redovito nakon pucanja srediti i miranAriel wrote:Koristim krpice i mjedenu četku, sve dok ne izlaze čiste krpice. Nakon par dana opet, pa ostavim nauljeno do korištenja. Ne koristim šipke jer čelik je tvrd, samo špagu i mjedene nastavke. Od sredstava sve, za odmašćivanje, čišćenje i podmazivanje, po potrebi.
-
Marko2Marko
- Desetnik

trenutačno sam na KG proizvodima (1 i 12) i vfg polir pasta, a za podmazivanje tetra gun mast i fluna tec sprej, a porabio sam ulje lub & cor od brunoxa.
a kad potrošim KG kupio budem bore tech stvari, i za podmazivanje (keramička) mast i fluna tec fluid.
a kad potrošim KG kupio budem bore tech stvari, i za podmazivanje (keramička) mast i fluna tec fluid.
Ovo područje je čitava nauka sa toliko puno proizvoda na tržištu i trebalo bi se voditi
logikom kakvo streljivo koristiš i iz kakvog oružja .
Ako pucaš olovna zrna treba ti sredstvo za uklanjanje olova ako pucaš monolitne kugle iz karabina
bazirane na bakru trebaš sredstvo za skidanje bakra itd. Univerzalno sredstvo ne postoji.
Za skidanje bakrenih naslaga meni se pokazao najbolji Sweets 7,62 to je neko australsko sredstvo i koega mi je
nabavio par pakiranja toga . Bazirano je na amonijaku i smrdi u vražju mater ali za čišćenje bezolovnih zrna nema boljeg.
Za olovo imam neki lead remover ima miris po bananama i odlično čisti olovo samo neznam točno tko to radi . Natopiš
mesingana četka i udri samo ispada van. Brunox za čišćenje nakon normalnog streljiva i za podmazivanje .
logikom kakvo streljivo koristiš i iz kakvog oružja .
Ako pucaš olovna zrna treba ti sredstvo za uklanjanje olova ako pucaš monolitne kugle iz karabina
bazirane na bakru trebaš sredstvo za skidanje bakra itd. Univerzalno sredstvo ne postoji.
Za skidanje bakrenih naslaga meni se pokazao najbolji Sweets 7,62 to je neko australsko sredstvo i koega mi je
nabavio par pakiranja toga . Bazirano je na amonijaku i smrdi u vražju mater ali za čišćenje bezolovnih zrna nema boljeg.
Za olovo imam neki lead remover ima miris po bananama i odlično čisti olovo samo neznam točno tko to radi . Natopiš
mesingana četka i udri samo ispada van. Brunox za čišćenje nakon normalnog streljiva i za podmazivanje .
Jedan mali primjer od jučer. Koristio sam pjenu za čišćenje cijevi, ulazi pod dosta visokim pritiskom i ispunjava kanale, ali i u sve druge otvore (otvor za prolaz plinova na primjer).Tako je izašla i kroz rupice na Warcomp kompenzatoru i izgurala garež, nakon nekoliko "čišćenja" Ballistolom.
Ne koristim vise korozivno streljivo sa zivinim fulminatom tako da se ciscenje svodi na malo balistola i 2-3 provucene krpice.Cijev osusim i uvjek drzim suhu i ne naulljenu.Nekad karabin ne cistim i po mjesec dana nakon sto sam pucao i cijev je ogledalo.Kao da je kromirana izgleda iznutra.22 lr ni ne cistim.Ocistim je iz dosade jednom godisnje i onda treba bar 100 metaka da se grupe normalizuju i POI tocka vrati na svoje mjesto.Cijev 22 isto kao ogledalo iznutra uvjek.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Najjača stvar mi je što prvaci na razini države i u klasici (7.62/7.9) i u dinamici, a osobno ih poznam ne idu dalje od ballistola i brunoxa.
Nakon što sam pričao sa domaćim profićima, nagledao se na tonu videa i pročitao, čak dobivam dojam da realno možeš čistit oružje najobičnijim sintetičkim motornim uljem. Daleko od najboljeg sredstva za čišćenje i podmazivanje, ali siguran sam da bi čisto OK obavilo posao.
Sjećam se onog opterećivanja kada sam krenuo s vatrenim (prije 3 godine) koje ulje ću koristiti, da mi slučajno neće ostati malo čađi, čišćenja po 3 sata dok nema više uopće crnog. Prošlo je to vrijeme. Dok nema hrđe i dok puške drže grupu, meni su još uvijek dobri ballistol i asol koje koristim. Maksimum 10-15 minuta po puški i gotovo.
Nakon što sam pričao sa domaćim profićima, nagledao se na tonu videa i pročitao, čak dobivam dojam da realno možeš čistit oružje najobičnijim sintetičkim motornim uljem. Daleko od najboljeg sredstva za čišćenje i podmazivanje, ali siguran sam da bi čisto OK obavilo posao.
Sjećam se onog opterećivanja kada sam krenuo s vatrenim (prije 3 godine) koje ulje ću koristiti, da mi slučajno neće ostati malo čađi, čišćenja po 3 sata dok nema više uopće crnog. Prošlo je to vrijeme. Dok nema hrđe i dok puške drže grupu, meni su još uvijek dobri ballistol i asol koje koristim. Maksimum 10-15 minuta po puški i gotovo.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
Ovisi o upotrebi, punjenju.....
Najbolje je naći optimalni režim za vlastitu cijev i toga se držati. Endoskop, tko ga može oprezno koristiti je velika pomoć. Tko ne može, bolje da ne kupuje.
Evo vam video gdje vrhunski strijelci u USA objašnjavaju kako i zašto čiste cijevi.
Oni ih namjerno uništavaju, prvo prejakim punjenjem začepe, a onda agresivnim metodama čiste. Sve u cilju smanjenja grupe za 0.0001".
Imaju drugačije zakone i imaju sponzore.
Mi naše cijevi moramo dobro čuvati. Kako? Cijev će vam sama reći, samo je treba poslušati. Ako je Ballistol dovoljan, OK. Ako nije, idemo tražiti dalje.
https://youtu.be/CexakDcnOMU
Najbolje je naći optimalni režim za vlastitu cijev i toga se držati. Endoskop, tko ga može oprezno koristiti je velika pomoć. Tko ne može, bolje da ne kupuje.
Evo vam video gdje vrhunski strijelci u USA objašnjavaju kako i zašto čiste cijevi.
Oni ih namjerno uništavaju, prvo prejakim punjenjem začepe, a onda agresivnim metodama čiste. Sve u cilju smanjenja grupe za 0.0001".
Imaju drugačije zakone i imaju sponzore.
Mi naše cijevi moramo dobro čuvati. Kako? Cijev će vam sama reći, samo je treba poslušati. Ako je Ballistol dovoljan, OK. Ako nije, idemo tražiti dalje.
https://youtu.be/CexakDcnOMU
Ok.Neznam kako treba odrzavati precizne streljacke puske ali odrzavati lovacke karabine nije kompliciranije od zracne puske.Gledao sam cijevi lovackih karabina ne ciscene po 2-3 god i cijevi su nakon ciscenja i dalje kao nove i grupe pogodaka su ne promjenjene.Sacmarice takodjer,pistolje koji nisu cisceni vise desetaka tisuca metaka i cijevi i grupe su ok.Sve je dramaticno drugacije kod upotrebe crnog batuta i korozivne municije.
-
Marko2Marko
- Desetnik

kako čiste top strijelci ima erik cortina sada youtube klipove o tome. recimo on za f-class čisti na recimo 200 metaka (to je kod lovačkog karabina na 5 - 10 godine
), i tada spuče u nulo, i sa polirno pasto iosso/jb ide. ako cijev izdrži 2000 strijela, onda 10 puta čisti cijev. barrel breaka ne radi.
a benchresteri možda čiste malo drugčije.
Što bi to značilo? Da je OK ne čistiti 200 metaka ili da je OK ne čistiti 5-10 godina.Marko2Marko wrote:kako čiste top strijelci ima erik cortina sada youtube klipove o tome. recimo on za f-class čisti na recimo 200 metaka (to je kod lovačkog karabina na 5 - 10 godine), i tada spuče u nulo, i sa polirno pasto iosso/jb ide. ako cijev izdrži 2000 strijela, onda 10 puta čisti cijev. barrel breaka ne radi.
Ovaj drugi je čisti svakih 5-10 metaka unutar par sati. Što to znači?
Ja čistim nakon svake upotrebe, bez obzira na broj opaljenja i ne prelazim 40-50 metaka.
Jeli ti možda palo na pamet da i osobe sa videa isto kao i ja koriste endoskope. I ovisno o onome što vide endoskopom, izmjere kronografom i vide na meti biraju metode čišćenja.
Jesi li možda primjetio i da imamo drugačije ciljeve.
1. Maksimalna preciznost pa makar cijev uništio za jedno natjecanje.
2. Smanjiti broj čišćenja uz zadovoljavajuću preciznost, makar joj to umanjilo vijek trajanja.
3. Maksimalno produžiti vijek trajanja cijevi uz zadovoljavajuću preciznost.
Možda se zato koriste 3 potpuno različite metode. Eto, ja nemam pojma zašto.
Onako, iz čistog neznanja zaključujem da svaka puška i strijelac pričaju svoju priču. I svi su u pravu dok im metode ostvaruju cilj koji su sebi zadali.
-
Marko2Marko
- Desetnik

to znači da oni tako rade za svoje takmičenje i nivo takmičenja i da to im odgovara i da so njihove metode uspješne jer su oboji vrlo dobri strijelci u njihovima disciplinama. a neki drugi isto vrhunski takmičarji rade drugačije, ali ne znam kako, jer nemaju intervjuja.IB43 wrote:Što bi to značilo?
ništa više, ništa manje.
U kratkim crtama. Ne znaš.Marko2Marko wrote:to znači da oni tako rade za svoje takmičenje i nivo takmičenja i da to im odgovara i da so njihove metode uspješne jer su oboji vrlo dobri strijelci u njihovima disciplinama. a neki drugi isto vrhunski takmičarji rade drugačije, ali ne znam kako, jer nemaju intervjuja.IB43 wrote:Što bi to značilo?
ništa više, ništa manje.
Ne možeš znati niti iz intervjua ukoliko ti ne otkrije sve detalje.
Erik je jedan od rijetkih koji to radi. I savjetuje isto što i ja. Nabavi endoskop i nađi što ti paše.
U videu kojeg sam stavio, napominju isto što i ja. Ukoliko želiš nježne metode kloni se maksimalnih punjenja i visokih temperatura.
Moj limit od 40-50 metaka nije bez razloga. 30 radi bez problema. Iza toga naslage počinju debljati. Nakon 50, ne mogu očistiti cijev plastičnom četkom i ballistolom. Moram krenuti sa agresivnijim metodama. Eto zato je taj limit. Nema veze sa grupama na meti i natjecanjima. Grupe su iste i sa 30 i 50.
Isti dan čistim jer sam primjetio da stare naslage brže otvrdnu i budu teške za skinuti. Ni to nema nikakve veze sa grupama i rezultatima.
Sve se radi sa razlogom i ne iz intervjua. Nego iz onoga što vidim na svojoj cijevi.
Moji limiti su vezani za barut i punjenje koji koristim. Promijenom se mijenja i režim čišćenja.
Kod nekog drugog, režim može biti potpuno drugačiji. Pogledaj Darkov. Ako mu radi dobro, onda radi dobro.
Osobno sam neka davna škola koju su učili (a nekad i drilali) da se oružje čisti nakon svakog korištenja, nakon izlaganja kiši, snijegu, vlazi i sl. Osim toga, na kraju stresnog dana me to i smiruje, slično kao i oštrenje noževa. Dodatni benefit je čisto oružje. Ima nešto u tome kad pogledam kroz cijev i bude kao ogledalo.
To su vec subjektivni osjecaji,ali objektivno,cijev uz upotrebu danasnje municije ne treba cistiti nakon svakog pucanja i nista joj nece biti.Neko pere auto svakih 5 dana, iako autu nece naskoditi ako ga ne opere ni godinu dana.Ariel wrote:Osobno sam neka davna škola koju su učili (a nekad i drilali) da se oružje čisti nakon svakog korištenja, nakon izlaganja kiši, snijegu, vlazi i sl. Osim toga, na kraju stresnog dana me to i smiruje, slično kao i oštrenje noževa. Dodatni benefit je čisto oružje. Ima nešto u tome kad pogledam kroz cijev i bude kao ogledalo.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Nakon svakog pucanja, u cijevi ostaje makar malo cadji i garezi. cesto puta se skoro i ne vidi. ALi ostane. To je produkt izgaranja.
Ovo ima dva efekta:
Mrvice skupljaju vlagu jer su higroskopne
Mrvice s vrmenom otvrdnu, i kad se preko njih ispali slijedeci hitac djeluju abrazivno ko smirgl papir.
(testiranja oko ovog radjena u Aberdeen prooving ground, negdje imam clanak, dakle smatram za dokazano)
Ono sto NE TREBA, to je spricati sprey u cijev stalno, ali STO TREBA jest provuci suhu krpicu nakon ispaljenog metka.
I provuci suhu krpicu nakon ispaljenog metka, u sumi, a pogotovu u zoru kad ima vlage i kondenzacije.
Samo treba procistiti mrvice da ne ostanu, vrlo jednostavno. Ne treba to spricat, uljiti itd non stop.
Ovo ima dva efekta:
Mrvice skupljaju vlagu jer su higroskopne
Mrvice s vrmenom otvrdnu, i kad se preko njih ispali slijedeci hitac djeluju abrazivno ko smirgl papir.
(testiranja oko ovog radjena u Aberdeen prooving ground, negdje imam clanak, dakle smatram za dokazano)
Ono sto NE TREBA, to je spricati sprey u cijev stalno, ali STO TREBA jest provuci suhu krpicu nakon ispaljenog metka.
I provuci suhu krpicu nakon ispaljenog metka, u sumi, a pogotovu u zoru kad ima vlage i kondenzacije.
Samo treba procistiti mrvice da ne ostanu, vrlo jednostavno. Ne treba to spricat, uljiti itd non stop.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Mene više brinu deblje naslage i porast brzine i tlaka. To je ono što je gori i potroši cijev.
Te deblje naslage kada se odlome baš stružu (ne ide to van suhom krpicom). Ali istina, ne stvore se nakon par metaka. Ovisno o punjenju i režimu paljbe može otići u dugo.
U svakom slučaju. Svatko ima svoj cilj. Ako je cilj 2 moa i puca se 200ak metaka godišnje. Darkov sistem može funkcionirati, Darku radi.
Činjenica je i da današnje streljivo nije korozivno, zaista neće cijevi ništa biti ako se očisti i malo kasnije.
Ako je cilj ići na manje od 0.3 moa i varijacije brzine niže od 1.5 m/s. Puca se 1000 metaka godišnje. I još pri tome i da cijev traje dugo. Cijevi će trebati posvetiti pažnju i naći ono što funkcionira. Što će to biti, treba naći sam.
Te deblje naslage kada se odlome baš stružu (ne ide to van suhom krpicom). Ali istina, ne stvore se nakon par metaka. Ovisno o punjenju i režimu paljbe može otići u dugo.
U svakom slučaju. Svatko ima svoj cilj. Ako je cilj 2 moa i puca se 200ak metaka godišnje. Darkov sistem može funkcionirati, Darku radi.
Činjenica je i da današnje streljivo nije korozivno, zaista neće cijevi ništa biti ako se očisti i malo kasnije.
Ako je cilj ići na manje od 0.3 moa i varijacije brzine niže od 1.5 m/s. Puca se 1000 metaka godišnje. I još pri tome i da cijev traje dugo. Cijevi će trebati posvetiti pažnju i naći ono što funkcionira. Što će to biti, treba naći sam.