prigušivači

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Operator
Razvodnik
Razvodnik

Re: prigušivači

Post by Operator » 19 Oct 2021, 02:12

samoborac wrote:
Operator wrote: Mislim da to ne bi islo. Ako bi bila potrosan materijal znaci da ne bi trebala nabavna dozvola. Pitanje je da li bi se vodila evidencija iste jer ima serijski broj. A glavna stvar zasto se mora registrirati tj. evidentirati je balisticki potpis koji ostavlja na zrnu u slucaju pocinjenja kaznenog djela.
Ako je do evidencije to se lako riješi prijavom kao u slučaju C kategorije oružja. Bitno je da ti ne treba nabavna i da možeš nabaviti cijevi koliko ti treba ;-)
Eh da, bilo bi dobro kad bi moglo tako. Ako ikad odobre prigusivace, mozda danas sutra i ovako nesto dodje na red.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 19 Oct 2021, 08:36

matezg1 wrote:Ne govorim o prigušivačima za streljanu ili lov ,nego prigušivačima za samoobranu za DIN na post koji sam se referirao
a vi udri po svom o prigušivačima općenito i prigušivačima za lov. Pa nisam ja stavio post sa likom sa prigušivačima koji izgleda kao killer iz crtića .
To je negativna reklama i stvaranje krive percepcije jer sa takvim postovima stvaramo krivu sliku .

I argumentacija da ćeš imati prigušivač za samoobranu da ne probudiš ženu i djecu ,
pa kakva je to glupost, upadne ti netko u kuću i misliš da je razina buke najveći problem koji postoji u tom trenutku ?
I konstatacije nisi nikada ovo i ono to je samo tvoja tvrdnja.
Kad se nađeš u takvom sranju da moraš pucati na nekoga buka ti je najmanji problem a najveći prekoračenje nužne obrane
i da imaš dobrog odvjetnika.
Malo previše američkih filmova gledaš .
negledam ja američke filmove več slušam šta kažu ljudi koji su se našli u situacijama što samoobrane što pucanja u zatvorenom prostoru instruktori i bivši vojnici ljudi koji su u službi pucali bez njih te su u privatnom životu počeli ih zagovarat. a sto se tiće problema zakonskih oko samoobrane te sam stvari riješio sam sa sobom davnih dana. točnije onog dana kada sam primio zaštitarsku iskaznicu u ruke i kad sam prvi dan došao na posao i stavio pištolj u futrolu tad sam se pomirio sa hrvatskim zakonimai time da u situaciji di mi zivot bude ugrožen bolje u zatvor nego u drveni sanduk. i to me nebrine vise i bio sam u gustim situacijama. i hvala Bogu
dragom nije eskaliralo al u tim situacijama sam samo gledao da izvučem živu glavu a ne šta če sudac i zakon reč.

oprosti malo sam naglo reagirao u zadnjem postu nisam trebao tako odma nemoj pričat ako neznaš ili šta sam več napisao

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 19 Oct 2021, 23:01

Ok previše adrenalina na obje strane , shvaćam šta hoćeš reći .
Nažalost pucao sam u zatvorenom bez antifona i mogu ti reći da je sve što si rekao manje više točno ali
u tom trenutku kad to moraš odraditi da ti je život ugrožen osim straha za goli život ne osjećaš i nečuješ ništa i usereš se u gaće .
U normalnim situacijama za lov ,pucanje na streljani apsolutno podržavam nemoj me krivo shvatiti ali za samoobranu meni je to nepotrebno.
Moje mišljenje ti imaš svoje i to cijenim da smo svi isti bili bi roboti pa bar u hrvatskoj na 100 ljudi dobiješ 100 različitih mišljenja .

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 20 Oct 2021, 00:28

jolly wrote:Netocno. (neuki)Narod sudjeluje.
Pogledaj, na pr. e savjetovnje za zakon o lovstvu, i za zakon o prijevozu eksplozivnih tvari.
Izuzetano jak utjecaj udruga i pojedinaca za zastitu zivotinja. U zakonu o lovu smeta im odstrel divljaci, a u zakonu o eksplozivnim tvarima smeta im buka petardi za kucne ljubimce. I aktivni su, i jaki su aktivisti u javnim raspravama. Struka suti.
Mislim da se nisam dobro izrazio. Ne samo da podržavam e-savjetovanja nego u njima i (uspješno) sudjelujem. Ono na što sam htio ukazati je problem da ta savjetovanja često budu preplavljena komentarima razno-raznih "aktivista", dušebrižnika i sličnih koji obično znaju malo ili ništa o tematici, i u pravilu sam zakon nema direktan utjecaj na njih, a dolaze ispoljavati svoju netoleranciju pa i mržnju. Npr. znam da si čitao savjetovanja o izmjenama zakona o lovstvu gdje su takvi likovi pisali komentare od toga da je lov zastarjela i nehumana aktivnost koju treba iskorijeniti pa do otvorenog nazivanja lovaca "ubojicama", "zločincima", "krvolocima" i još gorim nazivima. Za neke od tih napisa bi dobili ban da su ih objavili na ovom forumu. Ipak, ne želim nikome oduzeti slobodu govora, samo smatram da smo mi (ne samo lovci nego vlasnici oružja općenito) očito u lošem položaju kada takvi komentari budu višestruko brojniji od onih konstruktivnih. Slična situacija se ponovila kod prijedloga zakona o exp. tvarima, kad je bila rasprava o legalnosti petardi. Mislim da smo imali sreće na savjetovanjima za prijedlog trenutnog zakona o oružju i pravilnika o civilnim strelištima gdje su bili gotovo isključivo konstruktivni komentari i to je rezultiralo pozitivnim promjenama. Ali, ne znam hoćeš li se sjetiti, par godina prije tog prijedloga od kojeg je nastao važeći zakon, bio je još jedna prijedlog o kojem se raspravljalo, ali taj je bio torpediran od strane "zelenih" i liječničkog lobija. Većina ljudi u našoj državi zna malo ili ništa o oružju, a ako ne raspolažu činjenicama, taj vakuum će vrlo lako popuniti ideologija koju šire razni "prijatelji životinja" i slične skupine i pojedinci, zato što je nažalost uvijek lakše prihvatiti retoriku koja se bazira na emocijama nego na logici i činjenicama.

Ono što je poanta mog posta, jeste da, ako želimo da streljaštvo i posjedovanje oružja općenito opstane kod nas, moramo početi graditi kulturu oružja. Barem mi ovdje u Š-K županiji radimo na tome, i to intenzivno. Prvo rješavamo najosnovnije stvari, a to je postojanje streljane i streljačkih klubova, ako nema osnovnih uvjeta, ostalo nema smisla. Naravno ne planiramo na tome stati. Nadam se da će to motivirati i druge da naprave nešto u svojim sredinama.
The truth is hate to those who hate the truth.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 20 Oct 2021, 07:13

Novi neslužbeni info iz samog vrha je da prigušivači idu svakako, ali tek početkom 2022.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 20 Oct 2021, 07:51

matezg1 wrote:Ok previše adrenalina na obje strane , shvaćam šta hoćeš reći .
Nažalost pucao sam u zatvorenom bez antifona i mogu ti reći da je sve što si rekao manje više točno ali
u tom trenutku kad to moraš odraditi da ti je život ugrožen osim straha za goli život ne osjećaš i nečuješ ništa i usereš se u gaće .
U normalnim situacijama za lov ,pucanje na streljani apsolutno podržavam nemoj me krivo shvatiti ali za samoobranu meni je to nepotrebno.
Moje mišljenje ti imaš svoje i to cijenim da smo svi isti bili bi roboti pa bar u hrvatskoj na 100 ljudi dobiješ 100 različitih mišljenja .
i ja sam u lasu pucao bez antifona budala i nije ugodno. uglavnom gledam to na način da ako možeš otkloniti sve sto je moguce otkloniti da imas sto manje prepreka i stvari koje te mogu usporiti i da si možeš pomoč da budeš što unčikovitiji. zašto ne. ja sam mišljenja da je glupo svakodnevno nositi prigušivač na pištolju za din ali u nekim situacijama samoobrane je vrlo korisna stvar. :A25:

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 20 Oct 2021, 07:53

Ariel wrote:Novi neslužbeni info iz samog vrha je da prigušivači idu svakako, ali tek početkom 2022.
:A27: :A27: :A27: nije to tako daleko

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 21 Oct 2021, 01:15

Ariel wrote:Novi neslužbeni info iz samog vrha je da prigušivači idu svakako, ali tek početkom 2022.
Jos samo ostaje pitanje tko ce ga smjeti nabavljati i pod kojim uslovima.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 21 Oct 2021, 08:25

Ne sumnjam da će neke glave htjeti maksimalno zakomplicirati.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 21 Oct 2021, 10:31

Moglo bi tu biti bisera...

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 21 Oct 2021, 14:14

matezg1 wrote: Kad se nađeš u takvom sranju da moraš pucati na nekoga buka ti je najmanji problem a najveći prekoračenje nužne obrane
i da imaš dobrog odvjetnika.
.
Ne slazem se.Najveci je problem u toj situaciji ipak hoces li ti dobit trece oko prije toga na koga vec ides pucati,i da imas dobrog grobara :D

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 21 Oct 2021, 21:43

Ako dobiješ treće oko grobara časti država ako nemaš za platiti .
Živimo u civiliziranom društvu, samo nemoj čekati predugo ako ga vadiš.
Bolje i robija nego grobija.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 22 Oct 2021, 13:17

Evo danas čitam kako su dva psa bez nadzora teško ozlijedila ženu u Zagrebu. Pa se javljaju ljudi da je to normalna pojava u cijeloj zemlji.

I ti isti aktivisti se sad ne javljaju, ali kad je riječ o oružju i petardama, evo ih. A siguran sam da ima više ozbiljnih slučajeva napada pasa, ozlijeđivanja, možda i smrtnih posljedica, nego što ih ima od legalnog oružja i petardi.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 22 Oct 2021, 16:57

matezg1 wrote:Ako dobiješ treće oko grobara časti država ako nemaš za platiti .
Živimo u civiliziranom društvu, samo nemoj čekati predugo ako ga vadiš.
Bolje i robija nego grobija.
Znas kako pjeva ona jedna nasa stara BiH rock grupa :"sa Bara se nitko ne vraća" ;)

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 22 Oct 2021, 22:24

Da ti isti aktivisti koji se toliko brinu o zdravlju pasa i mačaka ne shvaćaju da se njihove udruge financiraju iz proračuna
pa kad doslovno preko noći unište nekom posao kao Mirnovcu sa svojim glupim zabranama ne shvaćaju da ljudi koji rade u ovoj zemlji pune proračun i financiraju te iste udruge.

Da se razumijemo imam i ja psa ali ako jedan dan u godini kad se puca nemožeš psa zatvoriti unutra onda gdje je tu tolerancija ,netko tko ga nema 365 dana u godini može stati u govno .

Sa druge strane totalni nesrazmjer u kaznama ako te netko napadne na cesti opali te par puta šakom u glavu i dobije 600-700 kn kazne za javni red i mir izražene u Deutsch markama ako nisu teške tjelesne
a kazna za zlostavljanje životinja do 1 god zatvora , pa tko je tu lud ,u ovoj državi su psi i mačke važniji od ljudi
da ne povrijedim prava životinja ipak su one na prvom mjestu.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 22 Oct 2021, 23:35

kad je zakon napravljen da štiti kriminalce a me žrtve i vidi se kolko je našoj političkoj eliti važan ljudski život a kolko masa i pačaka :shock:

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 26 Oct 2021, 22:56

Bolje da lajemo nego da pucamo ha ha.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 27 Oct 2021, 08:28

matezg1 wrote:Bolje da lajemo nego da pucamo ha ha.
:D vuf vuf :shock:

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 15 Nov 2021, 00:58

jolly wrote:
sjekira wrote:Manje buke više streljana. Zbog "buke" su na traženje stanara prije koju godinu i zatvorili streljanu u Karlovcu.
Zbog buke su zatvorena streljana u Karlovcu, i u Mocire u zadru.
Tako je. To je veliki problem koji prijeti i drugim streljanama, pogotovo onima u urbanom okruženju. Na primjer zatvaranje streljane na Stobreču je samo pitanje vremena, susjedi im se bore za to svim sredstvima.
jolly wrote:Znaci tesko bi ga bilo progurati kroz sportski pravilnik, a strijelci da malo treniraju malo sa prigusivacem, malo bez. To vjerojatno ne bi islo.
Znaci u streljastvu za sad ne vidim masovnost primjene prigusivaca.
Zašto ne? Neka ljudi treniraju s prigušivačem a natječu se bez, misliš da je bolje ne trenirati uopće? Ja bih radije trenirao s prigušivačem nego nikako.
jolly wrote:Kad bi ga dozvolili, bila bi grupa ljudi koja ga korsti na streljani i grupa koja ga ne koristi.
Streljane koje gube dozvolu za rad, radi buke, i tako bi zatvarali radi ovih sto ga ne koriste. Ili bi prebacili dozvolu na mali kalibar.
Ili, reći članovima da ako žele pucati VK da moraju našarafiti prigušivač.
jolly wrote:Inace za prigusivac se mora reci:
1. Nije jeftin - kvalitetan ide i za preko 1000 eur.
Možeš kupovati skupe stvari ako želiš, ali ako ne želiš ne moraš. Nije teško naći prigušivače koji su povoljni za kupnju.
Npr, slovenci već prodaju budget prigušivače:
9mm https://www.maxairsoft.com/hr/dusilec-a ... mm-/p-6920
308 https://www.maxairsoft.com/hr/dusilec-a ... mm-/p-6917
22 https://www.njuskalo.hr/zracno-oruzje/s ... s-32071806
jolly wrote:2. ne moze se namontirati na svaku pusku. Narezivanje navoja, itd. trazi mozda intervenciju puskara.
Što se tiče modifikacija oružja to je najmanji problem. Svako tko ima imalo vještina s alatom to može lako napraviti, ako ne ta operacija kod puškara je vrlo jeftina.
jolly wrote:3. Nije za sacmarice, iako se na yt nadje pojedinacni primjer prigusivaca za sacmaricu.
Nije uobičajeno, ali nije problem ako se želi.
jolly wrote:Sve ovo navedeno indicira da primjena nece nikad biti masovna. Nego pojedinacna.
Ne bih se složio. Gdje god su prigušivači legalizirani, postali su vrlo popularni.
jolly wrote:Sve u svemu, bas kao i druga oprema koju imamo na izboru (za pusku) kao: bipodi, nosaci, nocne optike, dnevne optike, tronosci, i plinske kocnice - kad bi bio dozvoljen, prigusivac bi bio jedan od pomocne opreme, koji bi se ponekad mogao koristiti tu i tamo, ali svakako nije rjesenje za sve.
Lovci vole laganu, kratku pusku, pogotovu za pogonski lov. Jel bi onda nasarafili 30 - 40 cm, produzetka za cijev. samo tako? Mozda i bi, ali rusi koncept, kratke puske, spretne za po grmlju.
Prigušivači dolaze u raznim veličinama, ima dosta i kompaktnih modela puno manjih od 30-40cm. Iako manje prigušuju, bolje je smanjiti buku i za 10dB nego nimalo. Ne očekujem da će biti popularni među "starim" lovcima, ali mislim da će biti popularni među mladima koji su više osviješteni o pitanjima zaštite sluha i zdravlja općenito. Mogu reći iz vlastitog primjera, ono zbog čega odgađam polaganje lovačkog ispita i pristupanje u lovstvo je upravo to što nikako ne volim pucati nezaštićenih ušiju, niti na otvorenom prostoru.
The truth is hate to those who hate the truth.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 15 Nov 2021, 08:06

Barut wrote:
Prigušivači dolaze u raznim veličinama, ima dosta i kompaktnih modela puno manjih od 30-40cm. Iako manje prigušuju, bolje je smanjiti buku i za 10dB nego nimalo. Ne očekujem da će biti popularni među "starim" lovcima, ali mislim da će biti popularni među mladima koji su više osviješteni o pitanjima zaštite sluha i zdravlja općenito. Mogu reći iz vlastitog primjera, ono zbog čega odgađam polaganje lovačkog ispita i pristupanje u lovstvo je upravo to što nikako ne volim pucati nezaštićenih ušiju, niti na otvorenom prostoru.[/quote]
Nema restrikcije oko tog, ko zeli moze nositi zastitu sluha u lovu.'
Moj kolega s kojim lovim, nabavio je elektronske cepove za usi, koji blokiraju jaki zvuk, a pustaju nizi zvuk.
Cepove je napravio prema odlijevu vlastitog uha, a u lovu mu ne smetaju kao neki antiforni.
Dakle, postoje razlicita rjesenja.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Post Reply