Izbor za nošenje
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: Izbor za nošenje
zavisi kako na to gledas, kad mlatis cijeli dan kroz shumu (pogonici) svaki gram viska se cini kao kila viska... ali ako si na visokoj čeki, vrebas srnjaka onda ti nije problem...Sto se pak tice Torellovog osvrta, rekao bih da sekundarno oruzje nije pomodarstvo, od viska glava ne boli. Uvijek se moze dogoditi kvar na pusci i nesto trece i sekundarno oruzje moze spasiti glavu ako se u blizini nalazi ranjena zvijer.
u pogonu su lovci uvijek blizu jedan drugom, i uvijek se moze dozvati pomoc, zastoj moze biti sa streljivom ali se izrepetira novi metak i to je to, sto se oruzja tice, duzni smo po zakonu drzati oruzje u ispravnom stanju, a kamoli nositi u lov neispravno oruzje, ako sumnjas da puska moze zastekati ili ju ne nosis pa uzmes drugu ili ne ides u lov... da se razumijemo, ja se slazem sa time da lovci nose kratko oruzje, nisam protiv toga, ali gledam kolika je ustvari stvarna potreba za time... recimo da imas mauesera 8x57 za lov... nije li ti jeftinije/jednostavnije, imati dva tri vojna "šiljkana" za samilosni hitac (ako su ti pravi lovacki metci pre skupi za to) ili tegliti pistolj/revolver sa sobom? To mi dodje kao oni nadobudni policajci / pokretne telefonske centrale, u vrijeme kad su mobiteli postali popularni a pageri jos nisu izasli iz upotrebe toliko, lik na svoj ionako nakrcan remen uz pistolj, spremnik, lisice, pendrek, "motorolu" i pager, jos nasadi i mobitel i leatherman dzepni noz/alat, a i sam je dovoljno "gojazan" da nemoze na 50m potrcati za džeparom... kazem, sve zavisi s koje strane gledas na to... jel ti bitnije tegliti zeljezo sa sobom ili da imas sto manje tezine... jer kad ulovis nesto, recimo kakvu srnu u pola pogona, moras ju srediti i utrpati u ruksak (ovisno o velicini) pa kad uz sve to teglis i 6" revolver u .44 kalibru recimo... pa 1,5l jamnicu u ruksaku (alkohol se ne konzumira dok se rukuje s oruzjem) onda ti bas i nije do dodatnog tereta...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Miek djelomićno si u pravu.
Ja cu dakako,uvijek iskoristii priliku da što više puta pucam u lovu što vecim kalibrom.
To je dakako,moj M76.(nije me briga što se nekome ne sviđa,neka okrene glavu)
I dakako,još namanjej ednom šiknuti svinju sa 10-15 metara iako je zalegla.
Ali problem je kada koristiš skupe metke i/ili jako razorna zrna pa je šteta na mesu tada značajna.Pitplj se koristi u lovu iz 3 razloga;
1.)Kada zataji puška,a divljac je nastrijeljena(nije nemoguće!)
2.)za zadavlje samilosnog hica
3.)za obranu od razjarene divljaci
Subcompact pištolj velikog i pouzdanog kalibra bio bi idealan za sve tri zadace.
Korištenje vojnih FMJ u lovu neću niti komentirati iz prostog razloga što je strogo zabranjeno,bez obzia na situaciju. Za steljanu da,to mi nitko nece zabraniti,za lov NE!
Ali bio sam u situaciji kada je netko gotovo poginu jer se išao klati ranjenu
divlju svinju.(Zvuci ludo hrabor,zapravo je samo ludo i imbecilno!)
Da je prijatelj nije sredio revolverom ne želim niti pomišljati što bi bilo...
Uglavnom nitko od nas (ja nisam imao pušku,bio sam vježbenik)
nije stigaoniti pravilno reagirati s puškom a on ju je već sprašio sa 3 metka
niti pola metra "junaku" od glave.
Ja sam danas kupio S&B JSP municiju (onu konusnu) i smatram je trenutno
dobrim izborom za obranu i samilosni hitac.
Javit ću rezultate testiranja u vodi.
Ja cu dakako,uvijek iskoristii priliku da što više puta pucam u lovu što vecim kalibrom.
To je dakako,moj M76.(nije me briga što se nekome ne sviđa,neka okrene glavu)
I dakako,još namanjej ednom šiknuti svinju sa 10-15 metara iako je zalegla.
Ali problem je kada koristiš skupe metke i/ili jako razorna zrna pa je šteta na mesu tada značajna.Pitplj se koristi u lovu iz 3 razloga;
Subcompact pištolj velikog i pouzdanog kalibra bio bi idealan za sve tri zadace.
Korištenje vojnih FMJ u lovu neću niti komentirati iz prostog razloga što je strogo zabranjeno,bez obzia na situaciju. Za steljanu da,to mi nitko nece zabraniti,za lov NE!
Ali bio sam u situaciji kada je netko gotovo poginu jer se išao klati ranjenu
Ja sam danas kupio S&B JSP municiju (onu konusnu) i smatram je trenutno
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

jesam se vec osvrnuo na ovaj problem? jesam... procitaj ponovo... jeli lakse nositi 3 kom vojnih "šiljkana" (jeftini i nemaju veliku razornu moc) ili 6" .44 magnum revolver?Oerlikon wrote:Ali problem je kada koristiš skupe metke i/ili jako razorna zrna pa je šteta na mesu tada značajna.
i ovo sam prokomentirao vec... 1. oruzje koje nosis u lov mora biti ispravno, po zakonu si duzan svoje oruzje drzati ispravnim, uz ispravno oruzje i koristenje kvalitetnog streljiva kolike su sanse za zatajenje oruzja? 2. prije za vrijeme juge su samo odabrani imali pistolje a samo povlasteni revolvere... kako se onda zadavao samilosni hitac?Pitplj se koristi u lovu iz 3 razloga;
3. oprosti ali za obranu od razjarene divljaci bih ja radije opotrijebio 8x57 (kamo srece ako je poluautomat u nekim sretnim okolnostima) nego 9x19...
Quick test: sto mislis s cime bi tocnije i sigurnije pogodio metu 50x50cm na udaljenosti od recimo 20m? M76 ili XD-m?Subcompact pištolj velikog i pouzdanog kalibra bio bi idealan za sve tri zadace.
konzumiranje alkohola u lovu necu niti komentirati iz prostog razloga sto je strogo zabranjeno, bez obzira na situaciju. Za POSLIJE lova da, to IM nitko nece zabranili, za lov NE!Korištenje vojnih FMJ u lovu neću niti komentirati iz prostog razloga što je strogo zabranjeno,bez obzia na situaciju. Za steljanu da,to mi nitko nece zabraniti,za lov NE!
pucajuci pola metra od glave junaku u glavu divlje svinje je IMHO napravio jos vece sranje nego da je ovoga povukao za kragnu da se makne od te zivotinje...Ali bio sam u situaciji kada je netko gotovo poginu jer se išao klati ranjenu
pazi da si ne izbijes oko =)Ja sam danas kupio S&B JSP municiju (onu konusnu) i smatram je trenutno
Uvijek postoje šanse da ti zataji oružje, održavao ga ti ili ne. Pogotovo ako si lovac i smucaš se po divljini, po mom mišljenju, uvijek je dobro imati i pušku i pištolj.Mike_Torello wrote: 1. oruzje koje nosis u lov mora biti ispravno, po zakonu si duzan svoje oruzje drzati ispravnim, uz ispravno oruzje i koristenje kvalitetnog streljiva kolike su sanse za zatajenje oruzja?
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
E pa ovo bi bilo idealno za Oerlikona 
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

lol Nobile, dobar crop slike =)

Htio sam istaknuti gan a ne osobu
A i bilo je na brzu brzinu... ali mislim da je jasno što je pisac htio reći

A i bilo je na brzu brzinu... ali mislim da je jasno što je pisac htio reći
Ruger
...ako sto rekoh,akada budem uzimao revolver,iskljucivo duga cijev.
Ja lijepo objasnio,Miek opet isto.
Vojen "šiljke" neću nositi u lov zato JER JE ZABRANJENO!
Lovnik pregledava streljivo prije lova.
A ja ne namjeravam nositi "6" .44 magnum revolver" nego
nešto o ćemu već raspravljamo,nekakav subcompact .
Novi pištolj nikada nije na odmet
1. A ako itko održava oružje onda sam to ja,možda i previše ali mogudnost uvjek postoji i glupo ju je zanemariti. Evo ti konkretan primjer;
M76 je dizajnirana za vojna FMJ zrna,i ako nisi napravio "feeding ramp" (ne znam nas naziv)
cesto se zna dogoditi da puska zasteka sa lovnačkom municijom.
(npr. Rumunjaka ima "feeding ramp" , M70 nema.)
JA sam vidio da održavan kalažnjikov(rumunjka),koji je utjelovljenje pouzdanosti zašteka tako da ništa nije nemoguće!
2. Prošlo svršeno vrijeme. Akko su ljudi lovili prije 30,300 ili 3000 godina nije me briga.
3.Da itekako! Ali zamisli da si taman ispraznio spremnik,dogodio se zastoj,grana ti zapela o pušku...(vrlo,vrlo čest slučaj u gostoj šikari gdje ces na takve beštije i naletjeti)
Ovo nije ono babski "sto bi bilo kad bi bilo",vec realne situacije koje ti se mogu dogoditi.
XDm=manji kalibar,dosta slabiji,upucanj bas na tu daljinu iako na toj daljini mogu pogoditi toliku metu brzinom kojom mogu povuci obarac bez velikog nisanjenja,19+1 metak
Sto ti mislis?!
Dobra parodija na moj tekst.
Nazalost to ne kontroliraju,vojnu municiju da.
Previse je starih lovaca kojim se nista ne moze dokazati.

Ja lijepo objasnio,Miek opet isto.
Vojen "šiljke" neću nositi u lov zato JER JE ZABRANJENO!
A ja ne namjeravam nositi "6" .44 magnum revolver" nego
nešto o ćemu već raspravljamo,nekakav subcompact .
Novi pištolj nikada nije na odmet
Glupost!i ovo sam prokomentirao vec... 1. oruzje koje nosis u lov mora biti ispravno, po zakonu si duzan svoje oruzje drzati ispravnim, uz ispravno oruzje i koristenje kvalitetnog streljiva kolike su sanse za zatajenje oruzja? 2. prije za vrijeme juge su samo odabrani imali pistolje a samo povlasteni revolvere... kako se onda zadavao samilosni hitac?
3. oprosti ali za obranu od razjarene divljaci bih ja radije opotrijebio 8x57 (kamo srece ako je poluautomat u nekim sretnim okolnostima) nego 9x19...
1. A ako itko održava oružje onda sam to ja,možda i previše ali mogudnost uvjek postoji i glupo ju je zanemariti. Evo ti konkretan primjer;
M76 je dizajnirana za vojna FMJ zrna,i ako nisi napravio "feeding ramp" (ne znam nas naziv)
(npr. Rumunjaka ima "feeding ramp" , M70 nema.)
JA sam vidio da održavan kalažnjikov(rumunjka),koji je utjelovljenje pouzdanosti zašteka tako da ništa nije nemoguće!
2. Prošlo svršeno vrijeme. Akko su ljudi lovili prije 30,300 ili 3000 godina nije me briga.
3.Da itekako! Ali zamisli da si taman ispraznio spremnik,dogodio se zastoj,grana ti zapela o pušku...(vrlo,vrlo čest slučaj u gostoj šikari gdje ces na takve beštije i naletjeti)
Ovo nije ono babski "sto bi bilo kad bi bilo",vec realne situacije koje ti se mogu dogoditi.
M76=jak trzaj,velik kalibar,optika upucanja za min 100m,3 metka u spremniku (zakon)Quick test: sto mislis s cime bi tocnije i sigurnije pogodio metu 50x50cm na udaljenosti od recimo 20m? M76 ili XD-m?
XDm=manji kalibar,dosta slabiji,upucanj bas na tu daljinu iako na toj daljini mogu pogoditi toliku metu brzinom kojom mogu povuci obarac bez velikog nisanjenja,19+1 metak
Sto ti mislis?!
konzumiranje alkohola u lovu necu niti komentirati iz prostog razloga sto je strogo zabranjeno, bez obzira na situaciju. Za POSLIJE lova da, to IM nitko nece zabranili, za lov NE!
Nazalost to ne kontroliraju,vojnu municiju da.
Previse je starih lovaca kojim se nista ne moze dokazati.
pazi da si ne izbijes oko =)
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ok, jel meni ovdje nesto promaklo?Oerlikon wrote:Ruger...ako sto rekoh,akada budem uzimao revolver,iskljucivo duga cijev...
...A ja ne namjeravam nositi "6" .44 magnum revolver" nego nešto o ćemu već raspravljamo,nekakav subcompact.
puno toga je u lovu zabranjeno pa se radi, nisam rekao "šiljkane" za lov vec samo za "genaden šus". mozda nije "eticno" ali nije ni eticno loviti 2h poslije zalaza sunca, nije eticno loviti visokobređu divljac, nije eticno loviti zamkama, nije eticno koristiti vabilice i elektronicke mamce... sve se to radi, i prešutno se gleda na to...Vojen "šiljke" neću nositi u lov zato JER JE ZABRANJENO!
ovo uopce nije upitno... =) razlog nabave oruzja prilikom zahtjevanja nabavne dozvole: "Because damn zombies ain't going to kill themselves!"Novi pištolj nikada nije na odmet![]()
M76 koja je predvidjena za koristenje u lovu i nije napravljena rampa za lovacke metke NIJE ISPRAVNA! i to ne spada u odrzavanje, to je zahvat koji treba napraviti. Isto kao sto treba blokirati spremnik na 2 metka, ni to ne spada u odrzavanje...Glupost!
nemozes usporedjivati kalasnjikov sa lovackim oruzjem... kolike su ti sanse npr. da ti zasteka Mod.98 ukoliko je puska ispravna i koristis ispravno i novo streljivo?JA sam vidio da održavan kalažnjikov(rumunjka),koji je utjelovljenje pouzdanosti zašteka tako da ništa nije nemoguće!
ako je sikara tako gusta da ti grana moze zapeti u pusku (zatvarac, okidac i slicno) znaci da je na tom mjestu vidljivost jako loša, a kad je vidljivost jako loša onda se ne puca jer bi mogao nekoga ozljediti... ako puzas i provlacis se ispod nekih grana, prije ce ti se dogoditi da se vepar naguzi nego sto ga stignes pogoditi sa M76 ili uopce ispod jakne izvuci subcompact[flash=][/flash]... either way, you're fucked!3.Da itekako! Ali zamisli da si taman ispraznio spremnik,dogodio se zastoj,grana ti zapela o pušku...(vrlo,vrlo čest slučaj u gostoj šikari gdje ces na takve beštije i naletjeti) Ovo nije ono babski "sto bi bilo kad bi bilo",vec realne situacije koje ti se mogu dogoditi.
sada dosta zajebancije i cista stvarost i zbilja...
Lovac (30+g. lovackog staza, Mod.98 7,9mm, mehanicki nisani, nema backup oruzje)
vs.
Vepar (nepunih 200kg)
udaljenost 15m kad je iskocio na stazu i krenuo prema lovcu... pogledaj tko je izvukao deblji kraj... mislim da se "trece oko" da vrlo lako primjetiti, napravio je salto u zraku i zavrsio na ledjima okrenut prema smjeru iz kojeg je dosao...
ja mislim to da se u lovu na divlje svinje ne koristi optika upucana na 100m nego se koriste mehanicki ciljnici ili "crvena tocka"... Ako lovis divlje svinje s optikom, to znaci da moras biti na mjestu s dobrim pogledom (čeka ili osmatračnica) a tu te vepar nece napasti da ti treba pistolj da se obranis...M76=jak trzaj,velik kalibar,optika upucanja za min 100m,3 metka u spremniku (zakon)Quick test: sto mislis s cime bi tocnije i sigurnije pogodio metu 50x50cm na udaljenosti od recimo 20m? M76 ili XD-m?
Sto ti mislis?!
nisam se mogao suzdrzati... =)konzumiranje alkohola u lovu necu niti komentirati iz prostog razloga sto je strogo zabranjeno, bez obzira na situaciju. Za POSLIJE lova da, to IM nitko nece zabranili, za lov NE!Dobra parodija na moj tekst.
moze se poceti kaznjavati, onda i stara magarad nauči...Nazalost to ne kontroliraju,vojnu municiju da. Previse je starih lovaca kojim se nista ne moze dokazati.
da se razumijemo, ja podrzavam to da zakon dozvoljava opciju nosenja kratkog oruzja u lov, i nisam protiv toga, samo razmisljam o tome koliko je ustvari potrebno, ima situacija kada je ali mislim da je tih situacija malo.
^^Pa nek ti jednom u životu kao lovcu zatreba pištolj kao pričuvno oružje, (a tad se obično radi o zaista ozbiljnim situacijama), njegovo nošenje je opravdano. Ne treba ti ništa više od tog argumenta.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

potpuno se slazem... isto kao i za nosenje pistolja/revolvera radi samoobrane.
Da,bio bi 6" jer bi bio za streljanu,ne kao radno oruđje.ok, jel meni ovdje nesto promaklo?
Jako dobro sroceno!ovo uopce nije upitno... =) razlog nabave oruzja prilikom zahtjevanja nabavne dozvole: "Because damn zombies ain't going to kill themselves!"
To cu napisati u iducem zahtjevu!
(Samo da se zada opet ne pojavi neki lokalni dušebrižnik koji bi zombije proglasio rasom a
mene rasistom!
I to sam vidio.nemozes usporedjivati kalasnjikov sa lovackim oruzjem... kolike su ti sanse npr. da ti zasteka Mod.98 ukoliko je puska ispravna i koristis ispravno i novo streljivo?
Posotji nekoliko vrsta 8x57JS municije,ni sam ne znam koliko,ali je razlika u duzini cahure i po milimeter-dva.Poslikam pa da vidite,i ja sam bio zbunjen.
Zbog toga se i dogode blokade,one koje sam ja vidio bile su;
Nakon pucnja zatvarac "zašteka" i treba ga živinski udariti da se odblokira.(vojna municije)
GECO,(kvalitetna lovacka muncije,ne neko sranje) je imalo rascjep po duzini cahure,
steta sto nisam slikao.Nije se primjetilo od prve ali svakako nije pozeljno.
Da,kalašnjikov je mnogo pouzdaniji pa ta izjava nema smisla!nemozes usporedjivati kalasnjikov sa lovackim oruzjem... kolike su ti sanse npr. da ti zasteka Mod.98 ukoliko je puska ispravna i koristis ispravno i novo streljivo?
Poslikam jedan o terena na kojem se lovi pa ti sve bude jasno.ako je sikara tako gusta da ti grana moze zapeti u pusku (zatvarac, okidac i slicno) znaci da je na tom mjestu vidljivost jako loša, a kad je vidljivost jako loša onda se ne puca jer bi mogao nekoga ozljediti... ako puzas i provlacis se ispod nekih grana, prije ce ti se dogoditi da se vepar naguzi nego sto ga stignes pogoditi sa M76 ili uopce ispod jakne izvuci subcompact[flash=][/flash]... either way, you're fucked!
Pazi ovo.
Imas M76,2+1 metak,recimo da su samo 2,jednim promašiš,drugim pogodiš
a sve to na blizini od 20-ak metara.
Lakše je izvući XDm i sasuti po njemu dok ne stane nego puniti svako dva metka.
(Uzmi u obzir da 10kom spremnik (koji mi je za strelište) ne nosiš u lov,
a samo si jedan spremnik odlucio upropastiti da zadovoljiš zakonsku normu.)
Svaka cast na ulovu.
1 precizan hitac rjesava sve,ali oko jednog se svi slažemo;
ZAšto ne imati lovački pištolj/revolver kada nam zakon to (nekim cudom) dopusta!
Ne radimo protiv sebe!
Ako uzmem subcompact u nekom divljem kalibru,smatraj se pozvanim
da ga probas i razuvjeris se!
Ju velkom!nisam se mogao suzdrzati... =)
Balkane,Balkane,Baklene moj...sjeti se gdje smo!moze se poceti kaznjavati, onda i stara magarad nauči...
AAAAAAAAMEEEN! Sapiens sat!^^Pa nek ti jednom u životu kao lovcu zatreba pištolj kao pričuvno oružje, (a tad se obično radi o zaista ozbiljnim situacijama), njegovo nošenje je opravdano. Ne treba ti ništa više od tog argumenta.
što se tiče nošenja oružja 24/7/365 ja nosim CZ99 koji je glomazniji i teži od HS9 ali osobno mi ne smeta niti se primjeti pod jaknom ili prslukom, dok za ljetne dane koristim torbicu i nitko ne kuži ništ(osim pojedinaca koji su zaljubljenici u oružje ili onih koji nose na isti način)!
ZA HRVATSKU KAO TIGAR!
da takvu torbicu samo ti je kod "liona" jeftinija a i k tome možeš birati i veličinu i stranu odnosno za ljevake(kao ja) ili dešnjake(kao sav normalan narod)! nije reklama samo uputa za one koji neznaju!!!!!
ZA HRVATSKU KAO TIGAR!
Moj prvi izbor za nosenje je Walter pp 7,65.Iako ih imam nekoliko u vecim kalibrima na dozvolu za samoobranu ovaj mi je najdrazi. Uvjeren sam da se i ovime mogu obraniti a moze se neprimjetno nositi i ljeti i zimi, prekrijes ga majicom i nema ga.
HS9 po gabaritima nije baš puno veći od Walthera, a ima 16 metaka 9x19 što je svakako bolje od 7,65. Ali, i to je bolje nego ništa.
No, ovdje je bilo više pitanje o nošenju u lov.
Sve je to relativno, ali, Glock 21 .45 ACP je svakako ultimativni pištolj za nošenje u bilo kojoj prilici. Nosio sam ga bez problema sa 13 metaka .45ACP i udovoljava samoobrani i u gradu i u šumi.
No, ovdje je bilo više pitanje o nošenju u lov.
Sve je to relativno, ali, Glock 21 .45 ACP je svakako ultimativni pištolj za nošenje u bilo kojoj prilici. Nosio sam ga bez problema sa 13 metaka .45ACP i udovoljava samoobrani i u gradu i u šumi.
HS9 je dovoljno veći od Walthera PP da se ne može uopće poredit po pitanju nošenja.nobile157 wrote:HS9 po gabaritima nije baš puno veći od Walthera.
Jedan stane u običan džep, a drugi ne..a to su ipak bitne razlike.
Što se tiče 7.65..mislim da je sasvim dostatan kalibar za samobranu. Ha nije ga James Bond koristio sve te godine bezveze..
Walther PP ima cijev dužine 98 mm, HS9 cijev dužine 100 mm.
Jesi li uopće ikada imao u rukama te pištolje???
Ta dva pištolja se itekako mogu porediti po pitanju nošenja, a malo veći gabariti HS-a ne znače ništa u usporedbi sa jačim metkom i 16 metaka u spremniku.
Oružje se ne nosi po džepovima, nego u holsterima. A 7,65 mm NIJE kalibar za samoobranu ni po kojem kriteriju. Dobar je... ako nemaš ništa drugo. A koristio se nekada davno, dok su bila druga vremena, pa je tako npr. francuska policija nekada imala pištolje kalibra 6,35 mm u službenom naoružanju.
Ali, tema je bila nošenje oružja u LOV, a ne po gradu.
James Bond je ustvari koristio walther PPK i to u kalibru 9 mm kratki, a ne 7,65 mm. Ustvari je to greška filmaša koji se nisu razumjeli u oružje, pa tako u prvom filmu o Bondu, DR NO, M uzima od Bonda Berettu 34 (umjesto male Beretice 6,35 mm koju on inače nosi ali u knjigama) i daje mu Walthera PPk u ISTOM kalibru (7,65 mm), umjesto u kalibru 9 mm kratki (.380).
Jesi li uopće ikada imao u rukama te pištolje???
Ta dva pištolja se itekako mogu porediti po pitanju nošenja, a malo veći gabariti HS-a ne znače ništa u usporedbi sa jačim metkom i 16 metaka u spremniku.
Oružje se ne nosi po džepovima, nego u holsterima. A 7,65 mm NIJE kalibar za samoobranu ni po kojem kriteriju. Dobar je... ako nemaš ništa drugo. A koristio se nekada davno, dok su bila druga vremena, pa je tako npr. francuska policija nekada imala pištolje kalibra 6,35 mm u službenom naoružanju.
Ali, tema je bila nošenje oružja u LOV, a ne po gradu.
James Bond je ustvari koristio walther PPK i to u kalibru 9 mm kratki, a ne 7,65 mm. Ustvari je to greška filmaša koji se nisu razumjeli u oružje, pa tako u prvom filmu o Bondu, DR NO, M uzima od Bonda Berettu 34 (umjesto male Beretice 6,35 mm koju on inače nosi ali u knjigama) i daje mu Walthera PPk u ISTOM kalibru (7,65 mm), umjesto u kalibru 9 mm kratki (.380).