Izbor za nošenje

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Oerlikon
Banned

Izbor za nošenje

Post by Oerlikon » 17 May 2009, 14:32

Pošto se 100% slažem sa novileom da bez obzira kako skup pištolj imao
i kako dobar strijelac bio nema ti koristi od toga ako ti nije pri ruci.

Razmišljam o kupnji nečega što se može nosati sa sobom 24/7/365
pa ima par opcija.

1.) .38 snubnose revovel...koliko vidim iznimno čest izbor.
Ja osobno smatram da je kupovina .38 Spec revolvera bacanje para u vjetar
kada se za relativno iste nove može kupiti .357Mag koji puca oba kalibra.
Druga je stvar to što je .38 vjerovatno najgori kalibar IKADA s obzirom da
je velićina metka skoro jednaka kao .357mag (veći utrošak materijala) a
karakteristike u rangu sa .380 (9x17mm ili ti ga kratka devetka)
koji za razliku od ravolvera često ima duplo veći kapacitet spremnika.

2.)Džepni pištolji kalibra 6,35 Browning 7,65 Browning i .308...
Zanemarimo prvi od navedenih kalibara zbpg nikakvih performansi
pištolji ovoga tipa bili bi odlićni da im je je pouzdanost na nivou revolvera,
ali nisu...

3.)Kod nas manje ali u SAD-u čest izbor su subcompact verzije
"punokrvnih" pištolja poput Glocka,HS-a,1911...
Uz več legendarnu pouzdanost ali i dokazanu preciznost
ti pištolji imaju spremnik od najmanje 10 naboja,ito kalibara koji zaustavljaju
više manj jednim pogotkom;9mm,.40S&W,.357Sig,10mm Auto,.45 ACP...
Pa zašto onda nisu popularni!?

Izbor mi pada na HS ili Glock subcompact u navedenim kalibrima,što vi mislite!?
Možda .40 S&W jer se lako pretvori u .357Sig?!
.45 ACP ako dokazan kalibar ili 10mm kao nešto beskompromisne snage!?

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: Izbor za nošenje

Post by Breadfan » 17 May 2009, 15:40

Oerlikon wrote:Pošto se 100% slažem sa novileom da bez obzira kako skup pištolj imao
i kako dobar strijelac bio nema ti koristi od toga ako ti nije pri ruci.
Iako se načelno slažem i sa tobom i sa Nobilom, dozvolu za nošenje napunjenog oružja u Hrvatskoj ne možeš dobit osim ako nemaš "valjan" razlog ili jednostavno, dobre veze u MUP-u.

U ovoj je zemlji opće mišljenje ogromne anti-gun većine i naših političara da je civil s oružjem nesposoban i opasnost za sebe i za druge + potencijalni kriminalac :mrgreen: ..bez obzira što sam uvjeren da dugogodišnji aktivni strijelci i kao takvi, ljubitelji oružja, znaju puno bolje rukovati s istime od prosječnog policajca i zaštitara (kojima je to na pasu nužno zlo aliti, dio posla) od kojih su ispalili daleko više i metaka i proveli daleko više sati na streljani/poligonu.

Dakle, uz svo dužno poštovanje, tvoj post je maštarija..možemo se sad furat što bi nosio kad bi nosio..al ne vidim poantu takve jedne diskusije..

Većina tih istih strijelaca i da im daš pištolj da ga nose i da se nađu u situaciji kad su dužni reagirat na opće dobro, ne bi to učinili jer bi im kroz glavu prolazilo milijun zakonskih uredbi i zavrzlama zbog kojih bi kasnije debelo odgovarali, izgubili svoje oružje i vrlo vjerojatno završili u zatvoru..zvuči tužno, al je istinito..
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

Oerlikon
Banned

Post by Oerlikon » 17 May 2009, 17:51

Lako ću ja dozvolu za DiN nabaviti,ne brini ti za to... :mrgreen:
Mene samo zanima mišljene o tahničkim karakteristikama nabrojanog.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 17 May 2009, 18:58

Za nošenje je bilo koji pištolj kalibra 9 x19 pa naviše dobar. Osobno ne volim kompakte ili nekakve krateže koje ne možeš držati u ruci i ne vidim u njima nikakve praktične primjene. HS 9 je u tom konstektu dobar izbor jer nije prevelik, a ima 16 metaka. Meni nije prevelik ni 1911 .45ACP niti S&W 686 4", iako znam nositi i Rossi .38 SPL. Svaki od ovih je dobar izbor za nošenje.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Oerlikon
Banned

Post by Oerlikon » 17 May 2009, 23:16

Da ali 686 i 1911 s kolikom cijevi?!
Da uzmem tako skup pištolj onda obavezno duga cijev!
Sve je to preteško,pogtovo za ljeto i laganu odjeću.

Meni je XDm,koji je lakši i manji od navedenih,jednostavno previše za takvo nešto,
zimi je to manji problem.

Nisam nikada držao subcompact,niti osobno volim krateže,
ali za dugih lovova u pogonu i prikriveno nošenje (jedino dozvoljeno uz dozvolu za DIN)
se jednostavno mnogo praktičniji od "punokrvni" rođaka.

Kažeš da ih je problem kontrolirati...a ne znam više ni sam,
mislim da bi se to vježbom dalo ispraviti.

Ima verzija HS .45 sa kratkom drškom(10 metaka) i normalnom cijevi.
Uz to idu i produženi spremnici koji nadoknađuju ručku (13 metaka)

A da je uzeti Glock 29, subcompact u 10mm Auto...ovo me neodoljivo podsjeća na onaj
mikro pištoljček iz "Men in Black",nema ga što za vidjeti a baci te na ledja i uništi sve pred
sobom :lol:

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 18 May 2009, 11:02

S dobrim holsterom nosim S&W 686 s cijevi 4" bez problema na kratke hlače i ljetnu košulju. 1911 standardne dužine cijevi 5", kraće ne priznajem, a HS .45 je inače kratke cijevi, a ako uzmeš produženu ručku na istome si kao i sa normalnom ručkom :mrgreen:
Kad bolje razmislim, HS .45 je idealan za nošenje.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Oerlikon
Banned

Post by Oerlikon » 18 May 2009, 19:50

Ja isto mislim,pogotovo kada bi bili dozvoljeni prigušivaći,onda cijev 4 na slide 3,kako to rade Ameri,ali pošto nije...ostaje još par opcija

Subcompact u 10mm Auto ;S pravim streljivom,nema toga što ostaje na nogama nakon jednog hica,jer meni to ionako primarno treba za lov,ne protiv manijaka nego kao obranu od DS i sl. snažne agresivne divljaći.
Uz to bi vjerovatno morao puniti pa ne bi na odmet došla ni konverzija u 9x25 Dillon :A13:
Ako za ovaj kalibar niste culi,pravo google...

A ni .40S&W/.357Sig ne bi bio na odmet.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 18 May 2009, 23:27

a ni .50 AE nebi bio na odmet... ni .44 Magnum... a mozda bi i .357 sa thungsten core bio bolji... blah kenj blah.... a mozda su u šumi!
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Oerlikon
Banned

Post by Oerlikon » 19 May 2009, 14:26

A sada se vi uhvatili mene zezat!

Kao da vi ne bi volili opaliti koji metak kada druga budala (ja) potroši več lovu na to! :mrgreen:

A svejedno,hvala na savjetima,uzeme što nadjem..

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 19 May 2009, 21:37

a kaj nemaš XDM?

savršeno dovoljno, ak ništ drugo onda imaš 20kom 9mm od toga pada sve :A26:
武士道

Ognjem i mačem.

Josey_Wales
Razvodnik
Razvodnik

Post by Josey_Wales » 20 May 2009, 10:34

Posto je kod nas zakon takav kakvav je u vezi JHP municije, nesto u kalibru .45ACP je idealno za samoobranu. Jbg. znam da ima manji kapacitet municije, narocito u subcompact verzijama, ali dobrom i pribranom strijelcu i to je dovoljno.
Are you gonna pull those pistols or whistle Dixie?

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by blackpowder » 20 May 2009, 14:32

Što se tiče kapaciteta spremnika kod oružja za nošenje radi samoobrane ili sličnog razloga - ukoliko ti treba više od 3 metka nešto si debelo zasro pa ti neće pomoći ni cijela policijska postaja zato rađe razmišljaj imaš li u susjednoj državi osnova za dobijanje njihove putovnice. :A26:
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!

Josey_Wales
Razvodnik
Razvodnik

Post by Josey_Wales » 20 May 2009, 16:14

Jbg. neki vole imati brdo metaka u spremniku. O tome su se vodile rasprave i rasprave koje bi na kraju zavrsile vrijedjanjem i zakljucavanjem topica. Neki vole da imaju manji kalibar ali da mogu vise pucati, a neki bi ako treba i 5 metaka ali da padne nakon jednog-dva pogotka. Nas zakon je tu jako problematican zato jer je uveo zabranu na JHP municiju pa je uveo jos vecu zavrzlamu oko izbora odgovarajuce municije.

Oerlikon
Banned

Post by Oerlikon » 20 May 2009, 17:13

KAO ŠTO REKOH!

Meni treba nešto kao sekundarno oružje za lov,koje može sa 1-2 hica zaustaviti
podivljalu divlju svinju ili sličnu zvijeku.

XDm je odličan za streljanu i kao službeno oružje,iako je meni registriran kao lovački pištolj,za cijelodnevno marširanje kroz gustiš,planinu i kamenjar itekako bi mi dobro došlo nešto lagano što stane u džep.

Puno je veca mogucnost da cu se ja naci u takvoj situaciji nego da ikoga
na ovom forumu napadne kakvi manijak.

Ja,kao lovac,smijem koristiti JHP i SP streljivo u takvoj situaciji,
a bilo bi krajnje neodgovorno kada bi itko kalibre poput 7.62TT,9mm,.357Sig i 10mm Auto
u izvedbi sa FMJ zrnom koristio u nužnoj samoobrani,civil ili policajac,
bez obzira na zakonski lapsus (koji bi se trebao kad-tad ispraviti jer štiti kriminalce a istinski ugrožava one koje treba zaštititi! )

Kaligula je dodouše upravu,zajedno sa Nobilom,1911 bi bio i više nego dostatan
za nošenje po gradu (uz nužne dozvole)

BP,o politici ne bih više.

Tebi bio idealan Colt Navy,jer dosta da netko vidi utoku od po metra iz 19 st. i
pojavu sličnu No.1 iz Alan Forda ili sterotpinom kauboju sa divljeg zapada,pobjegao bi glavom bez obzira. :lol:

Malo šale,nemoj se ljutiti!

Josey_Wales
Razvodnik
Razvodnik

Post by Josey_Wales » 20 May 2009, 19:16

Haha, kauboji oh da. :D U ono doba kad si zapocinjao sa nekim sukob bio si svjestan da ce netko od vas dvojice u grob posto su se okrsaji rjesavali revolverima pa se pazilo sto se prica i radi i postojali su neki kodeksi, pa i na divljem zapadu. :) Sto se tice odstrjela divlje svinje, koliko sam pratio po USA forumima tamo nitko ne koristi nista slabije od .357 Magnum kao sekundarno oruzje, neki cak i to smatraju preslabim za vecu divljac. Masa preferira minimalno .44 Magnum, ne znam kakve oni tamo svinje imaju. Divlja svinja je zilavo stvorenje i prilicno je opasna kad je ranjena, bolje imati nesto sto ce je rijesiti odmah nego ju samo izivcirati. :)

Oerlikon
Banned

Post by Oerlikon » 21 May 2009, 00:37

O tome ti ja i govorim.
U njih divlje svinje znaju narasti preko 500kg,to je neka posebna sorta veča od
krave,hogzilla.
Ali oni it ako i tako vole pretjerivati.
Naletio sam na jedan site gdje nalac od 9-12 godina lovi takve zvjeri
snubnose .500S&W Magnum revolverom. :lol:

.357Sig,10mm Auto i 9x25 Dillon jedini su pištoljski kalibri
(koji stanu u subcompact pištolj) i mogu relativno uspješno zaustaviti
medvjeda ili našu divlju svinju.
Pogodi je bilo gdje osim u glavu sa 9x19 i sam ce jos vise poludjeti,
neki tvrde da cak niti JHP streljivo nije dovoljno (lagano i dizajnirano za ljude)
nego bi minimum bio nekakav SP u divljem kalibru.

Josey_Wales
Razvodnik
Razvodnik

Post by Josey_Wales » 21 May 2009, 10:19

Oerlikon wrote:O tome ti ja i govorim.
U njih divlje svinje znaju narasti preko 500kg,to je neka posebna sorta veča od
krave,hogzilla.
Ali oni it ako i tako vole pretjerivati.
Naletio sam na jedan site gdje nalac od 9-12 godina lovi takve zvjeri
snubnose .500S&W Magnum revolverom. :lol:

.357Sig,10mm Auto i 9x25 Dillon jedini su pištoljski kalibri
(koji stanu u subcompact pištolj) i mogu relativno uspješno zaustaviti
medvjeda ili našu divlju svinju.
Pogodi je bilo gdje osim u glavu sa 9x19 i sam ce jos vise poludjeti,
neki tvrde da cak niti JHP streljivo nije dovoljno (lagano i dizajnirano za ljude)
nego bi minimum bio nekakav SP u divljem kalibru.
Vidio sam te slike, sa onim cudovisnim svinjama. To ti je tako kad bacas "zdravu" ljudsku GMO hranu u sumu pa se onda zivotinje njome hrane. :) Sto se tice navedenih kalibara 10mm ti je zakon, ova dva su rijetka, ali ako vec zelis nesto egzoticno i hebeno snazno vidi .400 Corbon. ;) http://en.wikipedia.org/wiki/.400_Corbon

Zasto Inzistiras na pistoljskom subcompactu za lov? Zar ti ne bi bio prakticniji revolver?

Oerlikon
Banned

Post by Oerlikon » 21 May 2009, 14:04

Ima mi prijatelj 686S&W 6",prekrasan revolver,kupio ga za tu namjenu.
Ali za cijelodnevno trčkaranje po terenu kakav je ovdje(šikara,kamen,planina)
svaki gram kojega skineš sa sebe je puno.
Da ne govorim o tome kako njegov,star par mjeseci,izgleda kao
da mu je 10 godina radi pustih padova,šikare,grebanja i sl.
SC staviš u džep na prsluku i mirna Bosna.

Jedan od razlog je i "uwao" efekt :mrgreen:
Ljudi bi ostali iznenađeni kada vide da tako mali pištoljček
gruva kao 8x57,u najmanju ruku začuđeni! :lol:
Još kada bi im ga dao u ruke da probaju gadjati i recem
da je nesto slabo tipa 9x17mm :roll: :twisted: :lol:

Tako su mene zeznuli kada su mi dali da poucam iz
dvocijevke 12/89 (ULTRAMAGNU) i rekli da je 16 ga.
Ja tek bio ućio za lovca pa im bez provjere povjerovao :lol:
Ja sam se dobrano izneneadio a oni još bolje nasmijali.

Svaki od navedenih .45 i njegov wildcat .400 Corbon ili
10mm Auto i njegov wildcat 9x25 Dillon bi bili odlicni.
Ali to ipak ostavim kada budem imao više love,vremena i
prešu za punjenje.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 21 May 2009, 16:43

Oerlikon wrote:O tome ti ja i govorim. U njih divlje svinje znaju narasti preko 500kg,to je neka posebna sorta veča od krave,hogzilla. Ali oni it ako i tako vole pretjerivati. Naletio sam na jedan site gdje nalac od 9-12 godina lovi takve zvjeri snubnose .500S&W Magnum revolverom. :lol:
... a onda su ivica i marica gurnuli zlu vjesticu u veliku peć, i pjevajuci se vratili kuci dje ih je docekao otac koji je otjerao zlu macehu i svi su zajedno zivjeli do kraja zivota od drzavne socijalne pomoci...

BTW. nije bio snubnose revolver nego ovaj...
magnum.jpg
ono sto mene zanima, kakav je to klinac od 11 godina koji moze 16 puta opaliti (i pogoditi uopce) ovakvu zivinu sa revolverom kalibra .500 S&W magnum... kad mozemo vidjeti kako i slabiji kalibri u pistoljima i revolverima punoljetnim djevojkama i zenama razbijaju noseve i čela?

a sto se one "DIVLJE" svinje - Hogzille tice...
hogzilla0.jpg
April 28, 2007: Southeastern Trophy Hunters offers promotional deal on web site to hunt 1,000 pound feral pig for $1,500
April 29, 2007: Lost Creek Plantation purchases 1,000 pound domestic pig from Rhonda and Phil Blissitt. Releases pig into a "200 acre low fence area" (also reported as 150 acres) according to Mike Stone and Anniston Star.
May 2, 2007: Lost Creek Plantation picks up keys in preparation for weighing "feral" pig at local Farm Co-op the next day.
May 3, 2007: Mike Stone buys hunt for feral pig from Lost Creek Plantation. Hunt lasts three hours. Takes eleven year-old boy sixteen shots to kill beast. Press invited but does not show, according to Anniston Star and Mike Stone.
May 3, 2007: Hog weighed at Farm Co-op. No independent eyewitnesses. Taxidermist removes head and skin. Rest of pig sent for immediate processing.
znaci odmah skinuta glava i koza a meso dano u procesiranje... hmmm skrivanje dokaza?
Scientists who exhumed Hogzilla for the National Geographic Society in November 2004 put to rest rumors of a 1,000-pound (453-kilogram), 12-foot (3.7-meter) monster. The researchers estimated he weighed 800 pounds (363 kilograms) and was 8 feet (2.4 meters) long.
hogzilla2.jpg
(National Geographic News is part of the National Geographic Society.)Hogs in the wild rarely reach such gargantuan size, leading some skeptics to wonder of the monster may have been raised in captivity. DNA tests were considerable more conclusive, proving that Hogzilla was part wild boar, part domestic pig.
i sad citas da su skinuli glavu i kozu a meso dali u procesiranje a malo kasnije pise da su strucnjaci iz national geographica exhumirali tjelo da bi ga ispitali... ta prica je toliko sumnjiva i smrdljiva da to i sljepac moze vidjeti...
da sam JA kojim slucajem bio te srece i ustrelio takvo nesto, nebih napravio samo 1-3 slike zivotinje nego bi se cijelo jebeno seli slikalo s njim... dakle tu nesto smrdi, uhvatiti takvog kapitalca i onda muljati i tajiti podatke, odmah znas da nesto nije u redu... DNA analiza je pokazala da je pola divlje pola domace i sudeci prema onome gore napisanom pise od koga je i kada kupljeno...
odmah poslije toga je taj isti klinac sa svojim vjernim smithom ukebao i ovog RabbitZillu....
MonsterRabbit.jpg
MonsterRabbit.jpg (57.37 KiB) Viewed 1437 times
.357Sig,10mm Auto i 9x25 Dillon jedini su pištoljski kalibri (koji stanu u subcompact pištolj) i mogu relativno uspješno zaustaviti medvjeda ili našu divlju svinju. Pogodi je bilo gdje osim u glavu sa 9x19 i sam ce jos vise poludjeti, neki tvrde da cak niti JHP streljivo nije dovoljno (lagano i dizajnirano za ljude) nego bi minimum bio nekakav SP u divljem kalibru.
u pravilu su nase divlje svinje vece od americkih, drugo, na divlju svinju neces pucati sa 9x19, nego ces pucati sa 8x57npr sa pristojne udaljenosti, ako je jos ziva prilazis sa napunjenim i spremnim karabinom, i najbolje je da ju odmah tako i "tofneš" jos jednom za svaki slucaj a onda pristupas duvljaci, i potrebe za kratkim oruzjem u lovu skoro da i nema... o tome se raspravljalo i raspravljat ce se (Kratko oruzje u lovu - Pomodarstvo ili potreba), onaj tko za karabin koristi metke od 15-50kn/kom, taj ce nositi kratko sa sobom... nemoj se zanositi sa zaustavljanjem divlje svinje i medvjeda s pistoljima i revolverima prvo zbog toga sto se kod nas ne prakticira takav nacin lova...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Josey_Wales
Razvodnik
Razvodnik

Post by Josey_Wales » 21 May 2009, 21:22

Oerlikon wrote:Ima mi prijatelj 686S&W 6",prekrasan revolver,kupio ga za tu namjenu.
Ali za cijelodnevno trčkaranje po terenu kakav je ovdje(šikara,kamen,planina)
svaki gram kojega skineš sa sebe je puno.
Da ne govorim o tome kako njegov,star par mjeseci,izgleda kao
da mu je 10 godina radi pustih padova,šikare,grebanja i sl.
SC staviš u džep na prsluku i mirna Bosna.

Jedan od razlog je i "uwao" efekt :mrgreen:
Ljudi bi ostali iznenađeni kada vide da tako mali pištoljček
gruva kao 8x57,u najmanju ruku začuđeni! :lol:
Još kada bi im ga dao u ruke da probaju gadjati i recem
da je nesto slabo tipa 9x17mm :roll: :twisted: :lol:

Tako su mene zeznuli kada su mi dali da poucam iz
dvocijevke 12/89 (ULTRAMAGNU) i rekli da je 16 ga.
Ja tek bio ućio za lovca pa im bez provjere povjerovao :lol:
Ja sam se dobrano izneneadio a oni još bolje nasmijali.

Svaki od navedenih .45 i njegov wildcat .400 Corbon ili
10mm Auto i njegov wildcat 9x25 Dillon bi bili odlicni.
Ali to ipak ostavim kada budem imao više love,vremena i
prešu za punjenje.
Nabavi pravu futrolu i nece biti izgreban, jbg. revolveri su radno oruzje, malo ogrebotina mu nece smetati. :) Sto se pak tice Torellovog osvrta, rekao bih da sekundarno oruzje nije pomodarstvo, od viska glava ne boli. Uvijek se moze dogoditi kvar na pusci i nesto trece i sekundarno oruzje moze spasiti glavu ako se u blizini nalazi ranjena zvijer.

Post Reply