KLASIČNOG STRELJAŠTVA NEMA?

ISSF i srodne discipline, Olimpijske streljačke discipline.

Moderator: Original_G

gutenberg
Skupnik
Skupnik

KLASIČNOG STRELJAŠTVA NEMA?

Post by gutenberg » 23 Mar 2009, 12:19

Pregledavajući forum nisam uočio da se baš puno govori o klasičnom streljaštvu?
Da li svi sve znaju o osnovama ili je to nezanimljiva tema?
Vrlo bitna tema u rukovanju oružjem općenito, ali malo je o tome
(gotovo ništa) rečeno?

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Re: KLASIČNOG STRELJAŠTVA NEMA?

Post by Mr.Cabdriver » 23 Mar 2009, 12:25

Očito nema elokventnih predstavnika te discipline kao što je nobile u IPSC-u... Na forumu ima onoga što članovi doprinesu, a žalosno je vidjeti da nakon što je data mogućnost promoviranja usko-specijaliziranih disciplina da još ima onih koji nemaju viziju da promoviraju ovu disciplinu.

Ne želim biti neskroman, ali vjerujem da je dosta ljudi zainteresirano i aktiviralo za IPSC putem ovog foruma djelovanjem osoba poput nobile-a i bojnika pergalla. Sada samo treba da se pojavi netko tako rječit (da ne kažem brbljav) da promovira klasično streljaštvo.
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam... :twisted: ::::....

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 23 Mar 2009, 16:33

Cab pripremam jedan jači elaborat o tome, malo je problem pisati o pravilima ili oružju kad i sam znaš da samo pravila za npr. pištolj imaju 50 stranica a ukupno pravilnik ISSF više od 750 stranica.

Složil budem nekaj o svakoj disciplini....

Moram primjetiti da se neki od članova foruma sigurno bave s klasičnim streljaštvom pa ih ovim putem pozivam da se pridruže raspravi i otvore teme za discipline u kojima sudjeluju.
武士道

Ognjem i mačem.

T. Kvaka
Razvodnik
Razvodnik

Post by T. Kvaka » 23 Mar 2009, 16:38

Cab,bilo je pokušaja u topicu ISSF. Original_G i ja smo ukratko opisali discipline,ali kasnije je ponestalo zainteresiranih,pa tako da...
If you run,you'll only die TIRED...

k.horvat
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by k.horvat » 23 Mar 2009, 20:07

Ima zainteresiranih... :A25:

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 23 Mar 2009, 21:36

Naravno da ima zainteresiranih, ja sam jedan od njih. Pisati o issf i nacionalnom streljaštvu kroz pravilnik može po mom mišljenju biti suhoparno pa možda to nije dobar početak. Pravilnik treba potegnuti u specifičnim pitanjima i dilemama kroz koje bi ljudi nešto novo naučili ili potvrdili dosadašnje znanje. Možda bi trebalo vidjeti koje su to discipline najčešće zastupljene, pa prema tome i razvijati temu. Osobno pucam ove discipline: serijska zračna puška, zračni pištolj, serijska MK puška, MK pištolj Drulov, vojnička puška 7.9mm.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 23 Mar 2009, 21:48

:A02: :A02: :A02:

ima nekaj kaj ne pucaš?

ja pucam 10m zračni pištolj, 25 m pištolj i revolver, MK 50-serija, Drulov, vojnička puška

samo zračna puška preskačem :A03: MK, Drulov i v.p. pucam samo na klupskim i županijskim prvenstvima (1-2 puda godišnje), mislim ubaciti MK puška standard ili sportski pištolj tj. pištolj slobodnog izbora?
武士道

Ognjem i mačem.

T. Kvaka
Razvodnik
Razvodnik

Post by T. Kvaka » 23 Mar 2009, 22:03

Ja sam se specijalizirao za zračno :A27:, donedavno sam pucao i serijsku i standard,a sada samo standard... :A16:
If you run,you'll only die TIRED...

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 23 Mar 2009, 23:00

Original_G wrote::A02: :A02: :A02:

ima nekaj kaj ne pucaš?

ja pucam 10m zračni pištolj, 25 m pištolj i revolver, MK 50-serija, Drulov, vojnička puška

samo zračna puška preskačem :A03: MK, Drulov i v.p. pucam samo na klupskim i županijskim prvenstvima (1-2 puda godišnje), mislim ubaciti MK puška standard ili sportski pištolj tj. pištolj slobodnog izbora?

Ima, ne pucam papak (pap 7,62) jer mi se neda čistit i 25 m discipline jer nemam oružje. Imao sam i TOZ 35 ali sam ga se riješio jer ionako imam sa klincima previše posla na streljani a da bih mogao i sam redovito trenirati. Osim toga, ni tvoj popis nije baš siromašan...

smola
Pozornik
Pozornik

Post by smola » 23 Mar 2009, 23:16

vozdra bp
Bilo bi vrijeme da odigramo neku tekmu u vk pištolj , revolver.
Drago mi je da si ovak opširno približio zapostavljenu temu.

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by blackpowder » 23 Mar 2009, 23:43

za pucačinu uvijek spreman. čak sam danas izvukao Lugia i waltera i prošetao ih do trnja da ih usporedim na streljani. Slikao sam i par fotki pa postam sutra
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 24 Mar 2009, 15:47

vidiš to ganjanje crnog....

osobno pucam zračni pištolj standard, sreća je htjela da pucam s pištoljem kojim puca i predsjednik kluba, pa nema mrdanja po nišanima ili okidaču :A00: da bi postigel grupu na 10-tki moram ciljati rub 7/8 na 9 sati ! i tak napravim 509, ja zadovoljan, s obzirom da mi je zračni pištolj trening za ostale pištoljske discipline ja sretan.... nemam namjere micati nišane na tom pištolju taman da moram nišaniti 20 cm pokraj mete, samo mi je trebalo vremena da nađem točku :twisted:
武士道

Ognjem i mačem.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 24 Mar 2009, 15:48

moram priznati da se općenito barem u našim NW (sjeverozapad) županijama slabo puca vatreno, bilo koje discipline, većinom zračno su ludi, to imamo na županijskoj ligi po 20 natjecatelja ali vatreno se jedva skupimo na županijskom :A07:
武士道

Ognjem i mačem.

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 24 Mar 2009, 16:04

Original_G wrote:vidiš to ganjanje crnog....

osobno pucam zračni pištolj standard, sreća je htjela da pucam s pištoljem kojim puca i predsjednik kluba, pa nema mrdanja po nišanima ili okidaču :A00: da bi postigel grupu na 10-tki moram ciljati rub 7/8 na 9 sati ! i tak napravim 509, ja zadovoljan, s obzirom da mi je zračni pištolj trening za ostale pištoljske discipline ja sretan.... nemam namjere micati nišane na tom pištolju taman da moram nišaniti 20 cm pokraj mete, samo mi je trebalo vremena da nađem točku :twisted:

Bez uvrede; činiš katastrofalnu grešku.
Ako te put navede da moraš u bilo kojoj drugoj disciplini pucati, što onda?
Gdje ćeš nišaniti? U prazno da biš dobio pogodak?

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 24 Mar 2009, 16:30

u ostalim disciplinama imam oružja koja "smijem" rihtati pa onda nišanim i di treba, tj. ispod crnog , streljački !

moja ČZ je tak upucana, klupska MK isto
武士道

Ognjem i mačem.

k.horvat
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by k.horvat » 24 Mar 2009, 18:17

Ja s pitoljem (9mm) na 25 m ciljam na rub crnog na 5h.
Sad pali ali za ozbiljnije bi se trebao poigrati ciljnicima.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 24 Mar 2009, 22:00

zdebat wrote:Mislim da smo već pričali o tome i žao mi je što ću možda reći nešto što bi moglo grubo zvučati. Strah i nelagoda od korekcije oružja zato što je to nečije oružje ne donosi ništa dobrog. Kao prvo, ako se uzme da je jedan klik na ciljniku primjerice 1/10 okretaja vijka koji ima navoj koraka od 0,4 mm (što iznosi 0,04 mm) onda je neizvedivo isto takvu korekciju kvalitetno odrediti odokativno. U mom klubu imam po tri kadeta na istom oružju pa opet sve štima, svi znaju korigirati i svi znaju svoje mjere na ciljniku. A sumnjam da tvoj predsjednik puca cijelo vrijeme a da ponekad i sam ne korigira. Rezultat od 509 krugova je čisto gubljenje vremena. Osobno bih prestao trenirati taj program dok ne bih sakupio dovoljno love za vlastito oružje i krenuo kvalitetnim radom do stvarnih rezultata.

gle pucam jedan trening na tjedan i županijsku ligu ko rezerva jer mi je to obaveza, smatram to održavanjem kondicije, čim se stvore uvjeti prelazim na discipline koje su mi primarne.... nije stvar u tome da idem rihtati nišane, jednostavno ga prije tekme dobim u ruke (obično u drugoj grupi) i otpucam, malo druženja i tak...

malo sam zakinut s trenerske strane, jer živih informacija znači prenesenih od osoba imam jako malo, večinu čitam i onda isprobavam, nažalost pravog trenera nemam, isto tak ni za VK makar je tam malo bolja situacija.
武士道

Ognjem i mačem.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 24 Mar 2009, 22:47

k.horvat wrote:Ja s pitoljem (9mm) na 25 m ciljam na rub crnog na 5h.
Sad pali ali za ozbiljnije bi se trebao poigrati ciljnicima.

BP ti može pomoći po tom pitanju. Ako se ne varam, to je rutinska stvar.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 24 Mar 2009, 22:50

blackpowder wrote:TOČKA CILJANJA

Još jednom napominjem da kod pomjeranja cijelog ciljnika sa bazom i zamjene mušice, oba mikrometarska vijka za korekciju moraju biti u srednjem položaju, na taj način ostati će nam mogućnost, po potrebi, vršiti fine korekcije i po okomici i po horizontali.

Stari, sve 5, ali nemoj više da POMJERAŠ, radije POMAKNI. A VRŠI se žito. Neznam što je svim tim ljudima s tim VRŠENJEM - vrše ovo, vrše ono, čemu ta poštapalica??????
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by blackpowder » 25 Mar 2009, 07:07

OK OK sorry ......kod pomaknjivanja cijelog ciljnika......
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!

Post Reply