oružje na tetivu
oružje na tetivu
Pozdrav društvo,ima li netko da se zabavlja sa samostrelom? Imam samostrel snage 150lb i dosta sam zadovoljan ali problem su strijele,aluminijske kupovne nisu dugo izdržale,dosta su osjetljive. Počeo sam da sam radim strijele i pokazale su se preciznima i izdržljivim i ono najvažnije puno jeftinije od tvorničkih.Isprobao sam strijele sa kupovnim perima i sa perima vlastite izrade i nema neke razlike,sada isprobavam preciznost sa raznim vrhovima.Jedan lovački vrh koji sam napravio samo za probu,me šokirao ,prvi puta da mi je strijela srušila metu.
Re: oružje na tetivu
Imam neke slike ali loše se vidi,slikano mobitelom a digitalac se glupira,čim to sredim šaljm slike
Imaš dosta povoljno karbonske strijele na www.izfotelje.com.
----------------------------------------------------------------
Čovjek je najsavršenije biće koje može napraviti svaka budala
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Compound ili obicni samostrel od 150lbs? detalji? proizvodjac? kvaliteta? cijena?
ja se vec dugo nabrijavam kupiti jedan samostrel* ali bi radije kod nekoga prije isprobao jeli to TO sto ocekujem od njega da se nebi razocarao kad ga kupim...
*compound mi je bolji zbog lakseg napinjanja a i profesionalnije izgleda, ali obicni se valjda da rastaviti pa zauzima manje mjesta u transportu...
ja se vec dugo nabrijavam kupiti jedan samostrel* ali bi radije kod nekoga prije isprobao jeli to TO sto ocekujem od njega da se nebi razocarao kad ga kupim...
*compound mi je bolji zbog lakseg napinjanja a i profesionalnije izgleda, ali obicni se valjda da rastaviti pa zauzima manje mjesta u transportu...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Prvo par stvari o samostrelu,nije neka klasa MK150 drveni kundak,kupljen u Hunter & KŽ,provjerom preko interneta uštedio sam 300kuna jer svi drugi imaju za iste modele cijene 200-300 kuna veče.Pošto sam početnik kupio sam model sa klasičnim lukom ,compoud je više za iskusnije,veča je cijena a računajte i na tetivu,nju treba znati postaviti,održavati.Kada sam kupio samostrel bilo je kako sastaviti ga,ima nekih slika ali nije baš jasno,nakon par dana pukla mi je tetiva,reklamacijom u Hunteru dobio sam novu bez problema.Primjetio sam da treba paziti kada se tetiva zapinje da se točno sredina stavi u zapinjač,inače strijela jako ode u stranu.Neki modeli imaju različiti zadnji nišan,moj je sličan zračnoj puški,dok moj kolega ima podesiv po visini ali ne i lijevo desno,njegov je bolji za optički nišan.Strijele radim od aluminijske cijevčice fi 8mm koju kupim u Bauhausu,2metra košta 19 kn i od nje dobijem 4 strijele,bitno je da cijev ima stijenku duplo deblju od kupovnih .Pera sam naručio od "iz fotelje"gumena su i puno manje se oštečuju od plastičnih pera kakva su na kupovnim.Dosta puta se strijela zabije u metu do pera i gumena se vrate u svoj oblik,nabavio sam u firmi armiranu gumu od 1mm,izrežem traku od 3mm dužine od pola metra i na nju lijepim pera izrezana od iste gume i sve to lijepim na strijelu.Imao sam problem kako u cijev narezati navoj m6 za vrh,jer je rupa u cijevi fi 6,jednostavno sam čekičem lagano stukao cijev i dobio rupu fi 5.Zadnji dio nosača tetive radim od teflonske plastike koju obradim na stolnoj brusilici na potreban oblik,ima sada svih tih stvari u Hunteru za kupiti
- Armalite Kid
- Banned
Super si to složio, nabaci neke fotke kad ćeš moć jer smo vizualni tipovi.
I ja sam si razmišljao o kupnji tog mark 150 samostrela, samo mi se nekako čini ko previše "igračkast"
"Pukla mi je tetiva" - ja kad sam kupio iz HKŽ-a onu gumicu za praćku, pukla je u prvom danu korištenja!
I ja sam si razmišljao o kupnji tog mark 150 samostrela, samo mi se nekako čini ko previše "igračkast"
"Pukla mi je tetiva" - ja kad sam kupio iz HKŽ-a onu gumicu za praćku, pukla je u prvom danu korištenja!
magisches schwein
Samostrel možda na slici izgleda kao igračka ali kada se uzme u ruku, kompletan sa nosačem strijela,optikom sve je samo ne igračka,čitao sam da ima snagu da na 200 metara probija pancirku,naravno mora biti i prava strijela.Probao sam raditi drvene strijele i to od tipli za drvo,rade se od fi6 do fi10,i 1 m dužine,ali drvo se previše savija,ako je netko gledao usporenu snimku ispucavanja strijele iz luka (puno manje snage)vidjet če kako sa strijela savija,jer od udara tetive kreče prvo zadnji kraj pa tek onda prednji,zato sam izbacio drvene.Bojim se kako če se ponašati jeftine karbonske,možda kao i drvene,zato su vrhunske karbonke i aluminijske skupe i po 200 kn kompletna.Takve če koristiti oni koji misle u lov jer je kako čujem lov strijelom sada legalan
konačno da i divljač dobije šansu da poživi duže
- Armalite Kid
- Banned
Meni je baš lik iz HKŽ-a pričao dok je prezentirao te samostrele da nisu za lov jer bi to bilo mučenje životinja, valjda ko da ideš slona gadjati sa .22LR
magisches schwein
Mogao bi se koristiti,što se tiče snage ima je,preciznost dovoljna,ionako se ne puca preko 50 m,više je stvar u strijeli,treba odabrati pravi vrh,ovi koji se prodaju kod nas su slabi,nježni dosta tek za lisicu.Neznam kako je u stvarnom lovu,iskreno možda bi mogao pucati na pernatu divljač,vidio sam snimke kako ameri love purane sa vrhom giljotina,a njihovi purani su ogromni.Oni koji idu na visoku divljač koristiti če ipak jače i VEČE,(moj koristi strijele od 40-50cm) samostele sa večim krakovima,compound .To je kao i sa puškama,nema univerzalne ni univerzalnog zrna,to kažem jer sam imao karabin 8x57,pa sam dosta eksperimentirao sa zrnima.Sve ovisi o lovcu,ako dobro procijeni da je pogodak smrtonosan,bilo to strijela ili puščano zrno
Samostrel od 150 libri je sasvim dovoljan za lov svake europske divljači.Druga je stvar da li je lov s njim ili lukom dozvoljen.
Nemoj se igrati s drvenim strijelama i samostrelom,jer možeš dobiti komade drveta u lice i oči.Strijele kupuj za odredjenu
dužinu i snagu samostrela.Ako baš voliš eksperimente,budi spreman na to da možeš lako zaraditi gusarski povez preko barem jednog oka .
Nemoj se igrati s drvenim strijelama i samostrelom,jer možeš dobiti komade drveta u lice i oči.Strijele kupuj za odredjenu
dužinu i snagu samostrela.Ako baš voliš eksperimente,budi spreman na to da možeš lako zaraditi gusarski povez preko barem jednog oka .
- Armalite Kid
- Banned
Na tim nekim modelima samostrela iz HKŽ-a piše da kao imaju 150 libri, al sad jel to točan podatak je druga priča, ipak je to "kineziologija"
magisches schwein
imaju oko 120 libri odnosno cca 54kg,mjereno sa vagom.
----------------------------------------------------------------
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

znaci ipak nisu 150lb kako se reklamiraju?
Malo sam pogledao njihovu stranicu,od 120lb su samo model Mk120 i Mk120AC,koliko sam shvatio oznake Mk plus snaga a dodatna slova znače da se luk može skinuti bez skidanja tetive.Prestao sam koristiti drvene strijele,nije ni jedna pukla jer sam stavljao na kraju nock od plastike.Društvo imam molbu, molim da mi netko objasni kako da stavim slike ,nikako mi ne uspijeva, hvala unaprijed
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

slike stavljaj kao privitak, meni je na engleskom, dakle kad pises novi post ispod imas FILENAME rubriku i BROWSE gumb pored nje, tu odaberes sliku na svojem kompu (prethodno smanjenu na normalnu velicinu - 800x600 recimo) i onda kliknes ADD THE FILE tu u forumskoj aplikaciji...
- Armalite Kid
- Banned
Modeli kineski MK koji se reklamiraju pod 150 ili pod 120 lbs ?picok wrote:imaju oko 120 libri odnosno cca 54kg,mjereno sa vagom.
magisches schwein
cjevčica odrezana na mjeru
malo čekičem smanjimo rupu
narežemo m6
stavimo vrh i zaljepimo pera
crvena je kupovna
HVALA Mike
malo čekičem smanjimo rupu
narežemo m6
stavimo vrh i zaljepimo pera
crvena je kupovna
HVALA Mike
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

nema na cemu, samo drugi put smanji slike na 800x600 pixela i da budu max 300kb. sada cu ja smanjiti ove tvoje jer tih 7 slika imaju 3,8mb.... a ovako smanjene imaju 800kb a i dalje su jednako dobro vidljive, nema potrebe slati slike u 2500x1900 pixela i 650kb po komadu.