Malokalibarske puške u lovu-molim mišljenja i komentare
Malokalibarske puške u lovu-molim mišljenja i komentare
Mišljenja sam da malokalibarsko oružje,bez obzira na postojeći Zakon o lovu i Zakon o oružju,ne spada u lovišta Lijepe Naše nego isključivo na strelišta.Prije svega,takvo oružje nije moguće koristiti za ništa drugo nego odstrel štetočina prema sadašnjem ZOL-u.
Kinetička energija zrna ispaljena iz takvih cijevi je preslaba za odstrel druge vrste divljači,kako tumači postojeći zakon.Samim time mišljenja sam da je za lov neupotrebljivo.Radije za lov na štetočine koristim pušku glatke cijevi,bokericu ili položaru,što je po meni puno bolje.MK oružje se uglavnom koristi u krivolovu,iako se o tome rijetko govori,jer se lako prigušuje.Ovo je moje mišljenje,zanima me mišljenje u pogledu posjedovanja MK oružja kao lovačkog oružja u svrhu lova ostalih kolega (dugocjevnog dakako).
Kinetička energija zrna ispaljena iz takvih cijevi je preslaba za odstrel druge vrste divljači,kako tumači postojeći zakon.Samim time mišljenja sam da je za lov neupotrebljivo.Radije za lov na štetočine koristim pušku glatke cijevi,bokericu ili položaru,što je po meni puno bolje.MK oružje se uglavnom koristi u krivolovu,iako se o tome rijetko govori,jer se lako prigušuje.Ovo je moje mišljenje,zanima me mišljenje u pogledu posjedovanja MK oružja kao lovačkog oružja u svrhu lova ostalih kolega (dugocjevnog dakako).
I am armed I suggest you go rob and kill a Liberal.
Re: Malokalibarske puške u lovu-molim mišljenja i komentare
Osobno koristim mk za odstrel lisice i pri tome ostajem, jer u potpunosti zadovoljava daljine 50-80 metara, koje sa sačmom ne pucam.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!
Zar si nekoga uopće vidio da koristi malkokalibarsku pušku za nešto više od štetočina?
Možda zakon ne ograničava mali kalibar, zbog postojanja kinetičkih kalibara koje se koriste u lovu normalno kao .222 ili .223 Remington, .224 itd. , samo zato jer su generalno u .22 kategoriji?
Uistinu neznam što bi se još uspiješno moglo i odstrijeliti sa malokalibarskom puškom, osim štetočina.
Osim ako ne postoji koj monstrum, koj voli samo nanositi bol životinjama, a ne samo loviti ih... ?
Možda zakon ne ograničava mali kalibar, zbog postojanja kinetičkih kalibara koje se koriste u lovu normalno kao .222 ili .223 Remington, .224 itd. , samo zato jer su generalno u .22 kategoriji?
Uistinu neznam što bi se još uspiješno moglo i odstrijeliti sa malokalibarskom puškom, osim štetočina.
Osim ako ne postoji koj monstrum, koj voli samo nanositi bol životinjama, a ne samo loviti ih... ?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

pa neki kazu da bi mogli srusiti srnjaka ako ga puknes u glavu sa .22LR HV-HP ili nekim jacim CCI, no kao sto covjek rece, to su krivolovci iliti lovci-mesari. MK puska (govorim o .22lr) je imho dobra za stetocine, ukoliko se vise puca, streljivo je jeftino, i jeftinije od sitne sacme, da ne spominjemo i to ako se MORA odstreliti neku stetocinu unutar naselja, kakvu bijesnu lisicu ili nesto puno manje se uznemirava "naselje" nego sto bi to bilo u slucaju sacmarice. Smatram da nije oruzje za lov vec namjensko za stetocine i odlicno oruzje za odrzavanje streljacke kondicije na jeftin nacin. To je mojih 20 lipa.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Svakako se slažem s tvojih 20 lipa...
No čudim se da bi netko uopće pomislio da puca u krupniju divljač sa .22 bez obzira na punjenje ili tip zrna, a da nije krivolovac.
.22 jednostavno nema dovoljno energije da učini posao koj radi recimo 8x57, 30-06 ili .308 Winch.
Iako ja smatram da dobar strijelac sa PAP-om i 7,62x39 može odraditi dobar posao u lovu, mnogo ljudi smatra da već i taj kalibar graniči s prikladnim za lov krupnije divljači.
Ali me zato čudi činjenica da dosta ljudi ima .222 ili .223 Rem. lovačke puške, za koje nitko ne smatra da graniče s lovačkom etikom?
No back to the topic.
Vjerujem da jedino što .22 može učiniti krupnijoj divljači jest da prođe kroz kožu u meso, i napravi poprilično gadnu infekciju nakon što životinja pobjegne.
Naravno, kada životinja pobjegne, sumnjam da uopće i ostavlja krvavi trag za životinjom...
No još uvijek ostaje zaključak, .22 je za štetočine i prakticiranje streljaštva gotovo idealan.
lp
No čudim se da bi netko uopće pomislio da puca u krupniju divljač sa .22 bez obzira na punjenje ili tip zrna, a da nije krivolovac.
.22 jednostavno nema dovoljno energije da učini posao koj radi recimo 8x57, 30-06 ili .308 Winch.
Iako ja smatram da dobar strijelac sa PAP-om i 7,62x39 može odraditi dobar posao u lovu, mnogo ljudi smatra da već i taj kalibar graniči s prikladnim za lov krupnije divljači.
Ali me zato čudi činjenica da dosta ljudi ima .222 ili .223 Rem. lovačke puške, za koje nitko ne smatra da graniče s lovačkom etikom?
No back to the topic.
Vjerujem da jedino što .22 može učiniti krupnijoj divljači jest da prođe kroz kožu u meso, i napravi poprilično gadnu infekciju nakon što životinja pobjegne.
Naravno, kada životinja pobjegne, sumnjam da uopće i ostavlja krvavi trag za životinjom...
No još uvijek ostaje zaključak, .22 je za štetočine i prakticiranje streljaštva gotovo idealan.
lp
Znači li to da MK oružje treba ostati u kategoriji lovačkog?
Ja mislim da bi ga trebalo maknuti sa popisa dozvoljenih kalibara za lov,niti lisicu nebi dozvolio odstreljivati sa njim jer sumnjam da na 80 metara lisica pada u vatri,prije bi rekao da odnese pa kasnije ugine,osim ako nije pogođena u vitalnu zonu(glava,srce).Zato mislim da je sačmarica prikladnija.Ionako se sačmom puca do 40 metara
Ja mislim da bi ga trebalo maknuti sa popisa dozvoljenih kalibara za lov,niti lisicu nebi dozvolio odstreljivati sa njim jer sumnjam da na 80 metara lisica pada u vatri,prije bi rekao da odnese pa kasnije ugine,osim ako nije pogođena u vitalnu zonu(glava,srce).Zato mislim da je sačmarica prikladnija.Ionako se sačmom puca do 40 metara
Sa stingerom u vratu ili glavi ne ode nikud na 80 metara.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!
22wm ima potencijala za lisičke do razumnih metraža i ništa veče od lija!
A krivolov se neče nikad iskorjeniti bilo to lovačko oružje ili ne.
Neka samo ostane lovačko jel možeš lovit lije sa čeke i trenirat za 2,2kuna ak imaš 22wm
E sad sa MK da fino plasirat pogodak ali odlazi lisica i od 12-tice ak nije dobar šus pogotovo na 40+metara.
Dakle MK lovačko oružje DA
A krivolov se neče nikad iskorjeniti bilo to lovačko oružje ili ne.
Neka samo ostane lovačko jel možeš lovit lije sa čeke i trenirat za 2,2kuna ak imaš 22wm
E sad sa MK da fino plasirat pogodak ali odlazi lisica i od 12-tice ak nije dobar šus pogotovo na 40+metara.
Dakle MK lovačko oružje DA
Ja smatram još uvijek da je za štetočine idealno...SSG wrote:Znači li to da MK oružje treba ostati u kategoriji lovačkog?
Ja mislim da ako je strijelac dobar, na daljinama oko 50 metara može napraviti puno bolji efekat na (recimo) lisici, nego sa sačmaricom.SSG wrote:Ja mislim da bi ga trebalo maknuti sa popisa dozvoljenih kalibara za lov,niti lisicu nebi dozvolio odstreljivati sa njim jer sumnjam da na 80 metara lisica pada u vatri,prije bi rekao da odnese pa kasnije ugine,osim ako nije pogođena u vitalnu zonu(glava,srce)
Za sačmaricu, 50 metara je realno, ali već dobrano granična udaljenost za sitnu sačmu.
Kao i .22 lr , i sitna sačma na 50-tak metara isto tako može tek ozlijediti, pa uslijed infekcije ili iskrvarenja ubiti štetočinu.
No zato je tamo gdje ja kupujem, još uvijek kutija .22 30 kuna, dok kutija sitne sačme dođe daleko više...
Prema lovačkoj etici, nije u redu niti da štetočina pati uslijed pogotka, no promašaj ili loš hitac se može dogoditi svakome.
A s obzirom na to da neka lovišta imaju izrazitih problema s štetočinama, sumnjam da neki prezaju od svake prilike...
mojih 20 lipa...
lp
Etičan lovac ne puca sačmaricom preko 40 metara,osim podkalibarnim zrnom (kuglom) na ds.Dakle nema govora u pucanju lisice sačmom na 50 metara.Malo dobije i ode....Čak je ni ne rani ozbiljnije a da ne govorim usmrti.
Malokalibarki je osnovna namjena - da je jeftina za trening i za izlučivanje štetotčina iz lovišta bez pravljenja buke i uznemiravanja druge divljači. Toga se treba pridržavati i to je to. No međutim nismo ni mi svi isti i neki samo gledaju na malokalibarku kao predmet za krivolov. Bolje je postavit pitanje onima što imaju registrirane malokalibarke za držanje a nisu članovi nikakvih lovačkih društava ili sportskih udruga, šta će ti malokalibarka za držanje i to još sa optikom'?
Odgovor na prijasnje postove, MK itekako moze posluziti i za divljac mnogo vecu nego je lisica (srneca divljac, lopatar, muflon), i naravno da je odlucujuce mjesto pogodka..
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ma da, moze i za slona =) pod malokalibarku se koliko mi se cini u ovom postu smatra .22LR, a ne svi ostali slicni kalibri poput .22 hornet pa na dalje sve sto je u .22 kalibru, jer to vec mogu biti ozbiljniji lovacki kalibri ali u ovom zargonu se misli na .22lr
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
Uvijek kad idem na čeku nosim malokalibarku 22lr, često se desilo da radi češče od velikog karabina ali nikad nisam pucao na nešto veće od lisice, za razliku od 223 rem sa kojim sam otpucao dosta divljači. Mislim da je uz bilo koji veći kalibar dobro imati i 22 lr za trening pucanja a i za pucanje na štetočine.
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
Da, mislio sam na .22 lr..i da, cak i za slona je dosta..
Nemoj se ljutiti što ću ti dati odgovor, koj bih inaće nekada dao tetama na šalteru...Huntercro wrote:šta će ti malokalibarka za držanje i to još sa optikom'?
...zašto što volim oružje, bavim se s njime, strijelac sam i želim imati MK sa optikom, i što tu tebe ima smetati...
Oružje po svojoj prirodi nije ni dobro ni loše, već je neutralno.
Oružje će se ponašati kao sluga svom vlasniku, koj je dobar ili loš.
Ja iz iskustva znam, da bi prije od športskih strijelaca ili posjednika MK oružja (s optikom ili bez nje), trebalo pitati svakog lovca, koliko je puta u životu bio u krivolovu, a da odgovori iskreno.
Znam neke koj ne bi mogli ni nabrojati, a znam neke koj su i lovočuvari pa rade mimo struke.
Makar da samo kažu broj lovaca, za koje znaju da idu u krivolov, ja mislim da bi se imali čemu čuditi.
Koliko sam uspio pratiti, slučajevi krivolova se prijavljuju u većini slučajeva kada je krivolovac osoba, koja nije s područja lovišta, gatera ili okolnog sela, već je došao krivoloviti u lovište nekog drugug LD...
A takvi koji idu loviti u lovište drugug LD, uglavnom si nisu dobri sa suseljanima i članovima svog LD, pa bi ga i tamo prijavili.
Okej je ako lokalni krivolove koj put, jer treba dat' srnjaka susjedu za svadbu, ali baš neće beštija iz petog sela dalje.
Znam iz iskustva također, da krivolovci često koriste manje terence u krivolovu, iz kojih pucaju na divljač, te mogu brzo napustiti mjesto s vozilom.
Po toj logici, trebalo bi mnogo ljudi pitati što će im puške za lov, bez obzira jesu li lovci ili nisu.
Također, neću ni govoriti o ovim idijotima;
LOVCI UBILI MEDVJEDA, TE GA VOZILI NA KROVU AUTA
Ovim primjerima krnjih budala i idijota, ispod razine špiljskog čovjeka, osim zatvorske kazne, treba za sve vijeke vijekova zabraniti pravo na posjedovanje oružja, i lov.
Ali kakvo je hrvatsko sudstvo, vjerovatno će dobiti tek prijavu za kakav manji prekršaj, gdje će nakon 3 godine imati pravo tražiti svoje oružje i lovačke licence natrag.
Ako uopće dobiju ikakvu prijavu.
A takvih šupaka i seljačina ima u svakom lovištu i LD.
Osobno smatram, da bi o krivolovu trebalo prvo porazgovarati sa lovcima.
Jedni pokrivaju druge, i gotovo svi se prave da neznaju što se događa, a divljač nestaje iz lovišta.
Naravno, kazne za krivolov su po mojem mišljenju daleko pre blage, i mogu samo služiti kao poticaj na taj čin.
Nemoj me krivo shvatiti, ovaj post nije bio upućen protiv tebe, nego kad si načeo temu, osijetio sam se pozvanim, da i nastavim o njoj...
Ja osobno nisam pristaša zabrane lova, jer je lov ljudska instinktivna i primalna aktivnost, te je prerastao u plemenitu vještinu, no ovo što se danas događa u hrvatskoj, sve je samo nije plemenito.
Da i ne pričam o Talijanima, i "turističkom lovu" s fonofilima, gdje nije pravi lov ako se ne pobije preko stotinjak i više komada pernate divljači.
Reagirao sam najviše na to, jer sam tvoje pitanje gore "što će nekome" shvatio, kao prebacivanje krivnje za nestanak divljači i krivolov, na športske strijelce, ili ostale posjednike oružja.
Većina ljudi i dobar dio športskih strijelaca niti ne barata praktičnim znanjem iz lovstva, kako slijediti ili gdje pronaći divljač, i još k tome ostati nezapažen.
lijep pozdrav
ako si član streljačkog društva onda ćeš dobiti i za nošenje, ono što sam napisao mislio sam isključivo za držanje
I ja sam isto referirao i na oružje za držanje.Huntercro wrote:ako si član streljačkog društva onda ćeš dobiti i za nošenje, ono što sam napisao mislio sam isključivo za držanje
To je osobna stvar čovjeka drži li oružje kod kuće jer je entuzijast, ljubitelj, kolekcionar, ili zato jer mu je ostalo kao naslijedstvo.
Ima mnogo posjednika pištolja i revolvera, sa dozvolom za držanje oružja, pa nisu kriminalci, utjerivači dugova ili pljačkaši banaka...
Kao što sam i rekao, ja mislim da je daleko veći problem u onome što sam u postu gore napisao.
hvala na čitanju
lp
A što je to tvoja briga ako ti ljudi imaju legalno kupljeno i registrirano oružje, imaju li optiku ili ne? Znaš onu: nedužan dok se ne dokaže suprotno, dakle, "Što će njima" spada u domenu nagađanja i prejudiciranja nečije krivnje, a tome ovdje na ovom forumu, među nama legalnim vlasnicima, ne bi smjelo biti mjesta. Dosta je što nas ostali prcaju, još ćemo sad međusobno jedni druge prokazivat.Huntercro wrote:Bolje je postavit pitanje onima što imaju registrirane malokalibarke za držanje a nisu članovi nikakvih lovačkih društava ili sportskih udruga, šta će ti malokalibarka za držanje i to još sa optikom'?
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
Yeah, Breadfan kicks ass...Breadfan wrote:A što je to tvoja briga ako ti ljudi imaju legalno kupljeno i registrirano oružje, imaju li optiku ili ne?
Isti citat još 1000x
lp