Opinel i hrvatska inacica noza

Noževi, bajunete, mačevi, sjekire, mačete...
Post Reply
patch
Satnik
Satnik

Opinel i hrvatska inacica noza

Post by patch » 29 Jan 2010, 15:29

da se pohvalim, neki dan sam se ponovio u 2 opinela NO 10 Inox.

kratki opis: lijepo lezi u ruci. ergonomija je jako dobra. osjecaj prilikom drzanja nije hladan. jako me je ugodno iznenadila razina obrade i kvalitete u odnosu na cijenu. idealan kao poklon.

vrlo jednostavan i trajan mehanizam zakretnih prstena "zakljucava i otkljucava" noz, a ostrica je tvornicki jednostavno i dobro naostrena.
nisam odolio a da odmah ne ispitam na ovogodisnjoj slanini i svjeze susenoj kobasici te guljenju jabuka prave rezne karakteristike.
upravo ovaj jatagan oblik ostrice mu daje tu univerzalnost.
nije naostren na brijanje, ali uz malo dorade ostrice, mogao bi i brijati.

uzeo sam ih u Maestralu (moram ih pohvaliti za dostavu i brzinu odgovora).

e, sada.... nikad preboljena tema....razmišljajuci o hrvatskoj inacici noza, shvatio sam kako je zapravo ovo najblize onome sto je svakom covjeku dovoljno i potrebno a da nije preskupo. cijena - cca 100 kn/kom
ako je u pitanju sjecenje, rezanje i tomu slicne radnje sigurno ce se tesko pronaci ostrica koja je povoljnija od ove kada je u pitanju jednostavnost izvedbe i proizvodna cijena.

promjenom oblika dijela ostrice i drske, postigao bi se mozda jos optimalniji dizajn, a osobno (vracam se na nikada zavrsenu pricu o hrvatskoj inacici noza) svakako bih dodao vadicep i iglu za krpanje ribarske mreze cime bi potrebe cijele Hrvatske, obzirom na raznolikosti ljudi i krajolika, bile pokrivene.

Znam da smo sve ovo vec jednom prosli, ali nikako se ne mogu pomiriti s cinjenicom da je sve stalo na starom Jozinom postu....

Ajmo ideje?????

Knife_maniac
Satnik
Satnik

Re: Opinel i hrvatska inacica noza

Post by Knife_maniac » 29 Jan 2010, 16:18

Mislio sam da su skuplji, pa sam ih planirao nabaviti direkt iz Francuske ( :A03: ) ali za 100 kn se ne vrijedi zezati.

Svidja mi se ta ideja o Hrvatskom nozu...proslo je vec dosta vremena od toga pa je mozda vrijeme da se ponovno otvori pandorina kutija.

Evo te teme http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.ph ... vatski+noz

patch
Satnik
Satnik

Re: Opinel i hrvatska inacica noza

Post by patch » 29 Jan 2010, 16:59

Znam, zato sam ju i otvorio. A neki dan kada su mi opineli stigli, nekako se sve poslozilo.

Post Reply