nabava prvog oružja

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
satyrir
Razvodnik
Razvodnik

nabava prvog oružja

Post by satyrir » 13 Dec 2010, 12:51

Pozdrav!

Imam pitanje vezano za nabavne dozvole. Položio sam ispit, iskaznica je gotova također, i u policiji sam uzeo 2 zahtjeva za nabavnu. Jedan je za pušku sa glatkim cijevima koju bi otac prebacio sa svog oružnog lista na mene, a drugi za pušku s užlijebljenim cijevima koju bih kupio.

Sada me zanima kako policija gleda na lovce koji su tek položili i još nemaju nikakvog oružja? Kolike su šanse da mi odobre obje nabavne (napominjem da sam pred zakonom čist da s te strane nema nikakvog razloga da me odbiju, tj. ispunjavam sve zakonske norme)? Ja sam mišljenja da predam oba zahtjeva jer nemam što izgubiti (osim 45 kn :D ).

Molio bih mlade lovce koji su prošli pakao nabave oružja da ispričaju svoja iskustva, ali svi su (naravno) dobrodošli svojim savjetima.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Re: nabava prvog oružja

Post by zdebat » 13 Dec 2010, 16:19

Nije potrebno biti čist pred zakonom već i pred okolinom koja te okružuje i poznaje jer se vrši provjera od strane službenih osoba. Naravno, moraš imati i uvjete za držanje oružja.

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 13 Dec 2010, 16:29

U zakonu se nekako izmedu redaka moze iscitati da osoba treba biti cista i pred okolinom,sto i jesam. Ne brine mene to. Doma me ionako nikad nema jer sam stalno na faksu.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 13 Dec 2010, 16:57

da, ali ako te poznaju kao problematicnu osobu sklonu nasilju, od oruzja nema nista.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 13 Dec 2010, 17:46

Drugim riječima, ako te netko zločest ocrni u provjeri postoji mogućnost da ti to oteža dobivanje papira.

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 13 Dec 2010, 20:58

A ma ljudi božji kažem Vam da nisam problematičan!!! Nemam čak niti prometni prekršaj! Nikad me policija nije nigdje evidentirala...Nikad ništa. Ako kažem da nema problema što se tiće toga onda jednostavno nema! Naravno da uvijek može biti zločestih ljudi koji će reći da sam nenormalan i lud, ali to je malo vjerojatno jer nisam i jer takav netko ne postoji (da...ne svađam se sa susjedima). Imam 21 godinu i na trećoj sam godini fakulteta. Valjda to nešto govori. Ali sad će zločesti ljudi reći da to nema veze jer studiram ekonomiju (a ne studiram) i da mi tatica plaća ispite. Možemo se ovako natezati unedogled.

Samo sam pitao ima li netko tko je prošao slično ili zna nešto ili je čuo od nekoga. Konkretno pitanje - konkretan odgovor. A ne da mi netko kaže ako sam problematičan da se pozdravim. To znam i sam.

Bez uvrede ikome. Cijenim svakog tko odgovori na temu, ali dajte pročitajte što je pjesnik htio reću na početku teme.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 13 Dec 2010, 21:09

Ovo gore je napisano u dobroj namjeri bez želje da te se zadirkuje ili provocira. Samo da vidiš otprilike kako to ide. Nitko nije niti mislio da si problematičan. No zakonodavac to ne zna, ne poznaje te pa se okolo raspituje o tebi. Možda te upitaju sa kim si dobar da sa njim popričaju. Po meni mogao si predati zahtjev za jednu cijev sada pa za drugu unutar 6 mjeseci od provjere (ne od predaje papira - da se ne zezneš).

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 13 Dec 2010, 21:32

dobiti ćeš odobrenje za obja oružja, ili će ti obja zahtjeva odbiti, komotno si mogao predati i za lovački pištolj, isto bi bilo, jadno dva ili tri oružja- iskustvo iz moje PP
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 13 Dec 2010, 21:48

Blago vama.

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 13 Dec 2010, 21:59

valdop, ja sam mišljenja kao i ti, ali ipak prije volim pitat. A to za lovački pištolj si u pravu, ali previše je to novaca... polako.idemo redom.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 13 Dec 2010, 22:25

samo predaj zahtjeve, nema razloga da ti jedan prihvate a drugi odbiju
武士道

Ognjem i mačem.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 14 Dec 2010, 00:18

Ako je sve u redu nema razloga da ti ne odobre, sretno =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

bunarina
Razvodnik
Razvodnik

Post by bunarina » 14 Dec 2010, 11:45

Predao sam jedan zahtjev u 10. mj bila provjera sve 5 odobreno, a nakon mjesec dana poslao sam još jedan zahtjev za nabavu i veli mi teta na šalteru dobro da sam ODMAH na šalteru spomenuo da mi je odobrena nabavna tako da neće ići ponovna provjera.

Zanima me zna li tko koliko treba proći vremena da bi provjera ponovno išla na teren, (misli se u odnosu na prvu provjeru koliko treba proteći vremena da nije potrebno ponovno izlaziti na teren).
Orlovi lete sami. Ovce idu u stadima.

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 14 Dec 2010, 12:22

provjera vrijedi 6 mjeseci.

TORCIDA VŽ
Skupnik
Skupnik

Post by TORCIDA VŽ » 14 Dec 2010, 17:13

Ne vidim konkretan odgovor na pitanje kolege satyrira, a to je ono i što mene zanima, kakva je preporuka, praksa prilikom zahtjeva za nabavnu dozvolu prvog oružja :?: Dali se predaju zahtjevi polako, jedan sada, drugi za par mjeseci, nakon što registriraš prvo oružje, sljedeći još kasnije...ili se može odmah prvi put "zapjevati" za 10 nabavnih (kako neki planiraju :A03: ) Mislim na oružje koje bi se registriralo kao lovačko, a također me zanima koliko kratkog oružja može ići na lovačko DiN?
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 14 Dec 2010, 17:20

Ovisi od vlastitih kapaciteta... ja sam prije polaganja lovackog zatrazio nabavnu (poklon od strica) za drzanje lovacke MK puske uz napomenu da se spremam polagati lovacki ispit, oruzje sam dobio... kad sam polozio podnesao sam odmah 4 nova zahtjeva (2 puske sa uzljebljenim cijevima od toga jedna PA, jedna sacmarica i 1 pistolj) za nabavku oruzja "u svrhu bavljenja lovom" i prilozio lovacku iskaznicu i potrebne dokumente da dokazem da sam polozio lovacki ispit a samim time i obučen za rukovanje vatrenim oruzjem... odobreno sve bez ikakvih problema

Dakle, ako jos nisi polozio niti lovacki ispit niti imas potvrdu od streljackog saveza da se aktivno bavis streljastvom, onda ti je bolje ici sa jednim zahtjevom... manji gubitak novaca za biljege (40kn po nabavnoj dozvoli) ako te odbiju... a poslije kada udjes u sustav, mozes koliko hoces u komadu... nema pravila, ako smatras nemaju razloga da ti ne odobre nabavne dozvole onda pokusaj sve na komad, ako znas da si imao nekih problema ili ovo ili ono i da ti mozda nece odobriti onda pokusaj sa jednim, manja je steta ako popusis.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

vojnomir791
Pozornik
Pozornik

Post by vojnomir791 » 14 Dec 2010, 17:31

Ja sam sve to prošao prije godinu dana u PU zagrebačka .
Friško položeni lovački ispit , lovačka iskaznica sa markicom za tekuću lovnu godinu
i podnio zahtjev za lovačku pušku i lovački pištolj/revolver !
Prvo sam htio samo lovački pištolj/revolver , ali teta na šalteru kaže da NE može lovački pištolj/revolver ako nemam lovačku pušku .
I tako, nakon točno 2 mjeseca stigla obavijest da mi je odobrena nabavka lov. puške i lovačkog pištolja/revolvera, te da donesem liječničko uvjerenje za držanje i nošenje oružja .

vojnomir791
Pozornik
Pozornik

Post by vojnomir791 » 14 Dec 2010, 17:38

Što se tiče broja kratkog lovačkog oružja , navodno samo JEDAN komad (lovački pištolj/revolver) može biti registriran za DiN (držanje i nošenje) , dok svaki slijedeći komad ide na dozvolu za držanje !
Ako netko ima drugačije informacije neka me slobodni ispravi .

TORCIDA VŽ
Skupnik
Skupnik

Post by TORCIDA VŽ » 14 Dec 2010, 17:50

Hvala šefe Majk! :A28: Odgovor je edukacijski i siguran sam da će pomoći i drugima.
Što se tiče mene samoga, neću predavati nikakve zahtjeve prije nego riješim lovački ispit. Znači kad sa svom potrebnom dokumentacijom dođem kod tete u ured (kod nas nisu na šalteru) koliko nabavnih da zatražim. Znaš i sam da je moja wishlist duuuga....šotka ova, gan onaj....NAJJAČI kalibar... :A03: :A20:
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 14 Dec 2010, 18:02

vojnomir791 wrote:Što se tiče broja kratkog lovačkog oružja , navodno samo JEDAN komad (lovački pištolj/revolver) može biti registriran za DiN (držanje i nošenje) , dok svaki slijedeći komad ide na dozvolu za držanje !
Ako netko ima drugačije informacije neka me slobodni ispravi .
točno tako
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

Post Reply