8x57 B-patrona (Beobachtung Patrone / Observation cartridge)

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

8x57 B-patrona (Beobachtung Patrone / Observation cartridge)

Post by Mike_Torello » 19 Jan 2011, 01:34

8x57 "B" patrona (Beobachtung Patrone / Observation cartridge / Korekturno zrno a.k.a DUM-DUM)

ovo je po mojem mišljenju pravi DUM-DUM metak, a ne ono sto se prica da oni sa olovom na vrhu, sa rupicom, sa bla-bla cime vec, sto radi veliku izlaznu ranu kako neki tvrde... (iako i ta prica donekle drzi vodu ali to je za drugu temu...)
KOREKTURNO ZRNO - upotrebljava se kao pokazno, tj. u momentu udara u prepreku označava mjesto pogotka. Ovo je postignuot time što zrno pri uradu daje slab pucanj i plamen koji je uočljiv i na znatnom odstojanju. Ova zrna se još nazivaju eksplozivno-zapaljiva, ili "dum-dum". Korekturno zrno se sastoji od košuljice, zapaljivog sastava, olovno-antimonske legure, inicijalne kapisle i udarne igle. Djelovanje ovog zrna ogleda se u sljedećem: u momentu sudara sa preprekom, usljed inercije udarna igla naleti na kapislu koja se od ovog pali i izaziva rasprskavanje zrna. Istovremeno se pali i zapaljivi sastav, koji stvara oblak bijelog dima, što olakšava uočavanje pogotka.
Attachments
B-Patrone 01.jpg
B-Patrone-02.jpg
B-Patrone-03.jpg
B-Patrone-04.jpg
B-Patrone 05.jpg
B-Patrone 05.jpg (28.81 KiB) Viewed 1250 times
B-Patrone 06.jpg
B-Patrone 06.jpg (28.32 KiB) Viewed 1245 times
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mirotvorac_99
Pozornik
Pozornik

Re: 8x57 B-patrona (Beobachtung Patrone / Observation cartridge)

Post by Mirotvorac_99 » 22 Jan 2011, 15:29

svaka čast na korekciji pojmova! u II svj. ratu ovaj tip zrna 7,9 se najviše upotrebljavao u njemačkoj vojsci. od starijih koji su preživjeli taj rat čuo sam da su ih zvali "dumarice". a to nema veze sa lovačkim i JHP zrnima!
mehanizam paljenja zrna nakon udara u cilj vrlo je jednostavan i taj sistem rabe većina topovskih projektila i minobacačkih mina.
dio tog streljiva koji je zarobljen na ovim prostorima je remontiran u tvornicama municije u bivšoj Jugoslaviji. tako da su zrna dobila nove čahure. primjerak ovog metka bio bi vrijedan kolekcionarski primjerak.
još jedan zanimljiv podatak: jedan stariji gospodin bio je meta njemačkog oklopnog vozila polugusjeničara na kojem je bio vjerovatno MG 42. zrna su pucala na sam dodir i najtanje grančice a bila su pomiješana sa korekturnim zrnima koja su svijetlila uokolo. do nedavno sam vjerovao da ova "dum-dum" zrna posjeduju i obilježavajuću smiješu upravo zbog ovog svjedočanstva. ali očito se radilo samo o "šarenilosti" na redeniku njemačkog pomoćnika nišandžije :A31:

Mirotvorac_99
Pozornik
Pozornik

Post by Mirotvorac_99 » 22 Jan 2011, 15:37

ima li tko podatke zašto je prestala proizvodnja ovih puščanih zrna nakon WW2? da li se kose sa pravilima konvencionalnog ratovanja
Attachments
korekturno zapaljivi.jpg

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 22 Jan 2011, 18:07

pa vjerojatno zato što su dum-dum meci zabranjeni? možda bi trebalo pogledati u ženevsku konvenciju ili povelju oun koja se tiče sredstava ratovanja....

gun_hater
Narednik
Narednik

Post by gun_hater » 22 Jan 2011, 18:26

Radi li ovo zrno rane eksplozivnog tipa ili samo ispušta nekakav dim, to se treba zapitati, municija drugačija od fmj je davno prije ww2 zabranjena a mislim da nijemci to ne bi išli kršiti s obzirom da nisu prekršili ni mnoge druge konvencije ala o kemijskom oružju.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 22 Jan 2011, 23:06

Pa došao sam do nekih spoznaja da je prilicno koristeno na istocnom frontu, da su ga rusi poceli prvi koristiti a onda i njemci kao odgovor na njihovo krsenje zenevske konvencije, kao uglavnom su ih koristili snajperisti da bi bili sigurni da ce obaviti posao kako treba... Ako me pamcenje sluzi, o tome se pise u ovoj knjizi... http://ecx.images-amazon.com/images/I/5 ... SS500_.jpg ali ju nisam nigdje uspio pronaci da provjerim...

@ Mirotvorac_99 - da, ovo zrnje se kosi sa pravilima konvencijalnog ratovanja, isto kao i upotreba bilo kojeg zrnja lovačkog tipa, dakle sve osim FMJ je zabranjeno...

Ovo je možda priča za drugu temu - rusi su tu opet doskocili sa "kostolomcem" a britanci su imali nekakvo zrnje za .303 British koje je imalo komadić drveta u špici FMJ košuljice, samim time da se zrno destabilizira prilikom udara i da se počne tumbati, odprilike isti slucaj kao sa "kostolomcem", no jedna zanimljiva (neprovjerena) apsurdna info, navodno su sterilizirali te komadiće drveta da nebi doslo do infekcije kod ranjenika ili neko takvo sranje... apsurd totalni... ali zrno je bilo FMJ pa je dozvoljena upotreba u vojne svrhe, a to što je imalo efekt poput lovačkog zrna ocito nije nikoga zanimalo...
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

gun_hater
Narednik
Narednik

Post by gun_hater » 22 Jan 2011, 23:38

(nedostaje mali korak prije ruskog zrna ako misliš na 5.45 a to je američko 5.56, al je sve ovo potpuno druga i poznatija priča)

Korištenje takvih zrna za "posebne prilike" je razumno s obzirom na sasvim sigurno njihovu višestruko višu cijenu u odnosu na normalna fmj zrna, i čak i kad ne bi postojale te konvencije opet nitko ne bi išao masovno raditi takva neka egzotična zrna za svakog vojnika jer bi im ista bila tehnički neisplativa - većina zrna nikad ne pogodi cilj.
Sjetite se činjenice koliko je u Vietnamu ispucano metaka da se jedan nep. vojnik pogodi.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 23 Jan 2011, 08:24

za zrno 5,56 x 45 NATO po vojniku je bilo ispucano oko 250.000 - 300.000 zrna.

Ako uzmemo:
250.000 x 12.31 g (190 gr) = 3.0775 tona/čovjeku

a to još nije značilo da će biti mrtav, već se računalo kao izbacivanje iz stroja.

Kada su sve preračunali u USD, ameri su na M16 kao jednu od prvih modifikacija uveli ispucavanje rafala od max 3 metka.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 23 Jan 2011, 12:49

Patch a da nisi malo pretjerao sa tezinom zrna za taj kalibar? =) osim ako nisi racunao tezinu cijelog metka =) ili uzeo podatke od zrnja za 7,62x51mm

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 23 Jan 2011, 13:10

informacija o količini zrna je točna - ako ne lažu na mom omiljenom programu National Geographicu.

masu sam pokupio sam http://en.wikipedia.org/wiki/5.56x45mm_NATO ali sam očigledno pročitao krivi podatak
ispravka, radi se o 4 g (62 gr) SS109 FMJBT.

S tim podacima opet ispadne velika količina ispucanog olova i bakra:
250.000 x 4 g = 1000 kg (umjesto prethodne 3)...

Mike, hvala bio sam malo prebrz.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 23 Jan 2011, 14:11

znam da su lovacka zrna za 8x57 teska 12-13 grama pa reko nemoze 5,56 biti toliko da se yebes =) reko' mora da se zajebao

D_Magnum
Razvodnik
Razvodnik

Post by D_Magnum » 23 Jan 2011, 17:43

DUM DUM efekat se moze i izraditi i rucno
(Nije preporucljivo)
sa veselinom ili queck-silverom- to je ziva
one se mogu u kuglu staviti i kad udare u cilj
detoniraju ali ne toliko kao municija-kugle
koja ima baruzno ili explozivno punjenje :A27:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 23 Jan 2011, 19:35

takvo izrađeno streljivo bi morao koristit vrlo brzo jer ako ti je poznato živa "otapa/apsorbira" razne metale, tako bi i u dodiru sa olovom dogodila reakcija i nastala bi legura koja se zove - amalgam... ima tu i kemicara koji ce to znati objasniti bolje nego ja... tome bi se moglo doskočiti kad bi se rupica u koju bi se stavljala ziva lakirala da ziva ne dolazi u kontakt sa olovom, ali cime onda zatvoriti tu rupu da živa ne ispadne van dok se manipulira sa streljivom a kamoli kad ga se ispuca, naravno to ovisi i o konstrukciji zrna na koji nacin bi se rupica mogla zatvoriti... svakako bi prakticnije rijesenje bilo koristiti lovacko streljivo koje je napunjeno olovom sa gornje strane... svojevremeno sam prilicno proucavao takvu vrstu streljiva i nisam dosao do nikakvih pametnih rijesenja, no jedna stvar u koju nikako ne vjerujem je to da crno napunjeno zivom na bilo koji nacin moze DETONIRATI!

Ono što se smatra u teoriji da bi se moglo dogoditi da živa koja se nalazi u rupici prilikom ispaljenja bude zbijena u dno rupice da bi prilikom udarca zrna u prepreku, zrno bi se naglo zaustavilo a živa bi nastavila putovati prema vrhu i onda bi trebala "raznesti" vrh tako da se pod silom inercije razleti na sve strane... u teoriji to izgleda zanimljivo, no u praksi nije dokazano osim rekla-kazala prica i filmska znanstvena fantastika.

još jedna JAKO JAKO VAŽNA STVAR - živina isparavanja su otrovna

Mirotvorac_99
Pozornik
Pozornik

Post by Mirotvorac_99 » 23 Jan 2011, 22:37

ovaj presjek koji sam postovao tek sam sad primjetio da je u kalibru 7,62x54R čini se :A19:
to znači da su i rusi imali odgovor na zrna ovog tipa, ili njemci na njih, ovisi ko je prvi počeo :A27:
zanimljivo je da je na jednoj slici ovo zrno označeno kao "korekturno zapaljivi" a na drugoj slici kao "korekturno". u oba slučaja postoji inicijalna kapisla koja nakon djelovanja udarne igle pali glavno punjenje ili zapaljivu smjesu. ovdje postoji čitav mehanizam koji radi na principu inercije uslijed udara zrna pa pretpostavljamo da je vrlo skup za izradu.
iz same namjene zrna, iščitavam da je ovaj tip zrna namjenjen za posade puškomitraljeza i mitraljeza a nikako kao karabinska ili snajperska municija. za korekturu vatre kao i gađanje lako oklopljenih i zapaljivih ciljeva. ovdje vjerovatno nije bio akcenat na nekakve rane eksplozivnog tipa na ljudskom tijelu ili nešto slično. ali vjerovatno su se i one neminovno događale (ili bar tako predpostavljamo). sve u svemu, mislim da mu to nije osnovna namjena. ali u tako velikom i relativno kratkom ratu bilo je mnogo takvih izuma i pokušaja da se jurišnim jedinicama omogući brže napredovanje.
na kraju krajeva, koja je razlika kad vaše položaje zasipa neprijatelj zrnima takvog tipa, a istodopno ste pod topničkom paljbom i oko vas lete šrapneli veličine šake :A21: .
tada je o konvencionalnom ratovanju teško raspravljat. ja bi se ipak odlučio za ono prvo ako mogu da biram...

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 24 Jan 2011, 15:03

Mirotvorac_99 wrote:ovdje vjerovatno nije bio akcenat na nekakve rane eksplozivnog tipa na ljudskom tijelu ili nešto slično
naravno, to zrnje nije ni bilo predviđeno za upotrebu protiv ljudi, ali kako su ga po mojim izvorima rusi poceli koristiit prvi protiv zive sile a njemci odovorili istom mjerom, kad malo razmislis o mogucem ucinku tih zrna u igri je i veliki psihološki efekt... Imaš li još što o ovom ruskom metku takve vrste?

Pitam se jesu li se igdje proizvodili na podrucju bivse juge, pri tome ne racunam na moguci "remont" njemackog streljiva... no dobro, cak da je i bilo remonta...

gun_hater
Narednik
Narednik

Post by gun_hater » 24 Jan 2011, 16:26

Pitanje jeste, aktivira li se ta patrona na jednak način pri udaru u metal/tvrdu podlogu i ljudsko tijelo tj. je li se možda u tom slučaju ne aktivira, prije nego što se donese neki zaključak o mogućnostima ovog zrna.

Mirotvorac_99
Pozornik
Pozornik

Post by Mirotvorac_99 » 24 Jan 2011, 23:55

ono što sam čuo od "djede" je da je bježao a istodobno su oko njega svijetlili traseri zrna. ispred njega je bila šikara u koju je namjeravao da uskoči. zrna su udarala u šikaru i pucala na grančicama pa sam zaključio da su dosta "osjetljiva". čak mi je rekao da je pomislio da su "švabe" svugdje oko njega i da je okružen. psihološki efekat je postojao, slažem se s tim.
zrna toga tipa u jugi koliko znam nisu se proizvodila ali na drugim izvorima na netu sam saznao da su zrna bila pakovana u nove čaure. zašto je to rađeno, ne znam. vjerovatno je bila znatna količina te municije zarobljena, pa je se odlučilo prepakovati. poznato je da barut u svakom metku nakon dužeg stajanja mijenja svoja kemijska svojstva. kako stari, dobiva na jačini, zna biti i znatan tzaj. prepakiranje mnogi i dan danas rade a znam i jednog koji je imao živaca pa sam prepakirao obično streljivo 7,9x57. upravo zbog ovoga što sam naveo.
nemam više nikakvih slika za ovo korekturno zrno :A12:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 25 Jan 2011, 12:28

Znas i sam da su u strahu velike oci i da su ljudi skloni pretjerivanju i uvelicavanju (bez zamjerke), mozda su pucali sa obicnim svjetlecim metcima koji se isto mogu raspasti prilikom udarca i dati slican efekt...

Mirotvorac_99
Pozornik
Pozornik

Post by Mirotvorac_99 » 25 Jan 2011, 15:03

moguće je, ne kažem. ali djeda je bio jasan. pucalo je ispred njih kao da su švabe svuda uokolo. i znao je za "dumarice" odmah kad smo pričali. da se radi o takvim zrnima. kao što sam rekao, svijetleća zrna moguće da su bila na redeniku u kombinaciji :A11:
sam naziv "dum-dum" palo mi na pamet da se radi o dva pucnja. jedan "dum" kad se ispali i jedan "dum" kad se aktivira. možda je odatle taj narodni naziv "dum-dum" :roll:

gun_hater
Narednik
Narednik

Post by gun_hater » 27 Jan 2011, 22:41

Prema bezbroj dosad objavljenih članaka na hrv. jeziku (svaki časopis o oružju koji je ovdje izlazio je imao barem jedan), ovo je onomatopejska zabluda; naime Dum_Dum je navodno ime grada u Indiji gdje su Britonci počeli sa proizvodnjom takvih zrna.

Post Reply