Star Firestar plus 9x19mm
Star Firestar plus 9x19mm
Bok svima! Evo pišem po ovom forumu po prvi puta, do sada sam samo čitao. Zanima me Vaše mišljenje i (ili) iskustvo. Postao sam ponosni vlasnik pištolja Star Firestar plus u kalibru 9x19 mm. Španjolska tvrtka, ali na kutiji piše : zemlja porijekla Njemačka. E sad, pištolj je nov, a tvornica Star je prestala sa proizvodnjom 1997g. No možda je bio negdje konzerviran? Kupio sam ga u trgovini oružja u Kraljev vrh, kod Gornje bistre u Hrv. Zagorju, "Franc obrt". Imo tko kakav Star, iskustva sa ovim pištoljem? Singl action only - okidanje. Inače svidio mi se na prvi pogled, imam malu šaku pa mi leži u ruci "taman".
Imam i "Zastavu" M 70, 7,65mm od prije, a sad mi se prohtjelo i nešto u kalibru "duga deva". Po zanimanju sam zaštitar, pa sa dozvolom nije bilo problema, jedino sam čekao 2 mjeseca da bude gotova. Fanovi tko kaj zna o ovom ganu? pozdrav svima!!

Re: Star Firestar plus 9x19mm
Budući da je post na ovu temu otvoren, neću otvarati novi iako je od objavljivanja prošlo dosta vremena...
Nedavno sam poslao vlasnik pomalo raritetnog pištolja, španjolskog Star Firestar Plus-a. Pištolj je pod tim nazivom zaveden u MUP (te u oružni list) iako je potpuni naziv Firestar Plus M 243.
Zašto kažem da je pištolj pomalo raritet. Prvenstveno što Star pištolji nisu nešto zastupljeni u Hrvatskoj, a tvornica koja ih je proizvodila (Star Bonifacio Echeverria, S.A.) je propala tako da će ovih pištolja biti sve manje.
Ovdje neću tupiti sa tehničkim podacima jer se dosta korisnih podataka o oružju (kao i o samoj tvornici) može naći na neslužbenoj web stranici posvećenoj Star oružju: http://star-firearms.com/index.html, nego ću dati samo par svojih zapažanja o ovom pištolju.
Prije svake kupovine, pogotovo kad je oružje u pitanju, dobro se informiram, pa kad sam se interesirao o ovom pištolju, našao sam dosta mini recenzija na, uglavnom, američkim forumima o oružju.
Nekoliko recenzija se može naći i na Youtube-u.
Uglavnom, nisam našao puno bitnih prigovora za ovaj pištolj. Zapravo jedini prigovor se ticao širine drške pištolja – malo preširoka drška, što meni zapravo ništa nije značilo jer ovaj pištolj nije niti predviđen, tj. nabavljen za streljaštvo.
Sve u svemu, svi koji su ikada imali (ili još uvijek imaju) ovaj pištolj govore o njemu u pozitivnom kontekstu, kao o malom i pouzdanom pištolju.
Evo par komentara sa jednog američkog foruma:
''I have a Firestar Plus, which is the double stack 9mm and it's one of my favorite handguns. Gun Digest online sells a great pdf on Star schematics for a couple of dollars and I would (and have) download a copy. Keep an eye on CDNN as mags will show up from time to time for the different models and can be picked up in the under $20 range.''
...
''Still have three Stars at this time and all are great and reliable shooters. BKM 9mm, Firestar .40 and a Firestar .45ACP. On occasion, both Firestars are used as carry guns as the are accurate and 100% reliable with all ammo that has been put through them over the years. Jim.......''
...
''I made the mistake of selling my 30-P some years ago when I was short of cash...worst mistake I ever made.
I later missed a chance to get it back, as I saw it at a pawn shop, but was cash-low at the time as well...''
Ono što mi se na prvi pogled svidjelo kod pištolja je dizajn, tj. sam izgled, i na neki način to je bilo presudno kod kupnje ovog pištolja, budući da su u uži izbor ušli još neki pištolji.
Pištolj sam kupio u Franc trgovini u Kraljevom Vrhu.
Iako je pištolj potpuno nov, tj. ja sam prvi vlasnik, imao je sitna oštećenja na navlaci koja su nastala kao posljedica neodgovornog rukovanja oružjem. Naime, taj pištolj prije nego je došao kod Franca, se prodavao u Pevecovom lovačkom dućanu u Zagrebu, a djelatnici (po riječima g. Franca) Peveca su imali običaj ''igrati se'' sa pištoljima pa se oružje znalo koji puta ogrebati ili im ispasti.
Pištolj je kalibra 9x19 mm (single action).
Uz pištolj sam dobio i dva (dvoredna) spremnika kapaciteta 13 metaka.
Cijena: 2.200,00 Kn
Prvo što se zapaža kod tog pištolja je dužina, ili bolje rečeno kratkoća cijevi. Jasno da bi za preciznost bilo bolje da je cijev malo duža, ali kako rekoh, ovaj pištolj nije nabavljen za streljaštvo tako da mi je to manje važno.
Pištolj sam isprobao, i mogu reći da radi bez zamjerke, ali nekim ozbiljnijim testiranjem preciznosti se nisam bavio. Čekam da malo ugrije pa ću do Čazme.
Moj jedini ozbiljan prigovor u vezi ovog pištolja je katastrofalna brunaža navlake. Ako se neko odluči na kupnju ovog pištolja mora biti spreman na to da će navlaku morati nanovo brunirati.
I mene to čeka, ali tek nakon što malo testiram preciznost pištolja.
U budućnosti bi se kao problem mogao pojaviti i nedostatak dijelova, budući da tvornica koja ih je proizvodila više ne postoji. No, ovaj pištolj će ionako više stajati u ormaru nego ''raditi'' tako da mislim da nedostatak dijelova neće biti veći problem. Ustalom, neki puškari su majstori improvizacije pa vjerujem da će naći nadomjestak za pojedine dijelove ako se ukaže potreba.
Dakle, na osnovu mojih zapažanja, ovom pištolju dajem sljedeće ocjene:
Izgled: 4,5
Cijena: 4,0
Završna obrada: 2,8
Pouzdanost: 4,5
Ukupna ocjena: 3,95
Nedavno sam poslao vlasnik pomalo raritetnog pištolja, španjolskog Star Firestar Plus-a. Pištolj je pod tim nazivom zaveden u MUP (te u oružni list) iako je potpuni naziv Firestar Plus M 243.
Zašto kažem da je pištolj pomalo raritet. Prvenstveno što Star pištolji nisu nešto zastupljeni u Hrvatskoj, a tvornica koja ih je proizvodila (Star Bonifacio Echeverria, S.A.) je propala tako da će ovih pištolja biti sve manje.
Ovdje neću tupiti sa tehničkim podacima jer se dosta korisnih podataka o oružju (kao i o samoj tvornici) može naći na neslužbenoj web stranici posvećenoj Star oružju: http://star-firearms.com/index.html, nego ću dati samo par svojih zapažanja o ovom pištolju.
Prije svake kupovine, pogotovo kad je oružje u pitanju, dobro se informiram, pa kad sam se interesirao o ovom pištolju, našao sam dosta mini recenzija na, uglavnom, američkim forumima o oružju.
Nekoliko recenzija se može naći i na Youtube-u.
Uglavnom, nisam našao puno bitnih prigovora za ovaj pištolj. Zapravo jedini prigovor se ticao širine drške pištolja – malo preširoka drška, što meni zapravo ništa nije značilo jer ovaj pištolj nije niti predviđen, tj. nabavljen za streljaštvo.
Sve u svemu, svi koji su ikada imali (ili još uvijek imaju) ovaj pištolj govore o njemu u pozitivnom kontekstu, kao o malom i pouzdanom pištolju.
Evo par komentara sa jednog američkog foruma:
''I have a Firestar Plus, which is the double stack 9mm and it's one of my favorite handguns. Gun Digest online sells a great pdf on Star schematics for a couple of dollars and I would (and have) download a copy. Keep an eye on CDNN as mags will show up from time to time for the different models and can be picked up in the under $20 range.''
...
''Still have three Stars at this time and all are great and reliable shooters. BKM 9mm, Firestar .40 and a Firestar .45ACP. On occasion, both Firestars are used as carry guns as the are accurate and 100% reliable with all ammo that has been put through them over the years. Jim.......''
...
''I made the mistake of selling my 30-P some years ago when I was short of cash...worst mistake I ever made.
I later missed a chance to get it back, as I saw it at a pawn shop, but was cash-low at the time as well...''
Ono što mi se na prvi pogled svidjelo kod pištolja je dizajn, tj. sam izgled, i na neki način to je bilo presudno kod kupnje ovog pištolja, budući da su u uži izbor ušli još neki pištolji.
Pištolj sam kupio u Franc trgovini u Kraljevom Vrhu.
Iako je pištolj potpuno nov, tj. ja sam prvi vlasnik, imao je sitna oštećenja na navlaci koja su nastala kao posljedica neodgovornog rukovanja oružjem. Naime, taj pištolj prije nego je došao kod Franca, se prodavao u Pevecovom lovačkom dućanu u Zagrebu, a djelatnici (po riječima g. Franca) Peveca su imali običaj ''igrati se'' sa pištoljima pa se oružje znalo koji puta ogrebati ili im ispasti.
Pištolj je kalibra 9x19 mm (single action).
Uz pištolj sam dobio i dva (dvoredna) spremnika kapaciteta 13 metaka.
Cijena: 2.200,00 Kn
Prvo što se zapaža kod tog pištolja je dužina, ili bolje rečeno kratkoća cijevi. Jasno da bi za preciznost bilo bolje da je cijev malo duža, ali kako rekoh, ovaj pištolj nije nabavljen za streljaštvo tako da mi je to manje važno.
Pištolj sam isprobao, i mogu reći da radi bez zamjerke, ali nekim ozbiljnijim testiranjem preciznosti se nisam bavio. Čekam da malo ugrije pa ću do Čazme.
Moj jedini ozbiljan prigovor u vezi ovog pištolja je katastrofalna brunaža navlake. Ako se neko odluči na kupnju ovog pištolja mora biti spreman na to da će navlaku morati nanovo brunirati.
I mene to čeka, ali tek nakon što malo testiram preciznost pištolja.
U budućnosti bi se kao problem mogao pojaviti i nedostatak dijelova, budući da tvornica koja ih je proizvodila više ne postoji. No, ovaj pištolj će ionako više stajati u ormaru nego ''raditi'' tako da mislim da nedostatak dijelova neće biti veći problem. Ustalom, neki puškari su majstori improvizacije pa vjerujem da će naći nadomjestak za pojedine dijelove ako se ukaže potreba.
Dakle, na osnovu mojih zapažanja, ovom pištolju dajem sljedeće ocjene:
Izgled: 4,5
Cijena: 4,0
Završna obrada: 2,8
Pouzdanost: 4,5
Ukupna ocjena: 3,95
Srce kucaj, puško pucaj...
Guns control means shooting a tight group!
Ok još samo rezultati tesnog gađanja i onda konačna ocjena skoro pa 4 a to je ok 
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....
Po meni si preplatio pištolj , imaš ih gotov onovih po raznim oglasima i nije baš rijetkost u Hrvatskoj niti baš nešto posebno niti kvalitetno napravljen pištolj.
http://www.njuskalo.hr/zracno-oruzje/pi ... as-6216834
http://www.njuskalo.hr/zracno-oruzje/sa ... as-6354766
A viđao sam ih i za 500 kn u odličnom stanju , i po meni ne vrijedi više od 100 eura.
A viđao sam ih i za 500 kn u odličnom stanju , i po meni ne vrijedi više od 100 eura.
Nemoj ga sad razočaravati....
To nije isti model kao i moj.Berto wrote:Po meni si preplatio pištolj , imaš ih gotov onovih po raznim oglasima i nije baš rijetkost u Hrvatskoj niti baš nešto posebno niti kvalitetno napravljen pištolj.
Uostalom ovaj je iz dućana i ima dvije godine garanciju.
Sorry nisam odmah skuzio model , mada i dalje mislim da novi pištolj koji treba novu brunuru navlake i nije baš neke kvalitete, btw ne znam kako misliš ostvarit garanciju na rabljen pištolj tj. kupljen kod Franca koji je kupio robu od Peveca , a firma Star više ne postoji.
Nemoj moj komentar shvatit kao pljuvanje po tvom pištolju , tražio si komentare i ja ti iskreno odgovaram što o tome mislim , ja bi za te novce kupio nešto drugo ovisno o namjeni a s obzirom na današnje tržište na kojem ima rabljenih pištolja koji nisu ispalili metka ili tek par njih za djelic cijene koju oni zapravo vrijede.
Nemoj moj komentar shvatit kao pljuvanje po tvom pištolju , tražio si komentare i ja ti iskreno odgovaram što o tome mislim , ja bi za te novce kupio nešto drugo ovisno o namjeni a s obzirom na današnje tržište na kojem ima rabljenih pištolja koji nisu ispalili metka ili tek par njih za djelic cijene koju oni zapravo vrijede.
Ma ne treba biti on razočaran , ako je on zadovoljan s pištoljem to je najbitnije , a tuđa mišljenja su nebitna .Papilon wrote:Nemoj ga sad razočaravati....
Ali kad vec pita za komentare ....
Izgleda da nisi pažljivo čitao moj post. Dakle, rekao sam da se moj jedini prigovor tiče kvalitete brunaže navlake. Ostalo je u besprijekornom stanju, tako da ne bih pištolj okarakterizirao kao nekvalitetan samo zbog loše brunaže navlake.Berto wrote:Sorry nisam odmah skuzio model , mada i dalje mislim da novi pištolj koji treba novu brunuru navlake i nije baš neke kvalitete
Što se mene tiče, pištolj je novi, a ne rabljeni jer ima garanciju dvije godine. Ako se ukaže potreba, pištolj ću zajedno sa jamstvom i originalnim računom odnijeti kod Franca koji mora popraviti pištolj u zakonskom roku ili ga zamijeniti novim ili vratiti novce.Berto wrote:btw ne znam kako misliš ostvarit garanciju na rabljen pištolj tj. kupljen kod Franca koji je kupio robu od Peveca , a firma Star više ne postoji.
Nisam to shvatio kao pljuvanje, uostalom pljuvačka je dobar lubrikant.Berto wrote:Nemoj moj komentar shvatit kao pljuvanje po tvom pištolju.
Zapravo nisam izričito tražio komentare. Uostalom, ja na ovom forumu ne mogu ljude ništa tražiti. Mogu samo zamoliti.Berto wrote:tražio si komentare i ja ti iskreno odgovaram što o tome mislim.
Ako već imaš potrebu komentirati, onda daj neki suvisli i konstruktivan komentar o oružju o kojem je riječ u ovom postu, a pusti komentare tipa: ‘’Ja bi za te novce kupio nešto drugo.’’
Na takav komentar ti mogu samo odgovoriti: ‘’Pa kupi, ko’ ti brani, svako za svoje novce ima pravo kupiti što želi.
U životu moramo samo dvije stvari:
moramo umrijeti i moramo živjeti do smrti;
ostalo sami osmišljamo.
moramo umrijeti i moramo živjeti do smrti;
ostalo sami osmišljamo.