Obuka vatrenim oružjem u srednjoj školi i sl.
Unaprijed se ispričavam ako tema postoji ili ako kršim pravila foruma spominjući politiku.
Gledao sam jedan prilog sad na lokalnoj televiziji gdje je prikazan jedan predizborni skup određene stranke. Između ostalih predizbornih laprdanja moglo se čuti par zanimljivih ideja oko kojih nebi bilo loše malo razmisliti i razmjeniti koju riječ.. pa kažu sa bine:
...
- uvesti upoznavanje s vatrenim i pješačkim oružjem u srednjoj školi
- vratiti obvezan vojni rok
...
Ima nešto detaljnije o tome i u prošlogodišnjem članku o toj stranci
http://www.jutarnji.hr/hrvatska-straza- ... --/880945/
Dakle nije bitna stranka ko stranka, vec ideja da se okuplja određena masa i na političkoj sceni koja je "pro" što se tiće oružja i njegove pravilne upotrebe, bilo bi lijepo imati nekog u saboru s takvim stavovima tko će voditi računa o nama ljubiteljima i korisnicima oružja, kao i sigurnim i pametnim zakonima oko istog.. nekažem da je ova stranka baš ta (možda je možda nije) ,samo čini mi se dobra ideja da jedan dio ekipe ubuduće se organizira i u tom smjeru.
Gledao sam jedan prilog sad na lokalnoj televiziji gdje je prikazan jedan predizborni skup određene stranke. Između ostalih predizbornih laprdanja moglo se čuti par zanimljivih ideja oko kojih nebi bilo loše malo razmisliti i razmjeniti koju riječ.. pa kažu sa bine:
...
- uvesti upoznavanje s vatrenim i pješačkim oružjem u srednjoj školi
- vratiti obvezan vojni rok
...
Ima nešto detaljnije o tome i u prošlogodišnjem članku o toj stranci
http://www.jutarnji.hr/hrvatska-straza- ... --/880945/
Dakle nije bitna stranka ko stranka, vec ideja da se okuplja određena masa i na političkoj sceni koja je "pro" što se tiće oružja i njegove pravilne upotrebe, bilo bi lijepo imati nekog u saboru s takvim stavovima tko će voditi računa o nama ljubiteljima i korisnicima oružja, kao i sigurnim i pametnim zakonima oko istog.. nekažem da je ova stranka baš ta (možda je možda nije) ,samo čini mi se dobra ideja da jedan dio ekipe ubuduće se organizira i u tom smjeru.
- Original_G
- Cinker - bojna

Svakak je dobro da netko zastupa te stavove ali h.s. su baš ono...
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
Re: Obuka vatrenim oružjem u srednjoj školi i sl.
Negdje sam pročitao da A-HSP predlaže ustroj vojske prema švicarskom modelu ! 
Audi multa, loquere pauca!
Ma tesko da ce biti ikada ista od toga. Svicarci su takvi tradicionalno i na taj nacin cuvaju suverenitet. Tko će napasti zemlju u kojoj je oružje u svakoj kući?
Vezano za to u WWII Japanci su imali planove za invaziju na US ali su odustali zbog činjenice da svaki dom ima vatreno oruzje pa su shvatili kako bi imali prevelike gubitke.
Kod nas je problem u predodzbi - jer vuce na nekakva bivsa vremena i parole tipa NNNI, Tudje necemo svoje ne damo i sl.
Jednom dijelu ljudi u Domovinskom ratu ta je obuka i obavezni vojni rok su spasili glavu.
Ali u samim počecima veliki broj ljudi u pričuvi je imao ili vrlo malo ili nimalo pojma o radu AK pušaka, jer je obuka bila na M48 ili M59/66.
Mi smo preuzeli dokrinu zapada i NATO-a gdje su osnova male, efikasne, dragovoljne i visokoprofesionalne vojne postrojbe. Za slučaj rata pomoć dolazi od NATO-a a za to vrijeme se diže pričuva i radi se kratka obuka u trajanju 5-7 dana što je dovoljno za osnovne vojne radnje.
Za nas je skupo imati ročnu vojsku. To se već pokazalo i nije bez razloga ukinuto.
Mislim da kulturu oružja treba njegovati - kroz sport i lov svakako - a to je već jako veliki broj ljudi koji zna rukovati s oružjem,
Vezano za to u WWII Japanci su imali planove za invaziju na US ali su odustali zbog činjenice da svaki dom ima vatreno oruzje pa su shvatili kako bi imali prevelike gubitke.
Kod nas je problem u predodzbi - jer vuce na nekakva bivsa vremena i parole tipa NNNI, Tudje necemo svoje ne damo i sl.
Jednom dijelu ljudi u Domovinskom ratu ta je obuka i obavezni vojni rok su spasili glavu.
Ali u samim počecima veliki broj ljudi u pričuvi je imao ili vrlo malo ili nimalo pojma o radu AK pušaka, jer je obuka bila na M48 ili M59/66.
Mi smo preuzeli dokrinu zapada i NATO-a gdje su osnova male, efikasne, dragovoljne i visokoprofesionalne vojne postrojbe. Za slučaj rata pomoć dolazi od NATO-a a za to vrijeme se diže pričuva i radi se kratka obuka u trajanju 5-7 dana što je dovoljno za osnovne vojne radnje.
Za nas je skupo imati ročnu vojsku. To se već pokazalo i nije bez razloga ukinuto.
Mislim da kulturu oružja treba njegovati - kroz sport i lov svakako - a to je već jako veliki broj ljudi koji zna rukovati s oružjem,
Svakako da bi upoznavanje s oružjem i eventualni odlazak na streljanu bilo dobro. Možda bi se na taj način privuklo više mladeži u streljački sport.
NO koliko god to zanimljivo zvučalo, pitanje je tko će provoditi taj program obrazovanja. Da li ljudi koji sami ne mogu smisliti oružje i/ili nemaju pojma o sigurnom rukovanju istim ili će se naći dovoljno obrazovanog kadra koji je u stanju to napraviti.
Opcija da učitelje pošalju na tečaj kako se rukuje oružjem pa da onda oni obavljaju edukaciju u školama... To mi izgleda dosta loše...
NO koliko god to zanimljivo zvučalo, pitanje je tko će provoditi taj program obrazovanja. Da li ljudi koji sami ne mogu smisliti oružje i/ili nemaju pojma o sigurnom rukovanju istim ili će se naći dovoljno obrazovanog kadra koji je u stanju to napraviti.
Opcija da učitelje pošalju na tečaj kako se rukuje oružjem pa da onda oni obavljaju edukaciju u školama... To mi izgleda dosta loše...
Kod nas je problem (i) to da 90% srednjoškolaca, čast iznimkama, jednostavno ne zanima vat. oružje...
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Da, svi su zagovarali civilno sluzenje vojske a kasnije budu najglasniji u svojem airsoft/paintball klubu, najveci ratnici, stratezi bla bla, znam lika koji je rekao da mu vjera ne dozvoljava podici oruzje na nekoga, a igrao je na kompu igricu gdje skupljas bodove gazeci ljude, ne zombije nego ljude (Carmmagedon), civilno je sluzio vojsku 2km od kuce i za to dobivao 900kn mjesecno, (za to vrijeme ja gutam prasinu u pula-pozega-slunj i dobivam 100kn mjesecno) i kasnije je bio jedan od glavnih u AS klubu... i tko tu onda ispada budala?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Očito hrpa odvratnih licemjera, ko i u svakom segmentu društva.
Al samo kažem realno, vremena se jako mijenjaju, i dok je možda još mlađim generacijama koje su odrasle za vrijeme rata to nešto i značilo (uključujući i one prije rata koje su imale takve šk. predmete i militarizirano "ništa nas ne smije iznenaditi" društvo),
današnji klinci su prilično ravnodušni na npr. petarde, a kamoli na v.o. koje mogu vidjeti samo na filmu ili igri.Ideja je hvalevrijedna, al bi u sadašnjem vremenu bila sabotirana djelomično iznutra s nezainteresiranom djecom, a većim dijelom izvana s agresivnim globalnim liberalnim utjecajima na državu.
Al samo kažem realno, vremena se jako mijenjaju, i dok je možda još mlađim generacijama koje su odrasle za vrijeme rata to nešto i značilo (uključujući i one prije rata koje su imale takve šk. predmete i militarizirano "ništa nas ne smije iznenaditi" društvo),
današnji klinci su prilično ravnodušni na npr. petarde, a kamoli na v.o. koje mogu vidjeti samo na filmu ili igri.Ideja je hvalevrijedna, al bi u sadašnjem vremenu bila sabotirana djelomično iznutra s nezainteresiranom djecom, a većim dijelom izvana s agresivnim globalnim liberalnim utjecajima na državu.
Uf tih AS ratnika koji ni u vojsku nisu htjeli sam se nagledao i naslušao ko u prici.
Al zato su danas najveci i najbolji ejrsofteri
(Uzmimo u obzir da više od pola AS hrvatske populacije nije služilo vojni rok)
Al zato su danas najveci i najbolji ejrsofteri
Tebi nitko ne može oduzeti moralnu satisfakciju da si normalan, a tome liku nitko ne može oduzet da je moralno govno, a prije ili kasnije će se svačije ponašanje i kakav je netko ustvari vrednovati, u tome budi siguran.Mike_Torello wrote:civilno je sluzio vojsku 2km od kuce i za to dobivao 900kn mjesecno, (za to vrijeme ja gutam prasinu u pula-pozega-slunj i dobivam 100kn mjesecno) i kasnije je bio jedan od glavnih u AS klubu... i tko tu onda ispada budala?
Ljudi su kao školjke; moraš ih otvoriti na tisuće da bi pronašao biser.gun_hater wrote: Tebi nitko ne može oduzeti moralnu satisfakciju da si normalan, a tome liku nitko ne može oduzet da je moralno govno, a prije ili kasnije će se svačije ponašanje i kakav je netko ustvari vrednovati, u tome budi siguran.
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....
Ma to su priče za malu dicu ja bi prije reka da je obratno u postocima, normalno da ih ne zanima kada ne mogu nigdje doći u doticaj sa oružjem.Di je god u nas bila izložba naoružanja i opreme ne možeš ostat od pitanja o pojedinim primjercima i zamolbi da samo uzmu u ruke neki komad.I kada im daš da uzmu u ruke pušku vidiš u to muladiji onaj sjaj u očima i sreću da napokon drže pravi komad oružja u rukama a ne neku air soft repliku ili uživljavanje u oružje u svim tim igricama.gun_hater wrote:Kod nas je problem (i) to da 90% srednjoškolaca, čast iznimkama, jednostavno ne zanima vat. oružje...
- Original_G
- Cinker - bojna

obuka s oružjem je zadnje kaj im treba, današnjim srednjoškolcima
(svaka čast iznimkama) treba Let3 u čelo, a ne obuka, možda prisilna vojna, svaki drugi vikend to bi ih sigurno sredilo

武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

50% je vrlo optimisticno... mislim da je omjer prije 80% AS populacije nije sluzilo vojni rok... gledam sliku sa AS-a od jednog kolege... od njih 7 na slici, jedan je sluzio vojsku, drugi je sluzio civilno ostali nisu sluzili nikako (vjecni studenti)...Deki wrote:Uf tih AS ratnika koji ni u vojsku nisu htjeli sam se nagledao i naslušao ko u prici.
Al zato su danas najveci i najbolji ejrsofteri![]()
![]()
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
Ovisi kako gdje,ima u AS zajednici puno ljudi s odsluženim vojnim rokom,pripadnika DR,policije itd...
gun_hater wrote:Kod nas je problem (i) to da 90% srednjoškolaca, čast iznimkama, jednostavno ne zanima vat. oružje...
Ja bi ipak reka da je interes znatno vći od 10%. Dica jednostavno ne mise o tome, bez obzira što igraju Hitman-a, nemaju puno prilike ni viditi oružje, pa ih tako većina o tome i nema neko konkretno mišljenje. Svi ovi novi propisi oko nabave i držanja uopće ne pomažu.
Ja iman dva sina. Jedan je lud za vatrenin oružjen i lovac je, a drugi oružje zaobilazi u širokom luku i ne more skužiti da neko more voliti pušku ??? A što sad ???
Srednje škole ??? Pa ne znan... ni meni nebi bilo drago da mome ditetu, koji ne voli oružje, neko gura pušku u ruke. To bi onda tribalo biti fakultativno, ko voli nek izvoli...nikakve koristi od puške koju si nekoma na silu uvalija u ruke, svi smo to imali prilike viditi...
Znači, omogućiti onima koji bi htjeli, a ovi drugi neka idu na domaćinstvo, kuhanje i šivanje
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
-
TORCIDA VŽ
- Skupnik

Jesi siguran da je tvoj?Hawk wrote:Ja iman dva sina. Jedan je lud za vatrenin oružjen i lovac je, a drugi oružje zaobilazi u širokom luku i ne more skužiti da neko more voliti pušku ??? A što sad ???
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO
TORCIDA VŽ wrote:Jesi siguran da je tvoj?Hawk wrote:Ja iman dva sina. Jedan je lud za vatrenin oružjen i lovac je, a drugi oružje zaobilazi u širokom luku i ne more skužiti da neko more voliti pušku ??? A što sad ???Koji od ova dva ???
![]()
![]()
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
C'mon dude AS je igra.gun_hater wrote:Tebi nitko ne može oduzeti moralnu satisfakciju da si normalan, a tome liku nitko ne može oduzet da je moralno govno, a prije ili kasnije će se svačije ponašanje i kakav je netko ustvari vrednovati, u tome budi siguran.Mike_Torello wrote:civilno je sluzio vojsku 2km od kuce i za to dobivao 900kn mjesecno, (za to vrijeme ja gutam prasinu u pula-pozega-slunj i dobivam 100kn mjesecno) i kasnije je bio jedan od glavnih u AS klubu... i tko tu onda ispada budala?
Mlađe generacije su mogle birati civilno ili redovno služenje. Mi nešto stariji taj izbor nismo imali. Osobno da sam onda znao ono što znam danas i da sam mogao birati, odabrao bi civilno služenje. Moje redovno služenje i početak devdedestih su mi pokazale da nitko nije brži od 7.62 i da su parole tipa "Više znoja u miru, manje ... bla bla bla" partijske floskule, e da i da je Rambo produkt sedme umjetnosti.
Treba li uvesti obuku vatrenim oružjem u srednju školu? Zašto, radi kulture sigurnog rukovanja oružjem?
Protupitanje, uče li sve mlade vozače u auto školama između ostalog i sigurnu vožnju? Vozim li ja sigurno?
Ako netko misli da mu dijete treba znati sigurno rukovati oružjem eto streljačkih klubova. Hoče dijete biti vojnik eto može biti i vojnik i to vojnik među sebi sličnima jer Bože pomozi
Ljubi djecu žene svoje....možda je koje.....i tvoje!!!!!TORCIDA VŽ wrote:Jesi siguran da je tvoj?Hawk wrote:Ja iman dva sina. Jedan je lud za vatrenin oružjen i lovac je, a drugi oružje zaobilazi u širokom luku i ne more skužiti da neko more voliti pušku ??? A što sad ???![]()
![]()
![]()
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....