Rucno radeni nozevi
Rucno radeni nozevi
Degman wrote:http://i1125.photobucket.com/albums/l59 ... zevi/7.jpg
http://i1125.photobucket.com/albums/l59 ... zevi/6.jpg
http://i1125.photobucket.com/albums/l59 ... zevi/5.jpg
http://i1125.photobucket.com/albums/l59 ... zevi/8.jpg
Duzina ukupna:300mm,duzina ostrice:175mm (naostreni dio 170mm),sirina ostrice:50mm,debljina:6,5 mm.
Materijal:celik za opruge ( Č4230 ),cijena 800 kn,informacije na 098/424336.
http://i1125.photobucket.com/albums/l59 ... zevi/1.jpg
http://i1125.photobucket.com/albums/l59 ... zevi/2.jpg
http://i1125.photobucket.com/albums/l59 ... zevi/3.jpg
http://i1125.photobucket.com/albums/l59 ... zevi/4.jpg
Ukupna duzina:390 mm,duzina ostrice:245 mm (naostreni dio 215 mm),sirina ostrice 58 mm,debljina:8,5 mm.
Materijal:celik za opruge (Č 4230 )
Cijena 1500 kn ,informacije 098/424336
Č-4230 se koristi za izradu pištolja. Treča cifra - 3 - označava 0,3% C - ugljika - koje nije dostatno da bi nož "držal" oštricu.
Pronađi si Č-5160 - o,6% C ili još bolje Č-52100 - 1%C koje koristi St. Nak.
Ako si hočeš graditi ime nožara stavi svoje ime ili neki znak na nož.
Pozz.
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!
- Original_G
- Cinker - bojna

Re: Prodajem rucno radene nozeve
brankec wrote:Č-4230 se koristi za izradu pištolja. Treča cifra - 3 - označava 0,3% C - ugljika - koje nije dostatno da bi nož "držal" oštricu.
Pronađi si Č-5160 - o,6% C ili još bolje Č-52100 - 1%C koje koristi St. Nak.
Ako si hočeš graditi ime nožara stavi svoje ime ili neki znak na nož.
Pozz.
Ovako Brankec,kaj se tice celika Č 4230 sastav mu je ovaj :C-0,67%,Si -1,30%,Mn- 0,50%,Cr - 0,50% tako da tvoj podatak nije tocan,a sa 0,67% ugljika je pogodan za izradu noza.
Kaljenjem i popustanjem nakon kaljenja nozevi su otvrdnuti na 56-58 Hrc sto je sasvim dovoljno za jedan noz za normalnu upotrebu.
Ima i ugljicnih celika koji imaju veci postotak ugljika i koji daju vecu tvrdocu istina ali tvoje oznake celika takodjer nisu tocne jer Č 5160 nije ta oznaka nego AISI 5160 kao ni Č 52100 nego AISI 52100.
Stara hrvatska norma za AISI 5160 je Č 4230 iz kojeg su i izradeni spomenuti nozevi,a za AISI 52100 je hrvatska norma (stara oznaka) Č 4146
Č 4230 spada u skupinu celika za opruge (koristio sam federplatu od kamiona),a Č 52100 je celik iz slupine legiranih alatnih celika i osim za izradu alata se koristi najvise za izradu kotrljajucih lezaja i po mojem je sudu bolji materijal za nozeve od Č 4230 ali ni Č 4230 nije los.
Svi podaci su ti od gosp.Karla i njegovog starog nakovnja na ciji si se i ti izvor pozvao ali si naveo netocne podatke,bilo slucajno ili namjerno ne ulazim u to.
A kaj se tice imena nozara meni su to prvi primjerci koje sam potpuno sam napravio ukljucujuci i futrole i nisam profesionalni nozar tako da nema ni potrebe za zigovima ili brandom (nisam siguran ni da li je to zakonom dozvoljeno ako nemas prijavljen obrt).
Toliko od mene L.P.
Original_G wrote:A kaj su ove rupe u nozevima?
Kao sto sam vec spomenuo materijal za izradu nozeva je bila federplata kamiona koja inace ima po sebi rupe i buduci ih nisam mogao izbjeci ( a meni nisu smetale jer osim estetski nemaju nekog negativnog ucinka na noz) ostale su na nozu ikao nemaju nikakvu bas namjenu.
Nekome smeta,nekome ne,stvar ukusa iako se slazem da bi bilo bolje bez njih,to stoji definitivno.
L.P.
baš krivo razmišljaš, svaki nož koji napraviš je na neki način unikatan, a ime noža ili proizvođača mu garantira da ima određenu kvalitetu i kao proizvod i kao marka (brand) a što se zakona tiče onda ih ne bi ni smio prodavati jer nemaš prijavljen obrt, no sve u svemu noževi su ok. Da se nadovežem na ime noža i proizvođača, svojevremeno sam htio kupiti jedan nož no isto tako proizvođač je rekao da je to unikat i da mu ne treba napisati ime, odustao sam od kupnje.Degman wrote:A kaj se tice imena nozara meni su to prvi primjerci koje sam potpuno sam napravio ukljucujuci i futrole i nisam profesionalni nozar tako da nema ni potrebe za zigovima ili brandom (nisam siguran ni da li je to zakonom dozvoljeno ako nemas prijavljen obrt). Toliko od mene L.P.
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
Ne znam jel se tu smije ulaziti u rasprave posto su ovo mali oglasi ali da odgovorim samo. Bilo krivo razmisljanje ili ne stvar je ovakva, ja jednostavno nemam alate i strojeve za izradu nozeva na visem nivou (kaj se tice kvalitete materijala su nozevi ok ali estetski se to da puno bolje napraviti ako imas sa cime), koristim samo rucne hobby alate (nemam cak ni tracnu brusilicu koja je osnovni alat za izradu nozeva) i ne znam dal cu nastaviti sa izradom nozeva osim mozda za sebe. Ovo su mi prvi primjerci i stavio sam ih na prodaju cisto zbog toga da vidim kaj ljudi misle o njima. Ako se odlucim mozda za nabavku alata i opreme i nastavim sa izradom bit ce i zig i imena nozeva ( inace svi nozevi danas koje mozes vidjeti na trzistu su kopije nekih vec proizvedenih), vec imam nekoliko ideja u vezi toga ali o tom potom. A kad smo kod kvalitete noz sa zigom ili bez njega je isti,nece zig od njega napraviti kvalitetniji noz samo ce biti prepoznatljiviji.
L.P.
L.P.
Prvo moja isprika jer sam htel pojednostaviti pa sam maknul AISI i napisal Č.
Da bude jednostavnije za Hrvatsko čitateljstvo.
Postoji razlika u Hrvatskom obilježavanju čelika i američkog. Da dodam da postoji i japanski standard i engleski i njemački i stari DIN i novi EU.
AISI je američka skračenica za American Iron and Steel Institute i brojevi i oznake su ispravni. Za postotke moram provjeriti. Ako sam napravil grešku sigurno se bum ispričal. Ja sam do mirovine radil s njihovim čelicima pa su mi malo više ostali navika.
Ja te hoču podržati ohrabriti u nožarstvu - i svakog drugog - pronađi svoj čelik - svoj stil ko St. Nak.
Strojevi ti mogu samo ubrzati izradu i ne jamče ti ništa bolji nož!
Ponovo - ako si ozbiljan za nožarstvo napiši ime ili stavi znak. Negdje u zakonu o oporezivanju slobodnih umjetnika piše da svaki slobodni umjetnik ima pravo prodati svojih radova u vrijednosti do KN 20 000 bez oporezivanja.Provjeri.
Za mene je svaki ručni rad umjetnost.
Kaj noževi nisu?
Sretno!
Da bude jednostavnije za Hrvatsko čitateljstvo.
Postoji razlika u Hrvatskom obilježavanju čelika i američkog. Da dodam da postoji i japanski standard i engleski i njemački i stari DIN i novi EU.
AISI je američka skračenica za American Iron and Steel Institute i brojevi i oznake su ispravni. Za postotke moram provjeriti. Ako sam napravil grešku sigurno se bum ispričal. Ja sam do mirovine radil s njihovim čelicima pa su mi malo više ostali navika.
Ja te hoču podržati ohrabriti u nožarstvu - i svakog drugog - pronađi svoj čelik - svoj stil ko St. Nak.
Strojevi ti mogu samo ubrzati izradu i ne jamče ti ništa bolji nož!
Ponovo - ako si ozbiljan za nožarstvo napiši ime ili stavi znak. Negdje u zakonu o oporezivanju slobodnih umjetnika piše da svaki slobodni umjetnik ima pravo prodati svojih radova u vrijednosti do KN 20 000 bez oporezivanja.Provjeri.
Za mene je svaki ručni rad umjetnost.
Kaj noževi nisu?
Sretno!
Ako govorimo o standardima i oznacavanju celika ima standarada koliko hoces, ali mislim da svi koji znaju nesto malo o celicima i strojarstvu znaju o cemu govorimo.
Sve si lijepo rekao AISI je americki standard jako dobro poznat svima koji se bave sa celicima ali isto tako i hrvatski standard mislim da svi jako dobro poznaju koji se susrecu sa celikom u bilo kojem smislu tako da mislim da nema potrebe vise o tome ulaziti u sirinu i dubinu.
Isprike nisu potrebne, bar ne meni, ja se ispricavam ako sam ja nesto krivo naveo i netocno, svi smo mi tu da bi nesto naucili, podijelili sa drugima.
Kaj se tice stila i jednog celika za upotrebu, ima puno celika pogodnih za izradu noza ili ostrice, svaki je po svojim karakteristikama poseban ovisno o vrsti, velicini, obliku i trazenim karakteristikama noza, necu sad nabrajati jer to nema smisla (ima ih jako puno, od damaska, svedskog RWL-34 do rijetkih japanskih celika iznimne kakvoce) a stil ti je danas kod vecine izradivaca noza kopiranje vec postojecih ili njihovo lagano doradivanje i preoblikovanje u minimalnoj mjeri, tesko je danas vise i napraviti neki novi oblik noza a da vec nije to napravljeno.
A da bi bilo svima malo jasnije oko materijala, i onima koji nemaju mozda toliko znanja o celicima ja te uvjeravam da je materijal (ugljicni celik Č 4230) od kojeg je napravljena federplata, gibanj ili lisnata opruga (kako god zelis) na kamionima ili drugim vozilima (pogotovo njemackih proizvodaca), solidan materijal za izradu noza, pod uvjetom da se kvalitetno toplinski obradi.
I uz to je lako dostupan.
Kako su ovo moji prvi uradci i ne znam jos dali cu se baviti time za pocetak je taj materijal meni sasvim prihvatljiv, mozda ubuduce dodu na red i kvalitetniji materijali, kako celika tako i drva za drske.
Slazem se da uz strojeve nece noz biti kvalitetniji toliko u smislu funkcionalnosti ali ce mi biti lakse i brze izraditi ga i bit ce ljepsi, estetski funkcionalniji jer ne mozes neke stvari napraviti bez odredenih alata ili strojeva to je valjda jasno.
Kad prodam nozeva u vrijednosti 20000 kn onda cu staviti zig
sala naravno.
Nije problem staviti zig uopce, imam u planu vec idejno rijesenje ali to ako krene proizvodnja u malo vecem broju primjeraka.
Ako bas nekome to fali i bas zeli imati a da mu se svidaju nozevi moje izrade ja mu ih stavim, eto nije problem uopce.
Za kraj hvala na zeljama i nadam se da me nece gazda foruma izbaciti zbog toliko polemiziranja na malim oglasima, samo nastojim odgovoriti svakome koji ima pitanja.
L.P.
Sve si lijepo rekao AISI je americki standard jako dobro poznat svima koji se bave sa celicima ali isto tako i hrvatski standard mislim da svi jako dobro poznaju koji se susrecu sa celikom u bilo kojem smislu tako da mislim da nema potrebe vise o tome ulaziti u sirinu i dubinu.
Isprike nisu potrebne, bar ne meni, ja se ispricavam ako sam ja nesto krivo naveo i netocno, svi smo mi tu da bi nesto naucili, podijelili sa drugima.
Kaj se tice stila i jednog celika za upotrebu, ima puno celika pogodnih za izradu noza ili ostrice, svaki je po svojim karakteristikama poseban ovisno o vrsti, velicini, obliku i trazenim karakteristikama noza, necu sad nabrajati jer to nema smisla (ima ih jako puno, od damaska, svedskog RWL-34 do rijetkih japanskih celika iznimne kakvoce) a stil ti je danas kod vecine izradivaca noza kopiranje vec postojecih ili njihovo lagano doradivanje i preoblikovanje u minimalnoj mjeri, tesko je danas vise i napraviti neki novi oblik noza a da vec nije to napravljeno.
A da bi bilo svima malo jasnije oko materijala, i onima koji nemaju mozda toliko znanja o celicima ja te uvjeravam da je materijal (ugljicni celik Č 4230) od kojeg je napravljena federplata, gibanj ili lisnata opruga (kako god zelis) na kamionima ili drugim vozilima (pogotovo njemackih proizvodaca), solidan materijal za izradu noza, pod uvjetom da se kvalitetno toplinski obradi.
I uz to je lako dostupan.
Kako su ovo moji prvi uradci i ne znam jos dali cu se baviti time za pocetak je taj materijal meni sasvim prihvatljiv, mozda ubuduce dodu na red i kvalitetniji materijali, kako celika tako i drva za drske.
Slazem se da uz strojeve nece noz biti kvalitetniji toliko u smislu funkcionalnosti ali ce mi biti lakse i brze izraditi ga i bit ce ljepsi, estetski funkcionalniji jer ne mozes neke stvari napraviti bez odredenih alata ili strojeva to je valjda jasno.
Kad prodam nozeva u vrijednosti 20000 kn onda cu staviti zig
Nije problem staviti zig uopce, imam u planu vec idejno rijesenje ali to ako krene proizvodnja u malo vecem broju primjeraka.
Ako bas nekome to fali i bas zeli imati a da mu se svidaju nozevi moje izrade ja mu ih stavim, eto nije problem uopce.
Za kraj hvala na zeljama i nadam se da me nece gazda foruma izbaciti zbog toliko polemiziranja na malim oglasima, samo nastojim odgovoriti svakome koji ima pitanja.
L.P.
- Original_G
- Cinker - bojna

Rucno radeni nozevi
Samo daj, polemika nikom nije škodila.
Stavljaj žig, imam nekoliko rucnih radova i žig je važan
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
Re: Rucno radeni nozevi
Slazem se sa Originalom.
Zig i broj - zbog tvoje evidencije, ucenja i referenci - pogotovo ako se mislis time ozbiljnije baviti.
Ovo što si napravio je oblikom ok, ali iskreno nikako mi ne sjeda ona rupa na oštrici koja samo smeta.
Zig i broj - zbog tvoje evidencije, ucenja i referenci - pogotovo ako se mislis time ozbiljnije baviti.
Ovo što si napravio je oblikom ok, ali iskreno nikako mi ne sjeda ona rupa na oštrici koja samo smeta.
- Fleet Admiral

http://www.randallknives.com/history.php
procitaj ovo pa razmisli o tome koliko bi danas vrijedio Randall noz sa oznakom No#0001 bez obzira na stanje =)
procitaj ovo pa razmisli o tome koliko bi danas vrijedio Randall noz sa oznakom No#0001 bez obzira na stanje =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Uspel sam pronaći neke informacije o SAE čelicima sa kojima sam nenamjerno naoravil nekakvu pometnju:
Sad je sa time gotovo i sigurno vas više nebum gnjavil sa SAE standardom.
Na forumu već više godina djeluje Stari Nakovanj, mladi majstor kovač i metalac.
On je školovan u Hrvatskim standardima i predlažem početnicima koji bi htjeli biti nožari ili samo napraviti nož za sebe da dobro prouče njegove postove i radove.
Beskorisno prepucavanje o nekakvim brojevima i oznakama te sanjarenje o egzotičnim čelicima koje nemožete niti pravilno okaliti u kučnoj radinosti nebu vam pomoglo napraviti dobar nož.
Nadišite se mirisa radione. Primite se vatrice,čekiča i nakovnja, turpije i brusnog papira.
Onda budu i noževi kak treba.
I kak je Brankec rekel " Na mladim majstorima zanat ostaje."
Naprijed St, Nak.
Zbogom!
Sad je sa time gotovo i sigurno vas više nebum gnjavil sa SAE standardom.
Na forumu već više godina djeluje Stari Nakovanj, mladi majstor kovač i metalac.
On je školovan u Hrvatskim standardima i predlažem početnicima koji bi htjeli biti nožari ili samo napraviti nož za sebe da dobro prouče njegove postove i radove.
Beskorisno prepucavanje o nekakvim brojevima i oznakama te sanjarenje o egzotičnim čelicima koje nemožete niti pravilno okaliti u kučnoj radinosti nebu vam pomoglo napraviti dobar nož.
Nadišite se mirisa radione. Primite se vatrice,čekiča i nakovnja, turpije i brusnog papira.
Onda budu i noževi kak treba.
I kak je Brankec rekel " Na mladim majstorima zanat ostaje."
Naprijed St, Nak.
Zbogom!
patch wrote:Slazem se sa Originalom.
Jedva sam nasao postove jer ih je netko premjestio pa sam mislio da su izbrisani pa se ispricavam svima na kasnjenju sa odgovorima.
Znaci rupe su kao sto sam rekao bile na materijalu i nisam ih mogao izbjeci (mislis da meni ne smetaju) a kako su ovo ustvari nulti primjerci,probni rekao bih nisam se ni trudio previse da ih izbjegnem.
Estetski bodu u oci ali ne utjecu na efikasnos i funkcionalnost noza.
Mozda ta dva primjerka upotrijebim za ispitivanje koliko mogu izdrzati u najgorim mogucim uvjetima upotrebe.
Opet stvar razmisljanja,ja ne radim nozeve zbog gledanja nego da budu funkcionalni,zato se ni ne trudim previse oko poliranja.Original_G wrote:Samo daj, polemika nikom nije škodila.
Zig sam po sebi za mene,kazem za mene osobno ne igra nikakvu ulogu,meni je bitno da je noz kvalitetan a to kaj ljudi pate za svakojakim zigovima po nozevima i kolekcionari koji drze nozeve doma po kojakakvim ladicama i ne znam kuda sve ne to je druga stvar.
Mislim bez uvrede ,ne zelim nikoga uvrijediti ali za mene pravi poznavaoc kvalitete noza vidi odmah kakav je noz cim ga stavi u ruku i odreze nesto i ne treba mu zig da bi to bio neki dokaz kvalitete.
Stavit cu zig ,nije problem,ali kezem za mene to nije uopce presudno.
Eh Mike,ti si sad otisao malo u krajnost,usporedivati Randala koji je jedan od otaca nozarstva recimo to tako i mene koji ovo radi prvo zbog toga kaj volim to raditi ,drugo volim hladno oruzje (oruzje opcenito bilo koje vrste) i trece koji se ne nada nekom profitu od svega toga.Mike_Torello wrote:http://www.randallknives.com/history.php
Cim potrosim zalihu materijala koju jos imam mislim da ce tu stati i moja izrada nozeva.
Stavio sam ovo na prodaju da vidim kako ljudi razmisljaju.
Sad imam za zavrsiti jedan tanto i jedan manji lovacki noz pa cu i njih staviti ,cisto da vidimo reakcije.
Inace kad si vec spomenuo Randala imam u planu raditi jedan njegov noz,lovacki i dosta velikih dimenzija.
A ako ima tu koji kolekcionar pravi,a znam da ima ,nozevi poput randala i slicnih koji su kvalitetni (a pogotovo oni koji se rade u malim serijama ili se uopce ne rade u serijama nego pojedinacno) imao on zig ili ne oni poznaju kaj je randal a kaj neki trecerazredni komad .
Ima ljudi koji mogu iskopirati Randala (uzimam u obzir sad njega jer si njega naveo kao primjer) i po obliku ,cak mozda i kvalitetom,mozda i cak bolji noz napraviti od njega i iskopirati zigove (danas se skeniranjem i laserskim graviranjem moze skoro sve iskopirati) ali to nece biti Randal.
Ne mora se opravdavati. Jasno mi je.Degman wrote: Znaci rupe su kao sto sam rekao bile na materijalu i nisam ih mogao izbjeci (mislis da meni ne smetaju) a kako su ovo ustvari nulti primjerci,probni rekao bih nisam se ni trudio previse da ih izbjegnem.
Svakako - najbitnije je ispitati osnovnu namjenu - kako reže. Nekoliko stvari - za razmisliti.Degman wrote: Estetski bodu u oci ali ne utjecu na efikasnos i funkcionalnost noza.
Mozda ta dva primjerka upotrijebim za ispitivanje koliko mogu izdrzati u najgorim mogucim uvjetima upotrebe.
Koliko pokreta je potrebno kod rezanja različitih materijala?
Koliko drži oštricu?
Koliko je potrebno za oštrenje / dooštravanje i sl.
Bitno je pitanje dizajna same oštrice - mislim na kut oštrice, jer to je zapravo krucijalno i određuje nož kao alat ali i održavanje....
Brankec,pitaj samo Karla kaj bi on rekao na te tvoje postove koje si prikazal,to je sve kaj cu ti reci o sastavu celika Č 4230.
A evo ti moj link pa si malo prouci ,inace je izvor strojarski prirucnik od Bojana Krauta koji je alfa i omega strojarstva iz kojeg i Karlo iz starog nakovnja vadi podatke i uci,sve ti tamo pise i nadam se da smo konacno zavrsili sa sastavom celika Č 4230,ako nesto nije jasno pitaj Karla,molim te.
http://www.stari-nakovanj.com/CPP.htm
http://i1125.photobucket.com/albums/l59 ... C01778.jpg
Inace se kali na oko 800-850 celzija,zagrijava se do nemagneticnosti (kada magnet vise ne lovi,otprilike je to tamno crvena zagasita boja do ljubicasta) i onda se gasi u ulju a ne u vodi kako to neki rade,ovaj je celik predviden za kaljenje (gasenje,hladenje ) u ulju.
Odmah nakon kaljenja se popusta na oko 200 celzija oko sat do dva i hladi na zraku da se celik poboljsa (da mu se uklone unutarnje napetosti koja je nastala prilikom nastanka martenzitne strukture i otvrdnjavanja).
Sa tim popustanjem mu se smanji malo tvrdoca ali se povecava zilavost isto tako vazno mehanicko svojstvo noza.
Ako bi se samo zakalio bio bi tvrd ali i krhak i mogao bi puknuti kao staklo pri nekom vecem naprezanju na savijanje.
A evo ti moj link pa si malo prouci ,inace je izvor strojarski prirucnik od Bojana Krauta koji je alfa i omega strojarstva iz kojeg i Karlo iz starog nakovnja vadi podatke i uci,sve ti tamo pise i nadam se da smo konacno zavrsili sa sastavom celika Č 4230,ako nesto nije jasno pitaj Karla,molim te.
http://www.stari-nakovanj.com/CPP.htm
http://i1125.photobucket.com/albums/l59 ... C01778.jpg
Inace se kali na oko 800-850 celzija,zagrijava se do nemagneticnosti (kada magnet vise ne lovi,otprilike je to tamno crvena zagasita boja do ljubicasta) i onda se gasi u ulju a ne u vodi kako to neki rade,ovaj je celik predviden za kaljenje (gasenje,hladenje ) u ulju.
Odmah nakon kaljenja se popusta na oko 200 celzija oko sat do dva i hladi na zraku da se celik poboljsa (da mu se uklone unutarnje napetosti koja je nastala prilikom nastanka martenzitne strukture i otvrdnjavanja).
Sa tim popustanjem mu se smanji malo tvrdoca ali se povecava zilavost isto tako vazno mehanicko svojstvo noza.
Ako bi se samo zakalio bio bi tvrd ali i krhak i mogao bi puknuti kao staklo pri nekom vecem naprezanju na savijanje.
Svakako - najbitnije je ispitati osnovnu namjenu - kako reže. Nekoliko stvari - za razmisliti.
Koliko drži oštricu?
Bitno je pitanje dizajna same oštrice - mislim na kut oštrice, jer to je zapravo krucijalno i određuje nož kao alat ali i održavanje....[/quote]
Evo malo oko tih stvari,nabruseni su da briju,rezu papir bez problema iako im je ostrica debela ovom manjem 6,5 mm a ovom bowiu 8,5 mm,ostrica tj.fazeta je konveksno brusena bez sekundarne ostrice.
Nakon cijepanja po jelovoj gredi dimenzija 5x8 cm okomito postavljenoj (govorim o manjem nozu) i dalje je brijao i rezao papir bez problema.
Nakon ponovljenog postupka 3 puta na drvu lagano je pokazivao znakove tuposti,iako je i dalje brijao i rezao pair ali ne vise kao prije.
Na lom sam ga je stavio skripac na pola duzine i na drsku sam stavio zeljeznu cijev 1 m duzine i pokusao sam ga slomiti,bez uspjeha.
Neke druge testove nisam radio jer nema ni potrebe.
Za moj pojam dosta dobro drzi ostricu.
Inace je pravilo da ako noz slabije drzi ostricu da se lakse i brusi, i obratno.
Ja inace nisam za da se nozevi koriste kao sjekire za kalanje drva u sumi osim u posebnim situacijama.
Ovaj manji bi mogao recimo posluziti dobro kao visenamjenski noz,za lov,guljenje divljaci makar je sirokog sjeciva ali ide bez problema,komadanje divljaci,a moze i kao noz za kampiranje,zbog debljeg materijala je dosta i tezak pa moze i cijepati ako bas zatreba a moze posluziti i za finije stvari kao rezanje speka ili sira makar ja to vise volim sa dzepnim tanke ostrice.
A ne znam kaj vise reci.
Ima jedna stvar jako bitna kad si pitao za odrzavanje,buduci je to srednje ugljicni celik dosta brzo i oksidira,potrebno ga je mazati uljem (moze bilo koje vrste, moze cak i jestivo ako nema drugog) pogotovo kad su ruke znojne ili kad ga se nosi po kisi ili vlazi, obavezno ga namazati uljem sa vrijemena na vrijeme a pogotovo kad duze vremena stoji.
Lagano ga nauljiti, moze i wd40, balistol asol u dapace, ali lagano samo tek toliko da se sprijeci kontakt sa kisikom iz zraka i to je to.
Drvo je impregnirano inace sa lanenim uljem i to je kaj se tice drva jako dobra stvar.
Drvo je inace hrast, ljepljen sa dvokomponentnim epoksidnim ljepilom na tang i ucvrscen dodatno sa tri zakovice 6 mm (klasican nacin koji koriste svi skoro kad je u pitanju noz full tang konstrukcije).
Koliko drži oštricu?
Bitno je pitanje dizajna same oštrice - mislim na kut oštrice, jer to je zapravo krucijalno i određuje nož kao alat ali i održavanje....[/quote]
Evo malo oko tih stvari,nabruseni su da briju,rezu papir bez problema iako im je ostrica debela ovom manjem 6,5 mm a ovom bowiu 8,5 mm,ostrica tj.fazeta je konveksno brusena bez sekundarne ostrice.
Nakon cijepanja po jelovoj gredi dimenzija 5x8 cm okomito postavljenoj (govorim o manjem nozu) i dalje je brijao i rezao papir bez problema.
Nakon ponovljenog postupka 3 puta na drvu lagano je pokazivao znakove tuposti,iako je i dalje brijao i rezao pair ali ne vise kao prije.
Na lom sam ga je stavio skripac na pola duzine i na drsku sam stavio zeljeznu cijev 1 m duzine i pokusao sam ga slomiti,bez uspjeha.
Neke druge testove nisam radio jer nema ni potrebe.
Za moj pojam dosta dobro drzi ostricu.
Inace je pravilo da ako noz slabije drzi ostricu da se lakse i brusi, i obratno.
Ja inace nisam za da se nozevi koriste kao sjekire za kalanje drva u sumi osim u posebnim situacijama.
Ovaj manji bi mogao recimo posluziti dobro kao visenamjenski noz,za lov,guljenje divljaci makar je sirokog sjeciva ali ide bez problema,komadanje divljaci,a moze i kao noz za kampiranje,zbog debljeg materijala je dosta i tezak pa moze i cijepati ako bas zatreba a moze posluziti i za finije stvari kao rezanje speka ili sira makar ja to vise volim sa dzepnim tanke ostrice.
A ne znam kaj vise reci.
Ima jedna stvar jako bitna kad si pitao za odrzavanje,buduci je to srednje ugljicni celik dosta brzo i oksidira,potrebno ga je mazati uljem (moze bilo koje vrste, moze cak i jestivo ako nema drugog) pogotovo kad su ruke znojne ili kad ga se nosi po kisi ili vlazi, obavezno ga namazati uljem sa vrijemena na vrijeme a pogotovo kad duze vremena stoji.
Lagano ga nauljiti, moze i wd40, balistol asol u dapace, ali lagano samo tek toliko da se sprijeci kontakt sa kisikom iz zraka i to je to.
Drvo je impregnirano inace sa lanenim uljem i to je kaj se tice drva jako dobra stvar.
Drvo je inace hrast, ljepljen sa dvokomponentnim epoksidnim ljepilom na tang i ucvrscen dodatno sa tri zakovice 6 mm (klasican nacin koji koriste svi skoro kad je u pitanju noz full tang konstrukcije).
To su prave informacije.
Ni ja nisam pobornik cijepanja i kalanja drva nožem. Za to postoje drugi i bolji alati.
Ni ja nisam pobornik cijepanja i kalanja drva nožem. Za to postoje drugi i bolji alati.
- Fleet Admiral

Jedino bi valjalo spomenuti da sa nozem koji je zasticen ASOL-om nebi bilo pametno rezati nesto sto ce se prije ili kasnije konzumirati, dakle nesto sto je ili ce tek biti hrana... bila je neka rasprava oko toga i od svih maziva jedino se Balistol pokazao kao "netoksican", dok WD40 a pogotovo ASOL i ostala ulja bas i ne... a i nebih se volio porezati sa nozem koji je namazan sa asolom...Degman wrote:Lagano ga nauljiti, moze i wd40, balistol asol u dapace, ali lagano samo tek toliko da se sprijeci kontakt sa kisikom iz zraka i to je to.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"