Izbor prve sačmarice! Preporuka!
Izbor prve sačmarice! Preporuka!
U 5 mjesec idem položiti ispit za lovca pa u nabavku svog prvog oružja. Još nisam upućen u oružje pa bih trebao pomoć pri odabiru saćmarice za pernatu divljać i patrone! Otac mi ima neku IŽ neznam model, a ja želim nešto novije i ljepše. Pa ako može neka dobra preporuka i koji link ili slika vaših super.
Koja je bolja položara, bokerica, pumparica, poluautomat....
Hvala unaprijed!
Hvala unaprijed!
Re: Izbor prve sačmarice! Preporuka!
pošto ti je prva puška,uzmi iž,toz ili zbrojevku,neces falit.kad lipu pušku odereš u lovu,a toga fala Bogu ne fali neces moc spavat.nije ti žena,to je puška =)))
Definitivno: TOZ 34EP.
Vrhunska puška po principu uloženo/dobiveno. Jeftina, kvalitetna,pouzdana. Očistiš je jedanput u 5 godina, ne smeta joj kiša,rosa,blato.
Ja od cijelog svog arsenala koristim samo......TOZ-a
Vrhunska puška po principu uloženo/dobiveno. Jeftina, kvalitetna,pouzdana. Očistiš je jedanput u 5 godina, ne smeta joj kiša,rosa,blato.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
Jel se ta puška više proizvodi ima li je kupiti u trgovinama ili samo polovno! Pročitao sam da je to starija puška!
Čekaj nešto me zbunjuje, dali ja mogu dobit nabavnu dozvolu s položenim lovačkim ispitom i svojim 18 godina!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

nisam siguran po tom pitanju, u zakonu pise tek sa navrsenom 21 godinom, ali takodjer znam ljude koji su lovstvo imali u srednjoj skoli i postali lovci po zavrsetku srednje skole, ali neznam kada su nabavili oruzje, trebalo bi provjeriti, prije je limit bio 18g. ali su u izmjenama i dopunama ZoO podigli taj limit na 21g.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
mM ok molim te ako znaš di ima za položit u splitu ja znam za sv. Hubert ali neznam adresu ni tel. Broj , pa ako možeš ikako pomoć! Unaprijed hvalaMike_Torello wrote:nisam siguran po tom pitanju, u zakonu pise tek sa navrsenom 21 godinom, ali takodjer znam ljude koji su lovstvo imali u srednjoj skoli i postali lovci po zavrsetku srednje skole, ali neznam kada su nabavili oruzje, trebalo bi provjeriti, prije je limit bio 18g. ali su u izmjenama i dopunama ZoO podigli taj limit na 21g.
Ma mozes, treba ti samo diploma, lov. iskaznica i strpljenje.
A za prvu pusku, najbolje nesto rabljeno, stariji IZ i TOZ su svjetlosne godine ispred ovih novih. Ak ne zelis probleme, uzmi s 2 obaraca i fixnim cokovima. Ukoliko zelis iskusati srecu, kupi novu, s mobil cokovima i 1 obaracem. A bokerica ili polozara, probaj i sam vidi sto ti bolje odgovara. Ukoliko bi htio tu i tamo pucati trap, uzmi bokericu, 12., da mozes sve s istom puskom. Sretno!
A za prvu pusku, najbolje nesto rabljeno, stariji IZ i TOZ su svjetlosne godine ispred ovih novih. Ak ne zelis probleme, uzmi s 2 obaraca i fixnim cokovima. Ukoliko zelis iskusati srecu, kupi novu, s mobil cokovima i 1 obaracem. A bokerica ili polozara, probaj i sam vidi sto ti bolje odgovara. Ukoliko bi htio tu i tamo pucati trap, uzmi bokericu, 12., da mozes sve s istom puskom. Sretno!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Sorry neznam, znam jedino za Karlovacku zupaniju... mozda ti se javi netko iz okolice splita pa ce ti napisati...
U Splitu trebaš otiči u Lovački savez Splitsko-dalmatinske županije koji se nalazi u Solinu (PPC trgovački centar - pored one zgrade ine ili kako već)
http://www.totalsplit.com/?page=tvrtke& ... 5&idposl=0
Zaboravi na ove huberte i ostale gluposti jer sam i ja to pokušavao naći nekad davno. Lipo odi u savez, prijave se i gotovo. Što se tiče godina nisam ti siguran. Znam samo da sam ja položio s 20 godina, a oružje nabavio nakon 21.
Što se tiče odabira puške ako ti je za pernatu divljač mislim da ti pumparica ili poluautomat nije potrebna. Bokerica ili položara-odluči sam. A za marku.. e to već novci odlučuju. Da li želiš novo ili polovno..I ja bih svašta htio al želje su jedno, a mogućnosti drugo...
http://www.totalsplit.com/?page=tvrtke& ... 5&idposl=0
Zaboravi na ove huberte i ostale gluposti jer sam i ja to pokušavao naći nekad davno. Lipo odi u savez, prijave se i gotovo. Što se tiče godina nisam ti siguran. Znam samo da sam ja položio s 20 godina, a oružje nabavio nakon 21.
Što se tiče odabira puške ako ti je za pernatu divljač mislim da ti pumparica ili poluautomat nije potrebna. Bokerica ili položara-odluči sam. A za marku.. e to već novci odlučuju. Da li želiš novo ili polovno..I ja bih svašta htio al želje su jedno, a mogućnosti drugo...
BOXI wrote:Definitivno: TOZ 34EP.
Ma Boxi, moremo se mi zajebavati koliko oćemo, ali nije ti ovo pravi savjet mladome kandidatu za lovca. Evo, ja san stari lovac, lovin priko 40 godina, a još mi se nije dogodilo da navečer iden leći prije nego što je puška temeljito očišćena, podmazana i spremljena na sigurno mjesto, bez obzira o kojoj se vrsti puške radi. Osim toga, kad san više dana u lovištu, bar jednom dnevno, pušku prebrišem i lagano nauljim bar po vanjskim metalnim površinama.
A ono: "ne smeta joj kiša, rosa, blato...." ja još takvu pušku nisan vidija
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Mislim da je to vise ovako: "za te novce vlasniku ne smeta ni kisa ni rosa ni blato po puški, ak' zatreba služi kao štaka ili veslo, ovisno o potrebi, a kad se uđe u kupine s njom drepaš trnje da ga možeš prekoračiti - RADNA puška!" a ne nešto što ćeš nositi pod kaputom kad se spusti magla, ili drzati visoko iznad glave kad prelazis kupine, ako me razumijes... znam dosta lovaca koji imaju slicno razmisljanje.Hawk wrote:A ono: "ne smeta joj kiša, rosa, blato...." ja još takvu pušku nisan vidija![]()
![]()
- hacklordsniper
- Desetnik

Mike definitivno najbolji slikoviti opis!
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
Ma i ja sam lovac 30 godina. I to je baš puška za mlade....jer je njima uvijek p*čka na pameti i ak zazvoni mobitel ...hebeš i pušku i čišćenje i sve ostalo.Hawk wrote:Ma Boxi, moremo se mi zajebavati koliko oćemo, ali nije ti ovo pravi savjet mladome kandidatu za lovca. Evo, ja san stari lovac, lovin priko 40 godina, a još mi se nije dogodilo da navečer iden leći prije nego što je puška temeljito očišćena, podmazana i spremljena na sigurno mjesto, bez obzira o kojoj se vrsti puške radi. Osim toga, kad san više dana u lovištu, bar jednom dnevno, pušku prebrišem i lagano nauljim bar po vanjskim metalnim površinama.
A ono: "ne smeta joj kiša, rosa, blato...." ja još takvu pušku nisan vidija![]()
![]()
Moje "radno" oružje je TOZ 34EP i njega rijetko kad očistim jer jednostavno NIJE potrebno. Ako slučajno uzmem Berettu ili Merkel onda MORAM odmah očistiti od eventalne "vlage u zraku" jer ako ne napravim to i ne našpricam je balistolom jednostavno "požuti".
A dali si se Ti dovoljno nagledao pušaka koje treba čistiti ili ne to je pitanje ??? ja sam ih se nagledao dosta....isprobao jakoooo puno........a posjedujem malo više od 50-tak komada.
I zato uvijek za mlade lovce i one koji su stalo u gužvi sa vremenom .........ONLY TOZ34EP.
-
TORCIDA VŽ
- Skupnik

BOXI wrote:........a posjedujem malo više od 50-tak komada.
Di pa si ih uspel pospraviti? (v klet?
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO
Pa naravno u klijet, a gdje bi drugdje.I onda dok pijuckamo škropce ivijek uvalim novopridošlim nekakvu pljucu te krpicu i balistol sprej. Pa kak bi to inače očistil i podmazal, a i Dok se ne da vun iz kleti. 
Mike, znan i ja dosta lovaca koji se tako odnose prema oružju, ali to ne znači da to opravdavan, dapače, zbog stanja nekih pušaka koje san vidija, a za koje mislin da nebi smile uopće i biti u upotrebi, još san sigurniji da se oružje mora propisno održavati. Evo vidin tvoj "potpis" koji mi se svidja,Mike_Torello wrote:Mislim da je to vise ovako: "za te novce vlasniku ne smeta ni kisa ni rosa ni blato po puški, ak' zatreba služi kao štaka ili veslo, ovisno o potrebi, a kad se uđe u kupine s njom drepaš trnje da ga možeš prekoračiti - RADNA puška!" a ne nešto što ćeš nositi pod kaputom kad se spusti magla, ili drzati visoko iznad glave kad prelazis kupine, ako me razumijes... znam dosta lovaca koji imaju slicno razmisljanje.
Ovako, da ne brkamo neke stvari, TOZ34EP bi sigurno bija i moj prijedlog, samo već je predloženo, učinilo mi se u redu i nisan komentira. Ja je doduše neman, kad su meni takve tribale, ta se još nije ni proizvela, a poslije mi više nije bila interesantna, ali imao sam je u rukama i ispucao nešto municije, preporučija bi je svakom početniku koji oprezno važe cijenu s kvaliteton.BOXI wrote:Ma i ja sam lovac 30 godina. I to je baš puška za mlade....jer je njima uvijek p*čka na pameti i ak zazvoni mobitel ...hebeš i pušku i čišćenje i sve ostalo.
Moje "radno" oružje je TOZ 34EP i njega rijetko kad očistim jer jednostavno NIJE potrebno. Ako slučajno uzmem Berettu ili Merkel onda MORAM odmah očistiti od eventalne "vlage u zraku" jer ako ne napravim to i ne našpricam je balistolom jednostavno "požuti".
A dali si se Ti dovoljno nagledao pušaka koje treba čistiti ili ne to je pitanje ??? ja sam ih se nagledao dosta....isprobao jakoooo puno........a posjedujem malo više od 50-tak komada.
I zato uvijek za mlade lovce i one koji su stalo u gužvi sa vremenom .........ONLY TOZ34EP.![]()
![]()
![]()
![]()
Vidija san svakakvih pušaka, neke od srama nebi pokazivao, a neke po nekon zdravon razumu nebi ni smile iz kuće. To su uglavnon bile puške koje su naslijedjene, poklonjene, nadjene itd, a već tada nisu bile u prihvatljivon stanju, pa što više ima koristi truditi se sa održavanjen ??? To još i kužin. Ali onaj koji je svoju pušku sanja, čeka i na kraju platija, neće taj nju tako lako zapustiti. Ne ne...
Zaključak: Savjet za Jakov16 i svakog ladog lovca: Na povratku iz lova pušku očistiti, cijev iz koje je pucano, a isto tako površine koje su se dirale rukama, koje su bile mokre, a pogotovo one koje su došle u dodir sa solju ili krvi. To oduzme samo 10-ak minuta i ako se stekne navika, to uopće nije problem.
Boxi, bez ljutnje, volija bi pogledati u cijevi tih tvojih malo više od 50-ak pušaka u kleti
Cijelu godinu pucam trap i čistim cijevi iznutra na kraju sezone. Izvana prebrišem masnom krpom svaki put kad ju stavljam u ormar i to je to, mislim da nema potrebe na sačmarici cijevi iznutra stalno glancat. Karabin čistim poslije svakog pucanja. 
Hvala na savijetima!
I neka mi oproste neki ako san bia malo nepristojan s obzirom na moje godine! I jos nesto dali netko zna koliko traje ispit i koliko se ceka diploma, a jos ako se treba stazirat ka moj stari
,treba izdrzat.