Civilno služenje vojnog roka i prijava oružja na crni barut

Oružje proizvedeno prije 1870. godine te oružje koje se puni s ušća cijevi crnim barutom, a pali se kremenom, fitiljem ili kapislom.

Moderator: BoB

upstart
Pozornik
Pozornik

Civilno služenje vojnog roka i prijava oružja na crni barut

Post by upstart » 10 Jul 2012, 20:38

Znači, pitanje je sljedeće: imaju li osobe koje su služile civilni vojni rok problema u procesu prijave oružja na crni barut? Odnosno, mogu li ga uopće legalno posjedovati ili policija odbija prijavu? Ima li netko nekih spoznaja po tome pitanju?

Puno hvala!

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: civilno služenje vojnog roka i prijava oružja na crni ba

Post by Original_G » 10 Jul 2012, 21:56

Nema nikakvih prepreka.
武士道

Ognjem i mačem.

hrvoje91
Razvodnik
Razvodnik

Post by hrvoje91 » 10 Jul 2012, 23:35

nema nikakve veze civilni vojni rok i oružje na crni barut, koliko sam ja u to upućeni.
jedino što se promjenilo da se oružje na crni barut može kupiti sada tek s navršenom 21. godinom života.

upstart
Pozornik
Pozornik

Post by upstart » 11 Jul 2012, 19:43

puno hvala na informacijama!

Rusan Junior
Razvodnik
Razvodnik

Post by Rusan Junior » 20 Sep 2012, 14:12

hrvoje91 wrote:nema nikakve veze civilni vojni rok i oružje na crni barut, koliko sam ja u to upućeni.
jedino što se promjenilo da se oružje na crni barut može kupiti sada tek s navršenom 21. godinom života.
Promijenilo se i to da se po novom zakonu radi provjera....bar tak piše u zakonu

hrvoje91
Razvodnik
Razvodnik

Post by hrvoje91 » 20 Sep 2012, 14:30

znači da je sad skorom pa isto kak i za vatreno osim kaj ne trebaš nabavnu.

upstart
Pozornik
Pozornik

Post by upstart » 20 Sep 2012, 16:07

Čini se da je novi Zakon o izmjeni i dopuni zakona o oružju u određenom smislu nejasan, bar po pitanju primjene pojedinih stavaka. Prije nekog vremena sam poslao mail Policijskoj upravi zagrebačkoj u vezi promjena i novih "obveza" posjednika oružja C kategorije. Mnogi su spominjali sefove, liječnički i slično... Nakon 2 tjedna dobio sam pismeni odgovor. Znači, ovo se odnosi na tumačenje PUZ: sve je isto kao i ranije (isti se kriteriji moraju zadovoljavati, kako već stoji u pojedinim točkama Zakona), osim što je dobna granica za nabavu i prijavu napunjena 21 godina i mora se u policijsku upravu/stanicu dostaviti osobno, pismom ili e-mailom podaci o odabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite. Formalno, to je to. Također, ako npr. promijenite adresu stanovanja (što zahtjeva nove dokumente i sl.) to nije potrebno evidentirati ako je riječ o C kategoriji. To sam informacije nedavno dobio (prije cca 2 tjedna) od voditelja ureda načelnika PUZ, kao i od zagrebačkih referenata za oružje.

E sad, nedugo nakon toga, policajci su došli vidjeti imam li sef. Iako to ne stoji u zakonu, rečeno mi je doslovno "da to policija može tražiti". Srećom, imam sef. Kao sam bio zbunjen, otišao sam ponovno kod referenata za oružje u policijsku upravu kao i u moju lokalnu policijsku postaju iz koje su policajci došli u provjeru sefa... Referenti, kao i dežurni policajac (iz postaje koja je poslala prvjeru) mi nisu baš otprve vjerovali da mi je policija bila na vratima zbog sefa...

Znači, stanje je dosta difuzno...

hrvoje91
Razvodnik
Razvodnik

Post by hrvoje91 » 20 Sep 2012, 21:49

a kaj s nama koji smo to več prijavili ali s 19.g?
al mjenjaju taj nesretni zakon svako malo, pogotovo za zračno oružje i oružje C kategorije!
ja sam slao isti upit prije nego sam kupio revolver na crni barut i iz uprave su mi poslali samo odlomak zakona koji se odnosi na C kategoriju i koji sam čitao nebrojeno puta.
i to je sad naša policija koji ni sami neznaju o čemu se radi! (bez zamjere ako ima koji policajac)

upstart
Pozornik
Pozornik

Post by upstart » 20 Sep 2012, 22:16

Meni se čini da nije stvar u policiji ni njezinim službenicima, već u činjenici da zakon nije precizno formuliran. Zbog toga, može se tumačiti na više načina. I zato ljudi imaju različita iskustva u različitim policijskim upravama...

Rusan Junior
Razvodnik
Razvodnik

Post by Rusan Junior » 21 Sep 2012, 07:30

Upravo tako...
Moja lokalna referentica tumači da se provjera mora radit (u pravu je jer tako i piše u zakonu), ali ni sama nezna kako to izvest, dal čovjeku oduzet revolver dok provjera ne bude gotova (to može trajati), dali mu ostavit revolver samo tak, ili mu odma revolver prijavit/registrirat, pa poslje ako provjera ne bude.... katastrofa.

upstart
Pozornik
Pozornik

Post by upstart » 21 Sep 2012, 07:56

Istina. Na kraju ispada da je posjedovanje i registracija uvjetno rečeno "manje opasnog" oružja potencijalno kompliciranija i sigurno nedorečenija a i može stranku oštetiti za stvarno velike novce. Čovjek u slobodnoj prodaji kupi neki komad oružja c kategorije npr. pušku na crni barut, da par tisuća kuna i onda ostane bez toga. Bilo bi racionalnije da je procedura ili jednaka b kategoriji ili da samo prijaviš ako zadovoljavaš uvjete i gotovo. Ovako svi znaju sve i nitko ne zna ništa.

clint
Razvodnik
Razvodnik

Re: Civilno služenje vojnog roka i prijava oružja na crni ba

Post by clint » 23 Sep 2012, 11:32

Uvijek isto,opet na brzinu doneseni nedorečeni zakoni koje svaka PP tumači po svojem, pa di su ti ljudi išli u školu?

upstart
Pozornik
Pozornik

Post by upstart » 24 Sep 2012, 07:15

Ma, čini mi se da bi trebalo samo napisati dobar pravilnik koji bi jednoznačno tumačio zakonske odredbe. Tada bi sve policijske uprave u državi imale istu praksu po pitanju oružja.

DARK TROOPER
Pozornik
Pozornik

Post by DARK TROOPER » 01 Oct 2012, 17:43

Ovo je pitanje koje sam poslao MUP-u :Mene bi zanimalo da li po novom zakonu o oruzju treba za C kategoriju posjedovati sef za oruzje na crni barut i da li je potreban lijecnicki pregled kao i za B kategoriju, te da li je to potrebno i za zracnu pusku koja je iz D kategorije presla u C kategoriju.

A ovo je odgovor koji sam dobio od MUP-a:

Člankom 25. Zakona o oružju (''Narodne novine'',broj. 63/07. i 59/12. propisano je da fizičke osobe starije od 21 godine i pravne osobe smiju bez odobrenja nadležnog tijela, nabavljati i držati oružje kategorije C. Osobe iz stavka 1. ovoga članka koje nabave oružje kategorije C dužne su ga prijaviti nadležnom tijelu u roku od osam dana od dana nabave. Za prijavljeno oružje nadležno tijelo izdat će potvrdu, ukoliko su ispunjeni uvjeti propisani člankom 10. stavkom 2. točkama 2., 3., 4. i 5. ovoga Zakona.

Uvjeti iz Članka 10. stavak 2. točke 2., 3., 4. i 5. su:

2) da je osoba navršila 21. godinu života,

3) da osoba nije pravomoćno osuđena za kaznena djela protiv Republike Hrvatske, za kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, za kaznena djela protiv života i tijela, kaznena djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine te kaznena djela koja u sebi sadrže elemente nasilja, a sadržani su u kaznenim djelima protiv imovine, protiv slobode i prava čovjeka i građanina, protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa, protiv braka, obitelji i mladeži, protiv pravosuđa, protiv javnog reda, protiv službene dužnosti, protiv Oružanih snaga Republike Hrvatske, protiv okoliša koja se odnose na mučenje ili ubijanje životinja, ili ako je za takvo kazneno djelo pokrenut postupak,

4) da osoba nije pravomoćno kažnjena za prekršaj, odnosno da nije pokrenut postupak za prekršaj koji ukazuje da bi oružje moglo biti zlouporabljeno, posebice za prekršaje iz područja nasilja u obitelji, te da joj nije izrečena zaštitna mjera radi nasilja u obitelji,

5) da ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zlouporabljeno, a osobito: češće i prekomjerno uživanje alkohola, konzumacija opojnih droga ili drugih omamljujućih sredstava, poremećeni obiteljski odnosi, sukobi s okolinom, agresivno i ekscesno ponašanje te drugi poremećaji u ponašanju, disciplinske povrede propisa o lovstvu ili športskom streljaštvu i sl.,

S poštovanjem,

Odjel za odnose s javnošću

Koliko ja vidim iz odgovora MUP-a jedino sto se promijenilo za C kategoriju je da su nabava i posjedovanje skocili sa 18 godina na 21 godinu starosti.

hrvoje91
Razvodnik
Razvodnik

Post by hrvoje91 » 01 Oct 2012, 19:24

Tako su ti i meni odgovorili na svako postavljeno pitanje.
Zakone koje sam citao puno puta, onda su mi opet iskopirali te iste članke te nisam saznao nista konkretno sto me zanimalo.

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 01 Oct 2012, 21:23

nevidim u odgovoru dali se mora posjedovati sef za oružje na c.b.
u šumi je puno bolje organizirana civilizacija

upstart
Pozornik
Pozornik

Post by upstart » 02 Oct 2012, 06:57

Velim, meni su 3 referentice iz PU i policajac iz moje lokalne stanice tvrdili da ne treba za C kategoriju, pa mi je svejedno ta ista stanica poslala dvoje policajaca (koji su bili btw iznimno ljubazni) da "provjere" moj sef. Odgovor je bio: "Policija to može tražiti".

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 02 Oct 2012, 18:26

a istovremeno za zracnu pusku C kategorije ne treba sef tj, ne zahtjevaju... lud zbunjenog... ako imas samo revolver kupis si onu kasu za transport love, fixiras ju negdje u pod i drzi revolver sto vec cb kratko tamo i unaprijed se ogradis svega... ali kupovina ormara za zracnu pusku koja kosta isto kao i sam ormar... e jebiga onda... nek vise razluce jel' treba ili ne... nije problem pridrzavati se zakona kad je zakon jasan, ali ovo je jebanje u mozak.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

upstart
Pozornik
Pozornik

Post by upstart » 02 Oct 2012, 20:21

Ma, kupio sam ranije baš takav sef za cb revolver jer imam malo dijete tako da nije bilo problema s policajcima, ali niti oni jadni nemaju smjernice kako tumačiti Zakon...

DARK TROOPER
Pozornik
Pozornik

Post by DARK TROOPER » 03 Oct 2012, 16:04

Eto konacno sam dobio jasan odgovor iz MUP-a,a glasi ovko:

Vezano za vaš upit od 28.09.2012. godine izvješćujemo vas slijedeće:

Člankom 6. stavak 3. Zakona o oružju (“Narodne novine” 63/07. i 59/12.) propisano je da je oružje C kategorije plinsko oružje, reprodukcije vatrenog oružja kod kojeg se ne upotrebljava jedinstveni naboj , mužari, zračno oružje čija kinetička energija je 10,5J ili veća, ili je brzina projektila 200m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5mm i oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450N.

Članak 25. stavak 3. citiranog Zakona propisuje je da će nadležno tijelo fizičkoj osobi za prijavljeno oružje C kategorije izdati potvrdu ukoliko ispunjava uvjete propisane člankom 10. stavkom 2. točkama 2.,3.,4. i 5. ovog Zakona.

Opći uvjet propisan člankom 10. stavak 2. točka 6. je da fizička osoba ima uvjete za siguran smještaj oružja, a poseban uvjet propisan u stavku 3. točka 1. citiranog članka je da je na zdravstvenom pregledu utvrđeno da je zdravstveno sposoban za držanje i nošenje oružja.

Obzirom da je člankom 25. stavak 3 citiranog Zakona propisano da fizička osoba za oružje C kategorije treba ispunjavati uvjete iz članka 10. stavak 2. točke 2.,3.,4. i 5., ovog Zakona, za oružje C kategorije nije potrebno imati uvjete za siguran smještaj oružja niti uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti.

Dakle sve po starom osim sto je sa 18 godina mladosti sada potrebno imati 21 godinu starosti za nabavu i posjedovanje oruzja C kategorije, sto znaci da svi posjednici oruzja mladji od 21 godinu mogu koristiti oruzje C kategorije preko klubova ili kako to vec ide kao i maloljetnici koji pucaju B kategoriju na takmicenjima ,ali to ce bolje objasniti netko od kolega sportskih strijelaca jer u taj dio nisam bas upucen.

Post Reply