OSNIVANJE NOVOG SAVEZA NA NACIONALNOM NIVOU - Potreba ili ??

Datumi okupljanja, neprofitne udruge vezane uz oružje, itd...
lex-lutor
Brigadir
Brigadir

OSNIVANJE NOVOG SAVEZA NA NACIONALNOM NIVOU - Potreba ili ??

Post by lex-lutor » 24 Sep 2013, 12:45

Pokrecem temu iz jednostavnog razloga sto smatram da puno stvari ne stima i da postojeci savez nije zainteresiran za nove discipline koje postoje u susjednim zemljama kao i sirom kugle zemaljske....nego naprotiv zeli ukinuti ili objediniti neke postojece discipline sto smatram nekorektno i bahato. Radi slicne situacije u susjednoj Sloveniji je osnovano nekoliko saveza koji uspjesno rade....!!

Pravo pitanje glasi:

1. Smatrate li da u HR treba novi savez koji ce se baviti iskljucivo vatrenim oruzjem i postojecim discipinama te uvesti neke nove slicno kao u zemljama koje nas okruzuju. U grubo to bi znacilo nove discipline sa dugocjevnim uzljebljenim i glatkim oruzjem, 50 + 100m sa kratkocjevnim oruzjem, Silhouette shooting, BR.... itd...itd.

u svakom slucaju volito bih da se u temu ukljuce svi a pogotovu, Wagner, Nobile, Istra, i neka stara garda koja sve ovo cita ali ne pise !!!
Nemoguće je Nemoguće

Hawk
Satnik
Satnik

Re: OSNIVANJE NOVOG SAVEZA NA NACIONALNOM NIVOU - Potreba il

Post by Hawk » 24 Sep 2013, 13:28

Znači li to da se tu odmah u startu isključuju lovci, odnosno svi koji vole/imaju oružje, a nisu aktivni u streljaštvu...?
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 24 Sep 2013, 14:12

NAPROTIV..

Hvala na korekciji....vise ljudi vise zna, mislim da bi to bilo cak i pozeljno, jer ako ovakvo stanje ostane jos neko vrijeme prijeti RASIPAVANJE svih onih koji se bave sportskim i lovackim disciplinama a to se ne smije dozvoliti...
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 24 Sep 2013, 14:26

Odgovor: DA!
Ali uz uvjet da ukljucuje sve kategorije vlasnika oruzja: strijelci, lovci, IPSC, kolekcionari, sluzbene osobe - vojska, policija, zastitari.
Na taj nacin da se razbije trenutna razjedinjonost postojecih krovnih saveza.

Uvodjenje novih disciplina svakako, ali i slijedece:

Obavezni dio programa rada takve (krovne) udruge treba biti obuka i sustavna edukacija - koja bi se trebala protezati od sigurnog rukovanja oruzjem, samoobrane, lovackog streljastva, long-range shootinga- preko crnog baruta pa sve do re-loadinga (ako bog da - da se napokon zakonski omoguci)

Medjutim, primarni cilj bi trebao objeniti sve pojedince koji se po ovoj ili onoj osnovi bave ili zele baviti oruzjem unutar zakonskih okvira.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 24 Sep 2013, 17:42

>Ali uz uvjet da ukljucuje sve kategorije vlasnika oruzja: strijelci, lovci, IPSC, kolekcionari, sluzbene osobe - vojska, policija, >zastitari. Na taj nacin da se razbije trenutna razjedinjonost postojecih krovnih saveza.

Mislim da si vec davno shvatio kako je to zapravo bio i cilj systema !

Obavezni dio programa rada takve (krovne) udruge treba biti obuka i sustavna edukacija - koja bi se trebala protezati od sigurnog rukovanja oruzjem, samoobrane, lovackog streljastva, long-range shootinga- preko crnog baruta pa sve do re-loadinga (ako bog da - da se napokon zakonski omoguci)

Obuka i edukacija je uvijek bila na nivou lokalnih klubova kao i stvaranje podmladka, izdavanje nekakvih potvrda o znanju necega ili necijoj sposobnosti je malo slozenija igra i trazi odredjenu strucnu spremu kao i kasniju odgovornost, sto nije ni jednostavno ni jeftino a u slucaju nekog "sranja" moguca su razno razna povlacenja po sudovaima....radi cega..koga..cemu ????

>Medjutim, primarni cilj bi trebao objeniti sve pojedince koji se po ovoj ili onoj osnovi bave ili zele baviti oruzjem unutar >zakonskih okvira.

Ako si pristao na clanstvo onda je logicno da ces se pridzavati nekog statuta i pravila kluba ili udruge, sto ces raditi Van toga je tvoja privatna stvar..
Nemoguće je Nemoguće

roda
Razvodnik
Razvodnik

Post by roda » 24 Sep 2013, 18:23

Moj je odgovor DA.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 24 Sep 2013, 19:26

Odgovor svakako ,DA,! Jolyijeve dobronamjerne ,primjedbe, apsolutno podrzavam,
a opsirnije cu se javiti kasnije. Bravo Lex.
Head in the City. Hearth in the Field.

kontrabellum
Pozornik
Pozornik

Post by kontrabellum » 24 Sep 2013, 20:22

Odavno sam mišljenja da u RH treba nešto tipa NRA što postoji i djeluje u SAD-u... Apsolutno podržavam navedeni pozitivni pomak jer ako se nešto ne napravi u narednih par godina ćemo i praćke izgubit.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 Sep 2013, 20:38

Da, medjutim ako cemo biti realni:
Ideja o nacionalnoj udruzi se proteze dosta u povijest, pa i na ovom forumu pocevsi od starih postova pokojnog Branka Nikolica i drugih pa do nedavne inicijative o udruzi ljubitelja oruzja.

Za sad je sve mrtvo slovo na papiru.

Osnovni problem je slijedeci:
Kako postaviti stvari da bi vecina ljudi koja se bavi oruzjem legalno imala interesa pristupiti navedenoj udruzi: na primjer: koja su dodatna prava koja strijelac ili lovac moze ostvariti placajuci clanarinu novom savezu, odnosno da li se neko moze baviti streljastvom, ili lovom, ili legalno posjedovati oruzje - a da ne bude istovremeno clan HSS ili HLS, a samo clan nove krovne udruge?

Ako se to bude svelo na placanje dvije clanarine - batali stvar. To je osnovni problem.(masovnost clanova i minimalni odaziv radi placanja dvije clanarine)

Nakon tog se javlja slijedeci problem:
Svaki program edukacije - gore navedene - mora biti odobren od strane ministarstva prosvjete, a lako moguce i drugih nadleznih ministarstava.

I kad se sve gore sazvace - dolazimo do vrlo kompleksnog adminitratiuvno birokratskog problema koji je nemoguce rijesii bez podrske zakonodavca i ostalih nadleznoih ministarstava. (blagonaklonsti drzavnih struktura)

Eto, samo toliko... Da ne bi bilo, da je to "daj Mare pizde", nije to bas jednostavno... To je veliki zalogaj, i po meni zahjteva nekog da se profesionalni bavi sa tim - sto znaci da neki tajnik novog saveza, pravnik novog saveza, i slicno mora biti na stalnoj placi, a sto dalje povlaci problem financija, i onda se vracamo na tocku 1: zasto bi neki strijelac / lovac placao dvije clanarine??

Novi krovni savez moze funkcionirati samo pod uvjetom da se rijesi problem clanarina, profesionalni pristup rukovodsva, i onda sve ostalo.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 24 Sep 2013, 22:39

Pozdrav! Sad ću ispasti crna ovca, no mislim da je osnivanje novog saveza krajnja mjera tek kad se iscrpe sve druge mogućnosti. Jesu li one iscrpljene, stvarno ne mogu reći. Volio bi da sam u krivu, no moje razmišljanje ide u smjeru da će u slučaju osnivanja novog saveza, stari savez učiniti baš sve da opstruira osnivanje novog, jer konkurenciju nitko ne voli. Isto tako, činjenica je da je suma love u hrvata, fiksna suma koju možemo dijeliti na manje ili više jednakih ili nejednakih dijelova, no dijeljenje na više dijelova, znači sitnije dijelove... Nisam protiv osnivanja novog saveza i platit ću još jednu članarinu, ako do osnivanja dođe, no brine me hoće li nova krovna udruga biti u stanju ispuniti svoju svrhu i očekivanja svih nas, koja često i nisu baš realna. Nek se nitko ne osjeća prozvanim, jer polazeći od sebe, znam da sve što bih ja želio nije baš izvedivo. Držim palčeve! Bolje da stvari idu i malo krivo nego da zauvijek stoje.
By

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 25 Sep 2013, 08:20

Slazem se sa tobom i ne treba srljati u nesto bez dobrog plana i podrske, no svi skupa se slazemo da je potojeci savez "malo umoran" i da ne zeli nove obaveze tj. jednostavno se ne zeli probuditi iz zimskog sna koji traje godinama. Savez postoji radi nas no ocito je ta svrha zaboravljena. Ako i dalje bude tako inertan bojim se da nece biti druge opcije, znaci ili zamijenti postojece vodece ljude ili osnovati neki drugi. U svakom slucaju daleko bolja opcija bi bila da se postoejci savez napokon probudi i pocme se baviti streljastvom na svim nivoima ....!!!

( Samo ne treba zaboraviti staru knjigu mudrosti koja ima jednostavno objasnjenje: " Razina svijesti koja je stvorila problem, isti ne moze rijesiti " )
Nemoguće je Nemoguće

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 25 Sep 2013, 11:14

Jedna krovna (nacionalna) organizacija u svakom slučaju DA... ali...
Postojeće dvije su se dobro okorijenile i sigurno se neće odricati svojih ovlasti i članarina,
što znači da će se i Lovci i Strijelci učlanjivati u jedno treću, koja neće imati potrebne ovlasti.
A koja bi onda bila svrha te treće...???

Ma mene je pomalo strah da, i kad bi osnovali takvu organizaciju, i kad bi ona dobila sve potrebne ovlasti,
nakon par godina, kad se viskoko vodstvo dobro ukorijeni i uhjebi, imali bi povovo istu situaciju...

Slažem se s Lex... ovako ne valja... nešto triba napraviti...
Slažem se s dejandlesk... triba viditi jesu li sve druge mogućnosti potpuno iscrpljane...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 25 Sep 2013, 16:26

Hawk wrote:
što znači da će se i Lovci i Strijelci učlanjivati u jedno treću, koja neće imati potrebne ovlasti.
A koja bi onda bila svrha te treće...???

..
Upravo je to osnovni problem!!!
Obzirom da se bavim i ronjenjem, situacija u ronjenju je bila konfuzna - kao i svugdje.
Zakonodavac je to rijesaio na nacin da uvjet za dobiti dozvolu za ronjenje - vise nije placanje clanarine savezu, vec se dozvola placa direktno drzavi, ili se ronilac upisuje u ronilacki dnevnik ovlastenog organizatora ronjenja.
Clanarina savezu - zakonom - ukinuta. Pa je tako savez prisiljen da nadje nove nacine financiranja. Kroz prizmu lovackog i streljackog saveza - ja bih to vidio u obuci lovaca / strijelaca kroz razne discipline: re-loading, rukovanje oruzjem, long range, crni barut, itd...

U svakom slucaju dok se budu placale clanarine a savezi bili neaktivni - stvari ce se tesko mijenjati. Moje vidjenje. My five cents, only.
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 25 Sep 2013, 17:32

jolly wrote: U svakom slucaju dok se budu placale clanarine a savezi bili neaktivni - stvari ce se tesko mijenjati. Moje vidjenje. My five cents, only.
U ovo vrijeme besparice sve je tesko i biti ce jos i teze, no isto tako dok SVI koji vode savez ne budu imali istinsku strast prema nekim drugim disciplinama osim zraka i MK nece biti pomaka. Dogodilo se upravo ono najgore, zakonodavac NEMA ljude sa potrebnim znanjem i iskustvom za navedeno podrucje, ljudi u savezima rade po sistemu " ne talasaj " ili meni je dobro, a za druge me boli kita....i tako guramo godinama..
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 25 Sep 2013, 18:59

Zar je taj nas savez neka sveta krava pa da se ne moze nikoga zamijeniti!? Trebala
bi se postovati volja vecine,zar ne!? Ako je vecina clanova Saveza nezadovoljna radom
istog tada je po meni jedan od nacina da se stanje popravi postaviti nove clanove u savez
i dati im do znanja da su oni ovdje da servisiraju potrebe clanova a ne da su clanovi tu zbog
njih! Svatko je zamjenjiv, isto tako po meni savez bi trebali voditi ljudi koji nemaju predrasude
i koji su otvoreni za nove ideje i koji mogu prilagoditi i objediniti sve potrebe strijelaca! Malo mi
je glupo da imamo i treci savez,vec bi po meni trebali od postojeceg napraviti ,novi, moderan
savez! Vrlo je vazno da u Savezu imamo i ljude koji ce stalno biti u kontaktu s nadleznim
ministarstvom i lobirati za svoje clanove da nam se ne bi ponovo dogodio neki ,reloading,!!!
Inace pozdravljam i podrzavam ovu inicijativu.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 25 Sep 2013, 20:48

Woolf Blaser wrote:.....Inace pozdravljam i podrzavam ovu inicijativu.
Hellooooo....

Kud zuris, ovo je samo rasprava na tu temu da vidimo moze li se sto popraviti ili stvarno trebaju drasticne mjere ...
Nemoguće je Nemoguće

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 26 Sep 2013, 07:20

Čuo sam nedavno priču iz jednog sportskog saveza preko bare kkji nema veze sa streljaštvom. I oružjem. Stari savez je bio neučinkovit i povezivalo ga se sa nekim ne baš moralnim radnjama. Nije bilo sluha u razgovoru sa postojećim klubovima. Onda su se osnovali neki novi klubovi i delegati tih klubova su na skupštini nadglasali staru garnituru. Ne znam koliko se ovo može primjeniti kod nas ali kod njih je prošlo.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 26 Sep 2013, 13:07

Ideja je jako dobra! Veći je problem u nadglasavanju, jer većina nas uglavnom smo pasivni promatrači, a kasnije smo pasivni nezadovoljnici, ma koliko god mi to ne htjeli priznati.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 26 Sep 2013, 15:10

Ima puno istine u tome sto si napisao...Statut u pravilu obihvaca sve legalne metode pomocu kojih se moze stvar pokrenuti ili preokrenuti, ne znam koliko je potrebno za sazivanje vanredne skupstine po statutu ali i to je jedna od opcija ukoliko se zimski san ekipe nastavi...
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 27 Sep 2013, 04:04

Tko ce ili tko bi trebao sazvati tu vanrednu skupstinu!? Tj ako gospoda iz skupstine
(Saveza) misle da je sve u redu zasto bi je uopce i sazivali!? Problem je u tome sto vise-manje
svi raznorazni Savezi funkcioniraju na slican nacin tj ponasanje im je kao da su clanovi tu zbog
njih a ne obrnuto. Cak i da nema takvih poteskoca sa ministarstvom i administracijom na koje
je Jolly jako dobro skrenio paznju moje je misljenje da ne bi trebalo ici na osnivanje novog,vec
od postojeceg uciniti novi,moderan Savez. Takodje mislim da bi vecina clanova na osnivanje
novog Saveza vise gledala kao na jos jedno ,Rvacko, nadjebavanje i bojim se da bi se vrlo brzo
pojavili slicni problemi i u nekom novom Savezu. Mislim da probleme treba rijesiti unutar kuce.
Na koliko samo problema nailaze mladi ljudi koji se zele baviti tim sportom,a nazalost usljed
sve te konfuzije obicno budu u samome startu obeshrabreni. Da je Savez u stalnom kontaktu
sa nadleznim ministarstvom(sto bi svakako trebao) vjerujem da nam se ne bi dogodila
pizdarija zvana ,reloading,!!!

Post Reply