Upucavanje optike

Zračnice/Lufterice, plašljivci...

Moderator: karabalic

jantol38
Pozornik
Pozornik

Upucavanje optike

Post by jantol38 » 31 Jan 2014, 15:57

Molio bih pomoć oko upucavanja optike..
Kupijo sam novi Hatsan 125 sniper i optiku Tasco 3-9 x50 EG i krenuo sam sam da si ju upucam na nekih 40 metara..pa me zanima zašto pri podešavanju optike uvijek mi jedno od tri zrna (diabola ) ode van snopa ..pa nikako nemogu dobiti da pi tri i više pogodka idu u jedan snop ...molim vas pomoć oko toga.HVALA

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: Upucavanje optike

Post by jolly » 31 Jan 2014, 17:37

Priblizi metu barem na 10 metara.
Sa naslona isprobaj vise vrsta i tezina dijabola.
Upucaj optiku na tih 10 metara sa napreciznijim dijabolima.
A nakon tog, korigiraj optiku za vecu udaljenost, do koje puska drzi grupu.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 31 Jan 2014, 19:25

Takodjer,jaku federušu kao sto je Hatsan 125 ne oslanjej cijevi o podlogu nego podkundakom ili je oslanjaj preko podkundaka i po mogucnosti preko ruke.Ta puska ima jak trzaj i ne drzi je precvrsto nego pusti da odradi trzaj.Inace sa 125 icom je tesko imati dobru grupu sa naslona bas iz tog razloga.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 31 Jan 2014, 19:59

U cemu je razlika...oslanjao cijev ili potkundak na tvrdu podlogu!?
Head in the City. Hearth in the Field.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 31 Jan 2014, 21:32

Woolf Blaser wrote:U cemu je razlika...oslanjao cijev ili potkundak na tvrdu podlogu!?
Zracna puska na oprugu ima jake vibracije jos dok diabola putuje kroz cijev zbog otpustanja jake opruge i kretanja teskog klipa dok je diabola jos u cijevi.Te vibracije su jače ako puska ima oslonac na cijevi a ne na kundaku a takodjer su jace ako je naslonjena na tvrdu podlogu.Zracne puske federuše velike snage kao ovaj Turcin su sto se tice gadjanja potpuno drugi svijet u odnosu na gadjanje vatrenim oruzjem ili pcp zracnom puskom.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 31 Jan 2014, 21:37

Hehehe...vibracije su vibracije, bilo na cijevi, bilo na potkundaku. Osim toga,,uvjeren sam da
covjek to zna!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 31 Jan 2014, 21:41

Mozda i nezna.Ja bar to nisam znao kad sam kupovao H 125 dok mi nije objasnjeno a da vidis kako su se onda grupe popravile .

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 01 Feb 2014, 06:20

Woolf Blaser wrote:Hehehe...vibracije su vibracije, bilo na cijevi, bilo na potkundaku. Osim toga,,uvjeren sam da
covjek to zna!
Vibracije nisu vibracije, ma gdje god bile. Cijela teorija o plutajucoj cijevi se bazira na tome.

Sad mozda zvuci smjesno raspravljati o tome kod zracnih pusaka relativno male snage (o uspredbi sa lovackim kalibrima), ali sa naslonjenom cijevi, gubis na preciznosti, makar to bila samo zracna puska.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jantol38
Pozornik
Pozornik

Post by jantol38 » 01 Feb 2014, 18:09

upucavam ju iz bale slame tako da nema čvrsti oslonac ..primjetio sam da je najbrže riješenje za upucati ..gledati na mehanički nišan i optiku prilagoditi kuda tuče pogled s mehaničkog nišana...tako sam je najprije dobijo kolko tolko da točno tuče..neznam jel ima veze za točnost zumiranje od 3-9 x....na udaljenost od 10 metara...

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 01 Feb 2014, 18:24

jolly wrote:
Woolf Blaser wrote:Hehehe...vibracije su vibracije, bilo na cijevi, bilo na potkundaku. Osim toga,,uvjeren sam da
covjek to zna!
Vibracije nisu vibracije, ma gdje god bile. Cijela teorija o plutajucoj cijevi se bazira na tome.

Sad mozda zvuci smjesno raspravljati o tome kod zracnih pusaka relativno male snage (o uspredbi sa lovackim kalibrima), ali sa naslonjenom cijevi, gubis na preciznosti, makar to bila samo zracna puska.
Ne kuzim!? Kako mislis ,vibracije nisu vibracije,!?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 01 Feb 2014, 18:53

Ma woolf,
Ovo mi je lapsus pisanja.... :mrgreen:
Htjedoh reci, vibracije cijevi ne smijes zanemariti!
Turn better into best!

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 01 Feb 2014, 19:01

jolly wrote:Ma woolf,
Ovo mi je lapsus pisanja.... :mrgreen:
Htjedoh reci, vibracije cijevi ne smijes zanemariti!
Desava se i najboljima! :A25:

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 01 Feb 2014, 19:31

Darko11 wrote:....Zracna puska na oprugu ima jake vibracije jos dok diabola putuje kroz cijev zbog otpustanja jake opruge i kretanja teskog klipa dok je diabola jos u cijevi.Te vibracije su jače ako puska ima oslonac na cijevi a ne na kundaku a takodjer su jace ako je naslonjena na tvrdu podlogu.Zracne puske federuše velike snage kao ovaj Turcin su sto se tice gadjanja potpuno drugi svijet u odnosu na gadjanje vatrenim oruzjem ili pcp zracnom puskom.
Darko dobro govori, kod zracnih pusaka sa oprugom se ne smije zanemariti masa pokretnih djelova koji se pokrenu prilikom opaljenja i vibracija kao i udar koji time nastane, tko ne vjeruje neka proba nasloniti pusku na tvrdu podlogu sa podkundakom i opaliti par metaka pa neka to isto ponovi sa nekim spuzvastim-gumenim podmetacem izmedju podkundaka i podloge...
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 01 Feb 2014, 20:53

Pa zar smo mi rekli drugacije!? Ja samo velim da i kundak-potkundak ne smije, tj ne bi
trebao biti na ,tvrdom,,a ne samo cijev! Ali to je gradivo koje smo svi savladali...uglavnom!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 02 Feb 2014, 11:30

Kad je oslanja nek je osloni obavezno dijelom gdje je kundak,nikako ne cijev makar i meka podloga bila ispod.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 08 Feb 2014, 19:24

tvrda podloga i cvrsta (stabilna) podloga nisu isto...
platnena vreca punjena pijeskom/rizom i slicno je idealan oslonac za tako nesto, moguce cak staviti i ispod kundaka i podkundaka radi bolje stabilnosti, ana cijev se ne smije naslanjati nikakva podloga, ne samo radi vibracija vec i radi savijanja cijevi koliko god to sada smijesno zvucalo...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 09 Feb 2014, 00:49

Mike_Torello wrote:tvrda podloga i cvrsta (stabilna) podloga nisu isto...
platnena vreca punjena pijeskom/rizom i slicno je idealan oslonac za tako nesto, moguce cak staviti i ispod kundaka i podkundaka radi bolje stabilnosti, ana cijev se ne smije naslanjati nikakva podloga, ne samo radi vibracija vec i radi savijanja cijevi koliko god to sada smijesno zvucalo...
Slazemo se,a sve to je posebno izrazeno kod magnum springer zracnica kao sto je ovaj Hatsan.Trzaj je vrlo jak,pojavljuje se u ranijoj fazi nego kod vatrenog oruzja i dvosmjeran je.Ovakve puske rasturaju optiku gore nego lovacki karabini.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 09 Feb 2014, 02:45

Ma da!? A koja to zracnica rastura optiku vise od recimo 300 Win Mag!?
Sad jos ispadne da ako tog Hatsana ne drzis ,cvrsto, optika ti razbije arkadu..daj, molim te...

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 09 Feb 2014, 04:56

woolf, ocito nisi probao... iznenadio bi se... optike za vatreno oruzje su dizajnirane da trpe trzaj unatrag, sto znaci da ako proklizavaju u nosacu da se krecu prema vrhu cijevi... kod magnum springer zracnica je suprotna stvar... prvu vibraciju imas kad se klip sa zbijenom oprukom "otkaci" a onda imas uzasan ŠUS kad isti velikom brzinom udari u čelo cilindra i cijelu pusku pogura prema naprijed, sto zezultira klizanjem optike prema natrag u odnosu na pusku... dakle, na takvim zracnicama optike trpe trzaj u suprotnom smjeru od onoga za koji su dizajnirane... neznam kakav trzaj na optiku ima .300WM, ali Diana 350 Magnum je u stanju rasuti bilo koju jeftiniju optiku u svega 50 hitaca... a ona je za razliku od hatsana, cak i UGLAĐENA... ne stavljaju se na takve zracnice nosaci sa ugrađenim amortizerom i creep-stop za k***c, vec radi toga sto se takve stvari desavaju pod "normalno". Jos uzmi u obzir to da zracne puske (i optike na njima) ispucaju po tisuce do desetke tisuca diabola, sto znaci i tisuce i tusuce trzajeva, a rijetko koja puska (i optika na njoj) u kalibru .300WM ima ili ce imati toliko "radnih sati"... razmisli malo...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Feb 2014, 06:19

Odosmo mi opet u oftopicenje, ali neka...
Nedavno sam citao knjigu: "Marine Sniper - 93 confirmed kills", o jednom od poznatijih americkih snajperista iz vijetnamskog rata, i prvom koji je iskoristio potencijal 50 bmg za snajpersko gadjanje (iz m2).

U vecini slucajeva, koristio je pusku winchester 70 (cal 30-06), i unertl scope... i tu je kombinaciju koristio na gadjanje i do 900 metara.

E i sad u knjizi kaze slijedece:
>>>>>
The recoil sent the Unertl scope sliding forward in its mounts as the bullet cracked across the open land,.........The Marine sniper pulled the scope back to the rear position,
>>>>>

Dakle kad je pucao, puska se trzne nazad, a optika sa inercijom odleti naprijed, pa je nakon okidanja mora "resetirati".
Naravno, vrlo cudno, i ovo sam odmah istrazio, pa evo slika koje su prilicno jasne.

Koncanica je fixna, a sa upucavanjem se pomice cijela optika u dva smjera, na zadnjem nosacu optike je "stabilizator" sa oprugom pod 45 stupnjeva, (dakle stabilizira po vertikali i horizontali.)
Na prednnjem dijelu optike, uz prednji nosac je opruga koja amortizira trzaj i pomicanje optike prema naprijed.
Sve u svemu - "klizni" sustav montaze.

Inace, kad su vijetnamski snajperi malo ispraksirali, i organizirali (na pocetku rata u vijetnamu nije postajala formalna snajperska obuka) - ova optika je bila dio standardizirane opreme. Tako kad bi zapovjednik odredene jedinice na polozaju, trazio snajpersku podrsku na svojoj lokaciji, ova optika je bila dio opreme u rancu, sa odgovarajucim nosacima za browningovu tesku strojnicu m2 cal 50.

Tako da se po potrebi mogla montirati na strojnicu i koristiti kao snajper velikog kalibra. Kako je m2 mitraljez bio rasporedjen po brojnim jedinicama, snajperisti su trebali samo da sa sobom na poziv vuku montazu i optiku, a oruzje ih je cekalo na polozaju.
Naravno, uz to se duzila i snajperska puska srednjeg kalibra po potrebi (u startu: winchester m70, m14, nesto kasnije remington 700)

Evo slika, kako to izgleda, a opruga slikovito prikazuje djelovanje trzaja oruzja.
Attachments
USMC 8X USMC Sniper - 2.jpg
USMC 8X USMC Sniper - 2.jpg (11.91 KiB) Viewed 537 times
mounts.jpg
mounts.jpg (30.58 KiB) Viewed 537 times
Turn better into best!

Post Reply