Alkotestiranje lovaca u lovistu ?

Kritički komentari događaja vezanih i nevezanih za oružje, kod nas i u svijetu. Moderirani forum - vrijeđanje, međusobne svađe i mali forumski ratovi se ne toleriraju. POLITIKU IZBJEGAVATI.
lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Alkotestiranje lovaca u lovistu ?

Post by lex-lutor » 17 Nov 2014, 15:04

Pojavila se pricica da je netko nekome "smjestio" ekipu policajaca koji su se pojavili sa alkotestrom u lovistu gdje su napravili alko testiranje zatecenih lovaca koji su naravno nako toga ostali bez oruzja ?

E sada, ovo jos nije provjerena informacija 100% ali po informacijama NEMA zakonske osnove da bi se tako nesto moglo provesti i sa druge strane svatko ima pravo odbiti alkotest jer u zakonu nije tocno definiran nacin provodjenja takve kontrole ?

Zna li netko nesto vise ili opet ostaje otvorena stara dobra prica tumacenja zakona kako to zakonodavcu odgovora pa uglavnom najebe onaj koji nema love za dobrog advokata ???
Nemoguće je Nemoguće

mirkof
Razvodnik
Razvodnik

Re: Alkotestiranje lovaca u lovistu ?

Post by mirkof » 17 Nov 2014, 18:07

Vjerojatno je priča lažna, ali ne i nemoguća.

A zakonski je definirano jasno u ZOR, članak 29:
Fizička osoba ne smije nositi oružje kada je pod utjecajem alkohola, opojnih droga ili drugih omamljujućih sredstava odnosno u takvom stanju da nije u mogućnosti shvatiti značenje svojeg postupanja odnosno vladati svojom voljom.
I članak 92:
Novčanom kaznom od 3.000,00 do 15.00,00 kuna ili kaznom zatvora do 30 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba:
...
15) fizička osoba kada nosi oružje pod utjecajem alkohola, opojnih droga ili drugih omamljujućih sredstava odnosno u takvom stanju da nije u mogućnosti shvatiti značenje svojeg postupanja odnosno vladati svojom voljom (članak 29. stavak 2.),
...
Za prekršaje iz stavka 1. osim prekršaja iz točke 1), 9) i 10) ovoga Zakona izriče se i zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva.
Što se mene tiče - samo naprijed, alkohol i oružje nejdu zajedno i točka. Svako malo iskrsne slučaj gdje pijana budala ide rješavati sporove oružjem.

Deda
Pozornik
Pozornik

Post by Deda » 17 Nov 2014, 18:20

Ja također imam loše iskustvo, naime dvije i pol godine prije isteka oružnih listova dobio sam kaznu za alkohol u prometu i kad su mi istekli oružni listovi odlazim u PU s lječničkim uvjerenjem, gdje mi gospođa na šalteru da idem kući da će me zvati kad bude potrebno da donesem uvjerenje.
I to traje više od dva mjeseca.
Nakon mojih čestih odlazaka u PU gospođa mi govori da mi nije prošla provjera zbog sklonosti alkoholu, tek nakon žalbe provjera prolazi i produžuju mi oružne listove.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 17 Nov 2014, 19:07

mirkof wrote:Vjerojatno je priča lažna, ali ne i nemoguća.

..... ne smije nositi oružje kada je pod utjecajem alkohola.....

Što se mene tiče - samo naprijed, alkohol i oružje nejdu zajedno i točka. Svako malo iskrsne slučaj gdje pijana budala ide rješavati sporove oružjem.
Mirko , slazem se sa tobom i sa clancima zakona ali , uvijek u ovim nasem zakonima mora biti nekoliko ALI !!!

1. NIJE jasno definirano sto se smatra nosenjem oruzja, ako je lov zavrsio, oruzje je u futrolama i sasvim je normalno da se nakon lova popije koja pivica.....

2. Ako je nas 4 u vozilu nakon lova i idemo doma sa uredno spremljenim oruzjem pa napusemo 1 promil a sofer je 0.0 sto je to onda ??? Kladim se da bi pokusao izvuci neku prijavu na stetu svih ??
Nemoguće je Nemoguće

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 17 Nov 2014, 19:07

Deda wrote:J....... zbog sklonosti alkoholu, tek nakon žalbe ......
ZBOG SKLONOSTI..... pa koliko puta za redom su te uhvatili pijanog ???
Nemoguće je Nemoguće

Deda
Pozornik
Pozornik

Post by Deda » 17 Nov 2014, 19:43

Samo jednom.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 17 Nov 2014, 19:49

Sve ti se svodi na isto! Ne možeš biti toliko ispravan da ti ja ne mogu dokazati da si neispravan. Mene, iskreno ne muče takve brige jer alkohol nikad u svom životu nisam niti probao, međutim mogu li "osobe sklone alkoholu" ili osobe kriminalne prošlosti, obnašati vlast? Tu nema nikakvih zapreka!
Nikad svinjama ko bicku!

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 17 Nov 2014, 20:06

Ne smijes pijan nositi oružje i njime rukovati. Kad je puška zaključana u gepeku tko ti brani piti? Svatko poslije lova popije s društvom uz vatru,tu ne treba pretjerivati i to je to. Kad sve završi piti ću do mile volje i svaki dan ako me volja. Sve dok se ponašam normalno i oružjem rukujem po zakonu,nitko mi ga nema pravo oduzeti. Nigdje ne piše da ne smijem piti alkohol,dok god se zakon poštuje ne bi smjelo biti problema. Nečija samovolja puno je ljudi koštala oružja,čak i posjedovanje vojnih fmj metaka,a postoji obrazloženje MUP-a da je dozvoljeno. Ne valja zakon niti je dorečen,velika većina se miješa i preklapa. Uglavnom,dok je puška na ramenu ne puno bumbit.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 17 Nov 2014, 20:17

Iggy wrote:.... Nečija samovolja puno je ljudi koštala oružja,čak i posjedovanje vojnih fmj metaka,a postoji obrazloženje MUP-a da je dozvoljeno. Ne valja zakon niti je dorečen,velika većina se miješa i preklapa. Uglavnom,dok je puška na ramenu ne puno bumbit.
Upravo o tome se vec napisalo stotine redaka ali uvijek se ponavlja ista prica. Drzava cemo postati onog trenutka kada se iz zakona bude ukinuo clanak " niste prilagodili voznju uvijetima na cesti "
Nemoguće je Nemoguće

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 18 Nov 2014, 09:42

dejandlesk wrote:Sve ti se svodi na isto! Ne možeš biti toliko ispravan da ti ja ne mogu dokazati da si neispravan.
Tako je Dejane :A25:

mirkof
Razvodnik
Razvodnik

Post by mirkof » 18 Nov 2014, 14:10

Pa zakon jasno spominje nošenje oružja, ako je oružje spremljeno kako spada (u futrolama/koferima, nenapunjeno) onda to nikak ne možemo zvati nošenjem oružja, eventualno prenošenje.

Originalna priča je krenula sa policijom koja je banula u lovište i alkotestirala zatečene lovce, tu onda nema dileme - ti ljudi nose oružje i ne smiju imati alkohola u sebi.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 18 Nov 2014, 14:33

mirkof wrote:...Originalna priča je krenula sa policijom koja je banula u lovište i alkotestirala zatečene lovce, tu onda nema dileme - ti ljudi nose oružje i ne smiju imati alkohola u sebi.
E da tako to izgleda na prvu loptu ali onda krenu nase peripetije i zakoni koji rade protiv svih pa i protiv samih sebe:

1. Lovise nije JAVNO dobro nego podrucje dato na gospodarenje lovozakupniku

2. Na takvom podrucju bez sudskog naloga koliko je meni poznato milicja nema nadleznost

3. Uglavnom ta prica moze ici u nedogled ako se krene sa granicam aprivatnih parcela i privatnog zemljista itd.....

4. Lovacki domovi su u pravilu u lovistu, a koliko znam nitko od zatecenih nije imao pusku na ramenu ???

A.
E sada sto je bilo ili nije bilo ne znamo, ako sve ostane ovako u tisini onda znaci da se netko pozvao na stavke 2/3 pa svi sute jer bi zajebancija mogla biti obostrana

B.
Prica je mozda zlocesto plasirana radi nekih nedovrsenih racuna iz proslosti medju ekipicom !!!
Nemoguće je Nemoguće

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 18 Nov 2014, 21:35

Sve opcije su otvorene. Ne bi me čudilo da je netko od alkotestirane ekipe pozvao policiju i prijavio da pijani ljudi rukuju oružjem. Nemojte krivo shvatiti, ne mislim nikog vrijeđati ili blatiti, no takav scenarij je vrlo izvjestan sa našim ljudima. Nema veze ako mi je krepala krava, ali bitno da su susjedu crkle barem dvije. Kad se kotačići zavrte, nerijetko se desi da se onaj tko ih je zavrtio predomisli, jer se ne vrte kako bi on želio. Mislim da je najbitnije od svega da svatko od zatečenih, dobro sagleda sve eventualne poslijedice svog djelovanja i naravno, preispita koiličinu povjerenja koju ukazuje drugima. Dečki, poslovica kaže da pametan uči na tuđim greškama, a budala na svojim. Nakon ovakvih saznanja, mislim da na nečijim pogreškama možemo svi skupa nešto naučiti i naravno, ne ponoviti ih.
Pozdrav svima!

mirkof
Razvodnik
Razvodnik

Post by mirkof » 19 Nov 2014, 10:53

Privatno ili javno nije bitno ako je prekršaj u tijeku. Ako ja mlatim ženu u svom stanu to ne znači da policija ne smije ući unutra i spriječiti me. Itekako smije.

I da, ovaj scenarij da je netko namjerno prijavio policiji je isto tako moguć. Svašta naši ljudi rade iz inata ili jala.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 19 Nov 2014, 15:19

mirkof wrote:.......Privatno ili javno nije bitno ako je prekršaj u tijeku......
Nekako imam "osijecaj" da ce UVIJE biti u tijeku neki preksaj kaada treba opravdati upad negde radi necega ????
Nemoguće je Nemoguće

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 19 Nov 2014, 23:12

Dečki, rješenje je jednostavno. Prije odlaska u lov, treba policiji prijaviti umjetnički performans sa oružjem, ljudima, životinjama, seksom i alkoholom, pa neće biti nikakvog problema što god da se desi. :A34:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 20 Nov 2014, 04:40

Cini mi se sam slijedeci slucaj citao ove godine u "Dobroj kobi", i cini mi se da je bilo na Bracu:
Lovci otisli u lov, vratili se iz lova, i odlucili malo gadjati glinene golubove. (imali valjda svoju streljanu)
Dosla policija, oduzala svo oruzje. Svima.
Razlog: nisu prijavili odrzavanje skupa.
Kako je dalje zavrsilo - ne znam.

Decki, treba biti obazriv, poznavati zakone, i ponasati se u zakosnkim okvirima za izbjeci probleme. Po meni, pretjerati s alkoholom, i drzati oruzje pri ruci, u autu, futroli - je izazivanje vraga.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 20 Nov 2014, 09:10

>>>Razlog: nisu prijavili odrzavanje skupa.

Ako je to tako onda je netko prekoracio ovlasti, jer ako imaju svoju streljanu za golubove onda je ona kao takva uvedena i nema potrebe da se prijavljuje skup posto se trening odrzava na predvidjenom mjestu, skup u pravilu prijvljujes kada se nesto odvija na javnoj povrsini za koju ionako moras traziti dozvolu od nadleznog tijela, grad, opcina itd. Taj dio price ne drzi vodu.

>>>>Po meni, pretjerati s alkoholom, i drzati oruzje pri ruci, u autu, futroli - je izazivanje vraga

Definitivno losa kombinacja koju treba izbjegavati sto je moguce vise. No realno gledano puno je opasniji jedan prijani vozac za volanom nego 100 lovaca sa dvije pive u sebi i oruzjem u bunkeru.....
Nemoguće je Nemoguće

Lars
Razvodnik
Razvodnik

Post by Lars » 20 Nov 2014, 19:01

Postao/la lex-lutor dana 18 stu 2014, 14:33

mirkof je napisao/la:...Originalna priča je krenula sa policijom koja je banula u lovište i alkotestirala zatečene lovce, tu onda nema dileme - ti ljudi nose oružje i ne smiju imati alkohola u sebi.

E da tako to izgleda na prvu loptu ali onda krenu nase peripetije i zakoni koji rade protiv svih pa i protiv samih sebe:

1. Lovise nije JAVNO dobro nego podrucje dato na gospodarenje lovozakupniku

2. Na takvom podrucju bez sudskog naloga koliko je meni poznato milicja nema nadleznost

3. Uglavnom ta prica moze ici u nedogled ako se krene sa granicam aprivatnih parcela i privatnog zemljista itd.....

4. Lovacki domovi su u pravilu u lovistu, a koliko znam nitko od zatecenih nije imao pusku na ramenu ???

A.
E sada sto je bilo ili nije bilo ne znamo, ako sve ostane ovako u tisini onda znaci da se netko pozvao na stavke 2/3 pa svi sute jer bi zajebancija mogla biti obostrana

B.
Prica je mozda zlocesto plasirana radi nekih nedovrsenih racuna iz proslosti medju ekipicom !!!
Dakle, pod točkom:
1. Dato na gospodarenje, ali to ne znači da lovozakupnik može ograditi lovište. Analogija je sa plažama koje se daju koncesionaru i taj koncesionar ih ne može ograditi niti naplaćivati ulaz ili sl., nego profit ostvaruje jedino radom svog ugostiteljskog objekta, eventualno iznajmljivanjem ležaja ili suncobrana, prodajom slodoleda, zabavnim sadržajima i sl. Ono što je vjerojatno ljudima zanimljivo je činjenica da lovozakupnik ima jedini pravo organizirati lov (sukladno Zakonu o lovu) na datom lovištu pa tako i ostvarivati ekonomsku dobit ili profit iznajmljivanjem smještaja za goste lovce,
komercijalni lov......

2. Za miliciju ne znam točno, ali policija ima neupitnu nadležnost i ne treba nikakve naloge za pristup u takvo ili slično lovište i poduzimanje zakonskih radnji. (posebne radnje tijekom naknadne istrage ili posebne istražne radnje su posebna priča)

3. Nemojte miješati pravne pojmove - "dom" sa ostalim - "privatna parcela", "privatno zemljište", "privatno sijeno" i sl. Pojam "doma" u pravnom sustavu ima posebno mjesto tj. uživa posebno ustavno-pravnu zaštitu. (posebni uvjeti za ulazak u tuđi dom, svjedoci, sudski nalozi itd.)
Da ne idemo sad daleko.....ipak, ako se bolje razmisli, bilo bi jako nezgodno samo živit, a kamoli se kretat ili pak nešto radit u državi gdje bi navedeni pojmovi uživali pravnu zaštitu isto kao i dom.
U američkim filmovima je, iako se doduše radi o anglosaksonskom pravnom sustavu, prenaglašen pojam privatnog posjeda ("privatna parcela" , je li?). Na to se pali redneck populacija. Dakle, iako je to drugačiji pravni sustav od našeg, oni bi vas i puno prije razuvjerili o "bezgraničnim" pravima "privatne parcele". Dovoljno je npr. da netko malo puca okolo ili se glupira sa oružjem pa ugrožava sigurnost ostalih, pa makar to bilo u privatnoj okućnici npr. Teksasa, toga veseljaka ne bi spasilo što je ta okućnica privatno vlasništvo. Vjerojatno bi ga se smirilo nakon kraćih pregovora sa nekim malim komadićem olova što brzo i precizno ide iz neke krasne, teške "match" cijevi........

No svakako mislim, da bi ovdje trebali propagirati kulturu oružja u najboljem izdanju. Dakle, nikako spajati oružje i alkohol, ne zbog straha od Zakona o oružju, Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o lovu, Kaznenog zakona, već zbog etike i prije svega sigurnosti svih, a također i radi razvijanja imiđa "gospode lovaca" i "gospode strijelaca".

Pozdrav

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 20 Nov 2014, 22:01

Lars wrote:....No svakako mislim, da bi ovdje trebali propagirati kulturu oružja u najboljem izdanju. Dakle, nikako spajati oružje i alkohol, ne zbog straha od Zakona o oružju, Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o lovu, Kaznenog zakona, već zbog etike i prije svega sigurnosti svih, a također i radi razvijanja imiđa "gospode lovaca" i "gospode strijelaca".
Pozdrav
Odlicno receno, no i sam znas da kod nas mozes dozvijeti takve nebuloze kakve se ne mogu prociti niti u Alan Fordu.... Pravni sustav nam je pun rupa kao svicarski sir, ali zabrinjavajuce je to sto gotovo sve te rupe idu u korist BAD BOYS-a...

Evo ti banalan primjer, debelo OT ali....kako ces zakonski ukloniti auto koji je netko naparkirao na tvoj ulaz garaze na tvom vlastitom terenu ???

Slucaj dozviljen prije par dana kod frenda,

- Policija kaze NIJE na javnoj provrsini - nemamo nista sa time i ne ugrozava promet ili sigurnost
- Komunalni redar jako slicna prica
- Vucna sluzba - moze ali morate platiti i pokazati mi dokumente od auta da me netko ne tuzi

Uglavnom svaka daljna reakcija povlaci novac iz tvog djepa, ili tuzbu za ostecivanje tudjeg vlasnistva ili fizicki sukob sa vlasnikom uvaljnog vozila itd..itd..itd....

Priznaj da zvuci kao SF roman !!
Nemoguće je Nemoguće

Post Reply