CZ polozara 16

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
satyrir
Razvodnik
Razvodnik

CZ polozara 16

Post by satyrir » 02 Apr 2015, 18:50

Ekipa sto mi mozete reci o ovome http://www.njuskalo.hr/ostalo-oruzje/lo ... s-13589776 i koja je razlika u odnosu na ovu recimo (ja vidim da je drugaciji kundak i mehanizam za bravljenje) http://www.njuskalo.hr/ostalo-oruzje/lo ... s-12457776

Molim Vas sto vise informacija o ovoj zastavi. Po ovome sto ja gledam ova prva je povezana s Belgijom..? Zanima me ova puska jer mi je djed imao takvu i zelim sad kupiti istu. I jos jedno vazno pitanje - je li leziste patrone na njima 65 ili 70 ili nesto trece?

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: CZ polozara 16

Post by Darko11 » 02 Apr 2015, 23:09

Ta prva ti je Zastava M56 ili 65 nisam siguran,zovu je Belgijanka jer ju je radio belgijski FN Herstal a zastavine su samo cijevi.Izuzetno cijenjena i trazena puska,kazu da je kvalitet extra.Obicno su u kalibru 16/65 ali ima ih i sa 70 lezistem,tu oznaku potrazi sa donje strane cijevi gdje ljezu na baskulu.Ta druga mislim da je M75,komplet zastavina,isto solidna ali bolje su "belgijanke"

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 04 Apr 2015, 08:44

Prva je M56, Belgijanka....i nećeš pogriješiti ako nju uzmeš. Dosta je bolja od M75 koja ima cijevi 70cm. Nije da dužina cijevi ima neku veliku ulogu ali za zimu i daleko pucanje je nekako bolja.

gogo
Pozornik
Pozornik

Post by gogo » 08 Jul 2015, 14:19

M56/60,
rađena u Belgiji (Bayard) i samo štambiljana na cijevima od strane zastave, negdje oko 3000 kom, Anson potkundak, 16 /65

nakon toga broja slane u Zastavu na sklapanje, 16/70, ostalo sve isto osim potkundak s polugicom
Kvalitet vrhunski. Dandanas parira mnogo skupljim sačmaricama.
Ponosni vlasnik iste u savršenom stanju obzirom na godine.
Ako nađeš, kupuj.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 09 Jul 2015, 08:51

Imaš ti njih malo više, a ona lipa ZP???

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 09 Jul 2015, 22:16

gogo wrote:M56/60,
rađena u Belgiji (Bayard) i samo štambiljana na cijevima od strane zastave, negdje oko 3000 kom, Anson potkundak, 16 /65

nakon toga broja slane u Zastavu na sklapanje, 16/70, ostalo sve isto osim potkundak s polugicom
Kvalitet vrhunski. Dandanas parira mnogo skupljim sačmaricama.
Ponosni vlasnik iste u savršenom stanju obzirom na godine.
Ako nađeš, kupuj.
Kupljena belgijanka. Samo joj treba malo vratiti stari sjaj pa cu je brunirati jer ipak je nakupila godina. Kada je zaklopim imam osjecaj da je jucer napravljena koliko je kvalitetna. 16/65 i serijski broj 5xx (da ne pisem tocno malo iksica? A lezi mi u rukama kao da su je radili za mene. Takav kundak jos nisam vidio. Djed mi je imao takvu i sad ima veliku sentimentalnu vrijednost. Zato je i kupljena.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 09 Jul 2015, 23:52

Pazi da ti bruniranje koje uradi puskar bude iskljucivo hladno bruniranje,nikako toplo ne smije na dvocjevku.Obrati paznju i na to da koristis samo 16/65 patrone.A njemacki kundak na polozari i nije nesto,samo engleski prolazi na polozari heheh :A03: Kako joj stoji rucica za zatvaranje,ide li u osi sa cijevima ili ide malo udesno ili ulijevo kad zatvoris pusku ?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 10 Jul 2015, 03:49

Neke serije zastavinih sacmarica navodno da su bile vrlo lose?! Da li neko zna nesto vise o tome?
Koje serije? Zasto? Ima li upce istine u tom?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 10 Jul 2015, 08:40

Darko11 wrote:Pazi da ti bruniranje koje uradi puskar bude iskljucivo hladno bruniranje,nikako toplo ne smije na dvocjevku.Obrati paznju i na to da koristis samo 16/65 patrone.A njemacki kundak na polozari i nije nesto,samo engleski prolazi na polozari heheh :A03: Kako joj stoji rucica za zatvaranje,ide li u osi sa cijevima ili ide malo udesno ili ulijevo kad zatvoris pusku ?
Da znam da se sve razlemi s toplim. To ne dolazi u obzir. Engleski kundak- slazem se. Ali u ovom slucaju to nije bila opcija. Rucica stoji ok, nigdje nema lufta, kocnica nije klimava... Vidi se da je to koristena puska i da nije mazena i pazena. Ali je s obzirom na sve to ok. 16/65? Znam. Kad bih gledao na to ne bi je ni kupio zbog izbora patrona. Ali nije zato kupljena niti ce sada biti moja primarna puska za lov. Ovo je nesto sto sam ja morao imati. Vise ce je kostati urediti nego sto ona vrijedi. Ali nema veze.

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 10 Jul 2015, 08:52

jolly wrote:Neke serije zastavinih sacmarica navodno da su bile vrlo lose?! Da li neko zna nesto vise o tome?
Svi govore za bokericu m80 da je ocajna. Nisam probao. Imam ocevu M75 polozaru i meni je ok. Nikad problema s njom. Tko ne zna bolje puska je stvarno ok. Ja je cijenim jer me navukla na polozare. Bokericu vise nema sanse da kupim (a imam je i ne koristim je). Svi opcenito kazu da su stariji modeli bili bolji. Za ovu sto sam ja kupio kazu da je najbolja jer uopce nije crvena zastava. Samo pise njezino ime. Nasao sam sliku originalnog Bayarda i ista je ko zastavina.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 10 Jul 2015, 10:10

Za rucicu sam te pitao jer kod nove puske stoji malo u desno u odnosu na cijevi i sa vecom upotrebom puske pomjera se prema lijevo od osi cijevi,kako se mehanizam trosi pa na osnovu toga mozes zakljuciti o rabljenosti puske.
jolly wrote:Neke serije zastavinih sacmarica navodno da su bile vrlo lose?! Da li neko zna nesto vise o tome?
Navodno su bokerice lose i kvare se ali vjerovatno da je u pitanju samo problem koji imaju i ceske puske npr,udarne igle i okidanje na prazno i prejake laboracije streljiva ono 1050 bara , znam lovca koji je ispalio oko 3000 patrona iz cz bokerice i dosad nije imao nijedan kvar ako je to uopce neka kolicina streljiva znacajna,ali za prosjecnog lovca mislim da je to dosta godina upotrebe.
Polozare sa kojima imam nesto iskustva su kazu solidnije,ali nijednu osobno nisam izrabio do besvjesti pa da mogu nesto reci.Jednu M75 80 i neko godiste sam imao prije par godina ,radila ko singerica,zamjenio za nesto drugo sto me tada zanimalo,lani sam kupio jos jednu 91 godiste,ali novu skoro nekoristenu do tad,ispucao sam samo oko 200 kom iz nje dosad, uglavnom na glinene golubove,zasad nikakvih problema.Smeta me samo to sto je teska ko tuc.Nisu neke ljepotice niti su ergonomski oblikovane ali pare koje kostaju vrijede, jer su skoro pa dzaba i to ima ih jos uvjek maltene novih.
Ove belgijanke stare polozare slove kao odlicne.
Last edited by Darko11 on 10 Jul 2015, 10:39, edited 2 times in total.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 10 Jul 2015, 10:25

satyrir wrote: Svi govore za bokericu m80 da je ocajna.
E, to je ono sto sam i ja cuo, i nisam kasnije bio siguran o kojem je modelu rijec.
Medjutim, ne znam detalje. Lako moze biti "rekla-kazala", pa nista od tog.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 10 Jul 2015, 11:23

Darko11 wrote:Za rucicu sam te pitao jer kod nove puske stoji malo u desno u odnosu na cijevi i sa vecom upotrebom puske pomjera se prema lijevo od osi cijevi,kako se mehanizam trosi pa na osnovu toga mozes zakljuciti o rabljenosti puske.
Znam to sve. Ta bokerica koju imam nije ispalila 20 patrona i stoji desno o odnosu na cijev. To s vremenom dode na svoje. I koristenjem naravno. Ne da stoji u ormaru kao moja. A ova belgijanka se nece ubit od posla kod mene.

U odnosu na M75 je puuuuuno laksa. S njom mi se ruke otegnu do poda. Kako si i rekao. Nije lijepa ali funkcionira.

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 10 Jul 2015, 11:27

jolly wrote:
satyrir wrote: Svi govore za bokericu m80 da je ocajna.
E, to je ono sto sam i ja cuo, i nisam kasnije bio siguran o kojem je modelu rijec.
Medjutim, ne znam detalje. Lako moze biti "rekla-kazala", pa nista od tog.
Imas na lorist.co.rs temu puske sacmarice pa citaj ako imas volju. Nece mi kopira link na mobu.. meni se cini da je to isto kao s autima. Nekome je super, nekome smece. A svi ne tretiraju oruzje i ostale stvari na jednaki nacin.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 10 Jul 2015, 19:58

Belgijanka je super, eto razloga i za punjenje streljiva. Ovo 16/65 što ima od belota i nije nešto. Probaj naći 16/67 od RC ili sl., poslužiti će dobro.

Post Reply