HS XDM-9 4.5 OSP - te poneki sitni dodatak

Fotografije oružja, oruđa i popratne opreme...
AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

HS XDM-9 4.5 OSP - te poneki sitni dodatak

Post by AR15 fan » 28 Dec 2019, 16:14

Malo ću predstaviti svoj HS XDM-9 4.5 OSP. Riječ je o modelu sa tvornički pripremljenim zatvaračem za montažu raznih mikro elektro-optičkih ciljnika. U standardnoj konfiguraciji dolazi sa ''pokrovom'' za montažu i ne uključuje dodatne pločice za montažu. Ciljnici tvornički također nisu loši, stražnji nepodesivi dvije bijele točke i prednji crveni fiber optički također nepodesiv. Inače solidno opremljen paket: plastična kutija nije sjajna, ali je OK za transport, jedan dodatni spremnik, šipka za čišćenje sa četkom s polimernih dlačicama, ulje za podmazivanja, chamber flag, 2 dodatna backstrapa. Uz pištolj sam kupio 2 dodatna spremnika, cijena po komadu 108 kuna, naknadno još jedan u Bojni ali taj je koštao 189 kuna.

Dojam u ruci solidan, konstrukcija provjerena i dokazana. Moja prva zamjerka je na relativno osrednjem prihvatu te sam isti odlučio doraditi površinski za bolje prijanjanje.

Ako se poklopi dan, na 10 metara se slažu metci u istu rupu na meti, oko preciznosti pištolja nema uopće dvojbe.

Ja imam svoju viziju pištolja kao sredstva i njegove namjene te je prilagođen meni i mojim potrebama. Od pištolja očekujem da ispuni minimalne uvjete: mogućnost pucanja u uvjetima slabe vidljivosti/mraka i mogućnost montaže elektro-optičkog ciljnika.

Za sada sam pribavio Talon grips korice za polimerni rukohvat. Riječ je o patentiranom dizajnu samoljepljive površine koju se najlakše može opisati kao brusni papir. Ideja je da se u predizrezanoj površini koja je samoprijanjajuća individualno svakom modelu pištolja pokrije površina koja sjeda u ruci te omogući najbolje moguće prijanjanje u svim uvjetima uz minimalni financijski izdatak pošto za određene modele drške mogu koštati i više od 100 eura. Također je uz kasnije zagrijavanje fenom moguće u potpunosti odstraniti korice bez ostavljanja tragova montaže na površini rukohvata. Korice jednako dobro prijanjaju na drvo, plastiku i metal. Na prvu kada se nemontirane prime u ruke osjećaj bude oštar i grub, no to je sasvim druga priča kada se konačno postave na rukohvat. Također postoji više vrsti granulacije/gustoće čestica na površini kao i boje pa jer relativno lako pretvoriti učestalo crni pištolj u vizualno dojmljiviji dual tone izgled uz sitni izdatak bez trajnjog mjenjana boje.

Nažalost iako su naručeni prije skoro 2 mjeseca, još nisu stigli Ameriglo fiksni ciljnici za XDM. Sistem je prednji ticijski ciljnik u naračnastom krugu, te crni stražnji ciljnik sa kockastim izrezom kao i kod tvorničkog ciljnika. Ovi ciljnici su nešto višlji u odnosu na tvorničke, no nisu suppressor height tj visoki ciljnici. Ispunjavaju jedan od uvjeta za pucanje u uvjetima slabe vidljivosti/mraku te su jako uočljivi po danu i pružaju brzu akviziciju. Druga prednost je već navedena ponešto veća visina od tvorničkih te lakše pružanje lower third cowitness ili full cowitness sa elektro-optičkim ciljnikom. Sve navedeno je prednost tj svojevrsna nadoknada za nas opterećene astigmatizmom i dioptrijom.

Za sada sam odustao od kupnje elektro-optičkog ciljnika i lampe iz financijskih razloga te zbog toga što većina sredstva ide na nadogradnju puške te ulaganje u dodatnu opremu koja mi nedostaje.

Testno sam pucao sa Cheddite talijanskim reloadom, S&B, Geco i Maxxtech. Sve FMJ zrno, 8 grama težine.

XDM-9 4.5 OSP
20191208_234719.jpg
20191208_234633.jpg
Talon Grips - 213-granulate - XDM full size 9mm/40SW medium back strap
20191227_201049.jpg
20191227_201100.jpg
20191227_201005.jpg

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Re: HS XDM-9 4.5 OSP - te poneki sitni dodatak

Post by AR15 fan » 16 Jan 2020, 22:56

Stigli su napokon i novi ciljnici za XDM. Ovaj set se može ugraditi na sve XD i XDM modele. Prednji je s tricijem u sredini narančastog kruga koji je fiberoptičko vlakno. Zadnji je zacrnjeni sa ''čekiranom'' površinom da se smanji odbljesak od izvora svjetlosti. Za drugi tjedan ću pokušati dogovoriti ugradnju i upucavanje u HS Produktu.
20200115_095531.jpg
20200115_095539.jpg

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 17 Jan 2020, 00:29

pa mogao si u tvornici traziti da ti stave svoj originalni prednji nisan sa crvenim fiberom
vjerujem da bi manje kostalo nego ovo
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 17 Jan 2020, 11:31

Ako sam te dobro shvatio prednji nišan ti je s tricijevom točkom?
Što kaže trgovac,kolika je trajnost(aktivnost)tricija i koliko se vidi u mraku?

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 17 Jan 2020, 12:16

Mike_Torello wrote:pa mogao si u tvornici traziti da ti stave svoj originalni prednji nisan sa crvenim fiberom
vjerujem da bi manje kostalo nego ovo
Imam fiberoptički prednji, ali nije toliko dobar. Ovakvi ciljnici mi bolje odgovaraju od tvorničkih.
Mirok wrote:Ako sam te dobro shvatio prednji nišan ti je s tricijevom točkom?
Što kaže trgovac,kolika je trajnost(aktivnost)tricija i koliko se vidi u mraku?
Ciljnici su kupljeni na Brownellsu. Ne znam kolika je trajnost tricija, vidljivost je dobra ovako na oko. Napišem dojmove nakon ugradnje.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 17 Jan 2020, 12:51

Zanima me baš ovaj prednji,tricijski,vidi li se u noći?Možeš pogledati i sada prije ugradnje?

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 18 Jan 2020, 07:43

[/quote]Ciljnici su kupljeni na Brownellsu. Ne znam kolika je trajnost tricija, vidljivost je dobra ovako na oko. Napišem dojmove nakon ugradnje.[/quote]

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 18 Jan 2020, 08:57

Jedno pitanje nevezano za ciljnike.

Kazes da si narucio s Brownellsa pa me zanima kojeg?
Jel ima koji da u Hrvatsku salje?

Hvala i sorry na offtopic

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 20 Jan 2020, 10:52

mislim da je brownells italija za nase podrucje...
Kad sam trazio nesto onda me upucivalo na njih i na njemacku mislim... s tim da je ako me pamcenje sluzi italija bila nesto povoljnija. ja sam doduse kemijama uspio rijesiti iz amerike pa su mi prijatelji to donesli kad su dolazili ovamo... drasticna razlika u cijenama :O
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 20 Jan 2020, 12:31

Mene takodjer upucuje na Italiju ali kad sam im poslao mail, kazu da ne salju u HR.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 22 Jan 2020, 01:41

Šalju i iz Njemačke i iz Italije, ali se to pokazala kao bolna procedura i natezanje na kraju. Jedan paket dođe bez problema, onda drugi zapne. U principu sve što nije ITAR iz Njemačke pošalju, a toga je vrlo malo. Iz Italije isto pošalju, ali recimo trebaš prije nego naručiš na dobar email poslati što bi kupio da oni ''provjere'' jel se to može prodati u Hrvatsku, da im je customer service malo blesav, smatra te glupim i nepristojni su, to jesu. Najjače je naručit na nekoga u Sloveniju pa da ti pošalje, donese ili prođeš sam po to.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 24 Jan 2020, 21:50

Slike nisu nešto Bog zna kako ispale, morao bi se poigrati s postavkama kamere a i malo staklo obrisat od packi xD
20200124_194948.jpg
20200124_195009.jpg

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 24 Jan 2020, 23:25

Sto znaci oznaka OSP?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 25 Jan 2020, 00:56

Priprema za montažu optike

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 25 Jan 2020, 07:43

jolly wrote:Sto znaci oznaka OSP?
Optical sight pistol ili ti ga što Mirok kaže model sa tvorničkim zatvaračem koji je pripremljen za prihvat mikro elektro optičkih ciljnika. Pokrivna pločica se skida, šerafi se odgovarajuća pločica za određeni ciljnik i ciljnik ide na nju. XDM OSP je testiran sa 20 000 metaka .40 S&W kao osiguranje kvalitete zatvarača da ne pukne i da ciljnik ne odleti s njega. Glock je prvotno imao problem s time jer je zatvarač tanji pa kad se skine određeni dio materijala koliko se može da se ne naruši strukturni integritet zatvarača pa su bili kraći šerafi jer je manja navojna površina pa je ciljnik otpadao nakon par ispucanih metaka ili nekoliko desetaka ispucanih metaka, zavisno od punjenja. Jest da su doskočili tome dužim šerafima drugi proizvođači ali ako ti je jedna površina koju ti šerafiš ograničena, onda duži šeraf ne znači ništa. Stavljali su ljudi recimo plavi Locktite, to je u redu, samo ne vidim zašto bi ga stavio na nešto što ću možda morati skinuti nekada zbog izmjene baterije ili oštećenja, a Locktite nije baš slabo ljepilo i treba ga jako zagrijati da popusti...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 25 Jan 2020, 08:07

Super stvar, cini se. Super da nasa tvornica prati moderne standarde. Nisam toliko u prakticnom, taktickom streljastvu, a ovo bih bas volio isprobat.
Kakvi holsteri idu za pistolj s takvim ciljnikom?
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 25 Jan 2020, 17:13

VAŻNA OBAVIJEST za sve koji imaju u planu nabavljati XDM,da požure!
Navodno amerikanci ne dopuštaju više da izlazi sa oznakom XDM(osim za američko tržište),i dobiti će neku drugu oznaku.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 25 Jan 2020, 19:59

Mislim da je to manje vazno.
Prije je bio HS2000
pa HS9
itd, itd
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 25 Jan 2020, 20:39

Koliko je kome bitno sami će ljudi procijeniti.
Ono kada imaš XDM,onda je to XDM kao svaki bilo gdje .
Krenuti će ona saga ,znaš ja imam XDM(original amer),a ti imaš XXX,a to je samo za tržište.......?
Upravo ta dilema bila je razlog zašto su u HSu nastojali da XDM bude XDM,međutim izgleda da amerikanci to više nedaju.(vjerojatno iz istog razloga)

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 26 Jan 2020, 14:28

jolly wrote:Super stvar, cini se. Super da nasa tvornica prati moderne standarde. Nisam toliko u prakticnom, taktickom streljastvu, a ovo bih bas volio isprobat.
Kakvi holsteri idu za pistolj s takvim ciljnikom?
Ovisno o tome koja je potreba da futrola bude tj da li mora biti nešto u stilu duty holstera da pokriva cijeli pištolj. Postoje namjenske futrole za red dot i bez njega, sa i bez lampe, za jedno i drugo. Postoje kožne, tekstilne, polimerne, kydex... za na butinu, za opasač, za na prsluk, za prekriveno nošenje. Više manje kao i za svaki drugi pištolj i od povoljnih do nešto skupljih cijena. Ja osobno preferiram level 2 polimernu futrolu koju mogu seliti s butine na opasač, s opasača na prsluk. Kydex je super, ali je malo oštriji da se tako izrazim i prije će skinuti površinski sloj. Tekstilna ne dolazi u obzir kao ni kožna jer nemam namjenu za njih.

Post Reply