treba li objašnjavati djeci oružje?
treba li objašnjavati djeci oružje?
čitajući razno-razne članke o tome kako je brat ranio brata ili sestru, ili još gore ubio brata ili sestru nameće se pitanje treba li djecu učiti, odnosno objasniti što je oružje, kako se njime rukuje tj. naučiti da oružje nikad ne okreću prema nikome, da je to opasno i da je bolje da ne diraju bez obzira na sve, te ako ga i budu htjeli pogledati ili držati u ruci da nam slobodno kažu te da ćemo im ga dat uz našu prisutnost, jer svjedoci smo da dosta ljudi drži u kući oružje a da ono nije u sefovima već na ormarima, pod krevetima i sl., niti istog imaju na oku!
pa što vi kažete na to?
pa što vi kažete na to?
ZA HRVATSKU KAO TIGAR!
Re: treba li objašnjavati djeci oružje?
Po mom mišljenju,treba!
Bar one osnovne stvari,ponajprije vezane uz sigurnost.
If you run,you'll only die TIRED...
Dok su djeca mala, odgovornost roditelja je da takvo oružje skloni na mjesta na koja ne mogu doći (znači sefovi sa šifrom/lokotom).
Kada stasaju, znači kada budu u dobi oko i u tinedžerskoj, tada, ovisno o afinitetu djeteta (neko se neće htjeti niti približiti), upoznavati sa pravilima rukovanja i osnovama gađanja ali samo pod strogim nadzorom. Pri tome ne mislim na rad s vatrenim, već samo i isključivo zračnim. Ako dijete pokaže afinitet, tada treba krenuti s nečim što može i treba odgovarati njegovoj mentalnoj ali i tjelesnoj snazi i sposobnosti. Znači - financirati kupnju zračnog pištolja / puške / luka manje snage.
Za prijelaz na vatreno ipak trebaju imati više od 18 godina i znati što rade. Kao najnižu granicu bih stavio 16 godina, ali zakonski gledano to je premalo.
Svakako djeca ne smiju nikako biti u mogućnosti doći do oružja u kući, bilo ono hladno ili vatreno. Ono mora biti, ponavljam, stavljeno i odloženo na mjestima na kojima to djeci nije dostupno niti zanimljivo. Sve suprotno rezultira upravo situacijama u kojima brat ubije brata ili sestru.
Za ovo je potrebno prije svega biti odgovoran roditelj. Ono što je najveći problem svakog roditelja je kako usaditi djetetu spoznaju i odgovornost. S premalo godina još k tome i dječjih, to je previše za očekivati od njih jer ipak su samo djeca.
Kada stasaju, znači kada budu u dobi oko i u tinedžerskoj, tada, ovisno o afinitetu djeteta (neko se neće htjeti niti približiti), upoznavati sa pravilima rukovanja i osnovama gađanja ali samo pod strogim nadzorom. Pri tome ne mislim na rad s vatrenim, već samo i isključivo zračnim. Ako dijete pokaže afinitet, tada treba krenuti s nečim što može i treba odgovarati njegovoj mentalnoj ali i tjelesnoj snazi i sposobnosti. Znači - financirati kupnju zračnog pištolja / puške / luka manje snage.
Za prijelaz na vatreno ipak trebaju imati više od 18 godina i znati što rade. Kao najnižu granicu bih stavio 16 godina, ali zakonski gledano to je premalo.
Svakako djeca ne smiju nikako biti u mogućnosti doći do oružja u kući, bilo ono hladno ili vatreno. Ono mora biti, ponavljam, stavljeno i odloženo na mjestima na kojima to djeci nije dostupno niti zanimljivo. Sve suprotno rezultira upravo situacijama u kojima brat ubije brata ili sestru.
Za ovo je potrebno prije svega biti odgovoran roditelj. Ono što je najveći problem svakog roditelja je kako usaditi djetetu spoznaju i odgovornost. S premalo godina još k tome i dječjih, to je previše za očekivati od njih jer ipak su samo djeca.
Djecu treba upoznati s oružjem, na način da i ona znaju kaj se nalazi u onom zelenom ormaru kaj stoji u čošku, a ne da im je on off limit, zabranjen i za pogledati. Pred djecom nebi smjeli skrivati oružje nego ih uputiti, odn. naučiti kaj je to i za kaj služi. Pred klincom ne možeš ništa sakriti, jer je u stanju preokrenut cijelu kuću naopačke dok si ti i supruga na poslu ili van kuće. Bilo je masa slučajeva dok su klinci maznuli starom ključeve dok on nije pazil i napravili pizd......iz puke znatiželje, jer njima nekaj nije dostupno, ili naprosto da se pokažu frajeri pred frendovima s tatinim trofejnim TT-jcom.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!
Potpisujem.
Klincima ne mozes sakriti oruzje, prije ili kasnije vide te kako ga
uniosis/iznosis iz podruma u auto (da iz sefa u podrumu).
Ili te vide kako ga cistis ili nekome od ekipe u razgovoru "pobjegne"
informacija, a ako imate talibance kao ja, TAJ SVE VIDI I SVE CUJE!
Bolje im je zadovoljiti barem dio radoznalosti (jer je ona obicno
nepresusna) i biti mirniji kad znas da ih odgajas da je oruzje nesto
sto tebi sluzi ako se brines o njemu i pravilno ga upotrebljavas.
Klincima ne mozes sakriti oruzje, prije ili kasnije vide te kako ga
uniosis/iznosis iz podruma u auto (da iz sefa u podrumu).
Ili te vide kako ga cistis ili nekome od ekipe u razgovoru "pobjegne"
informacija, a ako imate talibance kao ja, TAJ SVE VIDI I SVE CUJE!
Bolje im je zadovoljiti barem dio radoznalosti (jer je ona obicno
nepresusna) i biti mirniji kad znas da ih odgajas da je oruzje nesto
sto tebi sluzi ako se brines o njemu i pravilno ga upotrebljavas.
-
Krieghetzer
- Razvodnik

Potpisujem,
meni je otac kada sam imao 8 godina uvalio na streljani pusku u ruke i pokazao mi je kako se pravilno rukuje sa njom.
Mislim da je za to najbolje doba izmedju 7-10 godina.
Jedanput sam sa 9 godina okrenuo nenapunjenu pusku u prema sebi - dobio sam takvu samarcinu da mi se je sve zavrtilo, vise nikada mi takvo sto ili nesto slicno palo na pamet.
meni je otac kada sam imao 8 godina uvalio na streljani pusku u ruke i pokazao mi je kako se pravilno rukuje sa njom.
Mislim da je za to najbolje doba izmedju 7-10 godina.
Jedanput sam sa 9 godina okrenuo nenapunjenu pusku u prema sebi - dobio sam takvu samarcinu da mi se je sve zavrtilo, vise nikada mi takvo sto ili nesto slicno palo na pamet.
- Original_G
- Cinker - bojna

svakako sve pokazati i objasniti, taman 8+ godina je dovoljno da shvate, a i dovoljno da dohvate ključeve ili snime dok kucaš šifru....
bez obzira na "pravobraniteljicu za djecu" šamar je jedina ispravna odgojna metoda kod rukovanja oružjem, jer tu nema učenja na greškama tj. druga metoda je bolnija i obično smrtonosnija
bez obzira na "pravobraniteljicu za djecu" šamar je jedina ispravna odgojna metoda kod rukovanja oružjem, jer tu nema učenja na greškama tj. druga metoda je bolnija i obično smrtonosnija
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
To se zove KULTURA PRAVILNE UPORABE VATRENOG ORUŽJA. A djeca su po prirodi znatiželjna i prije ili kasnije naći će načina da dođu do oružja.
Treba im objasniti da je to opasno i da moraju dorasti do nekih godina (oko 6-7 recimo),te im onda pokazati U KONTROLIRANIM UVJETIMA; sa ZAŠTITOM ZA OČI I UŠI što je to i kako funkcionira.
U pravilu, moguće je da ih više neće zanimati; ako ih zanima, upisati u streljački klub i početi vježbati.
Naravno, i naš zakon o oružju tu postavlja kojekakva bedasta ograničenja. Ali, pogledajte kako to rade u USA, Francuskoj,Švedskoj, Norveškoj. Čak se izrađuju posebne MK puške i sačmarice manjih gabarita za klince.
Treba im objasniti da je to opasno i da moraju dorasti do nekih godina (oko 6-7 recimo),te im onda pokazati U KONTROLIRANIM UVJETIMA; sa ZAŠTITOM ZA OČI I UŠI što je to i kako funkcionira.
U pravilu, moguće je da ih više neće zanimati; ako ih zanima, upisati u streljački klub i početi vježbati.
Naravno, i naš zakon o oružju tu postavlja kojekakva bedasta ograničenja. Ali, pogledajte kako to rade u USA, Francuskoj,Švedskoj, Norveškoj. Čak se izrađuju posebne MK puške i sačmarice manjih gabarita za klince.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
- shelby-eleanor
- Desetnik

ma to mogu i prije.. nikad ne podcjenjuj dijete jer bi te moglo poprilicno iznenaditiOriginal_G wrote:svakako sve pokazati i objasniti, taman 8+ godina je dovoljno da shvate, a i dovoljno da dohvate ključeve ili snime dok kucaš šifru....
i obavezno OBAVEZNO drzati oruzje na mjestu gdje ga dijete nikako nece moci dohvatiti, pod kljucem, a kljuc nositi sa sobom.
"A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes,
the action is the brain, and the barrel is the heart.
But you, the man behind the rifle, you are the soul."
the action is the brain, and the barrel is the heart.
But you, the man behind the rifle, you are the soul."
- Original_G
- Cinker - bojna

skandinavci imaju ligu sa zračnom puškom i pištoljem za klince od 9 g. sa stalcima tj. naslonima, tak da ne nose teret puške, svi pucaju s stalka i onda s 12-14 predju u juniore, a s 18 imaju reprezentaciju
samo kaj su to normalni narod, pa onda to tak ide, ne?
samo kaj su to normalni narod, pa onda to tak ide, ne?
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
ja sam negdi od desete godine u dodiru s vatrenim a imao sam i svoju zracnicu
od samih pocetaka sam morao pazit na sigurno rukovanje i to mi je vrlo brzo postalo navika
vec s petnaest godina sam trosio ogromne kolicine novca na diabole i nikad nisam imao eksces vezan za sigurnost
osobno sam stava da ovisno o procjeni roditelja treba uvesti podmladak u tajne koje se ticu oruzja jer tako nece dolaziti do istrazivanja i sto bi bilo kad bi tu pritisnuo...
dovodjenje podmladka na streljanu, kad je trening ili kolo lige, da vide kako profesionalci dobiju DQ zbog povrede sigurnosne procedure bi isto pomoglo da uvide da se oruzju mora pristupiti sa maksimalnim oprezom
moje je dobro zakljucano a ne trudim se odrzati top secret da posjedujem
od samih pocetaka sam morao pazit na sigurno rukovanje i to mi je vrlo brzo postalo navika
vec s petnaest godina sam trosio ogromne kolicine novca na diabole i nikad nisam imao eksces vezan za sigurnost
osobno sam stava da ovisno o procjeni roditelja treba uvesti podmladak u tajne koje se ticu oruzja jer tako nece dolaziti do istrazivanja i sto bi bilo kad bi tu pritisnuo...
dovodjenje podmladka na streljanu, kad je trening ili kolo lige, da vide kako profesionalci dobiju DQ zbog povrede sigurnosne procedure bi isto pomoglo da uvide da se oruzju mora pristupiti sa maksimalnim oprezom
moje je dobro zakljucano a ne trudim se odrzati top secret da posjedujem
po cinu narednik, neka vas ne zavara ovo ispod nicka
PREPORUKA: SVAKAKO PROČITATI!!!!
General Cosgrove was interviewed on the radio recently.
You'll love his reply to the lady who interviewed him concerning guns and children. Regardless of how you feel about gun laws you gotta love this! This is one of the best comeback lines of all time. It is a portion of an ABC interview between a female broadcaster and General Cosgrove who was about to sponsor a Boy Scout Troop visiting his military headquarters.
FEMALE INTERVIEWER:
So, General Cosgrove, what things are you going to teach these young boys when they visit your base?
GENERAL COSGROVE:
We're going to teach them climbing, canoeing, archery and shooting.
FEMALE INTERVIEWER:
Shooting! That's a bit irresponsible, isn't it?
GENERAL COSGROVE:
I don't see why, they'll be properly supervised on the rifle range.
FEMALE INTERVIEWER:
Don't you admit that this is a terribly dangerous activity to be teaching children?
GENERAL COSGROVE:
I don't see how. We will be teaching them proper rifle discipline before they even touch a firearm.
FEMALE INTERVIEWER:
But you're equipping them to become violent killers.
GENERAL COSGROVE:
Well, Ma'am, you're equipped to be a prostitute, but you're not one, are you?
The radio went silent and the interview ended.
General Cosgrove was interviewed on the radio recently.
You'll love his reply to the lady who interviewed him concerning guns and children. Regardless of how you feel about gun laws you gotta love this! This is one of the best comeback lines of all time. It is a portion of an ABC interview between a female broadcaster and General Cosgrove who was about to sponsor a Boy Scout Troop visiting his military headquarters.
FEMALE INTERVIEWER:
So, General Cosgrove, what things are you going to teach these young boys when they visit your base?
GENERAL COSGROVE:
We're going to teach them climbing, canoeing, archery and shooting.
FEMALE INTERVIEWER:
Shooting! That's a bit irresponsible, isn't it?
GENERAL COSGROVE:
I don't see why, they'll be properly supervised on the rifle range.
FEMALE INTERVIEWER:
Don't you admit that this is a terribly dangerous activity to be teaching children?
GENERAL COSGROVE:
I don't see how. We will be teaching them proper rifle discipline before they even touch a firearm.
FEMALE INTERVIEWER:
But you're equipping them to become violent killers.
GENERAL COSGROVE:
Well, Ma'am, you're equipped to be a prostitute, but you're not one, are you?
The radio went silent and the interview ended.
Dobar je ovaj đeneral, samo da mi je bilo videti facu one novinarke, ha, ha.
Ukratko: general australske vojske vodi kamp skauta i odgovara na pitanja novinarke na radiju. Pitanje: što radite kada djeca dođu kamp?
Odgovor: učimo ih penjanju, vožnji kanuom, gađanju lukom i strijelom i puškom?
Pitanje: nije li to neodgovorno od vas?
Odgovor: Ne vidim zašto, strogo ih nadgledamo na paljbenoj crti
Pitanje: Zar ne nalazite da je to grozno opasna aktivnost za djecu?
Odgovor: Ne vidim zašto? Naučimo teorijski dio prije nego taknu pušku
Pitanje: Ali, vi ih opremate da postanu nasilni ubojice...
Odgovor:Dakle, gospođo, vi ste opremljeni da postane prostitutka, ali niste, zar ne?
Radio je ušutio, interview prekinut...
Odgovor: učimo ih penjanju, vožnji kanuom, gađanju lukom i strijelom i puškom?
Pitanje: nije li to neodgovorno od vas?
Odgovor: Ne vidim zašto, strogo ih nadgledamo na paljbenoj crti
Pitanje: Zar ne nalazite da je to grozno opasna aktivnost za djecu?
Odgovor: Ne vidim zašto? Naučimo teorijski dio prije nego taknu pušku
Pitanje: Ali, vi ih opremate da postanu nasilni ubojice...
Odgovor:Dakle, gospođo, vi ste opremljeni da postane prostitutka, ali niste, zar ne?
Radio je ušutio, interview prekinut...
- Knife_maniac
- Satnik

Odnekud mi je poznat intervju, mozda sa newsa, ali je mocan
svaka mu cast !!
svaka mu cast !!
Darac Steel Production - http://s912.photobucket.com/albums/ac32 ... %20radovi/
http://www.facebook.com/darac.steel
http://www.facebook.com/darac.steel
Dobio sam ga iz Švedske i odmah podijelio sa svima. 
Dečki, otišla tema u propast.
Treba li djeci objašnjavati oružje otišlo na čehinje na jadranu?????
Treba li djeci objašnjavati oružje otišlo na čehinje na jadranu?????
Pa riječ i je o tome da klincima treba objasniti što je i čemu služi vatreno oružje i kako ga treba tretirati. Tema je doista ozbiljna i bilo bi dobro da ostane kao takva i otključana. Možda bude još interesantnih mišljenja, a može se ponešto i naučiti, definitivno nije tema za vox.
drago mi je da sam postavio takvo pitanje, vidim da ste svi mišljenja kao i ja da treba djeci objasniti što je oružje, kako se s njim treba postupati, odnosno usaditi im neka pravila ponašaja pri rukovanju oružjem, imam klinca od 7 god. i sav je u nekoj svojoj vosci, puškama i sl., i od samog početka kad si je poželio one plastične pištolje na kuglice sam ga učio da nikad ali baš nikad cijev ne okreće prema ljudima, bez obzira što je to igračka može biti opasno, kako imamo veliko dvorište a malu zračnicu tako mu je deda dao da puca iz nje i moram priznati da je uz mali broj ponavljanja usvojio da se cijev nikad ne okreće prema nikome, smatram da je za vatreno još malo premali da bi ga odveo na streljanu ali pištolj od njega nikad nisam skrivao!
ZA HRVATSKU KAO TIGAR!
Pa ako imaš sve legalno i po propisima onda je sve u redu, ma da sazna sv.Petar da imaš oružje.