Dozvola za držanje i nošenje u svrhu samoobrane - pitanja
Dozvola za držanje i nošenje u svrhu samoobrane - pitanja
Dobar dan,
pošto sam vidio post u kojem je pitanje bilo o iskustvima i preporukama za sisteme nošenja oružja za samoobranu i preporukama samog oružja (viewtopic.php?f=3&t=7468), htio sam otvoriti ovu temu da pitam par pitanja vezano uz samu dozvolu za držanje i nošenje oružja u svrhe samoobrane.
1. Pretpostavljam da nekoliko korisnika foruma ima tu dozvolu, neki službeno, a neki civilno. Pitanje je, kako prosječan građanin može doći do te dozvole, odnosno kako su civilni (ako ih ima) korisnici foruma došli do te dozvole, bez da poznaju nekog iz vrha *umetni poltičku stranku ili PU* (ne želim nikoga okriviti kumstva ili poznanstva, odnosno veza, nego samo navodim onoliko koliko znam o toj specifičnoj situaciji)?
2. Znam da je potreban "opravdan razlog", odnosno dokaz da je pojedincu koji ishodi dozvolu život ugrožen, pa sam htio pitati da li postoji neki šablonski odgovor, odnosno primjer za to (kao za lovačku pušku "Puška mi je potrebna za svrhe lova" ili "...i lovnog streljaštva", ili za lovački pištolj "Pištolj mi je potreban za samilosni hitac" ili "...i obranu od ranjene divljači")? Jer je sama ugroženost nečijeg života, barem po mojem tumačenju, uvijek prisutna, što se i vidi u zbivanjima u zadnjih par mjeseci, a i prije toga.
3. Svjestan sam da je opravdanje razloga ovisno o radnom okruženju, pa sam htio pitati da li postoje neka zanimanja koja su "preferirana", odnosno kojima je lakše doći do te dozvole (znam da
pripadnici MUP-a, vojske i zaštitari imaju tu prednost, no mene zanima o civilnim zanimanjima). Na primjer da li su novinari i druge relativno javne osobe, odnosno osobe koje djeluju u javnim djelatnostima u
kojima postoji rizik od neke vrste sukoba uključene pod one kojima je radno okruženje opravdanje?
Napomena:
Ja ne pokušavam ishoditi dozvolu za DiN u svrhu samoobrane, nego me čisto zanima procedura.
pošto sam vidio post u kojem je pitanje bilo o iskustvima i preporukama za sisteme nošenja oružja za samoobranu i preporukama samog oružja (viewtopic.php?f=3&t=7468), htio sam otvoriti ovu temu da pitam par pitanja vezano uz samu dozvolu za držanje i nošenje oružja u svrhe samoobrane.
1. Pretpostavljam da nekoliko korisnika foruma ima tu dozvolu, neki službeno, a neki civilno. Pitanje je, kako prosječan građanin može doći do te dozvole, odnosno kako su civilni (ako ih ima) korisnici foruma došli do te dozvole, bez da poznaju nekog iz vrha *umetni poltičku stranku ili PU* (ne želim nikoga okriviti kumstva ili poznanstva, odnosno veza, nego samo navodim onoliko koliko znam o toj specifičnoj situaciji)?
2. Znam da je potreban "opravdan razlog", odnosno dokaz da je pojedincu koji ishodi dozvolu život ugrožen, pa sam htio pitati da li postoji neki šablonski odgovor, odnosno primjer za to (kao za lovačku pušku "Puška mi je potrebna za svrhe lova" ili "...i lovnog streljaštva", ili za lovački pištolj "Pištolj mi je potreban za samilosni hitac" ili "...i obranu od ranjene divljači")? Jer je sama ugroženost nečijeg života, barem po mojem tumačenju, uvijek prisutna, što se i vidi u zbivanjima u zadnjih par mjeseci, a i prije toga.
3. Svjestan sam da je opravdanje razloga ovisno o radnom okruženju, pa sam htio pitati da li postoje neka zanimanja koja su "preferirana", odnosno kojima je lakše doći do te dozvole (znam da
pripadnici MUP-a, vojske i zaštitari imaju tu prednost, no mene zanima o civilnim zanimanjima). Na primjer da li su novinari i druge relativno javne osobe, odnosno osobe koje djeluju u javnim djelatnostima u
kojima postoji rizik od neke vrste sukoba uključene pod one kojima je radno okruženje opravdanje?
Napomena:
Ja ne pokušavam ishoditi dozvolu za DiN u svrhu samoobrane, nego me čisto zanima procedura.
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,
Re: Dozvola za držanje i nošenje u svrhu samoobrane - pitanj
Ne želim dozvolu ali me zanima procedura...pitaš za prijatelja ?
Onda ću to opet pregledati, može biti da mi je promaklo.Mirok wrote:Stari moj to je toliko reciklirana tema.
U tim prethodnim temama smo već sve napisali.
Ne, stvarno. Pitam iz pukog interesa pošto me ta tema generalno zanima, pogotovo na našem području.Ne želim dozvolu ali me zanima procedura...pitaš za prijatelja ?
Imaš puno toga napisano u drugoj temi.
Kao civil možeš dobiti ako radiš "opasan" posao ili si informator MUP-a. Što je opasan posao određuje MUP, naravno zna se kako.
Može svaki posao biti opasan, a i ne mora, diskrecijsko pravo MUP-a
.
Trgovac oružjem, zlatar, mjenjačnice...znaju dobiti i bez hrvatskih metoda.
Diskrecijsko pravo odlučivanja je ostavljeno MUP, a čak i sud će to štititi. U zemlji u kojoj i kad je nešto propisano zakonom, ne radi se kako treba, a u ovakvim slučajevima gdje nije ni propisano, nego je zakonski dozvoljeno nekome subjektivno odlučiti, možeš misliti koliko su ti šanse...
Kao civil možeš dobiti ako radiš "opasan" posao ili si informator MUP-a. Što je opasan posao određuje MUP, naravno zna se kako.
Može svaki posao biti opasan, a i ne mora, diskrecijsko pravo MUP-a
Diskrecijsko pravo odlučivanja je ostavljeno MUP, a čak i sud će to štititi. U zemlji u kojoj i kad je nešto propisano zakonom, ne radi se kako treba, a u ovakvim slučajevima gdje nije ni propisano, nego je zakonski dozvoljeno nekome subjektivno odlučiti, možeš misliti koliko su ti šanse...
Put your money where your mouth is.
Hvala na informaciji.timmy75 wrote:Imaš puno toga napisano u drugoj temi.
Može svaki posao biti opasan, a i ne mora, diskrecijsko pravo MUP-a.
Moze li se prijavljeni plinski pistolj nositi?
BUM BUM...
Zar nije diskrecijsko pravo ukinuto vec davno ???timmy75 wrote:....Diskrecijsko pravo odlučivanja je ostavljeno MUP, a čak i sud će to štititi. ...
Nemoguće je Nemoguće
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Zapravo nije.lex-lutor wrote:Zar nije diskrecijsko pravo ukinuto vec davno ???timmy75 wrote:....Diskrecijsko pravo odlučivanja je ostavljeno MUP, a čak i sud će to štititi. ...
-
Mirok
- Brigadni General

Ako misliš nositi u smislu nošenja sa sobom,svuda,poput pištolja za samoobranu(DiN),onda ...NE!berbenn wrote:Moze li se prijavljeni plinski pistolj nositi?
To izrijekom nije zabranjeno. Oružje C kategorije koje se nosi u svrhu samoobrane u što spada plinski pištolj ne smije se učiniti vidljiviim niti njime uznemiravati građane ali se može nositi. Jedino se bojim da bi vađenje u slučaju napada i obrana tim pištoljem rezultirala prekršajnom prijavom. U principu ispada da samoobrana nije dozvoljena bez pravnih ppsljedica.
Ovo zvuci okrutno ali dovoljno ludo za nas sustav ! Valjda te netko treba najprije polomit ili izbost da bi se branio bez posljedica ?samoborac wrote:...... U principu ispada da samoobrana nije dozvoljena bez pravnih ppsljedica.....
Nemoguće je Nemoguće
Nažalost nije.lex-lutor wrote:Zar nije diskrecijsko pravo ukinuto vec davno ???timmy75 wrote:....Diskrecijsko pravo odlučivanja je ostavljeno MUP, a čak i sud će to štititi. ...
Ovo je iz moje odbijenice za DiN u svrhu samoobrane.
Eto, to mi smeta najviše od svega, gdje vam ovim odlomkom odbijenice u biti kažu: po zakonu vam možemo dati, ali slobodnom ocjenom (koja je propisana zakonom) to ne želimo.
U slučaju da idete na upravni sud, sud će odlučiti da je slobodna procjena MUP-a zakonom propisana i da oni mogu odlučiti po slobodnoj procjeni bez ikakvog obrazloženja, provjereno.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
evo iz presude visokog upravnog suda, ukratko:
Možete dobiti DiN za samoobranu iznimno, to iznimno je po slobodnoj procjeni MUPa.
Slobodna procjena je potpuno zakonita.
Spor se ne može voditi o pravilnosti slobodne procjene.
Znači ovdje je MUP u situaciji da je gospodar života i smrti i čak ni ne možete raspravljati o njihovoj "slobodnoj procjeni" ili se žaliti na istu.
Sad zašto tijela MUP-a ne idu na ruku građanima kod "slobodnih procjena" pitaj Boga? Vjerojatno se boje naoružanog naroda.
kad se idući put budete busali o prsa, mahali zastavom i sjetili se svih koji su poginuli za ovu državu lijepo se sjetite ove rečenice "...upravni spor ne može se voditi o pravilnosti pojedinačne odluke donesene primjenom slobodne ocjene javnopravnog tijela..."
Možete dobiti DiN za samoobranu iznimno, to iznimno je po slobodnoj procjeni MUPa.
Slobodna procjena je potpuno zakonita.
Spor se ne može voditi o pravilnosti slobodne procjene.
Znači ovdje je MUP u situaciji da je gospodar života i smrti i čak ni ne možete raspravljati o njihovoj "slobodnoj procjeni" ili se žaliti na istu.
Sad zašto tijela MUP-a ne idu na ruku građanima kod "slobodnih procjena" pitaj Boga? Vjerojatno se boje naoružanog naroda.
kad se idući put budete busali o prsa, mahali zastavom i sjetili se svih koji su poginuli za ovu državu lijepo se sjetite ove rečenice "...upravni spor ne može se voditi o pravilnosti pojedinačne odluke donesene primjenom slobodne ocjene javnopravnog tijela..."
Praznoga se dvojica boje... A bome i plinskoga...berbenn wrote:Moze li se prijavljeni plinski pistolj nositi?
Ne vidim tu nikako dobru ideju, izvadis li ga u bilo kojem smislu zastrašivanja, a drugi potegne pravi... Sta onda??
Slučajni događaj stvar je nemara...
Danas sam išao po svoju nabavnu, pa sam pitao službenika jel moguće dobiti dozvolu da DiN.
Rekao je da je to nemoguće osim ako se ne bavite nekakvim određenim poslom. Za nas obične smrtnike je znači to neizvedivo. Nažalost.
Bio je čovjek u nekakvoj gužvi pa ga nisam htio više pilati oko toga, no jednom ću ga upitati da mi to malo bolje objasni.
Rekao je da je to nemoguće osim ako se ne bavite nekakvim određenim poslom. Za nas obične smrtnike je znači to neizvedivo. Nažalost.
Bio je čovjek u nekakvoj gužvi pa ga nisam htio više pilati oko toga, no jednom ću ga upitati da mi to malo bolje objasni.
Isto kao i kod mene.Fici100 wrote:Danas sam išao po svoju nabavnu, pa sam pitao službenika jel moguće dobiti dozvolu da DiN.
Nema što službenik (referent za opće poslove oružja, ako se o njemu/njoj radi u priči) komentirati ili davati mišljenja za upite.
Jedini ispravan odgovor je: "Podnesite zahtjev."
Po zakonu, o zahtjevu za samoobranu mišljenje daje povjerenstvo koje osniva čelnik nadležnog tijela. (čl 12. (2))
Svakodnevno se susrećemo sa situacijama: "Teta u referadi rekla da ne može". Kako je moguće da netko kaže "može" ili "ne može", a priori nego smo podnijeli zahtjev? Možda u zahtjevu piše da je netko prikriveni agent SOA-e. Ovakve stvari kod običnih građana mogu pobuditi sumnju na određene nepravilnosti, uostalom, kao i svaka netransparentnost i lov u mutnom.
U zakon piše (čl. 19 (3)) da nadležno tijelo može odobriti zahtjev. To što mi mislimo da ne može, da se ne smije, da je neizvedivo... jednostavno nije istina. Činjenica je da nadležno tijelo takav zahtjev može odobriti. Sadašnje stanje u kojem MUP NE ŽELI odobriti je jedna stvar, a druga, još gora, je da se odobrava na lijepe oči tj. po slobodnoj procjeni.
-
Mirok
- Brigadni General

Puno smo o tome pisali.
Čovijek je to Ficiju rekao jer je kod njih takva praksa,samo zato.
Oni tako tešu i boli ih cipela,imaš pravo,ali ga ne možeš ostvariti.
Jednostavno je to tako po PUma i to su takva postupanja i u tome su tvrdi.
U takvoj zemlji živimo!
Čovijek je to Ficiju rekao jer je kod njih takva praksa,samo zato.
Oni tako tešu i boli ih cipela,imaš pravo,ali ga ne možeš ostvariti.
Jednostavno je to tako po PUma i to su takva postupanja i u tome su tvrdi.
U takvoj zemlji živimo!