Oduzimanje oružja

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: Oduzimanje oružja

Post by BOXI » 27 Dec 2008, 18:04

Imao je lovački pištolj!! (znači nije ga imao za samoobranu).
Našli su ga van ormara uz kutiju municije!!!!
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 27 Dec 2008, 19:30

Krešo Bukvić wrote:Sve oružje je bilo zaključano u ormaru osim jednog pištolja koji je bio u ladici pokraj kutije metaka (vjerujem da je to oružje tamo bilo za potrebu samoobrane u slučaju potrebe (ili ostalo poslije lova), ali nemogu tvrditi točan razlog!) i sve su mu oduzeli.
Čekaj, zar u kontrolu oružja dolaze uz nalog za pretres stana ili pretres rade ako svo oružje ne nađu zaključano na dopuštenom mjestu? Sad sam malo zbunjen.

Drugo, radiš reda u ormaru, bacaš stare kutije sa municijom ili održavanje oružja (glancanje, podmazivanje itd.) i službene osobe ti dođu ti otvoriš vrata i dobiješ kaznenu jer su ti našli tek izvađen pištolj za rečeno održavanje na stolu? Pa tko je ovdje lud? Ili sam ja glup? Ne kužim, stvarno.
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam... :twisted: ::::....

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 27 Dec 2008, 19:41

Oružje i streljivo moraju se čuvati tako da nisu dostupni osobi koja nije ovlaštena posjedovati ga, a osobito djeci, zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu koje se ne može otvoriti alatom uobičajene uporabe.
Oružje i streljivo moraju se čuvati u stambenom ili drugom prostoru koji se nalaze u mjestu prebivališta, odnosno sjedišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva.

Ovo su zakonske odredbe, ali ni meni nije jasno koje je obrazloženje bilo za oduzimanje oružja. Uostalom, čovjek u svom stanu ili kući ima pravo baratati svojim oružjem, čistiti ga, vježbati s njim rasklapanje ili potezanje kada i koliko hoće.
Treba pitati što je navedeno u obrazloženju.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 27 Dec 2008, 22:20

To doista liči samo na naše bedastoće. Pa mogao ga je baš malo prije čistiti i nije ga stigao staviti u ormar. Uostalom, u mojoj kući mogu sa mojim oružjem raditi što ja hoću (osim pucati iz njega), a ovo je tipičan primjer zlouporabe i nakaradnog tumačenja zakonskih propisa. Pa nije bilo nikakvog prekršaja niti ugroze bilo koga. Ponavljam, volio bih vidjeti obrazloženje.
Iako, ne čudi me, već sam viđao svakojakih budalaština.

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 27 Dec 2008, 22:42

Krešo Bukvić wrote:Sam bih se pokušao izvući da sam upravo išao na streljanu ili čistio ili bilo što slično. Jedino što bih još htio nadodati da iz razgovora sa športskim strijelcima puno ljudi koristi športsko oružje za "zaštitu". Dakle ne nose ga za pojasom po centru grada nego prije spavanja izvade i stave na dostupno mjesto "za svaki slučaj".
A sad nek se netko "pametan" pohvali da ga i on stavi da je pri ruci ?!!!!?
Zaboravljate da je netko ovdje iz hobija ....a netko po zadatku.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 27 Dec 2008, 23:18

BOXI niko ko to radi ne radi iz zajeb.. nego iz potrebe, tak da je opravdano, a ak oružje imaš samoobranu i držiš ga u sefu isto nije od koristi, ne?

svi se slažemo da je to protuzakonito i da se ne smije :A25: bilježim se sa poštovanjem :oops:
武士道

Ognjem i mačem.

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 27 Dec 2008, 23:37

kao što nobile napisa treba vidjeti obrazloženje i ne zaključivati naprečac.

Uzevši u obzir kako je ova priča došla do onoga tko ju je sa nama podjelio može se zaključiti kako onaj koji ju je prepričavao nije baš bio objektivan jer se radilo o njegovom oružju. Ukoliko je sve bilo po pravilima možda je trebalo iskoristiti institut žalbe....

Također slažem se da postoji mogućnost zlouporabe ovlaštenja od strane policije ili krivog tumačenja blesavo napisanog zakona...
Nemojmo brzati sa zaključcima jer ne znamo cijelu priču, tj. nismo čuli i drugu stranu.
D-V-C
M R K I

tigi
Razvodnik
Razvodnik

Post by tigi » 27 Dec 2008, 23:42

žalosno je i nadasve blesavo da tak ostaneš bez oružja, kao i nobile smatram da sa svojim oružjem smiješ po kući raditi što te volja osim pucati odnosno ugroziti nekoga, ali ispada da ako nisi na streljani i recimo vježbaš potezanje doma i baš tad ti dođe policija nahebeš ko žuti!
ZA HRVATSKU KAO TIGAR!

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 28 Dec 2008, 00:07

Ljudi moji nemojte tako bukvalno shvaćati; naravno da sa svojim oružjem možeš činiti u svojoj kući što te volja, a na kraju krajeva i ti sam odlučuješ koga ćeš pustiti u kuću. Policajac koji dolazi u kontrolu naoružanja u moju kuću može ući ako ga ja pustim, kao i svatko drugi tko nema sudski nalog.
Znamo da u svakom žitu imama kukolja i da uvijek postoje loši i dobri dečki ali ponavljam - nismo čuli drugu stranu.....

Što stvarno a predmetna osoba ima ostalih 20 komada oružja uredno i prema zakonu spremljeno a taj jedini pištolj za koji ima kao lovački pištolj drži neosiguranog u ladici pored streljiva u kući u kojoj su i djeca (bez obzira da li im je ili nije objašnjeno oružje) ili tom mjestu i toj ladici imaju pristup i osobe koje nisu vične i ovlaštene rukovati sa oružjem. Ne bi li to bilo kršenje (debilnog) zakona??? Zakon je takav kakav je, ali je na snazi i policija ga mora provoditi i poštivati.....možda su samo radili svoj posao, a možda i nisu, tko zna - mi ne, jer nismo čuli i drugu stranu!!!!
D-V-C
M R K I

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 28 Dec 2008, 10:46

Odmah sam rekao da bih volio vidjeti obrazloženje akta kojim je oružje oduzeto.
Da još nešto pojasnimo: iako netko ima "lovačko" ili "sportsko" oružje, i to oružje može se koristiti za samoobranu. Naravno, vjerojatno znate da sportsko i lovačko oružje smijete nositi samo na streljani i u lovištu za pasom, a onda u kofer i kući s njime. No, ako ste u vašem stanu - kući, naravno da smijete koristiti za samoobranu sve što vam dođe pod ruku, pa čak i nelegalno oružje ako ga imate. U predmetu nužne obrane iako biste koristili ilegalno oružje, bili bi oslobođeni ili kažnjeni za eventualno prekoračenje nužne obrane, a u drugom predmetu, bili biste kažnjeni zbog ilegalnog posjedovanja oružja. Ponavljam, U DRUGOM PREDMETU.

Još nešto: zakon je takav kakav jest, ali to ne znači da ne smijete oružje izvaditi iz sefa u kojem ga čuvate dok ste doma. Morate ga vratiti u sef ako idete negdje van ili slično. To je bit "čuvanja oružja zaključanog u odgovarajućem metalnom ormaru ili sefu" kako navodi zakon. Nigdje ne piše da ne smijete pišolj - revolver rastavljati, čistiti i njime vježbati, pa na kraju i vrtiti ga oko prsta ako vam to predstavlja zadovoljstvo. A kad dođe kontrola, onda mora biti pospremljeno po zakonu.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 28 Dec 2008, 20:05

a sto ako kontrola dodje dok je oruzje izvadjeno iz ormara jer se spremas na ciscenje ili taman rastavljeno i u procesu ciscenja, ili jos bolje, taman dodju kad si zavrio ciscenje i sklopio stroj ali ga nisi stigao spremiti u ormar jer je netko zovnio na vrata.... mislim da bi tu dosta odigralo koliko je razumna osoba koja je dosla u kontrolu... =(
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

k.horvat
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by k.horvat » 28 Dec 2008, 20:27

Mora biti da je neka dublja problematika u tom slucaju.
Ili je sam skruseno priznao da mu je taj pistolj stalno tamo
i na svoju nesrecu dosao mu je u kontrolu netko nadrkan.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 28 Dec 2008, 21:14

Policija ide i u rutinske kontrole oruzja i ormara. barem ovdje kod nas, bez ikakvih dojava, problema bilo cega, imaju ocito neku quotu koju moraju ispuniti... znam policajca koji najcesce to obavlja, i kod mene je bio 2x ali ne u redovnoj nego za prvu i drugu nabavu oruzja te mi je pisao uvjerenje o kontroli ormara. Ali znam da je kod predjsednika L.D. bio u rutinskoj kontroli i kod jos par ljudi...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 28 Dec 2008, 21:25

Mi imamo svog "bobija" koji uz ostale "zadatke" redovito radi i kontrole oružja. Kod mene je bio prije desetak dana....pregledao da je sve u ormaru,da je oružje prazno, da je iz TT-ejca izvađen saržer sa municijom i metnut u gornji zaključani dio u kojem držim municiju....letimično pogledao da vidi da nemam municiju u kalibru za koju nemam oružni list i ispričao se na smetnji (bio sam u susjedstvu kad je došao pa su me pozvali)...pozdravio i otišao svojim poslom.
Sve fer i korektno.

Krieghetzer
Razvodnik
Razvodnik

Post by Krieghetzer » 31 Dec 2008, 17:03

Ne pratim forum redovito, pa se obicno malo kasnije ukljucujem u raspravu;
U obitelji sam imao slican slucaj; 2005 godine mog oca je susjeda optuzila za napad i prijetnju ubojstvom, policija je uredno iako je sudski postupak bio u tijeku oduzela oruzje.
Za vrijeme sudjenja sudac je dobio mlade, jer je u vrijeme koje je doticna gospodja navela u svojem iskazu za napad, ista bila na lijecenju u Vrapcu, sto su potvrdili i doktori i dokumentacija. Moj otac za to vrijeme nije imao uvjerljivi alibi , odnosno mama je rekla da je bio kod kuce, ali ona je smatrana nevjerodstojnim svjedokom.
Otac je bio oslobodjen optuzbi, a policija je dobila po piksi jer nije izvrsila osnovne istrazne radnje.
Otac je predao zahtjev za povrat oruzja jer je oslobodjen svih optuzbi i tu nastaju problemi; policija nije hjtela vratiti oruzje, pa je otac prisao zalbu, pa zalbu na zalbu dok nije uzeo odvjetnika koji je rekao da ce tuziti MUP za traljavo vodjenje istrage itd.
Uglavnom bio je bez oruzja oko godinu dana ali je na kraju dobio oruzje natrag.
Najbolje je od svega je da sam ja htio preuzeti oruzje na sebe jer imam oruzni list i sve ostalo ali mi u MUP-u nisu dali.
Pozdrav svima i sretna Nova

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 31 Dec 2008, 18:07

ništa neuobičajeno poznajući kako funkcionira naš sustav... nažalost, samo ću reći.

Post Reply