Drvo za kundak
Drvo za kundak
pitanje: od koje vrste drveta su radili kundake za papovke a od kojeg za k98 i kakva je bila tvornička zaštita drveta?
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Re: Drvo za kundak
Koristila se je bukva ili brijest.
"Originalni finiš" u ono vrijeme je bio laneno ulje.
"Originalni finiš" u ono vrijeme je bio laneno ulje.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Hrastovina na vlagi pusta crni tanin, sumnjam. Sve bi puske onda bile crne.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Kao što sam napisao, ali svi ignoriraju i lupaju napamet, bukva ili u određenim slučajevima brijest.
Treba samo malo progooglat. Slučajno znam jer sam na nekim mauserima refiniširao drva i načitao se literature o tim puškama.
Treba samo malo progooglat. Slučajno znam jer sam na nekim mauserima refiniširao drva i načitao se literature o tim puškama.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Mislim da si u pravu, i ja sam to negdje procitao, ne sjecam se vise gdje.
Turn better into best!
Jedan stariji gospodin mi je rekao da je bilo i kestena na M48. Mauseri su imali i laminirane kundake, a od običnog drva je bilo svega. Pa čak i oraha.
U Kanadi sam radio s jednim Nijemcem koji je u oružje uložio više od $100 000. Čovjek je ima ČUDA, ali sve vojno. Pa je jednog dana, kod njemu dobro poznatog trgovca, došla pošiljka vojnih M98, mislim u 7x57, koje su bile isporučene Brazilu negdje 1930-tih. Elem, puške su bile u metalnim sanducima sa zalemljenim poklopcima i oni su bili prvi koji su ih otvorili nakon 50 godina. Kaže mi da kad je izvukao prve puške nije mogao vjerovati što vidi; usadnik (kundak) od predivnog orahovog drveta, a sama završna obrada pušaka je bila takva da bi posramila i veoma skupe lovačke puške.
Također, kod jednog drugog sakupljača sam vidio više pištolja Luger P08, tzv "American Eagle", mislim da su bili izrađeni pred 1. svj. rat. Bili su ko novi, preciznost i finoća izradbe kakva se jedva može zamisliti u današnje vrijeme. On je već tad bio stariji gospodin i polako je to sve prodavao. Ti pištolji su otišli za masnu lovu 80-tih sakupljačima u SAD, za negdje oko 5 tisuće dolara, neki rijeđi primjerci i do 10 tisuća.
Također, kod jednog drugog sakupljača sam vidio više pištolja Luger P08, tzv "American Eagle", mislim da su bili izrađeni pred 1. svj. rat. Bili su ko novi, preciznost i finoća izradbe kakva se jedva može zamisliti u današnje vrijeme. On je već tad bio stariji gospodin i polako je to sve prodavao. Ti pištolji su otišli za masnu lovu 80-tih sakupljačima u SAD, za negdje oko 5 tisuće dolara, neki rijeđi primjerci i do 10 tisuća.