Minobacač 82 mm
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Minobacač 82 mm
Pozz svima,
Kako tema kaže,pozivam minobacačlije da se jave,da malo obnovimo znanje,razmijenimo iskustva i uspomene.
Također da zainteresiranima,koji minobacače ne poznaju,omogućimo uvid u ovo interesantno oruđe(oružje) velike vatrene moći,izuzetne jednostavnosti i mobilnosti.
Dakako,dobrodošli su svi minobacačlije bez obzira na kalibar,a kal 82 mm sam naveo jer je to bila moja specijalnost iz vojnih dana.
Dakle......pucajte
Kako tema kaže,pozivam minobacačlije da se jave,da malo obnovimo znanje,razmijenimo iskustva i uspomene.
Također da zainteresiranima,koji minobacače ne poznaju,omogućimo uvid u ovo interesantno oruđe(oružje) velike vatrene moći,izuzetne jednostavnosti i mobilnosti.
Dakako,dobrodošli su svi minobacačlije bez obzira na kalibar,a kal 82 mm sam naveo jer je to bila moja specijalnost iz vojnih dana.
Dakle......pucajte
Re: Minobacač 82 mm
Svaka cast tom oruzju, no bez dobrog izvidjaca i onoga koji voli matematiku, tj. trigonometriju je samo bacanje municije u nista...!!
Svidaj mi se verzija kako to Talibani imaju integrirano... Toyota pick-up sa instaliranim mino bacacem....
Svidaj mi se verzija kako to Talibani imaju integrirano... Toyota pick-up sa instaliranim mino bacacem....
Nemoguće je Nemoguće
-
Mirok
- Brigadni General

O tome bi i htio pričati.
Ukupna upotreba minobacača od zauzimanja vatrenog položaja,davanje osnovnih elemenata za gađanje,formiranje paralelnog snopa,gađanje,prijenos vatre.....
Izračunavanje elemenata za gađanje(pomoću dalekozora,PABa,BLTa,pomoćnim sredstvima-prstiju ruke,šakom....)
Davanje pravca gađanja(neposredno,piketma naprijed,nazad,pomoću azimuta..
Ukupna upotreba minobacača od zauzimanja vatrenog položaja,davanje osnovnih elemenata za gađanje,formiranje paralelnog snopa,gađanje,prijenos vatre.....
Izračunavanje elemenata za gađanje(pomoću dalekozora,PABa,BLTa,pomoćnim sredstvima-prstiju ruke,šakom....)
Davanje pravca gađanja(neposredno,piketma naprijed,nazad,pomoću azimuta..
-
Mirok
- Brigadni General

Sto dvadesetica je već pravo artiljerijsko oružje.zdebat wrote:Ja sam bio računač na minobacaču 120mm.
Mi na 82mm smo ih imali u pješadiji.
Kao računač si bio za bateriju ,ili...?
Slabo se razumijem u minobacace ali pamtim sto mi je rekao prijatelj ranjenik iz domovinskog rata.Kaze "aviona se nikad nisam bojao,doleti proleti,istrese tamo negdje na neki strateski cilj....samo stvara buku..od topova se isto mozes sklonit u neki mrtvi kut ....ali minobacac je bio strah i trepet.Kad te on on uhvati na nisan, gotov si" 
-
Mirok
- Brigadni General

E prijatelju.....TOČNO !Darko11 wrote:Slabo se razumijem u minobacace ali pamtim sto mi je rekao prijatelj ranjenik iz domovinskog rata.Kaze "aviona se nikad nisam bojao,doleti proleti,istrese tamo negdje na neki strateski cilj....samo stvara buku..od topova se isto mozes sklonit u neki mrtvi kut ....ali minobacac je bio strah i trepet.Kad te on on uhvati na nisan, gotov si"
Znaš kako zovu minobacače ?
Smrtni strah i trepet za pješadiju.
-
Mirok
- Brigadni General

I još....to je zato jer....Darko11 wrote:Slabo se razumijem u minobacace ali pamtim sto mi je rekao prijatelj ranjenik iz domovinskog rata.Kaze "aviona se nikad nisam bojao,doleti proleti,istrese tamo negdje na neki strateski cilj....samo stvara buku..od topova se isto mozes sklonit u neki mrtvi kut ....ali minobacac je bio strah i trepet.Kad te on on uhvati na nisan, gotov si"
Minobacač tuče ubacnom putanjom,zato se teško sakriti.
Tako da može ubaciti mine u svaki rov,okomiti ulaz u zaklon itd....
Uglavnom.....ne možeš promoliti glavu van.
Svaki je vod imao 2 odjeljenja ako se dobro sjećam.Mirok wrote:Siguran....?zdebat wrote:Mješovita minobacačka baterija, 2 voda 82 i 2 voda 120. Ja sam bio na 120.
Po dva voda ?
Misliš po dva odjeljenja ?
-
Mirok
- Brigadni General

To je vjerojatno novi ustroj.
Prije je bilo odjeljenje (2 MB)i vod (6-8MB).
To govorim za 82.
120 su bili isključivo baterija.
Poslije sam čuo da postoji mješovita grupa za podršku(1 120 i 2 82 MB) ??
Prije je bilo odjeljenje (2 MB)i vod (6-8MB).
To govorim za 82.
120 su bili isključivo baterija.
Poslije sam čuo da postoji mješovita grupa za podršku(1 120 i 2 82 MB) ??
Da da,uglavnom covjek kaze da je minobacac za njega najstrasnije oruzje.Naspram njega zrakoplovstvo i sve ostalo je samo razvikano u medijima i ostavlja psiholoski dojam, ali fakticki je bezopasno u poredjenju sa minobacačima kaže.Mirok wrote:I još....to je zato jer....Darko11 wrote:Slabo se razumijem u minobacace ali pamtim sto mi je rekao prijatelj ranjenik iz domovinskog rata.Kaze "aviona se nikad nisam bojao,doleti proleti,istrese tamo negdje na neki strateski cilj....samo stvara buku..od topova se isto mozes sklonit u neki mrtvi kut ....ali minobacac je bio strah i trepet.Kad te on on uhvati na nisan, gotov si"
-
Mirok
- Brigadni General

Tako je.Darko11 wrote:Da da,uglavnom covjek kaze da je minobacac za njega najstrasnije oruzje.Naspram njega zrakoplovstvo i sve ostalo je samo razvikano u medijima i ostavlja psiholoski dojam, ali fakticki je bezopasno u poredjenju sa minobacačima kaže.Mirok wrote:I još....to je zato jer....Darko11 wrote:Slabo se razumijem u minobacace ali pamtim sto mi je rekao prijatelj ranjenik iz domovinskog rata.Kaze "aviona se nikad nisam bojao,doleti proleti,istrese tamo negdje na neki strateski cilj....samo stvara buku..od topova se isto mozes sklonit u neki mrtvi kut ....ali minobacac je bio strah i trepet.Kad te on on uhvati na nisan, gotov si"
Kada sam došao u vojsku ,vodnik nam je na početku rekao"minobacač je najstrašnije oružje što postoji,u svim ratovima do sada".
A kada pogledaš......lagan 45kg,jednostavan,dvojica ili četvorica ga nose,jedan ili dvojica mogu gađati njime....
Brzina paljbe je 20-25 mina u minuti,a sa popravkom elemenata za gađanje 15-20 mina.
Da,istina,najgore iskustvo,večinom su koristili 82mm,a ponekad i 120mm,pa u valovima,ispočetka brojiš ispaljene pa detonirane dok možeš,a onda ih toliko ispale da ne možeš niti brojati,a još k tome kamenjar bez rova...,možeš samo moliti,bilo je svega ali minobacač je bio najgori.
-
Mirok
- Brigadni General

Da, to je kombinacija vatrenih udara i sistematskog gađanja,to ubija moral.dive37 wrote:Da,istina,najgore iskustvo,večinom su koristili 82mm,a ponekad i 120mm,pa u valovima,ispočetka brojiš ispaljene pa detonirane dok možeš,a onda ih toliko ispale da ne možeš niti brojati,a još k tome kamenjar bez rova...,možeš samo moliti,bilo je svega ali minobacač je bio najgori.
Pa onaj psihološki faktor......
Čuješ da je opalio......,pa brojiš sekunde.....,ne znaš leti li mina na tebe ....,misliš gdje će pasti....,hoće li na mene.....