STERLJASTVO NAJPOPULARNJI SPORT U HR?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
STERLJASTVO NAJPOPULARNJI SPORT U HR?
Sa izvora:
https://evarazdin.hr/nasim-krajem/koji- ... li-378767/
Podaci iz 2019
Olimpijski sportovi (pojedinačni sportovi) - masovnost po broju registiranih sportaša
Streljaštvo 14.971
Karate 8.500
Plivanje 7.182
Judo 5.200
Atletika 3.995
Ako se gleda po kriteriju broja gledatelja, onda je nesto dugacije, ali podaci su isti.
https://hrsport.hr/najpopularniji-sportovi-u-hrvatskoj/
Kriteriji za odabir
Prije kreiranja samog popisa top 20 najpopularnijih sportova u Hrvatskoj, bitno je znati kriterije važne za odabir. Ranije smo spomenuli dva najvažnija, a to su njihova gledanost te broj sportaša u Hrvatskoj koji se zapravo bave tim sportovima.
14 Streljaštvo
Streljaštvo je, vjerovali ili ne, sport koji se nalazi na trećem mjestu po broju registriranih sportaša u Hrvatskoj. Njih je ukupno oko 15 tisuća u 141 klubu. Već sama ta činjenica dovoljan je razlog zašto se ovaj sport nalazi na popisu koji smo kreirali, a ako na nju dodamo i da je streljaštvo također sport u kojem je Hrvatska kroz povijest bilježila velike uspjehe, uključujući i dvije zlatne medalje s Olimpijskih igara, sumnje u popularnost streljaštva ne bi trebalo biti.
Statistika.
Pitam se odakle su uzeli brojke?
Godisnje se registrra oko 2.200 aktivnih strijelaca, u HSS (pred par godina, ispd 2.000).
Brojnost po drugim savezima u streljastvu nije javno objavljena
Drugi savezi u streljastvu su daleko manji, uz to postoji fenomen da je neko clan vise klubova, u vise saveza.
Po meni, za potrebu ove statistike, izvukli su popis svih strijelaca iz baze podataka HSS IS, bez obzira jesu li registrirani strijelci za tekucu sezonu ili nisu.
Inace brojke su padajuce.
Prema starom elaboratu, iz 2003, bilo je oko 20.000 strijelaca
Po ovim podacima, 2019, oko 15.000 strijelaca
A prema podacima obajvljenim pred skupsintu saveza HSS 2024, bilo je oko 6.500 strijelaca.
Komentar o padu brojnosti strijelaca sam svojevremeno napisao negdje na forumu.
Istovremeno, mislim da pomalo raste broj klubova. Vrlo cudni trendovi.
https://evarazdin.hr/nasim-krajem/koji- ... li-378767/
Podaci iz 2019
Olimpijski sportovi (pojedinačni sportovi) - masovnost po broju registiranih sportaša
Streljaštvo 14.971
Karate 8.500
Plivanje 7.182
Judo 5.200
Atletika 3.995
Ako se gleda po kriteriju broja gledatelja, onda je nesto dugacije, ali podaci su isti.
https://hrsport.hr/najpopularniji-sportovi-u-hrvatskoj/
Kriteriji za odabir
Prije kreiranja samog popisa top 20 najpopularnijih sportova u Hrvatskoj, bitno je znati kriterije važne za odabir. Ranije smo spomenuli dva najvažnija, a to su njihova gledanost te broj sportaša u Hrvatskoj koji se zapravo bave tim sportovima.
14 Streljaštvo
Streljaštvo je, vjerovali ili ne, sport koji se nalazi na trećem mjestu po broju registriranih sportaša u Hrvatskoj. Njih je ukupno oko 15 tisuća u 141 klubu. Već sama ta činjenica dovoljan je razlog zašto se ovaj sport nalazi na popisu koji smo kreirali, a ako na nju dodamo i da je streljaštvo također sport u kojem je Hrvatska kroz povijest bilježila velike uspjehe, uključujući i dvije zlatne medalje s Olimpijskih igara, sumnje u popularnost streljaštva ne bi trebalo biti.
Statistika.
Pitam se odakle su uzeli brojke?
Godisnje se registrra oko 2.200 aktivnih strijelaca, u HSS (pred par godina, ispd 2.000).
Brojnost po drugim savezima u streljastvu nije javno objavljena
Drugi savezi u streljastvu su daleko manji, uz to postoji fenomen da je neko clan vise klubova, u vise saveza.
Po meni, za potrebu ove statistike, izvukli su popis svih strijelaca iz baze podataka HSS IS, bez obzira jesu li registrirani strijelci za tekucu sezonu ili nisu.
Inace brojke su padajuce.
A prema podacima obajvljenim pred skupsintu saveza HSS 2024, bilo je oko 6.500 strijelaca.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- Kapetan Kasil
- Razvodnik

Re: STERLJASTVO NAJPOPULARNJI SPORT U HR?
S 20'000 su pali na skoro 4 puta manje unutar 20 godina? Što se dogodilo?jolly wrote:Inace brojke su padajuce.
Hah, vidi - Po broju gledatelja MMA popularniji od boksa u Hrvatskoj. Ponosan sam.
- jolly
- Cinker - bojna

U privitku podaci, sluzbeno objavljeno.Kapetan Kasil wrote: S 20'000 su pali na skoro 4 puta manje unutar 20 godina? Što se dogodilo?
1. Screenshot - Elaborat o u sustavu sporta 2003 (kasnije maknut sa stranica saveza).
2. Screenshot - Pravilnik o sustavu natjecanja 2024 (materijal za skupstinu 2024)
Prvi realni problem je infrastruktura:
Sta mislis, kako se sportsko streljastvo moze odrzavati sa tih nekoliko streljana u Hrvtaskoj? (vise od pola zupanija u Hrvatskoj nema streljanu, a vecina od onih sto ima streljinu nije adekvatna za neke discipine ili za VK.
Kao prvo, nije svako streljastvo za vatreno oruzje.
Velika vecina klubova se bavi zracnom puskom.
Streljana za zrak moze se improvizirati u skladistu, dvorani, sklonistu i sl.
To je vecina. I tako se snalaze.
Zatim mali kalibar.
Nesto je veci broj strelista za mali kalibar, nego za veliki kalibar.
Neke streljane su nekad bile za VK, pa su ih prebacili samo na MK, radi buke.
Mnoge streljane su zatvorene, iz razlicitih razloga.
Na kraju veliki kalibar.
Zagreb Vrapcak
Karlovac Jamadol
Osijek Pampas.
Tri streljane u HR koje zadovoljavaju uvjet za pusku VK, na nivou Hrvatske.
U takvim uvjetima infrastrukture sta ocekujes da se razvija po pitanju popularnosti?
Realno stanje stvari moze se vidjeti kroz brojnost klubova koji se bave iskljucivo VK programom, i ostali savezi u Hrvatskoj koji se bave skoro iskljucivo VK programom.
Ostali savezi izvan HSS su relativno mali sa 10-12, klubova, usporedjujuci sa HSS koji sakuplja oko 160 klubova, medjutim kako rekoh vecina klubova u HSS se bavi zracnim programom.
Zahvaljujci pozitivnim propisima u HR, u zadnje vrijeme pocelo se otvarati nesto privatnih streljana u HR u privatnoj inicijativi.
Ovo je pozitivno, ali nece ozivjeti sport.
Zato jer po cijeni 15 eur na sat, ne mozes poslat 10 klinaca da trenira mali kalibar da se pripremi za zupanijsko, drzavno, medjunarodno ili oliimpijsko natjecanje. Tako da privatna strelista podrzavaju stariju generaciju rekreativaca koja to moze platiti.
Zatim, podmladak. Ko ulazi u sport?
Sve manje djece ulazi u streljastvo. Roditelji ne zele da djeca imaju kontakt s oruzjem. Hvala medijima, na tome. Lijepo su educirali novu generaciju roditelja. Streljastvo je prije svega olimpijski sport, i najstariji organizirani sport u svijetu i HR, moderni roditelji vide samo da je to "opasno oruzje".
Sve je teze reklamirati skolu streljastva. Skole cesto puta ne dozvoljavaju ni prezentaciju da klub napravi u skoli.
Zatim, prisutnost u medijima:
Streljastvo ne postoji u medijima.
1. Za TV smo nezanimljivi.
2. Uprave klubova su nezainteresirane za podizanje web stranica i facebook stranica.
Usporedi broj klubova prema privitku (160), sa realnim otiskom na internetu.
viewtopic.php?f=31&t=7617
Manje od 10% klubova ima neki internet otisak. A moderni covjek kad trazi podatak da bi se necim bavio, prvo krene u pretreagu interneta.
Kako da nadje streljastvo kad se svi skrivaju od javnosti? Zahvaliti treba upravama klubova, koji nisu aktivni u promociji vlastite djelatnosti.
Kao rezultat svega navedenog, streljastvo realno nestaje u Hrvatskoj.
A sluzbeno objavljeni podaci koje stavljam u privitak to dokazuju.
Ono sto ja mogu, ja odrzavam web stranicu za svoj klub, i na ovom forumu dodam svaki klub koji napravi nesto, web stranicu ili FB ako naletim na to.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Znam da sam negdje vidio podatak o broju sportskog oruzja, spomnjalo se po forumu da je sportskog oruzja registrirano 2400 komada za cjelu hrvtasku.
Evo nasao sam podatak:
https://www.vecernji.hr/vijesti/legalno ... na-1438277
Prema podacima MUP-a, kratko vatreno oružje radi osobne sigurnosti registrirano ima 42.607 osoba. Radi osobne sigurnosti za držanje je registrirano 33.678 komada, a za držanje i nošenje 18.851 komad kratkog vatrenog oružja, s tim da se u ovu kategoriju ubrajaju i zaštitari, vojnici i policajci koji imaju privatno naoružanje te privatni detektivi. Zbog bavljenja lovom 62.255 osoba posjeduje oružje za koje im je izdana dozvola za držanje i nošenje oružja, dok 14.711 osoba na temelju iste dozvole drži oružje radi osobne sigurnosti. Nadalje, zbog bavljenja sportom 2454 osobe posjeduju oružje za koje im je izdana dozvola za držanje oružja, dok 33.845 osoba na temelju iste dozvole drži oružje radi osobne sigurnosti.
Napomena: podatak je iz 2020. Relativno je svjez.
I sad iz prethodnog imamo 6500 osoba u streljastvu u najvecem streljackom savezu, i oko 2400 posjednika oruznog lista za sport, na ukupno 160 klubova.
Znaci 36% se bavi malim ili velikim kalibrom, a 64% se bavi zracnim programom. (po tim podacima)
Evo nasao sam podatak:
https://www.vecernji.hr/vijesti/legalno ... na-1438277
Prema podacima MUP-a, kratko vatreno oružje radi osobne sigurnosti registrirano ima 42.607 osoba. Radi osobne sigurnosti za držanje je registrirano 33.678 komada, a za držanje i nošenje 18.851 komad kratkog vatrenog oružja, s tim da se u ovu kategoriju ubrajaju i zaštitari, vojnici i policajci koji imaju privatno naoružanje te privatni detektivi. Zbog bavljenja lovom 62.255 osoba posjeduje oružje za koje im je izdana dozvola za držanje i nošenje oružja, dok 14.711 osoba na temelju iste dozvole drži oružje radi osobne sigurnosti. Nadalje, zbog bavljenja sportom 2454 osobe posjeduju oružje za koje im je izdana dozvola za držanje oružja, dok 33.845 osoba na temelju iste dozvole drži oružje radi osobne sigurnosti.
Napomena: podatak je iz 2020. Relativno je svjez.
I sad iz prethodnog imamo 6500 osoba u streljastvu u najvecem streljackom savezu, i oko 2400 posjednika oruznog lista za sport, na ukupno 160 klubova.
Znaci 36% se bavi malim ili velikim kalibrom, a 64% se bavi zracnim programom. (po tim podacima)
Turn better into best!
- Kapetan Kasil
- Razvodnik

Jasno, to se često navede kao broj 1 razlog zašto taj sport ne napreduje. Ipak me malo čudi pad broja, očekivao bih da je stagnirajući.jolly wrote:U privitku podaci, sluzbeno objavljeno.
1. Screenshot - Elaborat o u sustavu sporta 2003 (kasnije maknut sa stranica saveza).
2. Screenshot - Pravilnik o sustavu natjecanja 2024 (materijal za skupstinu 2024)
Prvi realni problem je infrastruktura:
Sta mislis, kako se sportsko streljastvo moze odrzavati sa tih nekoliko streljana u Hrvtaskoj? (vise od pola zupanija u Hrvatskoj nema streljanu, a vecina od onih sto ima streljinu nije adekvatna za neke discipine ili za VK.
Ovo isto nisam očekivao, ali nije čudo. Zračna proizvede skoro pa nikakvu buku i nema toliko restrikcija u vezi toga gdje se može pucati.jolly wrote:Kao prvo, nije svako streljastvo za vatreno oruzje.
Velika vecina klubova se bavi zracnom puskom.
Streljana za zrak moze se improvizirati u skladistu, dvorani, sklonistu i sl.
To je vecina. I tako se snalaze.
Ovo je vjerojatno srž problema općenito svega što se oružja tiče u Hrvatskoj. Od krive slike do loše edukacije u vezi oružja uz pomoć medijskih manipulacija. Potrebna bi bila jedna velika kampanja o odgovornom posjedu, korištenju i - ponajviše - demistifikaciji oružja. Neću hvaliti bivšu tvorevinu od države, ali ljudi koji su odrastali u to doba imaju drugačiji pogled na oružje nego novije naraštaje. Moja majka i otac su tako u školi rastavljali/sastavljali oružje, pucali su i imali obuku o sigurnom rukovanju s oružjem. Nešto što su sada uveli u Poljskoj. Sve drugo je pravljenje invalida od naroda. Negdje sam također naveo da prosječan čovjek misli da je posjed legalnog oružja nešto što je "običnom smrtniku" nedostupno, nešto za što treba imati vezu, puno novca i izravnu potporu MUP-a ili slično, na čiju netočnost također treba ukazati. (Mislim da je CroBallistic sa serijalom "kako nabaviti oružje u Hrvatskoj" napravio dobar posao, samo što mu je publika nažalost ograničena na ljude koji većinom već imaju oružje.)jolly wrote:Zatim, podmladak. Ko ulazi u sport?
Sve manje djece ulazi u streljastvo. Roditelji ne zele da djeca imaju kontakt s oruzjem. Hvala medijima, na tome. Lijepo su educirali novu generaciju roditelja. Streljastvo je prije svega olimpijski sport, i najstariji organizirani sport u svijetu i HR, moderni roditelji vide samo da je to "opasno oruzje".
Sve je teze reklamirati skolu streljastva. Skole cesto puta ne dozvoljavaju ni prezentaciju da klub napravi u skoli.
- jolly
- Cinker - bojna

Nema ko to napraviti.Kapetan Kasil wrote: Potrebna bi bila jedna velika kampanja o odgovornom posjedu, korištenju i - ponajviše - demistifikaciji oružja.
Za tako nesto, treba biti stalno prisutan u javnosti.
Vec sam pisao o tome, ali:
- publicistika, nemamo ni jednu knjigu o streljastvu, od 1978 godine
- publicistika, nemamo ni jedan casopis o streljastvu
- internet otisak, formalnih organzacija je nikakakav (ako je problem tisak, makar da se pokrene online?)
- u glavnim portalima, streljstva nema - ali znas kako to ide, kad imas nesto za objaviti zoves novinare, a ne ocekujes da novinari jure za tobom.
- pojedini YT aktivisti se trude, jedina svjetla tocka u PR na nasim prostorima. Nemoj mislit da to nismo vec sazvakali, vec sam ja pokrenuo temu o YT, s time da imaju prostora za usavrsavanje, nije svaki kvalitetan ili reprezentativan:
viewtopic.php?f=31&t=8033
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Stagnacija ili izmuiranje sporta?Kapetan Kasil wrote:
Jasno, to se često navede kao broj 1 razlog zašto taj sport ne napreduje. Ipak me malo čudi pad broja, očekivao bih da je stagnirajući.
Pula Valdebek - zatvoreno.
Rijeka - Drenova - zatvoreno (prema sluzbenim informacijama - "privremeno", radi se na otvaranju)
Karlovac - zatvoreno - otvoreno, samo mali kalibar
Zadar - otvoreno - zatvoreno - prebaceno sa velikog kalibra na mali kalibar, pa opet otvoreno..
To je period izmedju dva gore navedena izvjestaja.
Da je infrastruktura na istome, bila bi stagnacija, ali ovo je pad brojnosti, izumiranje.
U medjuvremenu, od donosenja novog zakona, otvaraju se privatne streljane, ali ovo nosi novu struju, a to je komercijalizacija, jer se investicija mora amortizirati.
jedini primjer koji znam je drustvena streljana za mali kalibar 50m, otvorena u Rovinju. Drugo novootvoreno je sve privatno.
Po meni, ovo ako se nastavi, to ce dovesti s vremenom do laganog povecanja i porasta, broja plateznih rekreativaca, ali nece pretjerano utjecati na porast sportskih aktivnosti.
Dakle, nakon velikog pada strijelaca biljezi se lagani porast prijavljenih registriranih strijelaca negdje od prijasnjih 1800 godisnje do oko 2200, ili 2300 u zadnjem registru.
Ali moja je procjena da je taj porast ponajvise u rekreativnom dijelu.
Jedan dio problema na zatvorenim drustvenim streljanama je u nesposobnosti kadrova tijela lokalne samouprave pod cijeom su ingerencijom ovi objekti.
Promjene propisa, bauk i nepoznavanje ove tematike, nepoznavanje zakona, i onda se ono sto je zatvoreno ne otvara. Nema ko da otvori, Ne zna kako. A i nije ih brga vjerojatno.
Ovi clanci (biseri) su samo neki koji opisuju drustveno okruzenje, i nerazumijevanje oko strelista po hrvtaskoj, pa to daje ukupnu sliku:
Zadar:
https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/z ... ije-503263
Karlovac:
https://trend.com.hr/2014/08/27/na-stre ... e-od-buke/
Rijeka
https://www.novilist.hr/rijeka-regija/r ... -u-ludilu/
Pula
https://www.regionalexpress.hr/site/mor ... -puli-i-is
Dubrovnik
https://dulist.hr/nelegalna-streljana-n ... 91/572377/
Turn better into best!
Jučer Marina Kožar osvojila 2. mijesto na prvenstvu evrope do 16 godina u Estoniji i nism to primjetio nigdje... toliko o najpopularnijem sportu