HS-45
HS-45
Posjedujem pištolj HS-45, naravno u kalibru .45 ACP. Jedan je od prvih pištolja koji je prodan za tržište RH. Do sada sam ispucao blizu 1300 metaka, većinom rekreativno. Pucajući precizno na 25 metara slagao sam odlične rezultate, za mene, s posipanjem od max. 10 cm. Koristio sam streljivo S&B FMJ, 14,9 gr. Iz pištolja sam pucao razno streljivo Fiochi, PPU, S&B, staro američko Winchester iz 1943 (izbjegavam ga), ručno punjeno s olovnim zrnima, te nisam imao niti jedan zastoj. Odlično mi se pokazalo i streljivo PPU, Nedavno sam nabavio Geco streljivo, pa me zanima koje streljivo najčešće koristite, odnosno koje se pokazao lkao najpovoljnije za vaše oružje?
- BojnikPerGall
- Desetnik

Re: HS-45
Hmmmm....
Vidim svašta si ti napisao ovdje.
Nego kako znaš da je tvoj jedan od prvih u RH? Odnosno ako jest jel to neka kvalifikacija ili?
No,šalim se!
Ukratko da pojasnim što sam mislio: samo posjedovanje oružja ne znači ništa, a ponajmanje tko ga je i kada kupio.
Nadam se da se slažeš samnom?
Moja iskustva s HS-45 kažu slijedeće:
1.Pouzdanost-nakon ispaljenih cca 26 500 komada streljiva (S&B,PPU,Winchester i Hirtenberger-zrna težine 230 graina tipa RN tj.ball osim Winchester koji je imao zrna težine 200 graina i tipa SWC) rezultat je bio slijedeci:
a) S&B - na 10 000 komada zabilježeno dosta zastoja (na 1000 komada 5-6 zastoja u prosjeku) i to onih najgorih tipa "double feed". Razlog - različite tj.manje mjere oboda S&B čahure od ostalih proizvođača. Inače S&B je najgori metak od svih kojima sam pucao s HS-45.
b) PPU - na 10 000 komada metaka gotov da nije niti bilo zastoja. Pištolj je odlično radio. Metak jači od S&B. Zabilježeno nekoliko neopaljenja uslijed loše kvalitete kapisle. Naime, i nakon nekoliko udaraca strikera svaki problematičan metak nije opalio. Isti komadi nisu opalili niti i iz Para Ordnance P14.45 kao niti i iz GLOCKA 21.
c) Winchester - na 5000 komada isti rezultati kao i s PPU. Metak po jačini između S&B i PPU.
d) Hirtenberger - na 1500 komada niti jedan zastoj. Od svih navedenih metaka ovaj je bio najjači.
2.Ergonomija-pištolj puno bolje leži u ruci od recimo GLOCKA 21 od kojeg je i manji u ukupnim dimenzijama te pogodniji za nošenje. Tijekom brzog pucanja pištolj je izuzetno stabilan te ponovna akvizicija mete ne predstavlja problem. Kod prijenosa paljbe s mete na metu uvježban strijelac nema nikakvih problem te uz malu vježu ritam opaljenja izgleda kao da pucaš u jednu mete.
3. Rukovanje-sve opretivne poluge lako su dostupne te rukovanje uistinu ne predstavlja problem. Otpuštanje navlake iz stražnjeg u prednji,opušteni položaj (a nekim strijelcima to predstavlja problem kada je pištolj prazan) pomoću palca jake ruke također ne predstavlja problem. Repetiranje oružja je lagano no teže radi jače opruge nego kod pištolja HS-9.
4. Preciznost-pucajući iz ruke na 25 metara uvježban strijelac ne bi trebao imati problema smještati sve pogotke unutar zone 8 na standardnoj R50 meti. No, pravu sliku preciznosti pištolja dalo bi pucanje iz Ransom Rest mašine a to nisam radio. Osobno smatram kako se radi o izuzetno preciznom oružju. Ciljnici su klasični 3 DOT sustava tako da o njima ne bih previše.
Za sada toliko...
Vidim svašta si ti napisao ovdje.
Nego kako znaš da je tvoj jedan od prvih u RH? Odnosno ako jest jel to neka kvalifikacija ili?
No,šalim se!
Ukratko da pojasnim što sam mislio: samo posjedovanje oružja ne znači ništa, a ponajmanje tko ga je i kada kupio.
Nadam se da se slažeš samnom?
Moja iskustva s HS-45 kažu slijedeće:
1.Pouzdanost-nakon ispaljenih cca 26 500 komada streljiva (S&B,PPU,Winchester i Hirtenberger-zrna težine 230 graina tipa RN tj.ball osim Winchester koji je imao zrna težine 200 graina i tipa SWC) rezultat je bio slijedeci:
a) S&B - na 10 000 komada zabilježeno dosta zastoja (na 1000 komada 5-6 zastoja u prosjeku) i to onih najgorih tipa "double feed". Razlog - različite tj.manje mjere oboda S&B čahure od ostalih proizvođača. Inače S&B je najgori metak od svih kojima sam pucao s HS-45.
b) PPU - na 10 000 komada metaka gotov da nije niti bilo zastoja. Pištolj je odlično radio. Metak jači od S&B. Zabilježeno nekoliko neopaljenja uslijed loše kvalitete kapisle. Naime, i nakon nekoliko udaraca strikera svaki problematičan metak nije opalio. Isti komadi nisu opalili niti i iz Para Ordnance P14.45 kao niti i iz GLOCKA 21.
c) Winchester - na 5000 komada isti rezultati kao i s PPU. Metak po jačini između S&B i PPU.
d) Hirtenberger - na 1500 komada niti jedan zastoj. Od svih navedenih metaka ovaj je bio najjači.
2.Ergonomija-pištolj puno bolje leži u ruci od recimo GLOCKA 21 od kojeg je i manji u ukupnim dimenzijama te pogodniji za nošenje. Tijekom brzog pucanja pištolj je izuzetno stabilan te ponovna akvizicija mete ne predstavlja problem. Kod prijenosa paljbe s mete na metu uvježban strijelac nema nikakvih problem te uz malu vježu ritam opaljenja izgleda kao da pucaš u jednu mete.
3. Rukovanje-sve opretivne poluge lako su dostupne te rukovanje uistinu ne predstavlja problem. Otpuštanje navlake iz stražnjeg u prednji,opušteni položaj (a nekim strijelcima to predstavlja problem kada je pištolj prazan) pomoću palca jake ruke također ne predstavlja problem. Repetiranje oružja je lagano no teže radi jače opruge nego kod pištolja HS-9.
4. Preciznost-pucajući iz ruke na 25 metara uvježban strijelac ne bi trebao imati problema smještati sve pogotke unutar zone 8 na standardnoj R50 meti. No, pravu sliku preciznosti pištolja dalo bi pucanje iz Ransom Rest mašine a to nisam radio. Osobno smatram kako se radi o izuzetno preciznom oružju. Ciljnici su klasični 3 DOT sustava tako da o njima ne bih previše.
Za sada toliko...
HS-9mm, ha...većinom njemački Geco i Sellier & Bellot, s time da sam s nekim Bellotima imao zastoje i to zbog slabijeg punjenja. S Geckom nikada. Prije nekog vremena sam si bio kupio neke Bellote s jačim punjenjem (plava tinta na kapisli umjesto crvene, +p?) i rokali su bez problema, s jačim trzajem nego inače + veoma precizni.
Kad bi morao birat, držao bi se Geca. Do sad me nisu nijednom iznevjerili.
BTW, to je ona 45ica bez thumb safetija ili sa?
Kad bi morao birat, držao bi se Geca. Do sad me nisu nijednom iznevjerili.
BTW, to je ona 45ica bez thumb safetija ili sa?
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
- BojnikPerGall
- Desetnik

Ne znam jel meni ova zadnja rečenica bila upućena no to pitanje nije niti važno, jer pištolj je u osnovi isti s "thumb safety" ili bez.
Breadfan,nisi ti imao problema to slabijim punjenjem S&B streljiva već je to bila serija čije su dimenzije čahure bile ispod dozvoljenih mjera pa je tako gotovo svaki pištolj imao problema s njima. Mi koji sami punimo svoje streljivo smo ih izbjegavali te ih rabili samo za treninge. I nema modela pištolja koji s njima nije imao problema.
A GECO da odmah kažem nije brand streljiva koji je bog zna što...osim što je isfuran kod nas a u biti se radi samo o vrlo prosječnom tipu streljiva.
Breadfan,nisi ti imao problema to slabijim punjenjem S&B streljiva već je to bila serija čije su dimenzije čahure bile ispod dozvoljenih mjera pa je tako gotovo svaki pištolj imao problema s njima. Mi koji sami punimo svoje streljivo smo ih izbjegavali te ih rabili samo za treninge. I nema modela pištolja koji s njima nije imao problema.
A GECO da odmah kažem nije brand streljiva koji je bog zna što...osim što je isfuran kod nas a u biti se radi samo o vrlo prosječnom tipu streljiva.
Ma mislio sam na začetnika teme. Naravno da je u osnovi isti, ali ipak me zanimalo da nema možda taj model. Ne znam ni da li je on dostupan kod nas ili je to bilo samo za američko tržište (onaj natječaj njihov za vojsku ili šta li je već bilo).BojnikPerGall wrote:Ne znam jel meni ova zadnja rečenica bila upućena no to pitanje nije niti važno, jer pištolj je u osnovi isti s "thumb safety" ili bez.
E vidiš to nisam znao. Bio sam uvjeren da je do punjenja, a i rekli su mi u par navrata da kao Bellot ima 20% manje naboja nego što bi trebalo. U svakom slučaju, drago mi je da to nije samo s mojim pištoljem štekalo. No opet, svi ti Belloti s kojima sam imao problema su imali crvenu tintu na kapisli, to je neki kao standard ili šta?Breadfan,nisi ti imao problema to slabijim punjenjem S&B streljiva već je to bila serija čije su dimenzije čahure bile ispod dozvoljenih mjera pa je tako gotovo svaki pištolj imao problema s njima. Mi koji sami punimo svoje streljivo smo ih izbjegavali te ih rabili samo za treninge. I nema modela pištolja koji s njima nije imao problema.
Ove što sam bio kupio, prvi put u životu vidim imaju neku plavu tinu i reko aj da probam, opalim prvi put, trzne ono pravo..reko nisam ga dovoljno čvrsto uhvatio, opalim sljedeća dva tri puta i skužim da je punjenje jače nego ikoje drugo streljivo koje sam koristio. Hmm..ispalio sam tu kutiju bez problema ali nisam baš bio lud za time zbog dodatnog stresa koje proizvodi na oružje..pa makar još 50,000 takvih da može ispalit, držao bi se standardnog punjenja.
ČUJ, meni uopće nije bitno je li brand ili nije, ja znam da nikad s njima nisam imao problema, zastoja i sl. Pouzdani su mi i poprilično precizni + podnošljiva cijena, sve u svemu dobro me služe na streljani.A GECO da odmah kažem nije brand streljiva koji je bog zna što...osim što je isfuran kod nas a u biti se radi samo o vrlo prosječnom tipu streljiva.
^^ Sorry za velika slova, CAPS LOCK pobjego.. 
- BojnikPerGall
- Desetnik

Prvo jedan savjet.
Ako odgovaraš odmah iza mene na moj post nema potrebe da Quoteaš iz razloga što znam da se odnosi na mene. Ovako samo nepotrebno uzimamo prostor i radimo velike kobasice od postova.
Što se tiče pištolja sa "thumb safety" on nije za naše tržište i nema ga još. Iako mislim da to ne bi trebalo predstvljati problem za kupiti u tvornici. No službeno ga nema.
S&B koristi praksu da različitim bojama označava pojedine tipove i serije streljiva. Tako je recimo POLICE metak obojan zelenim lakom.
No, jedna serija standardnog streljiva od prije par godina je bila užasno problematična i "double feed" je bio redovita pojava kako na HS-u tako i na GLOCKU.
Ono vezano za GECO bilo je onako usput tek tako...
Nego za tebe jedna nadam se pozitivna vijest uskoro momci osnivaju IPSC klub u Rijeci stoga te očekujem...
Ako odgovaraš odmah iza mene na moj post nema potrebe da Quoteaš iz razloga što znam da se odnosi na mene. Ovako samo nepotrebno uzimamo prostor i radimo velike kobasice od postova.
Što se tiče pištolja sa "thumb safety" on nije za naše tržište i nema ga još. Iako mislim da to ne bi trebalo predstvljati problem za kupiti u tvornici. No službeno ga nema.
S&B koristi praksu da različitim bojama označava pojedine tipove i serije streljiva. Tako je recimo POLICE metak obojan zelenim lakom.
No, jedna serija standardnog streljiva od prije par godina je bila užasno problematična i "double feed" je bio redovita pojava kako na HS-u tako i na GLOCKU.
Ono vezano za GECO bilo je onako usput tek tako...
Nego za tebe jedna nadam se pozitivna vijest uskoro momci osnivaju IPSC klub u Rijeci stoga te očekujem...
- BojnikPerGall
- Desetnik

Iz iskustva mogu samo reći da se na Čehe ne treba osvrtati budući nisu konzistentni i sklopni su raznoraznim fušerajima tako da recimo tko može sa sigurnošću tvrditi da roza boja u stvari nije falš crvena boja koja je izgubila intenzitet?!?!
Eto to su Česi...
Jbg.moj kolega kupi novu ČZ ST IPSC Standard .40 S&W pa grune iz nje niti 2000 komada i ode cijev pa tako mijenjaj cijev 2 puta. Jest da oni daju cijev besplatno ali svaki put ići gospodi do tvornice i nazad nije baš mali trošak a kao fol kupio si stroj od pištolja...
Češka posla nažalost! Poluproizvodi!!!
Eto to su Česi...
Jbg.moj kolega kupi novu ČZ ST IPSC Standard .40 S&W pa grune iz nje niti 2000 komada i ode cijev pa tako mijenjaj cijev 2 puta. Jest da oni daju cijev besplatno ali svaki put ići gospodi do tvornice i nazad nije baš mali trošak a kao fol kupio si stroj od pištolja...
Češka posla nažalost! Poluproizvodi!!!
- BojnikPerGall
- Desetnik

Još samo da dodam ove zadnje postove bi trebalo prebaciti pod neku temu o streljivu jer je ovo tema ipak o HS-45! 
- BojnikPerGall
- Desetnik

Jebga, ispričavam se. Sudjelujem na nekim drugim (puno aktivnijim) forumima pa dok quotaš nekog i odgovoriš mu, šesnaest postova se uguraju između.BojnikPerGall wrote:Prvo jedan savjet.
Mislim da je ovo čak bio zeleni lak. Baš sam taj dan pričao sa predsjednikom svog kluba i reko mi da su to zapravo policijska punjenja i još mi pokazao tu Sellier & Bellot kutiju na kojoj piše POLICE. Na ovoj što sam ja kupio ne piše ništa, ono, standardna kutija. Malo se iznenadio da se tako nešto uopće prodaje u dućanima. Ja ga u svakom slučaju neću više koristiti čisto zbog toga što ne želim nikakvu +P municiju u svom oružju jer meni to osobno ne treba.S&B koristi praksu da različitim bojama označava pojedine tipove i serije streljiva. Tako je recimo POLICE metak obojan zelenim lakom.
Ajde baš mi je drago!Nego za tebe jedna nadam se pozitivna vijest uskoro momci osnivaju IPSC klub u Rijeci stoga te očekujem...
Ja sam svojevremeno se raspitivao dosta oko toga i..čak su neki ljudi iz moje okolice govorili kao eo sad će sad će..i tako mjesecima (još od ljeta) i činilo mi se da od toga nema ništa (što je malo iznenađujuće) budući da nas ima ovdje dosta aktivnih strelaca i nije baš da smo po tom pitanju "mala sredina".
U svakom slučaju lijepa vijest i nadam se da će se obistiniti.
- BojnikPerGall
- Desetnik

Ma POLICE je samo malo jače punjen, ništa strašno, a nikako se ne radi o +P.
Inače je +P američka oznaka a oni u pravilu imaju slabija punjenja u standardnom streljivu. Njihov +P je recimo kao običan europski Hirtengerger metak.
Što se tiče ekipe iz tvoga kraja ne radi se o toj ekipi kojoj ti misliš.
Ovo su momci iz koji su već nastupili na nekoliko IPSC matcheva,a i jedan odličan IPSC strijelac iz moga kluba se preselio dolje pa su oni pokrenuli tu inicijativu tj.ja sam ih pritisnuo da osnuju klub.
Inače je +P američka oznaka a oni u pravilu imaju slabija punjenja u standardnom streljivu. Njihov +P je recimo kao običan europski Hirtengerger metak.
Ovo su momci iz koji su već nastupili na nekoliko IPSC matcheva,a i jedan odličan IPSC strijelac iz moga kluba se preselio dolje pa su oni pokrenuli tu inicijativu tj.ja sam ih pritisnuo da osnuju klub.
Ja sam čuo da je registriran neki klub "Reful" ili tako nešto. Ne znam jesu li to ti isti ljudi ili je neko drugi to osnovao.BojnikPerGall wrote:Ma POLICE je samo malo jače punjen, ništa strašno, a nikako se ne radi o +P.
U svakom slučaju, ja sam zainteresiran a siguran sam i mnogi drugi bi pristupili kad bi to krenulo.
Samo jedno pitanje: licenca je potrebna samo za službena natjecanja ili općenito da bi se uopće pristupilo IPSC poligonu i treniralo tamo?
Ne bi bilo logično da ti treba "licenca" (pravilan naziv je sigurnosni ispit) za trening. Treninzi i služe tome da se pripremiš za polaganje ranije rečenog ispita. Na treningu te podučavamo pravilnom i sigurnom rukovanju oružjem te osnovnim pravilima IPSC natjecanja, a na ispitu pred komisijom (koji se sastoji od teorijskog i praktičng dijela) provjerava se tvoje rukovanje oružjem te poznavanje IPSC pravila.
D-V-C
M R K I
M R K I
BTW, zašto je u Sloveniji IPSC licenca toliko jefitnija nego kod nas kad bi se polagalo? Neko mi je spomenuo nekakvu svotu od 200kn (Slo) dok bi kod nas to bilo 100 eura ili tako nešto? I kako to dela, ako ne položiš ispit ponovo plaćaš ili imaš još jedan pokušaj ili tako nešto?mrki 007 wrote:Ne bi bilo logično da ti treba "licenca" (pravilan naziv je sigurnosni ispit) za trening. Treninzi i služe tome da se pripremiš za polaganje ranije rečenog ispita. Na treningu te podučavamo pravilnom i sigurnom rukovanju oružjem te osnovnim pravilima IPSC natjecanja, a na ispitu pred komisijom (koji se sastoji od teorijskog i praktičng dijela) provjerava se tvoje rukovanje oružjem te poznavanje IPSC pravila.
- BojnikPerGall
- Desetnik

Gle stari idemo redom.
Osobno mi već ide na živce nešto objašnjavati a posebice bilo kome tko još nije ušao u IPSC.
Pitaš zašto je u SLO jeftiniji sigurnosni ispit?
Zašto ne pitaš zašto je u BiH 150 KM a već dvije godine klubovi traže da ispit bude još skuplji!!!
Odgovor je jednostavan zato što tako odlučuju nacionalni savezi.
U RH klubovi još uvijek ne plaćaju godišnju članarinu savezu pa nitko nije postavio pitanje zašto jer u Sloveniji plaćaju i još niz drugih pitanja.
Da ne razglabam ovdje naširoko objasniti ću podrobnije pod temom IPSC.
Sigurnosi ispit u SLO je prije bio 100 DEM dok su marke još bile aktualne.
No, onda je došlo do raslojavanja IPSC-a.
Naime,strijelci (većinom se radi o onima starije životne dobi i onih lošijeg nivoa pucanja) nezadovoljni činjenicom kako ne mogu postići ikakav značajniji rezultat su osnovali nekoliko drugih saveza poput SLO IDPA, IASC i Amaterske streljačke zveze te razbili streljačku bazu IPSC strijelaca u namjeri da razbiju IPSC što im nije uspjelo.
Tako sada imaš u tim savezima mali milion raznoraznih prvaka po raznoraznim kategorijama a koji ne vrijede niti pišljiva boba.
Naime njihovi rezultati nisu uopće pažnje vrijedni. To dokazuju i nastupi pojedinih IPSC strijelaca koji redovito uzimaju prva mjesta kad god nastupe na nekom natjecanju pod okriljem tih saveza. A kad ti IASC, IDPA strijelci nastupe na IPSC-u ništa od toga.
IPSC strijelci takva natjecanja smatraju zgodnim treningom.
IDPA nije postigao nikakavu značajniju popularnost u Europi i puca se jedino u SLO i nešto u primorskoj Italiji uz nastupe jednog do dva strijelca iz eventualno Austrije ili NJemačke. Nemam želje sad objašnjavati zašto nije uspio. Znam to jer sam osobno bio 5 godina Area Cordinator za Hrvatsku i kad sam skužio da IDPA nikada neće biti sport napustio sam to.
IASC je nastao tako što su se dva Slovenca iz IDPA (obojica su se radi nemogućnosti ostvarivanja dobrih rezultataa u IPSC-u i povukla iz IPSC-a, a bilo je to i želje za osobnom financijskom zaradom) posvadila tko će biti glavni u IDPA.
Kako se nisu mogli dogovoriti jedan je odstupio i osnovao novi savez i izmislio novi sport odnosno pucanje a to je IAS!!!
Što je to IASC?
Ništa doli još jedan vid smiješnih natjecanja u kojima svatko tko nastupi dobija medalju u imaš jedno 500-njak prvaka po natjecanju. Kategorije opet izmišljene! Pravila? Modificirana IPSC. Tko to puca? Nekoliko pretežno "starkelja" (ne želim nikog uvrijediti!) iz SLO, par Hrvata na čelu s nobileom, par Srba na čelu s Leštarić Draganom (također izašao iz IPSC-a u IDPA pa IASC,ali i dalje je ostao uz IPSC što je vrlo zanimljivo),nekoliko Austrijanaca i nekoliko Švicaraca uz opet neminovno primorske Talijane ali koji pucaju IASC radi prijateljskog odnosa s tim Slovencem koji je osnovao IASC (radi se o Rajku Rošetu,momak je inače OK ali...).
Epilog cijele priče jest taj da su baza strijelaca praktičnog strijeljaštva jedno vrijeme bila razbila na nekoliko grupa pa je onda SLO IPSC savez smanjio cijene i sigurnosnog ispita i članarina.
No u SLO se zavedeni strijelci ponovno vraćaju IPSC-u kao jedinoj međunarodnoj organizaciji s strogo utvrđenim pravilima i periodikom organiziranja natjecanja.
Radi usporedbe u IASC su 2008. imali Europsko prvenstvo ma što to značilo. NAstupilo je cca 200-njak strijelaca dok recimo na IPSC Europskom prvenstvu nastupa preko 1000 strijelaca sa prethodno strogo utvrđenim uvjetima koliko koja regija može dati natjecatelja. U IPSC se svake 3 godine održavaju kontinentalna i svjetska prvenstva do IASC vjerojatno kad bude Rosetu palo na pamet da ga organizira.
Eto to je velika razlika pa možeš i sam tražiti razloge zašto se nešto plaća neku cifru a nešto ne!!!
Osobno mi već ide na živce nešto objašnjavati a posebice bilo kome tko još nije ušao u IPSC.
Pitaš zašto je u SLO jeftiniji sigurnosni ispit?
Zašto ne pitaš zašto je u BiH 150 KM a već dvije godine klubovi traže da ispit bude još skuplji!!!
Odgovor je jednostavan zato što tako odlučuju nacionalni savezi.
U RH klubovi još uvijek ne plaćaju godišnju članarinu savezu pa nitko nije postavio pitanje zašto jer u Sloveniji plaćaju i još niz drugih pitanja.
Da ne razglabam ovdje naširoko objasniti ću podrobnije pod temom IPSC.
Sigurnosi ispit u SLO je prije bio 100 DEM dok su marke još bile aktualne.
No, onda je došlo do raslojavanja IPSC-a.
Naime,strijelci (većinom se radi o onima starije životne dobi i onih lošijeg nivoa pucanja) nezadovoljni činjenicom kako ne mogu postići ikakav značajniji rezultat su osnovali nekoliko drugih saveza poput SLO IDPA, IASC i Amaterske streljačke zveze te razbili streljačku bazu IPSC strijelaca u namjeri da razbiju IPSC što im nije uspjelo.
Tako sada imaš u tim savezima mali milion raznoraznih prvaka po raznoraznim kategorijama a koji ne vrijede niti pišljiva boba.
Naime njihovi rezultati nisu uopće pažnje vrijedni. To dokazuju i nastupi pojedinih IPSC strijelaca koji redovito uzimaju prva mjesta kad god nastupe na nekom natjecanju pod okriljem tih saveza. A kad ti IASC, IDPA strijelci nastupe na IPSC-u ništa od toga.
IPSC strijelci takva natjecanja smatraju zgodnim treningom.
IDPA nije postigao nikakavu značajniju popularnost u Europi i puca se jedino u SLO i nešto u primorskoj Italiji uz nastupe jednog do dva strijelca iz eventualno Austrije ili NJemačke. Nemam želje sad objašnjavati zašto nije uspio. Znam to jer sam osobno bio 5 godina Area Cordinator za Hrvatsku i kad sam skužio da IDPA nikada neće biti sport napustio sam to.
IASC je nastao tako što su se dva Slovenca iz IDPA (obojica su se radi nemogućnosti ostvarivanja dobrih rezultataa u IPSC-u i povukla iz IPSC-a, a bilo je to i želje za osobnom financijskom zaradom) posvadila tko će biti glavni u IDPA.
Kako se nisu mogli dogovoriti jedan je odstupio i osnovao novi savez i izmislio novi sport odnosno pucanje a to je IAS!!!
Što je to IASC?
Ništa doli još jedan vid smiješnih natjecanja u kojima svatko tko nastupi dobija medalju u imaš jedno 500-njak prvaka po natjecanju. Kategorije opet izmišljene! Pravila? Modificirana IPSC. Tko to puca? Nekoliko pretežno "starkelja" (ne želim nikog uvrijediti!) iz SLO, par Hrvata na čelu s nobileom, par Srba na čelu s Leštarić Draganom (također izašao iz IPSC-a u IDPA pa IASC,ali i dalje je ostao uz IPSC što je vrlo zanimljivo),nekoliko Austrijanaca i nekoliko Švicaraca uz opet neminovno primorske Talijane ali koji pucaju IASC radi prijateljskog odnosa s tim Slovencem koji je osnovao IASC (radi se o Rajku Rošetu,momak je inače OK ali...).
Epilog cijele priče jest taj da su baza strijelaca praktičnog strijeljaštva jedno vrijeme bila razbila na nekoliko grupa pa je onda SLO IPSC savez smanjio cijene i sigurnosnog ispita i članarina.
No u SLO se zavedeni strijelci ponovno vraćaju IPSC-u kao jedinoj međunarodnoj organizaciji s strogo utvrđenim pravilima i periodikom organiziranja natjecanja.
Radi usporedbe u IASC su 2008. imali Europsko prvenstvo ma što to značilo. NAstupilo je cca 200-njak strijelaca dok recimo na IPSC Europskom prvenstvu nastupa preko 1000 strijelaca sa prethodno strogo utvrđenim uvjetima koliko koja regija može dati natjecatelja. U IPSC se svake 3 godine održavaju kontinentalna i svjetska prvenstva do IASC vjerojatno kad bude Rosetu palo na pamet da ga organizira.
Eto to je velika razlika pa možeš i sam tražiti razloge zašto se nešto plaća neku cifru a nešto ne!!!