STROJNICA ERO - hrvatski ponos ili promašaj
STROJNICA ERO - hrvatski ponos ili promašaj
Evo nije se puno pisalo o strojnicama pa sam smatrao potrebnim otvoriti i tu temu....
Kao u svim temama koje sam do sada otvorio (nije ih bilo puno) zanimaju me vaša iskustva i argumentirana mišljenja.....
Na ovaj moj post očekujem i eventualnu kritiku i nadopunu....naravno da se ne može sve reći u jednom postu
Napomena - dio ovog teksta preuzet je iz različite stručne literature iz razloga praktičnosti i preglednosti.....to ne znači da autor teksta nema pojma ovoj temi
O STROJNICAMA OPĆENITO
Strojnica je osobno, ručno, automatsko vatreno oružje, konstruirano za uporabu pištoljskog naboja i za gađanje na malim daljinama (do 200 metara). Uporaba pištoljskog streljiva je temeljna odlika strojnice.
Razvoj strojnica datira od početka 1 svjetskog rata kada se to oružje pojavilo masovnije u uporabi. Svoju najvažniju ulogu strojnice su doživjele tijekom 2 svjetskog rata. Nakon 2 svjetskog rata potreba za ovom vrstom oružja postupno se smanjuje, poglavito uvođenjem u naoružanje jurišnih pušaka velike brzine gađanja, bolje učinkovitosti i većeg uporabnog dometa, zbog jačeg, skraćenog puščanog streljiva.
Temeljni nedostatak strojnice (općenito) je slaba učinkovitost pištoljskog naboja, jer pištoljski naboj bez obzira na kalibar osigurava relativno slab zaustavni učinak, zrno opisuje nepovoljnu balističku putanju i nedostaje mu probojnost.
Danas strojnica nije temeljno oružje vojnih jedinica, već samo određenih vojnih specijalnosti.
STROJNICA ERO
Strojnica ERO predstavlja kopiju izraelske kratke strojnice “UZI” koju je još 1949. godine projektirao izraelski bojnik Uziel Gall. Strojnica ERO je domaći proizvod, konstruirana je i proizvedena u Hrvatskoj.
Strojnica ERO predstavlja kratko, kompaktno i za uporabu vrlo jednostavno oružje u kalibru 9 mm PARA. Dobro je izbalansirano oružje koje nema preveliko trzanje i odskakanje prigodom paljbe, te omogućuje rukovanje i sa jednom rukom. Njena odlika kompaktnosti proizlazi iz toga što zatvarač obuhvaća dio cijevi, a i udarna igla je pomaknuta duboko u tijelo zatvarača. Dobra izbalansiranost postignuta je time što je masa zatvarača raspoređena oko cijevi što omogućuje dobru kontrolu oružja prigodom paljbe.
Razmještaj funkcionalnih poluga je takav da omogućava brzo, precizno i sigurno rukovanje strojnicom.
Sigurnosni sustav strojnice sastoji se od automatske i mehaničke kočnice. Automatska kočnica nalazi se na leđima rukohvata (kao na pištoljima HS) i dok nije stisnuta nije moguće zapeti zatvarač niti izvršiti okidanje. Mehanička kočnica nalazi se na regulatoru paljbe. Kada je ona u funkciji moguće je napeti zatvarač, ali nije moguće izvršiti okidanje.
Ciljnički sustav sastoji se od mehaničkog ciljnika, zadnji, preklopni ciljnik je diopter sa dvije daljine 100 i 200 metara.
Načelo rada kratke strojnice “ERO” je slobodno trzanje zatvarača, a paljba se otvara iz otvorenog zatvarača. Ovdje je bitno za napomenuti kako kod strojnice “ERO” nema klasičnog ubacivanja naboja u cijev. Zatvarač nakon što je otušten iz zadnjeg položaja povlačenjem okidača, pod djelovanjem sile povratnog mehanizma kupi naboj iz spremnika dovodi u cijev, te vrši opaljenje nakon čega se vraća u zadnji (zapeti položaj).Taj ciklus se ponavlja dok je stisnut okidač (i naravno dok ima streljiva). Ukoliko se okidač otpusti, zatvarač ostaje u zadnjem, otvorenom položaju.
Kod strojnice “ERO” na zatvaraču ne postoji klasična udarna igla nego samo "bradavica" na prednjoj strani zatvarača koja preuzima ulogu udarne igle.
Nedostatak ovakvog načina rada očituje se u tome da kod takvog oružja dolazi do promjene ravnoteže oružja prigodom kretnje masivnog zatvarača u prednji položaj, što nekome otežava postizanje pogodaka. Slijedeći nedostatak je taj (obično kod neuvježbanih korisnika dovede do nehotičnog opaljenja) što se treba dobro naviknuti i uvježbati pražnjenje oružja tj. treba prvo izvaditi spremnik, a onda otpustiti zatvarač u prednji položaj BEZ VRAĆANJA SPREMNIKA U RUKOHVAT. Povratak zatvarača u prednji položaj moguć je samo povlačenjem okidača.
Moja osobna iskustva sa navedenom strojnicom su vrlo pozitivna, unatoč mnogim kritikama na račun istog - kompaktno i lagano oružje, pogodno za duže nošenje, jednostavno za rukovanje i uporabu, vrlo precizno i lako kontrolirano oružje u svim uvijetima i režimima paljbe.
Naravno, ima ona i svoje loše strane a kao jednu od najvećih mana smatram regulator paljbe koji ponekad, zbog konstrukcijskog razmještaja, i malim pomakom mijenja režim paljbe (obično to bude sa pojedinačnog na rafalno). Također kao jednu od mana vidim i to što strojnica ERO različito reagira na različito streljivo...tj. 99% zastoja koje sam imao tijekom gađanja (a nije ih bilo puno - razdoblje od 4 godine, cca 20 000 komada streljiva) sa istom događali su se zbog streljiva....
Kao u svim temama koje sam do sada otvorio (nije ih bilo puno) zanimaju me vaša iskustva i argumentirana mišljenja.....
Na ovaj moj post očekujem i eventualnu kritiku i nadopunu....naravno da se ne može sve reći u jednom postu
Napomena - dio ovog teksta preuzet je iz različite stručne literature iz razloga praktičnosti i preglednosti.....to ne znači da autor teksta nema pojma ovoj temi
O STROJNICAMA OPĆENITO
Strojnica je osobno, ručno, automatsko vatreno oružje, konstruirano za uporabu pištoljskog naboja i za gađanje na malim daljinama (do 200 metara). Uporaba pištoljskog streljiva je temeljna odlika strojnice.
Razvoj strojnica datira od početka 1 svjetskog rata kada se to oružje pojavilo masovnije u uporabi. Svoju najvažniju ulogu strojnice su doživjele tijekom 2 svjetskog rata. Nakon 2 svjetskog rata potreba za ovom vrstom oružja postupno se smanjuje, poglavito uvođenjem u naoružanje jurišnih pušaka velike brzine gađanja, bolje učinkovitosti i većeg uporabnog dometa, zbog jačeg, skraćenog puščanog streljiva.
Temeljni nedostatak strojnice (općenito) je slaba učinkovitost pištoljskog naboja, jer pištoljski naboj bez obzira na kalibar osigurava relativno slab zaustavni učinak, zrno opisuje nepovoljnu balističku putanju i nedostaje mu probojnost.
Danas strojnica nije temeljno oružje vojnih jedinica, već samo određenih vojnih specijalnosti.
STROJNICA ERO
Strojnica ERO predstavlja kopiju izraelske kratke strojnice “UZI” koju je još 1949. godine projektirao izraelski bojnik Uziel Gall. Strojnica ERO je domaći proizvod, konstruirana je i proizvedena u Hrvatskoj.
Strojnica ERO predstavlja kratko, kompaktno i za uporabu vrlo jednostavno oružje u kalibru 9 mm PARA. Dobro je izbalansirano oružje koje nema preveliko trzanje i odskakanje prigodom paljbe, te omogućuje rukovanje i sa jednom rukom. Njena odlika kompaktnosti proizlazi iz toga što zatvarač obuhvaća dio cijevi, a i udarna igla je pomaknuta duboko u tijelo zatvarača. Dobra izbalansiranost postignuta je time što je masa zatvarača raspoređena oko cijevi što omogućuje dobru kontrolu oružja prigodom paljbe.
Razmještaj funkcionalnih poluga je takav da omogućava brzo, precizno i sigurno rukovanje strojnicom.
Sigurnosni sustav strojnice sastoji se od automatske i mehaničke kočnice. Automatska kočnica nalazi se na leđima rukohvata (kao na pištoljima HS) i dok nije stisnuta nije moguće zapeti zatvarač niti izvršiti okidanje. Mehanička kočnica nalazi se na regulatoru paljbe. Kada je ona u funkciji moguće je napeti zatvarač, ali nije moguće izvršiti okidanje.
Ciljnički sustav sastoji se od mehaničkog ciljnika, zadnji, preklopni ciljnik je diopter sa dvije daljine 100 i 200 metara.
Načelo rada kratke strojnice “ERO” je slobodno trzanje zatvarača, a paljba se otvara iz otvorenog zatvarača. Ovdje je bitno za napomenuti kako kod strojnice “ERO” nema klasičnog ubacivanja naboja u cijev. Zatvarač nakon što je otušten iz zadnjeg položaja povlačenjem okidača, pod djelovanjem sile povratnog mehanizma kupi naboj iz spremnika dovodi u cijev, te vrši opaljenje nakon čega se vraća u zadnji (zapeti položaj).Taj ciklus se ponavlja dok je stisnut okidač (i naravno dok ima streljiva). Ukoliko se okidač otpusti, zatvarač ostaje u zadnjem, otvorenom položaju.
Kod strojnice “ERO” na zatvaraču ne postoji klasična udarna igla nego samo "bradavica" na prednjoj strani zatvarača koja preuzima ulogu udarne igle.
Nedostatak ovakvog načina rada očituje se u tome da kod takvog oružja dolazi do promjene ravnoteže oružja prigodom kretnje masivnog zatvarača u prednji položaj, što nekome otežava postizanje pogodaka. Slijedeći nedostatak je taj (obično kod neuvježbanih korisnika dovede do nehotičnog opaljenja) što se treba dobro naviknuti i uvježbati pražnjenje oružja tj. treba prvo izvaditi spremnik, a onda otpustiti zatvarač u prednji položaj BEZ VRAĆANJA SPREMNIKA U RUKOHVAT. Povratak zatvarača u prednji položaj moguć je samo povlačenjem okidača.
Moja osobna iskustva sa navedenom strojnicom su vrlo pozitivna, unatoč mnogim kritikama na račun istog - kompaktno i lagano oružje, pogodno za duže nošenje, jednostavno za rukovanje i uporabu, vrlo precizno i lako kontrolirano oružje u svim uvijetima i režimima paljbe.
Naravno, ima ona i svoje loše strane a kao jednu od najvećih mana smatram regulator paljbe koji ponekad, zbog konstrukcijskog razmještaja, i malim pomakom mijenja režim paljbe (obično to bude sa pojedinačnog na rafalno). Također kao jednu od mana vidim i to što strojnica ERO različito reagira na različito streljivo...tj. 99% zastoja koje sam imao tijekom gađanja (a nije ih bilo puno - razdoblje od 4 godine, cca 20 000 komada streljiva) sa istom događali su se zbog streljiva....
D-V-C
M R K I
M R K I
Re: STROJNICA ERO - hrvatski ponos ili promašaj
duzio ga nekoliko g.
nisam ispuco kolko ti al dovoljno
cak i na 100m sam imo super rezultate
jedino kaj se ne slazem stobom je
rasipanje je preveliko
nisam ispuco kolko ti al dovoljno
cak i na 100m sam imo super rezultate
jedino kaj se ne slazem stobom je
jer na rafalnomrki 007 wrote:i lako kontrolirano oružje u svim uvijetima i režimima paljbe.
rasipanje je preveliko
Ero kao i Uzi inace moze i primati bajonetu, neznam da li ste znali za taj podatak, ja sam ga nedavno saznao.. vrlo zanimljivo.
http://www.tucsonguns.com/pic/7-2007/00-6-8-07-046.jpg
http://www.tucsonguns.com/pic/7-2007/00-6-8-07-039.jpg
http://www.tucsonguns.com/pic/7-2007/00-6-8-07-040.jpg
http://www.tucsonguns.com/pic/7-2007/00-6-8-07-046.jpg
http://www.tucsonguns.com/pic/7-2007/00-6-8-07-039.jpg
http://www.tucsonguns.com/pic/7-2007/00-6-8-07-040.jpg
JO7@
Osobno iskustvo....
kod pucanja rafalno iz većine oružja preciznost i rasipanje pogodaka uvelike ovisi o tome kakav si stav zauzeo i koliko je on čvrst i stabilan, te koliko s njim možeš manipulirati tijekom samog pucanja....možda je u tome i bio problem.....i naravno udaljenost od mete....što je ona veća veća je i vjerojatnost rasipanja pogodaka
Jednom prilikom sam bio stavljen u vrlo nezgodan položaj - da demonstriram rafalnu paljbu iz M 70 AB2 (koja ima puno jači trzaj iz razumljivih razloga), i to na način da ispucam cijeli spremnik bez prekida (napominjem da prije toga sam rijetko pucao rafalno iz tog oružja a i kada jesam to su bili kratki rafali).....ali onaj tko mi je tu zadaću dao znao je svoj posao jer je vidio moj stav i način manipulacije sa oružjem....i ja sam bio iznenađen ali uspio sam, pogoci nisu izlazili iz siluete na ualjenosti cca 10 metara...možda sam malo off topic, ali...jbg sad se razveselim kad se toga sjetim
Login;
ne samo bajunetu, nego i lampu i prigušivač...hehe....ali nemam slikice
Osobno iskustvo....
kod pucanja rafalno iz većine oružja preciznost i rasipanje pogodaka uvelike ovisi o tome kakav si stav zauzeo i koliko je on čvrst i stabilan, te koliko s njim možeš manipulirati tijekom samog pucanja....možda je u tome i bio problem.....i naravno udaljenost od mete....što je ona veća veća je i vjerojatnost rasipanja pogodaka
Jednom prilikom sam bio stavljen u vrlo nezgodan položaj - da demonstriram rafalnu paljbu iz M 70 AB2 (koja ima puno jači trzaj iz razumljivih razloga), i to na način da ispucam cijeli spremnik bez prekida (napominjem da prije toga sam rijetko pucao rafalno iz tog oružja a i kada jesam to su bili kratki rafali).....ali onaj tko mi je tu zadaću dao znao je svoj posao jer je vidio moj stav i način manipulacije sa oružjem....i ja sam bio iznenađen ali uspio sam, pogoci nisu izlazili iz siluete na ualjenosti cca 10 metara...možda sam malo off topic, ali...jbg sad se razveselim kad se toga sjetim
Login;
ne samo bajunetu, nego i lampu i prigušivač...hehe....ali nemam slikice
D-V-C
M R K I
M R K I
Ja sam ju imao dok sam bio u izvidacima, jedina zamjerka je bila na (neznam kako se to strucno zove) otpustanju matice koja je drzala cijev.
mrki
i ja pricam iz osobnog iskustva
ero sa prigusivacem
znaci jos bolji zahvat oruzja
na oko 20m rasipanje skoro oko 4m ukrug ai vise
a kad smo vec kod prigusivaca
srednja zalost cak i sa podzvucnom municijom
uglavnom ERO nije promasaj
za ono vrjeme super oruzje za policiju
al ne i za vojsku
jer kad sam jednom vidjel policajce na brodu sa falovkama mrak mi je pal na oci
sa M70 ab2 kad si vec to dotaknul
daljeko manje rasipanje
valjda posljedica duzeg druzenja sa tim oruzjem
lako kontroliranje kratkih rafa
nikad nisam nosil na pojedinacno
a sve zbog iskustva sa rumunjkom kojoj se svaki 3 meta zaglavil, al je na rafalno pucala bez problema
tak da 1,2 il 3 metka poslje nisu predstavljala problem a po potrebi i vise
ero sa prigusivacem
a kad smo vec kod prigusivaca
srednja zalost cak i sa podzvucnom municijom
al ne i za vojsku
jer kad sam jednom vidjel policajce na brodu sa falovkama mrak mi je pal na oci
sa M70 ab2 kad si vec to dotaknul
daljeko manje rasipanje
valjda posljedica duzeg druzenja sa tim oruzjem
lako kontroliranje kratkih rafa
nikad nisam nosil na pojedinacno
a sve zbog iskustva sa rumunjkom kojoj se svaki 3 meta zaglavil, al je na rafalno pucala bez problema
tak da 1,2 il 3 metka poslje nisu predstavljala problem a po potrebi i vise
Ma naravno, nisam ni mislio da ne pričaš....J07@ wrote:mrki
ero sa prigusivacem
Ovo rasipanje mora biti posljedica lošeg stava i loše kontrole oružja, teško da je do oružja, osim ako je jebeno razjebano
slažem se, jedino što bih za policiju prilagodio - u potpunosti izbaciti mogućnost rafalne paljbeJ07@ wrote:
D-V-C
M R K I
M R K I
ne zamaram se previše tehnikalijama i iako mi je škorpić nekako bolje ležao, sjećam se vrlo ugodnog iznenađenja u robusnosti, preciznosti i općenito, jer sam očekivao nekvalitetnu kopiju iz garaže. čak se i kundak bez problema otvarao udarcem. sve u svemu ako i je baš sve kopirano, posao je napravljen izvrsno.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us
Because none of us are as cruel as all of us
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

sorry, al meni ovo totalno glupo izgleda, na pocetku texta je izbalansirana zbog mase zatvaraca oko cijevi a onda ispod dolazi do promjene ravnoteze prigodom kretanja masivnog zatvaraca... onda jel' izbalansirana ili nije? Ili je balansirana dok je drzis u ruci a kad pucas onda dolazi do promjene ravnoteze sto nekima moze otezati postizanje pogodaka... glupo izgleda, mozda nisam koncentriran na text al eto (mrki ne pljujem tebe znam da je text iz strucne literature)mrki 007 wrote:Dobra izbalansiranost postignuta je time što je masa zatvarača raspoređena oko cijevi što omogućuje dobru kontrolu oružja prigodom paljbe.
------
Nedostatak ovakvog načina rada očituje se u tome da kod takvog oružja dolazi do promjene ravnoteže oružja prigodom kretnje masivnog zatvarača u prednji položaj, što nekome otežava postizanje pogodaka.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
zaboravil sam napomenut da je pucano iz rukemrki 007 wrote:Ma naravno, nisam ni mislio da ne pričaš....J07@ wrote:mrki
ero sa prigusivacem
Ovo rasipanje mora biti posljedica lošeg stava i loše kontrole oružja, teško da je do oružja, osim ako je jebeno razjebano
a ne sa ramena
mozda je zbog tog
Nazalost, sva gadjanja s Erom su bila izvodjena sa streljivom
koje je godiste mog pok. oca. Tako da je bilo zastoja vise nego
ispaljenog streljiva. I to tri godine uzastopce ista stvar!
Jos imam tog streljiva negdje u sefu.
koje je godiste mog pok. oca. Tako da je bilo zastoja vise nego
ispaljenog streljiva. I to tri godine uzastopce ista stvar!
Jos imam tog streljiva negdje u sefu.
ERO je bio dobra stvar dok nismo imali ništa bolje, a bit će još neko vrijeme. Međutim, moram napomenuti da je općeprihvaćeni standard svugdje u svijetu (osim u Rusiji koja ima svoje modele i to u ogromnim količinama) za strojnicu H&K MP 5 u svim svojim varijantama i inačicama.
Ako je topla voda izmišljena, ne treba je izmišljati ponovo, uostalom, čak i u Jugoslaviji je taj model strojnice bio u uporabi kod milicije i vojske, još od sedamdesetih - osamdesetih godina prošlog stoljeća.
ERO, tj. UZI baš i nije neki novitet. Ako baš hoćete, UZI je napravljen po uzoru na češku strojnicu M 25, a koja je napravljena još prije II svjetskog rata. Stoga sam mišljenja da taj naš model ipak treba prepustiti povijesti, a koristiti nešto modernije i bolje.
Ako je topla voda izmišljena, ne treba je izmišljati ponovo, uostalom, čak i u Jugoslaviji je taj model strojnice bio u uporabi kod milicije i vojske, još od sedamdesetih - osamdesetih godina prošlog stoljeća.
ERO, tj. UZI baš i nije neki novitet. Ako baš hoćete, UZI je napravljen po uzoru na češku strojnicu M 25, a koja je napravljena još prije II svjetskog rata. Stoga sam mišljenja da taj naš model ipak treba prepustiti povijesti, a koristiti nešto modernije i bolje.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Mike_Torello wrote:sorry, al meni ovo totalno glupo izgleda, na pocetku texta je izbalansirana zbog mase zatvaraca oko cijevi a onda ispod dolazi do promjene ravnoteze prigodom kretanja masivnog zatvaraca... onda jel' izbalansirana ili nije? Ili je balansirana dok je drzis u ruci a kad pucas onda dolazi do promjene ravnoteze sto nekima moze otezati postizanje pogodaka... glupo izgleda, mozda nisam koncentriran na text al eto (mrki ne pljujem tebe znam da je text iz strucne literature)mrki 007 wrote:Dobra izbalansiranost postignuta je time što je masa zatvarača raspoređena oko cijevi što omogućuje dobru kontrolu oružja prigodom paljbe.
------
Nedostatak ovakvog načina rada očituje se u tome da kod takvog oružja dolazi do promjene ravnoteže oružja prigodom kretnje masivnog zatvarača u prednji položaj, što nekome otežava postizanje pogodaka.
Dobro si skužio, nekima treba malo vremena da se na to naviknu....čak u početku imaju filing (zbog teškog zatvarača) da pucaju rafalno iako je regulator paljbe na pojedinačnom. Meni se to nije dogodilo sa EROM, ali mi se učinilo prvi puta kada sam pucao sa H&K UMP 9 mm...čudan filing....poslije nekoliko ispucanih metaka to se izgubi
D-V-C
M R K I
M R K I
To je istina, izgleda kao da puca rafalno, a na jedinačnoj je. Težina zatvarača čini svoje.
Potpuno se slažem sa svime napisanim, ali vjerujem da ti je poznat način uvođenja strojnice ERO u policiju....Da je bilo mogućnosti, volje ili ne znam čega drugog svakako sam za MP5....Ima i njega nešto malo.....Naravno da je bolji o tome nema rasprave...nobile157 wrote:ERO je bio dobra stvar dok nismo imali ništa bolje, a bit će još neko vrijeme. Međutim, moram napomenuti da je općeprihvaćeni standard svugdje u svijetu (osim u Rusiji koja ima svoje modele i to u ogromnim količinama) za strojnicu H&K MP 5 u svim svojim varijantama i inačicama.
Volio bi kada bi napisao svoja eventualna iskustva sa EROM....čisto malo radi raznolikosti mišljenja....
D-V-C
M R K I
M R K I
aj kad se vec pica o ERI
dal je bilo potrebe za mini EROm
njega sam isto imo
i sa prigusivacem i bez
neznam
nekak mu ne nalazim svrhu
osim mozda za tjelohranitelje al vise u svrhu zastrasivanja nego efikasnosti
il mozda za posade borbenih vozila
zamjena za skoripon
dal je bilo potrebe za mini EROm
njega sam isto imo
i sa prigusivacem i bez
neznam
nekak mu ne nalazim svrhu
osim mozda za tjelohranitelje al vise u svrhu zastrasivanja nego efikasnosti
il mozda za posade borbenih vozila
zamjena za skoripon
Imao sam ga još 93. Pouzdan, ali je težak i dosta nezgrapan, zna ogrebati ruke. Pouzdanost - neupitna, preciznost (sa ispruženim kundakom, naravno) jako, jako dobra. Slažem se sa mrkim da bi za policijsku uporabu možda trebao biti poluautomatski, ali onda bi mu ja dodao malo dužu cijev (takav model se nekada mogao kupiti u USA kao civilna verzija, PAP only).
A ne bi bilo loše da HS napravi nešto slično beretti storm i da koristi spremnike sa HS-a XDM, to bi bilo nešto.
A ne bi bilo loše da HS napravi nešto slično beretti storm i da koristi spremnike sa HS-a XDM, to bi bilo nešto.
Pa nemaš ti baš nježne ruke....ili se nešto promjenilo, ....možda si se pomladio i raznježio nad problemima životanobile157 wrote:....ali je težak i dosta nezgrapan, zna ogrebati ruke.
A ovo drugo...e o tome bi se dalo razgovarati....ali ne u ovoj temi
D-V-C
M R K I
M R K I
Mislim da ne spamam temu o ERI ako kažem da su ameri odavno napravili M4 u kalibru 9x19 sa spremnikom od 30 komada i da je bio korišten baš od strane policije. Za policijsku uporabu ja bih razmislio o više varijanti, jer nije isto ophodnja u gradu ili negdje na otvorenom tipa Lika ili Slavonija.
Mislim da ću otvoriti novu temu.
Mislim da ću otvoriti novu temu.
Mišljenja sam da strojnica ero u potpunosti zadovoljava potrebe policije za jednim od dugih oružja, i to iz nekoliko razloga. Kao prvi, streljivo 9x19 mm,kao drugo jednostavnost rukovanja. Na daljinama uporabe oružja u policiji sasvim solidno oružje. To sto paljbu otvara iz otvorenog zatvarača u načelu neznači ništa, ali se treba naviknuti na to. Na kraju krajeva i talijanska policija i karabinjeri rabe beretu M 12 u istom kalibru i koja također otvara paljbu iz otvorenog zatvarača.