Dozvola za držanje i nošenje u svrhu samoobrane - pitanja
Re: Dozvola za držanje i nošenje u svrhu samoobrane - pitanj
Znam da je išlo Hawka, ali generalno ako imaš DiN moraš biti spreman ići u zatvor barem na mjesec dana. Imaš tri mogućnosti. Krenuti u fizički obračun sa rizikom da te prebiju, opljačkaju i uzmu ti pištolj, pokušati smiriti situaciju i dati lovu koju imaš nadajući se da je to dosta, izvaditi pištolj i priprijetiti i na prvi korak prema tebi pucati pa što bude. Tko ima DiN mora biti spreman na treći korak u protivnom mu DiN ne treba.
Mene zanima koliko je ljudi sa DiN spremno potegnuti pištolj u "krajnjoj nuždi" što će reći da braniš i druge a ne samo sebe. Koliko vidim u USA je to vrlo mali broj.
Mene zanima koliko je ljudi sa DiN spremno potegnuti pištolj u "krajnjoj nuždi" što će reći da braniš i druge a ne samo sebe. Koliko vidim u USA je to vrlo mali broj.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Mislim da bi tek tu bio na skliskome terenu,da svojim oružjem braniš drugoga....
Često ne možeš dokazati potrebu vlastite samoobrane,a dokazati potrebu da si drugoga trebao braniti.....
Naravno da mislim na naše zakone i njihovu primjenu,da ne kažem apsurdnost...
Često ne možeš dokazati potrebu vlastite samoobrane,a dokazati potrebu da si drugoga trebao braniti.....
Naravno da mislim na naše zakone i njihovu primjenu,da ne kažem apsurdnost...
Pa evo iskreno, neznam. Ovisilo bi to o još dosta detalja i finesa. Velika je razlika u tome jesam li sam, ili je obitelj/djeca samnom i kakvom bi procijenio njihovu ugroženost.berbenn wrote:Hawk, sada najozbiljnije. Kako bi ti postupio da imas DiN i npr. ne nekom odmoristu te napadnu jedan dva huligana, najprije verbalno, a zatim fizicki, a oni nemaju oruzje, a ti vidis da su ipak jaci, da nisu bas uracunjivi i da vrlo lako da ce te slomiti u papar. Ali nemaju ni sipki, ni pistolj, ni bokser....samo sake! Pretpostavka, ali da cujem!
Kod takvih ljudi ustvari i ne možeš biti siguran da nisu naoružani/opremljeni iako oružje/opremu na prvi pogled ne vidiš. Nebi se baš na to oslonio.
Ako sam sam, a imao toliko vrimena da uskočim u auto i odvezem se, to bi i uradio, pokušao bi sve da izbjegnem bliski kontakt.
Ali ako bi procijenio da mi je život ipak neposredno ugrožen, bi potegao bi oružje i pucao, ali ne ni u zrak ni u noge, riješio bi bar najbližeg u nadi da drugoga neću morati.
Ako su samnom obitelj/djeca, a ja procijenio da su oni neposredno ugroženi, pa nema toga što ja nebi bio u stanju napraviti, ni drugome nebi dao šanse.
Eto, nisi baš takav odgovor očekivao, ali mislim da bi u datoj situaciji (nedovoljno preciziranoj) otprilike to bilo tako.
Smiješno mi je to da sam na slično pitanje odgovarao psihologu prije kupnje mog prvog oružja. Baviš li se i ti time?
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Ma dogodi se i to. Nekad i simpatično ispane. Promatrao sam jedan takav primjer i svidilo mi se. Nisam siguran da bi ja to tako ležerno odradija.Mirok wrote:Mislim da bi tek tu bio na skliskome terenu,da svojim oružjem braniš drugoga....![]()
Kasno u noć, ili rano ujutro, izašao zapalit cigaretu na lođi na 2 katu zgrade. Nogostupom ide momak, vraća se kući, a sa suprotne strane ceste njih trojica hrabrih traže kavgu, presreću njega, on se sledio.
U tom momentu dolazi mali stroj što mete rub kolnika, štofer zaustavi i drekne ovoj trojici: Koji vam je k*rac ostavite momka na miru.
Oni kao da su to jedva čekali, puste momka i upute se prema vozilu na kojem rotacione četke još vrte. Šofer iskoči van s pištoljem u ruci i na brzinu ga repetira.
Oni se pokunje kao p*čke, vrate se na svoju stranu ceste i odlutaju u noć. Momak se zahvalio šoferu i otišao, a šofer još jednom drekne za njima: Nemojte da vas još jednom sretnem.
Viknem ja šoferu: Bravo stari, svaka čast. A što bi da nisu otišli, bi li bio pucao? Kaže on: Ma vraga bi pucao, nemam ja ni municiju, često ja neletim na takve, to su sve zečevi.
-
Mirok
- Brigadni General

Sa praznim pištoljem mahati....???
Praznoga se dvojica boje...
Samo jednom neka se desi da i onaj sa druge strane ima spreman pištolj i to će biti kraj za ovoga sa praznim.
Kada vadiš oružje moraš biti spreman ga upotrijebiti,kažem spreman.
Ako se napadač povlači ,nećeš ga upotrijebiti,ali spremnost ostaje.
Praznoga se dvojica boje...
Samo jednom neka se desi da i onaj sa druge strane ima spreman pištolj i to će biti kraj za ovoga sa praznim.
Kada vadiš oružje moraš biti spreman ga upotrijebiti,kažem spreman.
Ako se napadač povlači ,nećeš ga upotrijebiti,ali spremnost ostaje.
Da vidiš samo kako i repetiranje praznog pištolja u tihoj noći ima uvjerljivi zvukMirok wrote: ....Sa praznim pištoljem mahati....???...
-
Mirok
- Brigadni General

Znam da može imati efekta.Hawk wrote:Da vidiš samo kako i repetiranje praznog pištolja u tihoj noći ima uvjerljivi zvukMirok wrote: ....Sa praznim pištoljem mahati....???...
Ali shvatio si ti Hawk što sam htio reći
-
Mirok
- Brigadni General

Napadač na taksistu je "osuđen" na deset mj uvjetno.
Prije koji dan čitam kako je jedna žena radi ogrebotine na tuđemu autu(ogrebotina od 30 cm sa strane auta),osuđena na četiri mj uvjetno.
Znači da je ogrebotina na autu bila nešto veća,kazna bi bila kao i za ovoga koji je šaketao i cipelario čovjeka,pa skoro ga i ubio
Dno dna kako jedna,tako i druga presuda.
Prije koji dan čitam kako je jedna žena radi ogrebotine na tuđemu autu(ogrebotina od 30 cm sa strane auta),osuđena na četiri mj uvjetno.
Znači da je ogrebotina na autu bila nešto veća,kazna bi bila kao i za ovoga koji je šaketao i cipelario čovjeka,pa skoro ga i ubio
Dno dna kako jedna,tako i druga presuda.
Potegnuti, repetirati, precizno pogoditi i biti u skladu sa zakonom nije moguće u praksi. Javna površina... čime si potegnuo oružje bilo hladno ili vatreno... ugrozio si sigurnost građana uporabom oružja na javnom mjestu... prekršaj zbog kojeg na 3 godine minimalno ode sve jedan metak, cijev i oprema... potegnuti i pucati u nekoga... dalje od toga ne treba ići...
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
ar15
Preporucam ici na tecaj za osposobljavanje gradjana za rukovanje oruzjem.
Nisi u pravu.
Na tecaju ce pokriti situacije u kojima se smije/moze koristiti oruzje za samoobranu.
Preporucam ici na tecaj za osposobljavanje gradjana za rukovanje oruzjem.
Nisi u pravu.
Na tecaju ce pokriti situacije u kojima se smije/moze koristiti oruzje za samoobranu.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Položio sam taj tečaj na policijskoj akademiji i mogu ti reći da nećeš saznati. Opet priča o reciprocitetu, istovremenosti itd. Ako netko upadne s kalašem vjerojatno moraš provjeriti da mu je pun prije nego pucaš.
-
Mirok
- Brigadni General

Opet ću reći,mene je oduševio jedan dokumentarac o ovoj temi,nisam siguran u SADu ili Kanadi ?
Jedan gorštak koji živi negdje u bespućima tamo negdje,ubio je rendžera koji mu je kontrolirao što je ulovio.
Na suđenju gorštak biva oslobođen zbog opravdane samoobrane.
U dokumentarcu je napravljena rekonstrukcija događaja,gdje se vidi da je u jednome momentu rendžer rukom uhvatio svoj pištolj za pojasom.
Gorštak je to shvatio kao ugrozu za svoj život i potegnuo prije rendžera i ubio ga.
Nako istrage,suđenja,sud oslobađa gorštaka jer procjenjuje da je imao razloga u tome momentu prestrašiti se za svoj život i obraniti se pucajući u rendžera.
Eto što su zakoni i pravna država!!!
Jedan gorštak koji živi negdje u bespućima tamo negdje,ubio je rendžera koji mu je kontrolirao što je ulovio.
Na suđenju gorštak biva oslobođen zbog opravdane samoobrane.
U dokumentarcu je napravljena rekonstrukcija događaja,gdje se vidi da je u jednome momentu rendžer rukom uhvatio svoj pištolj za pojasom.
Gorštak je to shvatio kao ugrozu za svoj život i potegnuo prije rendžera i ubio ga.
Nako istrage,suđenja,sud oslobađa gorštaka jer procjenjuje da je imao razloga u tome momentu prestrašiti se za svoj život i obraniti se pucajući u rendžera.
Eto što su zakoni i pravna država!!!
Šta reći nego užas.timmy75 wrote:i tako...nastavak priče u taksistu
https://www.index.hr/vijesti/clanak/vid ... 27015.aspx
brabonjak na hemeroidu na šupku svijeta. eto to smo mi.Takav način samoobrane je pretjeran za uređeno društvo u kojem živimo. Nismo na divljem zapadu, oštećeni je mogao zvati policiju i potražiti pomoć", rekla je sutkinja.
Da imam DiN i da nosim vatreno oružje, uvijek bih sa sobom nosio i suzavac. Zato što je veća vjerojatnost da ćeš naići na pijanu budalu koja se hoće tući nego da ćeš naići na nekoga tko je čvrsto odlučio da te ubije i napada naoružan. A šake su apsolutno ubojito oružje i ljudi od njih pogibaju, ali to teško da će na sudu priznati. Ako te policija nađe, na cesti leži lik mrtav i nenaoružan a ti stojiš iznad njega s pištoljem iz kojeg se puši, neće biti lako dokazati samoobranu. A opet, ako nosiš pištolj, jako je loša ideja tući s nekim, jer taj bi mogao dohvatiti tvoj pištolj pa ga upotrijebiti na tebi! U svakom slučaju nezgodno.berbenn wrote:Hawk, sada najozbiljnije. Kako bi ti postupio da imas DiN i npr. ne nekom odmoristu te napadnu jedan dva huligana, najprije verbalno, a zatim fizicki, a oni nemaju oruzje, a ti vidis da su ipak jaci, da nisu bas uracunjivi i da vrlo lako da ce te slomiti u papar. Ali nemaju ni sipki, ni pistolj, ni bokser....samo sake! Pretpostavka, ali da cujem!
Zbog toga bi bilo jako dobro imati i 'neubojita' sredstva za samoobranu da ti pištolj ne bi bio jedini način odgovora na prijetnju.
The truth is hate to those who hate the truth.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Barut wrote: Ovo me čisto podsjeća na Zonu Sumraka, a vjerujem da se većina forumaša sjeća te serije.
.
Tog se sjecamo samo mi u podmaklim godinama - sta smo sa srednjom skolom pucali m48 u nastavnom programu.
Vrijeme nas malo pregazilo druze...
Turn better into best!
Pa skoro, kad sam ja išao u školu već se pucalo na žive mete pa sam nažalost propustio M48, a to bi mi sigurno bio najdraži predmet.jolly wrote:Barut wrote: Ovo me čisto podsjeća na Zonu Sumraka, a vjerujem da se većina forumaša sjeća te serije.
.![]()
Tog se sjecamo samo mi u podmaklim godinama - sta smo sa srednjom skolom pucali m48 u nastavnom programu.
Da, očito da nas je sve pregazilo, u više ili manje poodmaklim godinama, kad se ovakve stvari događaju u stvarnosti.jolly wrote:Vrijeme nas malo pregazilo druze...
The truth is hate to those who hate the truth.
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

ev ja sam tu seriju gledao u nočnim smjenama negdje između 4 i 5 ujutro prije nekoliko godina. i genikalna serija.
Moraš paziti kad se braniš oružjem da je napadač naoružan .
Nažalost to je dosta problematično itrebalo bi mijenjati zakon jer nije isto ako imaš 60 godina i napada te netko sa 20 u punoj formi
već si u nepovoljnijem položaju a zakonski nije bio napad oružjem tako da je to jako problematično.
Nemožeš uvijek bježati i koji puta u ozbiljim godinama je to problem a ne ostaje ti puno alternative. Možda pas od 80 kg. Suzavac ok ali šta ako nije dovoljno
a sa par udaraca netko te može ubiti ,najbolji primjer čovjeka kojeg je umlatio biciklist nedavno.
Nažalost to je dosta problematično itrebalo bi mijenjati zakon jer nije isto ako imaš 60 godina i napada te netko sa 20 u punoj formi
već si u nepovoljnijem položaju a zakonski nije bio napad oružjem tako da je to jako problematično.
Nemožeš uvijek bježati i koji puta u ozbiljim godinama je to problem a ne ostaje ti puno alternative. Možda pas od 80 kg. Suzavac ok ali šta ako nije dovoljno
a sa par udaraca netko te može ubiti ,najbolji primjer čovjeka kojeg je umlatio biciklist nedavno.
Da malo oživim temu, naletio sam na presudu koja dobro ilustrira kako naše pravosuđe razmišlja kad je u pitanju nužna obrana.
"VSRH, III Kž-5/2019 od 12. lipnja 2019.
3) Čl. 21. st. 3.
Kazneno djelo u prekoračenju nužne obrane može se počiniti i sa izravnom i sa
neizravnom namjerom. Okolnost da je napadnuti prekoračio nužnu obranu ne utječe na njegovu
namjeru da hoće ubiti napadača. Pravilno je prvostupanjski sud utvrdio da je prije pucanja
okrivljenika (oca) iz pištolja postojao neposredno predstojeći napad oštećenika (sina) nožem na
okrivljenika, da ga je u tom napadu sprječava svj. R.K. pokušavajući ga smiriti, da bi se u
jednom trenutku oštećenik oslobodio svjedoka i krenuo prema okrivljeniku s nožem u ruci u
cilju nastavka tog napada, pa je okrivljenik na međusobnoj udaljenosti 50 – 80 cm pucao u
oštećenika i usmrtio ga. Kada se sagleda razmjernost napada i obrane, intenzitet napada,
opasnost napadača kao mlade i snažne osobe te upotrijebljena sredstva, kao i da se predstojeći
napad mogao otkloniti pucanjem u manje vitalni dio tijela oštećenika, osnovano prvostupanjski
sud zaključuje da je okrivljenik prekoračio granice nužne obrane i počinio kazneno djelo
ubojstva iz čl. 110. u svezi čl. 21. st. 3. KZ-a.
"
"VSRH, III Kž-5/2019 od 12. lipnja 2019.
3) Čl. 21. st. 3.
Kazneno djelo u prekoračenju nužne obrane može se počiniti i sa izravnom i sa
neizravnom namjerom. Okolnost da je napadnuti prekoračio nužnu obranu ne utječe na njegovu
namjeru da hoće ubiti napadača. Pravilno je prvostupanjski sud utvrdio da je prije pucanja
okrivljenika (oca) iz pištolja postojao neposredno predstojeći napad oštećenika (sina) nožem na
okrivljenika, da ga je u tom napadu sprječava svj. R.K. pokušavajući ga smiriti, da bi se u
jednom trenutku oštećenik oslobodio svjedoka i krenuo prema okrivljeniku s nožem u ruci u
cilju nastavka tog napada, pa je okrivljenik na međusobnoj udaljenosti 50 – 80 cm pucao u
oštećenika i usmrtio ga. Kada se sagleda razmjernost napada i obrane, intenzitet napada,
opasnost napadača kao mlade i snažne osobe te upotrijebljena sredstva, kao i da se predstojeći
napad mogao otkloniti pucanjem u manje vitalni dio tijela oštećenika, osnovano prvostupanjski
sud zaključuje da je okrivljenik prekoračio granice nužne obrane i počinio kazneno djelo
ubojstva iz čl. 110. u svezi čl. 21. st. 3. KZ-a.
"
Da, trebao je pucati u nož i izbiti mu ga iz ruke, kao kapetan Miki.
Ovo se neki dan dogodilo u Varaždinu:
https://epodravina.hr/wp-content/upload ... 964bc0.mp4
Pitao sam odvjetnika je li to situacija za intervenciju vatrenim oružjem, kaže ne, jer se dovode drugi ljudi u opasnost. Ali nož bi prošao.
Pitao sam odvjetnika je li to situacija za intervenciju vatrenim oružjem, kaže ne, jer se dovode drugi ljudi u opasnost. Ali nož bi prošao.
Grozno izgleda na snimci.Ariel wrote:Da, trebao je pucati u nož i izbiti mu ga iz ruke, kao kapetan Miki.
Iz mog iskustva protiv psa najbolje djeluje sprej.
Ne znam kako bih prokomentirao uporabu vatrenog oružja u ovoj situaciji, ne zna se ko koga krize i mislim da je odvjetnik napola u pravu.
S druge strane...
Stavite sebe u situaciju ove žene koju je pas cijelu snimku grizao za ruku. Meni osobno da me tako pas izgrize mislim da nebi dvojio što ču upotrijebiti a poslije kad sve završi šta bude bit će.