SS MCX Virtus 11.5"

Fotografije oružja, oruđa i popratne opreme...
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: SS MCX Virtus 11.5"

Post by jolly » 30 Mar 2022, 12:49

Ariel wrote:
Da se vratim na temu, što mislite koliko proizvoda je pokretač teme prodao u Hrvatskoj? U komadima i postocima, svejedno. Ali svi imaju mišljenje i stav o tim proizvodima, kakvi bi trebali biti, koliko smiju koštati itd :).
Odgovor, 20-30 kupaca, vjerojatno i manje.

Zanimljivo pitanje. Evo presjek situacije, kako je ja vidim:

Prema navodima iz medija u HR postoji svega oko 2400 ljudi sa oruznim listom za sport.
https://www.vecernji.hr/vijesti/legalno ... na-1438277

Za lov, ar15 nece nikad biti opce prihvacen i popularan.

I poplacija gradjana koji ce kupovati ovu pusku i dodatnu opremu, bit ce primarno entuzijasti iz grupe sportskih strijelaca, a sekundarno natjecatelji iz ove grupe kad uskoro dodju nove discipline, i gdje ce ovaj tip puske biti popularan (u odnosu na ukupnu masu sportskih strijelaca koja nije velika).

- Prema osobnim pregledima iz biltena iz natjecanja iz puske, puska (PA) nije toliko popularna streljacka disciplina zbog vise fatkora, i po brojnsoti nastupa u padu je.

- Disciplina koja je napopularnija u HR, opet zbog niza faktora, je VK pistolj. Najpopularnija po brojnosti, ali bez izrazenog trenda porasta.

- A najbrze rastuca sportsko streljacka disciplina je dalekometno streljastvo. (A unutar ove grupe disciplina je najbrze rastuca disciplina MK s optikom)

Uglavnom, obzirom na sve navedeno:
Mislim da je u HR do danas registrano manje od 100 komada pusaka tipa ar15 - raznih proizvodjaca. (kazem promatrajuci i procjenjujuci odnose brojeva, a bez nekog solidnog izvora informacija)

A uslijed tog, dodatne opreme za takvu pusku, je prodano u HR mozda manje od 20-30 - broja kupaca, mozda i manje od 10.
Sva proizvodnja, vjerojatno je vezana na izvoz u zemlje gdje je ova puska prisutnija.

Ali nije tolko crno, jer treba uzeti u obzir da se ova puska moze kupiti u HR, zapravo tek od donosenja novog zakona 2018. (tek 3 godine). I ne moze se po prisustvu usporediti sa recimo pap m59, koja je u hr prisutna desetljicima i stoji zacementirana u domacem programu natjecanja, inertnoscu krovnog saveza.

A kad krenu natjecanja s ovakvim modernim tipom puske, popularnost i prodaja ce porasti, kako pusaka tako i opreme za nju.
I sasvim sigurno ce zamijeniti papovku u sportskom streljastvu. Dakle, porast popularnosti i potraznje je neminovan, samo nece biti preko noci. u slijedecih deset godina, pogovo ako se budu otvarala nova strelista, ili mjesta za vjezbe gadjanja.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

ALTRD
Pozornik
Pozornik

Post by ALTRD » 30 Mar 2022, 12:58

Ariel wrote:Dobro, budimo realni, za potrebe i kriterije velike većine, razni DB, Rugeri, Armalite i sl. su sasvim primjereni i više nego dovoljni. BIlo bi pogrešno tvrditi drugačije.

Ali tko hoće tehničku poslasticu, to se plaća, otprilike dvostruko skuplje nego "entry" modeli.

Ma naravno, evo mene je DB ugodno iznenadio..Na stranu to što je ono neka srednja žalost završne obrade, no performanse su me iznenadile.
Valjda je naglasak bio na performansu u odnosu na kvalitetu. Jer da je oboje, puška bi bila skuplja.

Na kraju krajeva, plinkati možeš i sa zračnom:)

ALTRD
Pozornik
Pozornik

Post by ALTRD » 30 Mar 2022, 13:06

jolly wrote:
Ariel wrote:
Da se vratim na temu, što mislite koliko proizvoda je pokretač teme prodao u Hrvatskoj? U komadima i postocima, svejedno. Ali svi imaju mišljenje i stav o tim proizvodima, kakvi bi trebali biti, koliko smiju koštati itd :).
Odgovor, 20-30 kupaca, vjerojatno i manje.

Zanimljivo pitanje. Evo presjek situacije, kako je ja vidim:

Prema navodima iz medija u HR postoji svega oko 2400 ljudi sa oruznim listom za sport.
https://www.vecernji.hr/vijesti/legalno ... na-1438277

Za lov, ar15 nece nikad biti opce prihvacen i popularan.

I poplacija gradjana koji ce kupovati ovu pusku i dodatnu opremu, bit ce primarno entuzijasti iz grupe sportskih strijelaca, a sekundarno natjecatelji iz ove grupe kad uskoro dodju nove discipline, i gdje ce ovaj tip puske biti popularan (u odnosu na ukupnu masu sportskih strijelaca koja nije velika).

- Prema osobnim pregledima iz biltena iz natjecanja iz puske, puska (PA) nije toliko popularna streljacka disciplina zbog vise fatkora, i po brojnsoti nastupa u padu je.

- Disciplina koja je napopularnija u HR, opet zbog niza faktora, je VK pistolj. Najpopularnija po brojnosti, ali bez izrazenog trenda porasta.

- A najbrze rastuca sportsko streljacka disciplina je dalekometno streljastvo. (A unutar ove grupe disciplina je najbrze rastuca disciplina MK s optikom)

Uglavnom, obzirom na sve navedeno:
Mislim da je u HR do danas registrano manje od 100 komada pusaka tipa ar15 - raznih proizvodjaca. (kazem promatrajuci i procjenjujuci odnose brojeva, a bez nekog solidnog izvora informacija)

A uslijed tog, dodatne opreme za takvu pusku, je prodano u HR mozda manje od 20-30 - broja kupaca, mozda i manje od 10.
Sva proizvodnja, vjerojatno je vezana na izvoz u zemlje gdje je ova puska prisutnija.

Ali nije tolko crno, jer treba uzeti u obzir da se ova puska moze kupiti u HR, zapravo tek od donosenja novog zakona 2018. (tek 3 godine). I ne moze se po prisustvu usporediti sa recimo pap m59, koja je u hr prisutna desetljicima i stoji zacementirana u domacem programu natjecanja, inertnoscu krovnog saveza.

A kad krenu natjecanja s ovakvim modernim tipom puske, popularnost i prodaja ce porasti, kako pusaka tako i opreme za nju.
I sasvim sigurno ce zamijeniti papovku u sportskom streljastvu. Dakle, porast popularnosti i potraznje je neminovan, samo nece biti preko noci. u slijedecih deset godina, pogovo ako se budu otvarala nova strelista, ili mjesta za vjezbe gadjanja.

Statistika je zanemariva.
Najveći problem je što mi nismo rođeni u toj i sa tom kulturom kao npr. jedan amerikanac.
Svima su nam mokri snovi da pucamo u svom dvorištu ili na ranču:)
Jbg, tu smo gdje jesmo i biti će kako bude. Ne zamarati se previše:)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 30 Mar 2022, 13:20

Da, kad god se potegne rasprava o zakonu o oruzju, smatrao sam da je cisto gubljenje vremena kad drugi citiraju drugi amandman i ameriku.
Ne moze to proci u nasem podrucju nikako, pogotovo pod kapom EU. Nije realno za ocekivati.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 30 Mar 2022, 22:45

Nažalost ali Jollyeva konstatacija je potpuno točna.
Amerika je drugi svijet ina ovom dijelu bare pucanje iza kuće po slje posla bojim se da neće biti moguće legalno
i trebali bi težiti nekim EU zemljama navodeći ih kao primjer liberalnijeg stava prema oružju kao npr. Češka.
Jednostavnijeg i manje kompliciranog zakonodavstva vezanog za otvaranje strelišta .
Neznam jel netko uspio dobiti mjesto za vježbe gađanja u nekom kamenolomu npr. ili slično ?
Zakonom je predviđeno samo da li ima u stvarnosti nekih pomaka ?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 31 Mar 2022, 06:21

matezg1 wrote: Neznam jel netko uspio dobiti mjesto za vježbe gađanja u nekom kamenolomu npr. ili slično ?
Zakonom je predviđeno samo da li ima u stvarnosti nekih pomaka ?
Nije mi poznato. ALi mislim da treba proci bar godina dana od donosenja pravinika da to bude vidljivo.
Turn better into best!

ALTRD
Pozornik
Pozornik

Post by ALTRD » 31 Mar 2022, 08:39

Malo smo skrenuli sa teme. Zakonodavstvo, budućnost kulture i politiku ostavimo za drugi mjesto i vrijeme :)

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 01 Apr 2022, 10:42

Seksi je kao vrag i 10,3 i 11,5... ja sam uvijek naginjao da bi 12,5 za SBR meni bila najbolja jer je 14,5 skoro pa uvažena normalna dužina iako je za USA SBR. Ali kad vidim DD Mk12... e to mi je seks isto

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 01 Apr 2022, 18:28

ev imam armalite def 15 f i jako sam zadovoljan imam na samoobranu ga i mogu rec i preciznost i kvaliteta izrade je vrlo dobra. posto sam misljenja da je to radna puska i da ako se neusudim bacit je na pod ne bezveze ali ako situacija nalaže tokom treninga ili u nedo bog pravoj situaciji onda ga hebi. a posto je u milspeku ako je dobro za vojsku dobro je i za moje potrebe s time da ja necu ju habat kao vojnik na bojištu.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 07 Apr 2022, 11:40

Da li netko ustvari zna nekoga u RH da je kupio AR platformu, od dostupnih i da je imao kakvih problema? Upravo to što kažeš, treba imati jednu pouzdanu radnu pušku a ako se može, onda nešto kao Sig za Gucci rifle (Gucci jer je za veliku većinu vlasnika oružja debelo iznad buđeta). Bilo bi super za vidjeti direktnu usporedbu MK18, Virtus i MR556 :A27:

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 07 Apr 2022, 12:45

Sitnih problema ima, neke sam i sam vidio. Neostajanje zatvarača u stražnjem položaju, neubacivanje metka i sl. Čak i situacije u kojima jedna puška u istim uvjetima radi dobro, a druga ne. Ne bih baš previše u detalje da se ne osjete ljudi prozvani, ali radilo se o Mk18, MR223 i Virtusu. Ima dosta i do vlasnika, koliko se igrao i ugrađivao razne dijelove, kako održava oružje itd.

Mogu samo reći za svoje iskustvo, nikad ni jedan problem osim s RWS Match streljivom koje je slabo punjeno i s kojim mi zatvarač nije ostajao u stražnjem položaju. No ja imam jaču povratnu oprugu i teži buffer uteg, pa bi se u tvorničkoj konfiguraciji i taj problem izbjegao.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 07 Apr 2022, 13:00

E da,previše eksperimentiranja i ugradnje raznih dijelova,može uroditi raznim problemima.
A o nedostatnom održavanju da ne govorimo.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 07 Apr 2022, 21:20

AR je zanimljiv "lego" sustav. Ali da, treba imati i tehničko razumijevanje, informirati se i analizirati rezultate. Može raditi savršeno, a može biti i hrpa metala :).

ALTRD
Pozornik
Pozornik

Post by ALTRD » 08 Apr 2022, 22:39

Ariel wrote:AR je zanimljiv "lego" sustav. Ali da, treba imati i tehničko razumijevanje, informirati se i analizirati rezultate. Može raditi savršeno, a može biti i hrpa metala :).

Da, Ariel je u pravu. Većina ako ne i 90% nekog lošeg iskustva na internetu proizlazi iz onog što se zove "drkanje po nečemu što radi".
Obično je user error, pa streljivo, pa zadnje loša kvaliteta puške.
Proizvođači nisu u garaži sklepali pušku od lego kockica i rekli " evo idemo to sada prodati".
Ipak netko tko nadilazi moja, vaša i druga znanja proizvodi nešto što se zove oružje.
Obično tu pričamo o sotitinama ako ne i milijunima dolara uloženih u R&D. Ne može nešto tek tako napustiti tvornicu, ako nije verificirano od strane stručnjaka. Naravno , uvijek postoji iznimka ili namjera.
DD kao AR15 je jako dobra puška i tu se nema šta puno pametovati. U službi SOCOMa je dugi niz godina, ne kao najbolji oružje, već najbolji izbor za novac.
Svi proizvođači obično idu ka tome da vrše nadogradnje na prijašnje gerenacije, bilo to površinskom zaštitom, materijalaima ili drugim kvalitetnim nadogradnjama.
Loša kvaliteta je loša reputacija, loša reputacija je loša prodaja, loša prodaja je manje novaca za razvoj. Lančana reakcija u kojoj moraš biti samo bolji od jučer.
Naravno, proizvođač ne može ponuditi high end nadogradnje za istu cijenu, ali može poboljšati bitne stvari od nebitnih.
Nešto kao na autu, potrošni dijelovi su potrošni i tu nema debate.
AR15 dijelova ima u pekari, MCX nema. Mora se potegnuti u Ameriku. Bolje ju izbječi ako nemate riješenja u slučaju da nešto ne rikne.Ja imam mogućnost da riješim problem na brzaaka, a oni koji to nemaju možda da se ne upuštaju u takav projekat.
Inače, MCX radi bez premca, nema tu puno izmjena i nadogradnji jer je sve na svome mjestu. Osobno sam perfekcionist i kao takav volim da prčkam i nadograđujem ako mogu. Bilo to iz znatiželje ili iz osobnog zadovoljstva, ako mogu , napravit ću.
No ovdje zaista se nema što dodati.
Iz MCXa sam vjerojatno ispucao preko 4k komada streljiva ( ne brojim ) i puška radi kako treba.
Imao sam jedan sitan problem koji sam riješio, vezano za streljivo i moju pogrešku, ali toga više nema i neće se ponoviti.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 09 Apr 2022, 17:52

Testirati treba, kao i učiti na greškama (bolje tuđim nego svojim). Ako želimo imati kompetentne ljude iz kojih bi se, možda, jednog dana, stvorili budući inovatori, proizvođači i sl, ovo je jedan od puteva. A ne da smo svi konzumenti bez mozga i inicijative.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 09 Apr 2022, 21:06

Ja se kod Colta držim toga da mjenjam samo ono što služi ergonomiji :A25:

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 09 Apr 2022, 23:08

pa to ako cu sta mjenjat onda su to sitnice nevezane za mehaniku tipa rukohvat, drška, kundak. amen
to kao ameri kad kupe glocka pa mjenjaju cjev od ovog ili onog proizvođača pa navlaku pa iglu pa povratnu oprugu i vodilicu onda naprave yubito video o tom pistolju i kao glock je najbolji pištolj na svijetu i trabunjaju kako su sve izmjenili na njemu od glocka mozda ostala samo polimerna rama. jbt ak je najbolji sta ga nisi ostavio u tvorničkom izdanju. :D

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 09 Apr 2022, 23:17

evo moj def 15 f armalite isprobao sa spremnicima raznih proizvođača i ok sve paše i sve hrani kak treba kuruza isto neznam. svaka čast svima koji se igraju nadograđuju i tuniraju svoje primjerke. jedino sam misljenja a na to je utjecao kolega u specijalcima koji duži heklera u 7.62x51 kalibru a ostatak mu kolega duži hk416 i kaže da su odlične puške. ja bi osobno da imam 20k kuna za pušku uzeo heklerovu civilnu verziju u 223. neznam eto nekako mi se čini da je od svih ovih skupih verzija ta najbolja. napominjem naravno svaka ima mane i prednosti

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 09 Apr 2022, 23:44

MR223, ako nešto ode ili korisnik poželi nešto promijeniti, gdje? Kako? Nema ničega u EU. HK baš briga za civilne korisnike.

Tu i tamo neki Geissele okidač, duplo skuplji nego za AR :).

Vidio sam kako MR223 14.5" ima problema s ubacivanjem metaka i izvlačenjem, a ništa iznutra nije mijenjano. Puška ispucala par stotina metaka do tad. Druge puške s istim streljivom i u istoj situacije rade ispravno.

U usporedbi s AR iste duljine cijevi, MR223 je teži i balans vuče prema naprijed. Ujedno i jače trza.

Sve u svemu, mislim da naše postrojbe koriste ono što im se da i ne mogu baš birati. I uvjeren sam da velika većina njih nije ni upoznala nešto drugo da bi mogli donositi sud što je bolje a što lošije.

Delta force (CAG), koja je i pokrenula projekt 416 prije skoro 20 godina, pronašla je zamjenu za 416 u vidu Geissele modela. Očekuje se prijelaz uskoro. Geissele je uobičajeni AR sustav, s MK16 rukohvatom i uobičajenom Geissele kvalitetom. Očito je za njih 416 prošlost. A ako ćemo istinito, ni 416 koju su dužili nije bio u svemu originalan, već je okidač mijenjan za Geissele, kao i prednji rukohvat, a kundak i drška za Magpul, LMT, B5 itd.

I DEVGRU je, kako stvari stoje, izbacio 416 i koriste Noveske AR.

ALTRD
Pozornik
Pozornik

Post by ALTRD » 10 Apr 2022, 00:25

dundoivica wrote:pa to ako cu sta mjenjat onda su to sitnice nevezane za mehaniku tipa rukohvat, drška, kundak. amen
to kao ameri kad kupe glocka pa mjenjaju cjev od ovog ili onog proizvođača pa navlaku pa iglu pa povratnu oprugu i vodilicu onda naprave yubito video o tom pistolju i kao glock je najbolji pištolj na svijetu i trabunjaju kako su sve izmjenili na njemu od glocka mozda ostala samo polimerna rama. jbt ak je najbolji sta ga nisi ostavio u tvorničkom izdanju. :D
Glock je malo veće smeće, fitom i finishom. Imam jednoga i jedino što tvorničko ima je polimerno tijelo i navlaka.Neću ni spominjati koliko sam novaca uložio i još nije onako kako ga zamišljam.
Okidač ne znam kakav da stavim ne mogu ga poboljšati. Jednostavno dizajn okidača je valjda ispod svih mogućnosti poboljšanja. Pištolj je pouzdan i to je valjda jedino što je bitno, no daleko od Glock Perfectiona.

Čast iznimkama ali tvorničko u većini slučajeva ništa ne valja. Mislim da me netko krivo ne shvati, meni ne valja, a i većini koje znam:)

Post Reply