Dozvola za držanje i nošenje u svrhu samoobrane - pitanja

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Dozvola za držanje i nošenje u svrhu samoobrane - pitanj

Post by Mirok » 01 Jun 2022, 09:53

Prije nešto godina se takav napad psa dogodio u Zagrebu.
Iz zgrade je istrčao čovjek i kako pas nije puštao,pucao je u zrak.
Pas je pustio i pobjegao,a epilog je podnošenje kaznene prijave protiv čovjeka koji je pucao :A00: :A10:

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 01 Jun 2022, 10:10

Isprobao sam sprej protiv nekoliko pasa i nisam impresioniran. Treba biti precizan gotovo kao s oružjem, ali i tad pas osjeća simptome tek kad završi napad. I to su bili psi oportunisti, napali su iz zabave. Ali ako je pas razdražen, jako sumnjam u sprej.

Nož zvuči dobro u priči, ali koliko ljudi se njima zna prisebno koristiti u takvoj situaciji? Nisam u to uvjeren. I još protiv psa u napadu? Ili više njih? Pusti snovi.

U ovoj situaciji pas je bio okupiran napadom da ga se moglo uhvatiti za ogrlicu i po potrebi je zakrenuti dok ne odustane. Ali ovo je iznimno, a što ako pas napada vas?

I psi mogu biti smrtonosno oružje, da je uhvatio ženu za vrat, sad bi bila mrtva. Ovako će vlasnica proći s nekom blesavom prijavom i globom i nikome ništa. A udruge za zaštitu životinja već su u temi tog incidenta reagirali da ti pamet stane, izjavama "psio su uvijek grizli, pa šta" i "psu treba sloboda a ne povodac i brnjica".

Puno pitanja, malo odgovora.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 01 Jun 2022, 10:14

Svojevremeno sam citao zakon o javnom redu. Pas na ulici bez kontrole, ako se dobro sjecam, koji napadne je prekrsaj zakona o jrm. Za vlasnika oruzja to znaci, oduzimanje oruzja.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Fici100
Razvodnik
Razvodnik

Post by Fici100 » 01 Jun 2022, 10:34

Da zaključimo najebao si kako god okreneš.
Braniti se od napada psa nožem mi nekako nije najbolja ideja.
Jednom sam probao sprej, ne onaj koji baca maglu nego mlaz. Nije bila situacija ni blizu kao ova. Pas je bio udaljen od mene i lajao i režao (nećako se hoce li me napasti ili ne) pa sam ja stigao izvaditi sprej iz torbice i pošpricati ga. Relativno brzo je počelo to djelovati a ja sam se još brže udaljio :lol: :lol:

Iako mislim da u ovoj situaciji sa snimke je odavno prošlo vrijeme korištenja spreja prije prvog ugriza.

Opet mislim da ako bi se i koristio vatrenim oružjem, pa bolje da mi ga i oduzmu (nakon što se obranim) nego da prolazim ovo što je žena koja leži na podu prošla.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 01 Jun 2022, 10:40

Pa nož,pa sprej,možda netko napiše elektrošoker......
Ne znam koliko toga bi svatko trebao nositi sa sobom ?
Kada psi ovako napadaju......onda metak.......pa neka onda sudi kako tko hoće !
Možda neki sud presudi da u psa možeš pucati samo ako i pas ima pištolj ? :roll:

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 01 Jun 2022, 11:40

Nema se tu šta razmišljati, svo moje oružje ne vrijedi ni tisućiti dio nečije ruke, a kamo li života.
Pucati, pa nek oduzimaju.
Put your money where your mouth is.

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by berbenn » 01 Jun 2022, 21:51

timmy75, ne znam te, ali kad te vidim platit cu ti marendu jer mi je puna kapa ludosti vezanih za zakon!
BUM BUM...

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 01 Jun 2022, 23:02

Kod napada pasa nije baš najsretnije riješenje i treba biti priseban nažalost oko 4 puta sam doživio takvu situaciju
u 3 puta je pas bio bez vlasnika a 2,3 i 4 put sam znao šta trebam raditi . Oko ruke bilo bi dobro da imaš majcu ili jaknu i gurneš ju do kraja čeljusti psu
a ne povlačiti van u panici kao što većina ljudi radi ,drugom rukom ga uhvatiš za njušku sa doljnje strane čeljusti i pritisneš mu da zagrize vlastitu kožu sa vanjske strane zubala drugom rukom .

Znam da zvuči kao sf. U prvom napadu dobermana sam dobio lakše ugrize po rukama jer se nisam nadao da će me napasti i štitio sam vrat jer
ih je njihov pametni gazda istrenirao da grizu za vrat a poslje su bili Rotwajleri ,neki ogroman mješanac i Njemački ovčar sva 4 puta sam se izvukao
sa minornim ozljedama i psima jer su bili razigrani i netrenirani a jednom sam morao udariti psa par puta da pusti ali ruka je ostala bez
ozljeda samo sa ogrebotinom imao sam sreću da sam imao svaki puta duge rukave ili jaknu . Nije nešto što bi preporučio svakom ali
moraš ne pokazati strah i da si ti gazda i dati odlučnu naredbu psu .
U slučaju da vam zagrizne ruku gurnite ju čim dublje u ralje i uhvatite psa za čeljust drugom rukom i stisnite.

Meni je pomoglo u nekoliko puta i ja se držim toga ako nemam baš ništa kod sebe, možda to nije za svakoga ali meni je pomoglo .

Što se tiče oružja bože moj ako je opasan pas bez brnjice i napadne vam dijete ili vas a niste u poziciji da reagirate drugačije ili imate strah od pasa a mnogi ljudi ga imaju
sasvim je normalno da ćete ga upotrijebiti u obrani vlastitog života ili svojih bližnjih postoji sud i zakon ali nije sasvim dorečen.

Da li se gospođa od 75-80 godina može hrvati sa psom i obraniti se gurajući psu ruku u ralje ,vjerovatno nemože a isto tako nemože ako ju netko napadne šakom da ju otme torbicu a ona izvadi 38 spec i
jel treba odgovarati s obzirom na zakon i proporcionalnost obrane napadu napadač nije naoružan i sl. U tom dijelu bi zakon o upotrebi oružja u samobrani trebalo promijeniti na način da se ne gleda samo
kakvo oružje ima napadač već i posljedice takvog napada na konkretnu osobu. Udarac šakom u glavu i mlađu osobu može na mjestu ubiti i to samo jedan udarac.

Npr. Baka od 75-80 godina šeće unuka i pit bull napadne nju i unuke ona izvadi TT i odbije napad, posljedice baka u zatvoru ili sa uvjetnom a pit bull mrtav po meni je to nakaradno ali na sudu bi najvjerovatnije bio takav epilog a da je netko upola mlađi pojeli bi ga ljubitelji životinja zbog toga što je branio vlastiti život i riskirao da ostane invalid.

Marin Bralic
Skupnik
Skupnik

Post by Marin Bralic » 01 Jun 2022, 23:12

Umjesto ovog uguravanja obraza psa da se sam grize, ne bi bilo pametnije, recimo, gurnut mu prst u oko? :-)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Groff
Razvodnik
Razvodnik

Post by Groff » 02 Jun 2022, 20:25

91. Gospodja šeta vezanu pudlicu, nailazi mladić s nevezanim pitbulom, gospodja ga upozori da veže psa a on nešto bahato odgovori a pitbul krene prema pudlici i gospodja izvadi iz torbice pištolj ( posjeduje dozvolu za držanje i nošenje) i upuca pitbula. Kažnjena je bila za upotrebu vatrenog oružja na javnom mjestu. Dogodilo se u okolici Crikvenice. Podaci o dotičnoj se nisu iznosila.
Ploviti je potrebno, živjeti nije !

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 02 Jun 2022, 20:34

Bravo za gospođu,minus za sudstvo.
Opasan i agresivan pas se također može okarakterizirati kao opasno oružj i kako za to nitko ne odgovara ?

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 02 Jun 2022, 20:45

Upravo tako. Šetati s opasnim psom bez brnjice i povodca je otprilike kao da šećem s pištoljem u ruci. I ponavljam "Neću vam ja ništa" :).

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 03 Jun 2022, 23:40

Osobno, po HR zakonima ne mogu dobiti nikako za nošenje. I to je okay. I da imam tu dozvolu, ne bi nosio gun okolo.

Napad psa?

Jednom je bilo. Šetao sam sa ortozom na nozi, te sa štapom u ruci. Vrijeme rehabilitacije.
Sa 50 metara na mene se sjurio mužjak labradora. Štap ga nije baš impresioniorao, al' srećom sam imao sprej te je on odbio pokušaj napad tog psa na mene.

Kada trčim ili šetam svoje pse obavezno, furam "suzavac" sa osobom (OC), predostrožnosti radi. Ista stvar kada trčim.

Kaj se tiče noža uvijek je sa mnom. Ne zato da bi bilo oružje, nego alat. Kao džepna lampa, te sat na ruci. Inače, volim noževe i uživam u njima.

Za ovaj zločin iz VŽ, komotno bi upotrijebio nož da je mene ili nekoga mojega neki pas napao. Pitanje je da li bi to pomoglo i kako bi na kraju sve ispalo, al' moram bar pokušati. Tko razumije okay, a ko ne, nikome ništa.
Ako bi snosio nekakve posljedice, neka tako bude.

Preporučam neki Spyderco. Lagani, moćna oštrica, otvara sa lako sa bilo kojom rukom.
Primjerice model Endura.
dzg

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 07 Jun 2022, 22:50

Nož koliko god bio efikasno oružje na sudu se gleda sa neodobravanjem i
bilo kakva obrana nožem u pravnim okvirma neće dobro proći .

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 08 Jun 2022, 17:24

Samo nošenje/šetanje sa nožem,kod nas može loše proći.
Nošenje noža na javna mjesta :A00:
Začas si u gabuli !

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 08 Jun 2022, 19:17

Hm, da, gledajte slažem se.

Čakija mi je alat. Volim je imati uz sebe, bilo gdje da jesam. To je kao produžetak ruke, al samo ruka sa oštricom.
To može biti SAK, slipjoint, neki moderni folder. Volim noževe.

x10 mi je važnije imati nož sa sobom, nego recimo mobitel.

Nemam problema sa nošenjem noža, niti ga zloupotrebljavam.
Ako i dođe do problema, neka tako bude.
:A25:
dzg

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 12 Jun 2022, 18:47

MatijaX wrote:Hm, da, gledajte slažem se.

Čakija mi je alat. Volim je imati uz sebe, bilo gdje da jesam. To je kao produžetak ruke, al samo ruka sa oštricom.
To može biti SAK, slipjoint, neki moderni folder. Volim noževe.

x10 mi je važnije imati nož sa sobom, nego recimo mobitel.

Nemam problema sa nošenjem noža, niti ga zloupotrebljavam.
Ako i dođe do problema, neka tako bude.
:A25:
https://www.youtube.com/watch?v=8cEW93AKSKA

Jedan od primjera kada elektrošoker ne napravi ništa i 7 komada 9x19 JHP treba da sruši lika iz neposredne blizine ili ti ga point blank range

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 21 Jun 2022, 22:37

Sve to stoji samo Krečo Hakija presudila mu čakija i ode ti u Zenicu .
Na sudu ako u samoobrani nekog pikneš nožem koji nosiš sa sobom da nije alat koji ti se našao
pri ruci vrlo je vjerovatno da će te proglasiti krivim .
Sudovi nevole ljude koji nose noževe za pasom .
Nosi čekić ili sjekiru :D

assembler
Pozornik
Pozornik

Post by assembler » 21 Jun 2022, 23:46

matezg1 wrote: Nosi čekić ili sjekiru :D
:mrgreen:
Moze i maceta, poljoprivredni alat :mrgreen:

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik