treba li objašnjavati djeci oružje?
Re: treba li objašnjavati djeci oružje?
nisam bas siguran, uz sve te danasnje plave telefone, pravobraniteljice za djecu itd... 
I might bite, if you are not polite!
Djetetu treba, sukladno njegovoj dobi, objasniti da je to (oružje) nešto što se ne smije dirati bez tate, nikada okretati niti uperiti prema bilo kome i obećati da ćeš mu dati da proba kada dovoljno naraste. Naravno, pod kontroliranim uvjetima. Također treba reći da se ne hvali time okolo, jer je to vaša tajna(stvar).
Ako netko i pita, ako postoji uredni oružni list, ako se oružje uredno, po zakonu čuva, ako ga se propisno čisti i održava, onda stvarno nitko ne može ništa.
Ako netko i pita, ako postoji uredni oružni list, ako se oružje uredno, po zakonu čuva, ako ga se propisno čisti i održava, onda stvarno nitko ne može ništa.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Da, ali je pod tvojim nadzorom. Po tome ročnici u vojsci i kadeti u policiji nebi smjeli dirat oružje, a kamoli vježbat gađanje.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!
Čini mi se da vojska i policija nisu u toj kategoriji, jer su u pitanju poslovi od važnosti za državu.
Vratimo se na temu.
Svojoj djeci jesam objasnio sve opasnosti vezane za (konkretno u mom slučaju) hladno oružje, ali isto tako im baš i ne dajem prilike da znaju gdje se isto nalazi. Ok, curice su pa ih i ne zanima, ali ne znači da se neće jednog dana početi igrati po kutovima kuće.... Vidjele su kako se oštri, pa i slučajne posjekotine koje nastaju pri tim radnjama (nije da sam se rezao namjerno - toliko lud nisam)....
Razmišljam (još uvijek) bih li uzeo i vatreno ili ne. Gdje ga držati i koliko je to mjesto sigurno? Svakako neće na istom mjestu biti pun okvir i pištolj, ali kada su djeca u pitanju, opreza nikad dovoljno. 99,99% sam siguran da ću prije napraviti jedan siguran sef ili nešto takvo pa tek onda krenuti u proceduru....Uvijek ostaje pitanje, je li to dovoljno?!
Vratimo se na temu.
Svojoj djeci jesam objasnio sve opasnosti vezane za (konkretno u mom slučaju) hladno oružje, ali isto tako im baš i ne dajem prilike da znaju gdje se isto nalazi. Ok, curice su pa ih i ne zanima, ali ne znači da se neće jednog dana početi igrati po kutovima kuće.... Vidjele su kako se oštri, pa i slučajne posjekotine koje nastaju pri tim radnjama (nije da sam se rezao namjerno - toliko lud nisam)....
Razmišljam (još uvijek) bih li uzeo i vatreno ili ne. Gdje ga držati i koliko je to mjesto sigurno? Svakako neće na istom mjestu biti pun okvir i pištolj, ali kada su djeca u pitanju, opreza nikad dovoljno. 99,99% sam siguran da ću prije napraviti jedan siguran sef ili nešto takvo pa tek onda krenuti u proceduru....Uvijek ostaje pitanje, je li to dovoljno?!
Po takvoj logici, nitko nikada ne bi mogao imati oružje (neki bi to voljeli, no to je druga tema).
Sve je već odavno izmišljeno, samo treba znati primijeniti. U USA je normalno da cijelae obitelji idu na gađanje, čak se proizvode puške za klince. Znači, kao što sam već napisao u ovoj temi, da se ne ponavljam: dijetetu treba reći i objasniti što je oružje, treba mu omogućiti da proba pucati pri KONTROLIRANIM uvjetima, oružje čuvati u sefu(to je sada jedina zakonska mogućnost) i postoje samo dvije mogućnosti: ili će se time baviti kao hobijem i sportom ili neće. Ali u ovom drugom slučaju radoznalost je zadovoljena, te ne bi trebalo biti problema.
Sve je već odavno izmišljeno, samo treba znati primijeniti. U USA je normalno da cijelae obitelji idu na gađanje, čak se proizvode puške za klince. Znači, kao što sam već napisao u ovoj temi, da se ne ponavljam: dijetetu treba reći i objasniti što je oružje, treba mu omogućiti da proba pucati pri KONTROLIRANIM uvjetima, oružje čuvati u sefu(to je sada jedina zakonska mogućnost) i postoje samo dvije mogućnosti: ili će se time baviti kao hobijem i sportom ili neće. Ali u ovom drugom slučaju radoznalost je zadovoljena, te ne bi trebalo biti problema.
Otvori novu temu pa ćemo tamo to raspraviti.
Cl. 32 Zakona o oruzju
...Oružje je zabranjeno dati na uporabu djeci, osim prema odredbama ovoga Zakona...
a sto se tice policijske akademije i vojske, NISAM PROUCAVAO!, ali pretpostavljam da za njih vrijede nekakve odredbe iz zakona o policiji i zakona o vojnim postrojbama, ponavljam nisam proucavao!
...Oružje je zabranjeno dati na uporabu djeci, osim prema odredbama ovoga Zakona...
a sto se tice policijske akademije i vojske, NISAM PROUCAVAO!, ali pretpostavljam da za njih vrijede nekakve odredbe iz zakona o policiji i zakona o vojnim postrojbama, ponavljam nisam proucavao!
I might bite, if you are not polite!
"...osim prema odredbama ovog zakona" - što znači da se i djeci može dati oružje na uporabu pod točno određenim zakonskim uvjetima.
Inače bi bilo nemoguće imati podmladak u streljačkim društvima gdje se počinje od zračne puške, zračnog pištolja, MK puške i MK pištolja i dalje.
Inače bi bilo nemoguće imati podmladak u streljačkim društvima gdje se počinje od zračne puške, zračnog pištolja, MK puške i MK pištolja i dalje.
-
GODSKILLER
- Pozornik

društvo od malena djecu,naročito mušku dresira,nabrijava na oružje...pa najlipši dar kod djece je plastično oružje ili auti....znači od malena ga država trenira,uči,vrbuje...ako je državi toliko stalo da odgaja ovce zašto jednostavno ne zabrane prodaju igračaka u obliku oružja......normalno kako odrastaš tako želiš sve realnije stvari,oni koji su se igrali autima su zaljubljenici u aute i nonstop prićaju o modelima koje u život vjerovatno nikad neće moći priuštiti,država potiće izdavanje kredita za aute i to jesve OK,A kad onom manjem broju dice ostane zaljubljenost u oružje onda društvo na njega gleda kao na nekog izopaćenika,psihopata kao o nije normalan ŠTA SE NE UVATIŠ OZBILJNIJIH STVARI,,,,šta bi bilo kad bi neko kao razlog nabavke kredita reka da mu je to za oružje....vjerovatno bi zaposlenica javila šefu a ovaj policiji,čovoik bi cili život bia obilježen....
NASILJE U SAMOOBRANI NIJE NASILJE TO JE INTELIGENCIJA.......MALCOM X
BOLJE JE IMATI A NE TRIBATI,NEGO TRIBATI A NEMATI
BOLJE JE IMATI A NE TRIBATI,NEGO TRIBATI A NEMATI
- shelby-eleanor
- Desetnik

ne treba djeci braniti igrati se s igrackama, ali im treba objasniti sto je igracka, a sto nije i kako treba postupati s pravim oruzjemGODSKILLER wrote:društvo od malena djecu,naročito mušku dresira,nabrijava na oružje...pa najlipši dar kod djece je plastično oružje ili auti....znači od malena ga država trenira,uči,vrbuje...ako je državi toliko stalo da odgaja ovce zašto jednostavno ne zabrane prodaju igračaka u obliku oružja.......
"A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes,
the action is the brain, and the barrel is the heart.
But you, the man behind the rifle, you are the soul."
the action is the brain, and the barrel is the heart.
But you, the man behind the rifle, you are the soul."
Bavim se streljaštvom 40god.posjedujem dosta vatrenog i zračnog oružija i pored svog tog oružja odgojio dvoje djece koja nikada nisu napravila nikakovu neugodnost sa njime.Od prvoga dana odrastanja sve im je bilo dostupno kada god su zaželjela vidjeti , uzeti u ruku ili probati pucati.Nikada oko toga nisam pravio famu ili bauk (to je zabranjeno,nesmijete dirati,sakrivao po kući i sl.)uvijek bi im dao u ruke ili poveo na strelište da probaju da vide što je to i da se ne boje pucnja čak je i mlađi sin zavolio streljaštvo i bavi se njime(IPSC, IASC).Tako su stekli jednu kulturu prema oružju a znatiželja je davno isčezla sa time što sam im uvijek davao na uvid kada su pitali.Vjerujte čak sam ih testirao namjerno ostavljući pištolj na stolu ,vitrini.komodi u označenom položaju da vidim hoče li dirati bez mene i vjerujte nikada ama baš nikada nisu niti takli oružije bez mene.Isto tako uvijek na njihov upit objašnjavao sam što je oružije i kolika je opasnost ako diraju sami.Smatram da je djecu bolje educirati nego liječiti bolne (nedao bog nikome)neugodnosti.
No Peace without Justice !
^^ Apsolutno se slažem. I mene je otac od djetinjstva na isti način odgojio. Pucao sam prvi put sa 7 godina ili tako nešto.
Od samih početaka mi je govorio kako treba biti oprezan s oružjem, pravila rukovanja itd.
Dakle, nije bilo fame niti misterije, a stoga niti potrebe da ja nešto tu sam nalazim i otkrivam. Tako treba i sa ostalom djecom. Dakako, tu je veoma važan i autoritet i uvijek biti tu kad se objašnjava oružje.
Od samih početaka mi je govorio kako treba biti oprezan s oružjem, pravila rukovanja itd.
Dakle, nije bilo fame niti misterije, a stoga niti potrebe da ja nešto tu sam nalazim i otkrivam. Tako treba i sa ostalom djecom. Dakako, tu je veoma važan i autoritet i uvijek biti tu kad se objašnjava oružje.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
tigi wrote:čitajući razno-razne članke o tome kako je brat ranio brata ili sestru, ili još gore ubio brata ili sestru nameće se pitanje treba li djecu učiti, odnosno objasniti što je oružje, kako se njime rukuje tj. naučiti da oružje nikad ne okreću prema nikome, da je to opasno i da je bolje da ne diraju bez obzira na sve, te ako ga i budu htjeli pogledati ili držati u ruci da nam slobodno kažu te da ćemo im ga dat uz našu prisutnost, jer svjedoci smo da dosta ljudi drži u kući oružje a da ono nije u sefovima već na ormarima, pod krevetima i sl., niti istog imaju na oku!
pa što vi kažete na to?
Mislim da je puno pametnije dijetetu objasniti kako oružje funkcionira nego ga držati skrivenog kao tabu tema jer će se kad tad zaboraviti ključ od sefa i oružje će doči u posjed dijeteta. Naravno da ne možeš 5-godišnjaku objasniti da oružje ubija ali klincu od 10 sigurno možeš. Ja sam kao mali provodio puno vremena kod dede i bake na selu a deda je bio lovac i pušku je držao obješenu na zid kao i patrone. Objasnio mi je što je to i dao da probam pucati i rekao da pušku mogu uzeti samo kad je on prisutan. Bio sam svjestan da ako izgubim njegovo povjerenje da ju više neću moći nikada slobodno uzeti u ruke i kada god sam htio, mogao sam dedu zamoliti da očistim pušku. Svi sretni.
Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!
Evo detalj s danasnjeg ciscenja oruzja...
Svi su pazljivo pratili moja objasnjavanja...
Svi su pazljivo pratili moja objasnjavanja...
Ne, to nije macak, to je pes, i to zagorski...
Dlakava budala (TM) je to.
Lud je za oruzjem (jazavcarska krv nije voda
).
Dlakava budala (TM) je to.
Lud je za oruzjem (jazavcarska krv nije voda
Djevojčicu (13) slučajno je iz lovačke puške ubio 15-godišnji brat u obiteljskoj kući u Donjim Andrijevcima. Brat se igrao puškom, a nesretna sestra ga je htjela fotografirati.
Prema prvim rezultatima očevida, 13-godišnju djevojčicu iz Donjih Andrijevaca u četvrtak oko 23 sata iz nehaja je pucnjem iz lovačkog karabina u obiteljskoj kući ubio 15-godišnji brat, potvrdio je istražni sudac Mirko Svirčević.
Od posljedica prostrijelne rane vrata djevojčica je na mjestu preminula, javlja Jutarnji list.
"Brat se igrao puškom, sestra ga je htjela fotografirati, no, nažalost, puška je opalila, a djevojčica je od zadobivene rane u predjelu vrata na mjestu preminula. Priče susjeda da su djeca sastavljala lovački karabin, koji je navodno bio u dijelovima, nisu točne. Naime bio je samo odvojen zatvarač puške. Dječak je pronašao zatvarač i pušku, ubacio ga u ležište i tu je došlo do samoopaljenja, nažalost, s tragičnim posljedicama", izjavio sudac Mirko Svirčević dodajući kako bi dječak u petak oko 18 sati trebao biti priveden u Županijski sud.
Lovački karabin, iz kojeg je nesretnim slučajem život izgubila 13-godišnjakinja, vlasništvo je njena oca koji je bio lovac, piše Jutarnji list.
Dakle, evo još jedne nepotrebne tragedije. Iako, nejasno je :
1.zašto oružje nije bilo u sefu?
2. kako može "doći do opaljenja" kada se zatvarač gurne u pušku ako nije bilo metaka u spremniku puške?
Opet ista stvar: NEKULTURA uporabe i korištenja vatrenog oružja.
Prema prvim rezultatima očevida, 13-godišnju djevojčicu iz Donjih Andrijevaca u četvrtak oko 23 sata iz nehaja je pucnjem iz lovačkog karabina u obiteljskoj kući ubio 15-godišnji brat, potvrdio je istražni sudac Mirko Svirčević.
Od posljedica prostrijelne rane vrata djevojčica je na mjestu preminula, javlja Jutarnji list.
"Brat se igrao puškom, sestra ga je htjela fotografirati, no, nažalost, puška je opalila, a djevojčica je od zadobivene rane u predjelu vrata na mjestu preminula. Priče susjeda da su djeca sastavljala lovački karabin, koji je navodno bio u dijelovima, nisu točne. Naime bio je samo odvojen zatvarač puške. Dječak je pronašao zatvarač i pušku, ubacio ga u ležište i tu je došlo do samoopaljenja, nažalost, s tragičnim posljedicama", izjavio sudac Mirko Svirčević dodajući kako bi dječak u petak oko 18 sati trebao biti priveden u Županijski sud.
Lovački karabin, iz kojeg je nesretnim slučajem život izgubila 13-godišnjakinja, vlasništvo je njena oca koji je bio lovac, piše Jutarnji list.
Dakle, evo još jedne nepotrebne tragedije. Iako, nejasno je :
2. kako može "doći do opaljenja" kada se zatvarač gurne u pušku ako nije bilo metaka u spremniku puške?
nobile157 wrote:Dakle, evo još jedne nepotrebne tragedije. Iako, nejasno je :
Uvijek ista priča. Užas.
- Original_G
- Cinker - bojna

vezano na ovu temu ali i recentne događaje u RH, a s obzirom da sam po prirodi malo paranoičan, prelažem cijenjenom adminu i ostalom službenom društvu na forumu, da uvedemo neki tekst i gumb "I agree" da smo svi punoljetni i da prihvaćamo da je oružje opasno te da se s njime i prema njemu odnosimo po Zakonu i sa dužnom pažnjom....
da ne bi nekom palo na pamet reći da je mali imao namjeru staviti sliku na net, pa onda forum ko primjer, pa imamo lošu reklamu
da ne bi nekom palo na pamet reći da je mali imao namjeru staviti sliku na net, pa onda forum ko primjer, pa imamo lošu reklamu
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
Neznam čega bi se trebali bojati??? I zašto bi se morali unaprijed nekome ispričavati što volimo oružje???? Da, oružje mi je hobi, razonoda i zadovoljstvo, zbog toga nisam manje vrijedan niti se imam čega sramiti. Kome ne paše, njegov problem 
To je i moj čest promblem, jer ljudi uglavnom iz neznanja na oružje gledaju isključivo kao za na predmet kojim se oduzima nečiji život, a na ljubitelje oružja kao na psihopate i buduće ubojice. Uzalud se trudim objasniti im da na oružje imam sasvim druge poglede, ali to je kao kad vjerniku pokušavaš objasniti da Bog ne postoji ili obrnuto.
Last edited by Mike_Torello on 22 Mar 2009, 20:32, edited 1 time in total.
Reason: nije potrebno quotati text koji se nalazi odmah iznad.
Reason: nije potrebno quotati text koji se nalazi odmah iznad.