Streljana

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
zdebat
Poručnik
Poručnik

Re: Streljana

Post by zdebat » 12 Aug 2023, 14:20

zdebat wrote:Treninzi u Čazmi su utorkom i petkom od 14 do 18h a subotom od 9 do 15h.
Ispravak: od 15 do 17h

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 12 Aug 2023, 14:21

Nije moje da pozivam, čak niti reklamiram. Pokušajte sami istražiti.

Eventualno mogu preporučiti ljude za koje znam da nisu problematični i koji imaju iste afinitete. Nema smisla da nam strelište zakrče oni koji ispucaju 5 metaka u 20 minuta.

Što se mene tiče, nikakav IPxx, već volim učiti što više toga iz prakse.

BlueDog
Pozornik
Pozornik

Post by BlueDog » 12 Aug 2023, 14:26

timmy75 wrote:
Ariel wrote:Postoji još jedna streljana u okolici Ivanić Grada. Tamo već par mjeseci pucam i član sam lokalnog kluba. Osobno tamo pucam tzv. dinamiku s PA puškom i pištoljem (pucanje u kretanju, izmjene spremnika i oružja, više meta).

Kako doći do toga? Prije svega razgovorom s vodstvom kluba, nekoliko treninga za upoznavanje, uz uvjerenje da se protiv vas ne vodi sudski postupak, učlanjenjem u klub. Tamo sam napokon našao ono što sam godinama tražio u HR i što viđamo na američkim youtube kanalima.

Samo nemojte molim tamo dolaziti radi neke statike, za to ima i drugih streljana.
Lokalni klub iz Ivanića? Dinamične discipline, IPSC ili IDPA? Nikad čuo, o kojem klubu se radi?
Nece ti reci, ja sam poslao PM da pitam jel me zanimalo doci tamo, popricati i vidjeti sta je to.

Dobio sam hladan fuck off i receno mi je kako se ne znamo i radi toga nemam pravo to saznati.
Nekada mi je jasno zbog cega je ovaj sport kod nas u tako losem stanju, cim malo popricas sa ljudima...

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 12 Aug 2023, 14:51

Ljudima fali kulture. Riječi "Molim" i "Može" nisu istoznačnice. To mi je prvi red flag. "Molio bih te kontakt" nije isto što i "Može kontakt".

Ostalo je vrlo jednostavno:
- zašto da mi netko zauzima mjesto na strelištu a ne dijeli moje afinitete i u konačnici mi zbog toga smeta
- zašto da šaljem konrakte ljudima koje ne znam i koji mogu biti bilo tko, a nisu se udostojili ni predstaviti

Imate dovoljno informacija, snađite se.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 12 Aug 2023, 15:08

Ako tražite nešto za pištolj, Čakovec ima solidnu streljanu za kratko oružje. Jasno, samo statično gađanje. Ovdje imate kontakt, možete rezervirati termin, doći, platiti i otpucati:

https://ekom.hr/objekti/streljana/

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 12 Aug 2023, 15:25

Ariel wrote:Ljudima fali kulture. Riječi "Molim" i "Može" nisu istoznačnice. To mi je prvi red flag. "Molio bih te kontakt" nije isto što i "Može kontakt".

Ostalo je vrlo jednostavno:
- zašto da mi netko zauzima mjesto na strelištu a ne dijeli moje afinitete i u konačnici mi zbog toga smeta
- zašto da šaljem konrakte ljudima koje ne znam i koji mogu biti bilo tko, a nisu se udostojili ni predstaviti

Imate dovoljno informacija, snađite se.
Osnovna kultura kod kontakta je obavezna.
Medjutim za ljude bez iskutva, mora postojati nacin uhodavanja u streljastvo, familiarizacije, i nacin podizanja vjestina. Za Dinamicko streljastvo (bez obzira IPSC ili IDPA), klasicni dio skolovanja je obavezan.
Stvar je pojedinog kluba i politike kluba kako ce primati clanove.
Neki klubovi primaju clanove bez ikakvog iskustva i dizu strijelca od nule do neke razine. neki klubovi traze odredjenu razinu vjestine kod novog clana, iskustvo pa i posjedovanje oruznog lista.

Medjutim, ne razumijem ostre tonove oko cijele situacije. :A00:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 12 Aug 2023, 17:42

Ariel wrote:Postoji još jedna streljana u okolici Ivanić Grada. Tamo već par mjeseci pucam i član sam lokalnog kluba. Osobno tamo pucam tzv. dinamiku s PA puškom i pištoljem (pucanje u kretanju, izmjene spremnika i oružja, više meta).

Kako doći do toga? Prije svega razgovorom s vodstvom kluba, nekoliko treninga za upoznavanje, uz uvjerenje da se protiv vas ne vodi sudski postupak, učlanjenjem u klub. Tamo sam napokon našao ono što sam godinama tražio u HR i što viđamo na američkim youtube kanalima.

Samo nemojte molim tamo dolaziti radi neke statike, za to ima i drugih streljana.
Ariel wrote:Nije moje da pozivam, čak niti reklamiram. Pokušajte sami istražiti.

Eventualno mogu preporučiti ljude za koje znam da nisu problematični i koji imaju iste afinitete. Nema smisla da nam strelište zakrče oni koji ispucaju 5 metaka u 20 minuta.

Što se mene tiče, nikakav IPxx, već volim učiti što više toga iz prakse.
U prvom postu izražavaš sreću da si pronašao nešto što ti odgovara i što tražiš godinama, kad te pitamo o kome i o čemu se radi ne želiš reći? Ne kužim.
Put your money where your mouth is.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 12 Aug 2023, 18:36

Zato jer sam tamo samo obični član i ne čini mi se pristojno distribuirati kontakte nepoznatim ljudima preko foruma. A još manje pozivati te nepoznate ljude, čime bih i preuzeo dio odgovornosti za njihovo ponašanje.

Nadalje, ovo je jedna od dvije streljane u HR za koje znam, na kojima je moguće pucati u kretanju PA puškom. Čelične mete, 200+ metaka u sat vremena itd. Zašto da to pokvarimo dovođenjem ljudi koji bi samo ispucali 2 spremnika u pola sata ili imaju samo pištolj? Pa hrpa je takvih streljana, najbliža u Čazmi.

Ali ako se netko prepoznao, istražit će i pitati. Ne nužno mene, jer sam u početku napomenuo zašto. Jasno, ljudi koje dugo znam i za koje sam uvjeren da će doprinijeti kvalitetom sam već pozvao. Ostalima bi trebali biti dovoljno da znaju da nešto takvo postoji i gdje.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Aug 2023, 18:50

Cisto informativno, koliko je to streliste u metrima? Do koliko metara se moze pucati?
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 12 Aug 2023, 19:19

100m max.

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 12 Aug 2023, 19:24

Pretragom sam pronašao samo dvije streljane u Ivaniću. Gradska streljana koja je za zračno oružje i samostrel i Cinelov koji je propao. Za Cinelov se pričalo da ga je kupio Klemm za svoje potrebe. Koliko je to istina ne znam.
Bez ljutnje Ariel ali ta "tvoja" streljana nema veze sa sportom nego više liči na elitni klub. Uz toliku razinu konspiracije oko članova, da sam zlonamjeran, mogao bi posumnjati u potpunu legalnost iste. U svakom slučaju želim ti dobru zabavu. ;-)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Aug 2023, 19:57

Turn better into best!

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 12 Aug 2023, 20:01

Znači ovako, ako sam ja dobro shvatio:

To je klub? Čega? "Dinamičnog" streljaštva, ali nije u savezu IDPA/IPSC/Action shooting (ili kak se vec zove).
Bavite se isključivo multigun (2-gun) disciplinom?
Kojom?
Imate klub koji se bavi nečim što ne znamo što je, ali moguće da će vam smetati netko tko puca precizu ili dinamčno samo pištoljem?
Pa zašto bi onda primili nekoga tko se ne bavi tom novom disciplinom u vaš klub?

Najiskrenije nije mi jasno uopće čime se klub bavi? Kojom disciplinom?
Ne znam čemu tolika tajnost oko svega, napišeš klub se bavi IPSCom, IDPAom, Action shootingom, USPSA, ne znam šta postoji još, možda onaj Finnish brutality ako to ima kakav savez i pravila? Možda postoji u hrpi tih sportova i "sportova" neki za koji ni ne znamo.

Kako uopće funkcionira klub koji nije u državnom krovnom savezu što se tiče izdavanja dozvola za oružje?

Sad kad sam ovo napisao još mi je manje jasno o čemu se tu radi?
Put your money where your mouth is.

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 12 Aug 2023, 20:06

To ti je kao torrent site u koji se ulazi sa pozivnicama.:-)

BlueDog
Pozornik
Pozornik

Post by BlueDog » 12 Aug 2023, 21:29

samoborac wrote:To ti je kao torrent site u koji se ulazi sa pozivnicama.:-)
Dobra.

Kako sam novi clan ovdje, mislio sam da je to neka fora koju ne shavacm i samo je meni nejasna.
No, drago mi je vidjeti da nije tako.
Ima jos nade za mene...

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 12 Aug 2023, 21:59

BlueDog wrote:
samoborac wrote:To ti je kao torrent site u koji se ulazi sa pozivnicama.:-)
Dobra.

Kako sam novi clan ovdje, mislio sam da je to neka fora koju ne shavacm i samo je meni nejasna.
No, drago mi je vidjeti da nije tako.
Ima jos nade za mene...
U Hrvatskoj ti puno klubova ne zeli uzimat clanove, jer se prave elitisti.

Sto uzrokuje da se i medjusobno klubovi, savezi i ostali ne vole, sto rezultira sranjem za vlasnike oruzja u hrvatskoj, manjak streljana, losi zakoni itd.

Umjesto da se slozimo jer imamo iste interese, mi se svadjamo oko gluposti.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Aug 2023, 22:26

Fino si ti to rekao. Slazem se dobrim dijelom.
Dodao bih opet, na sve sto si rekao, jos i kronicni nedostatak transparentnosti u javnosti. (kao slag na kraju)

Evo na primjer bas danas, nakon dugo godina bavljenja streljastvom bio sam prilicno siguran da sam upoznat u detalje sa situacijom oko streljana u Hrvatskoj.
I onda bas danas naucim da postoji jos jedna za koju nemam pojma. Eh, krhko li je znanje. :A00:
Transparentnost.
to nam nedostaje, i zato smo nerazvijeni kao zajednica.
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 12 Aug 2023, 22:28

jolly wrote:Fino si ti to rekao. Slazem se dobrim dijelom.
Dodao bih opet, na sve sto si rekao, jos i kronicni nedostatak transparentnosti u javnosti. (kao slag na kraju)

Evo na primjer bas danas, nakon dugo godina bavljenja streljastvom bio sam prilicno siguran da sam upoznat u detalje sa situacijom oko streljana u Hrvatskoj.
I onda bas danas naucim da postoji jos jedna za koju nemam pojma. Eh, krhko li je znanje. :A00:
Transparentnost.
to nam nedostaje, i zato smo nerazvijeni kao zajednica.
To u Ivanicu nije streljana, znam bio sam tamo, to pucaju na lovistu.

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 12 Aug 2023, 22:29

Moram priznati da mi nije jasno kako to funkcionira. Da napraviš streljanu koja zadovoljava zakonske uvjete košta dosta novca. Samo održavanje košta a trebaš i voditelja streljane. Kako možeš povratiti investiciju osim članstvom? Ok, možeš imati školu i održavati tečajeve ali to ovdje nije slučaj.

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 12 Aug 2023, 22:36

Nije to vise komplicirano ko prije i da se rijesiti ali mora biti klub koji upravlja njome. Nesto se pokusalo u Samoboru ali ocito nije bilo dosta volje jbg...

Post Reply