PASP M76 - Iskustva
Re: PASP M76 - Iskustva
Stavi Roblu Solo Mil i pričekaj 10ak minuta pa očetkaj. Samo obavezno to radi u dvorištu, balkonu ili sl
te koristi masku zbog amonijaka. Preporučam ti da vanjski dio cijevi omotaš nečim, najbolje plastičnom folijom
jer je izrazito agresivna na brunir.
Očetkaj bakrenom četkom koju češ kasnije bacit jer će i nju nagrist (bakar).
Ako i onda fleka ne ide - rashod, humano uništenje, anhilacija i sl.
te koristi masku zbog amonijaka. Preporučam ti da vanjski dio cijevi omotaš nečim, najbolje plastičnom folijom
jer je izrazito agresivna na brunir.
Očetkaj bakrenom četkom koju češ kasnije bacit jer će i nju nagrist (bakar).
Ako i onda fleka ne ide - rashod, humano uništenje, anhilacija i sl.
tako svejedno kada ju čistiš...grupu mora imatiAguila wrote:Tako je, samo u jednom žlijebu. Antikoroziv?, na što misliš, na sredstvo za skidanje hrđe sa metala ili ? Dogovorili smo da probamo pušku na streljani, pa sad neznam da prije očisitmo ili kasnije, savjet?
al pošto još nisi kupio pušku savjetovao bi ti da se maneš čorava posla, jer hrđu iz cijevi nečeš izvuči već možeš samo usporiti proces širenja hrđe
Da nije mozda na djelu gdje je rupa za povrat plinova?
Probaj sa corbinom.
Koliko trazi za pusku?
Probaj sa corbinom.
Koliko trazi za pusku?
Nije na dijelu di je rupa za povrat već više prema ustima cijevi.
Došli smo do 2500 kn.
Puška je malo rabljena,(drvo tu i tam malo zmrdano ali to se popravi bez brige, mislim mene to smeta ali za nekoga je neprimjetno) još je konzervans na sve strane, ali je tip ispalio par metaka i očito nije dobro očistil. Veli da je našprical s WD-eom i malo progural krpice i to je bilo to, a koristil je vojno streljivo vjerojatno iz 53 .g.
Velim, ostatak cijevi na oko super, nigdje nagriženo, žljebovi izraženi.(koristili smo svjetiljku da bi što bolje pregledali cijev).
Brunaža očuvana i neizlizana tak da se vidi da puška nije puno "vožena" ni u vojsci a ni u lovu. Godina proizvodnje 1986.
Došli smo do 2500 kn.
Puška je malo rabljena,(drvo tu i tam malo zmrdano ali to se popravi bez brige, mislim mene to smeta ali za nekoga je neprimjetno) još je konzervans na sve strane, ali je tip ispalio par metaka i očito nije dobro očistil. Veli da je našprical s WD-eom i malo progural krpice i to je bilo to, a koristil je vojno streljivo vjerojatno iz 53 .g.
Velim, ostatak cijevi na oko super, nigdje nagriženo, žljebovi izraženi.(koristili smo svjetiljku da bi što bolje pregledali cijev).
Brunaža očuvana i neizlizana tak da se vidi da puška nije puno "vožena" ni u vojsci a ni u lovu. Godina proizvodnje 1986.
Probaj sa CORBIN-CBC-4 , ja to koristim za staro oružje sa lošim cijevima i dosta se dobro pokazalo , ne možeš lošu cijev popravit ali tamo gdje nije prestrašno dosta dobro skida.
Samo ti nju probaj i zatim očisti. Ako ima dobru grupu ne brini puno, i onako je moraš čuvati nauljenu jer je to Zastava i bez ulja plače crvene suze. Uz normalno korištenje i dobro održavanje imati će i unuci čime pucati.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Ozivljavam ovu temu, da ne pokrecem novu.
PASP M76, nekoliko puta sam pucao, ali nikad toliko temeljito da bih imao neki dojam o toj puski.
Jednom sam je koristio na natjecanju u posudbi od kolege, bez optickog nisana u disciplini "jurisna puska" u Osijeku. (nisam ni postigao tad neki rezultat)
Prema javnim i dostupnim specifikacijama, zahtjev narucioca (JNA) za natjecaj za novu snajpersku pusku bila je minimalna preciznoost 1.9 MOA.
A u praksi, navodno, ostvaruju se rezultati do 1.5 MOA kod boljih primjeraka.
Sa stanovista sportskog streljastva, i ponude modernih pusaka na trzistu, oprimisticnih 1.5 MOA nije bas nesto za cime sportski strijac uzdise.
Medjutim, razlog ovome mome postu, nije ova teroija koju sam napisao, nego sam danas naletio na jedan dio pravila JNA o PASP m76.
Iz tog pravila kaze ovako.
132. Ispitivanje preciznosti puske - ispali se 4 hica na mehanicke nisane, od toga 3 pogotka moraju stati u krug od 10.5 cm. (3.5 MOA!!! To je zadovoljavajuce??
)
Dakle, to je ocekivana preciznost za ispravnu pusku, na terenu, od strane korisnika.
Uzgred budi receno, pisem po sjecanju, nije to puno zahtjevnije, ili manje zahtjevno od uvjeta da bi se mauser karabiner K98 klasificirao kao snajperska puska, nakon cega bi mu montirali optiku za snajpersku sluzbu u njemackoj vojsci u drugom sv ratu. (taj pravilnik imam ako nekog zanima mogu ga staviti)
Sve u svemu, trazena preciznost "vojnog snajpera" iz sedamdesetih godina, je daleko ispod ocekivane preciznosti za moderno sportko ili lovacko oruzje kakvo koristimo danas.
Ova puska je zapravo legendarna, ali nema funkcije u sportskom strelajstvu za neki poseban rezultat (osim u konkurenciji vojnog PA oruzja).
Kao dio povijesti, lijepo bi je bilo imati u ormaru, ali ne ocekivati previse.
PASP M76, nekoliko puta sam pucao, ali nikad toliko temeljito da bih imao neki dojam o toj puski.
Jednom sam je koristio na natjecanju u posudbi od kolege, bez optickog nisana u disciplini "jurisna puska" u Osijeku. (nisam ni postigao tad neki rezultat)
Prema javnim i dostupnim specifikacijama, zahtjev narucioca (JNA) za natjecaj za novu snajpersku pusku bila je minimalna preciznoost 1.9 MOA.
A u praksi, navodno, ostvaruju se rezultati do 1.5 MOA kod boljih primjeraka.
Sa stanovista sportskog streljastva, i ponude modernih pusaka na trzistu, oprimisticnih 1.5 MOA nije bas nesto za cime sportski strijac uzdise.
Medjutim, razlog ovome mome postu, nije ova teroija koju sam napisao, nego sam danas naletio na jedan dio pravila JNA o PASP m76.
Iz tog pravila kaze ovako.
132. Ispitivanje preciznosti puske - ispali se 4 hica na mehanicke nisane, od toga 3 pogotka moraju stati u krug od 10.5 cm. (3.5 MOA!!! To je zadovoljavajuce??
Dakle, to je ocekivana preciznost za ispravnu pusku, na terenu, od strane korisnika.
Uzgred budi receno, pisem po sjecanju, nije to puno zahtjevnije, ili manje zahtjevno od uvjeta da bi se mauser karabiner K98 klasificirao kao snajperska puska, nakon cega bi mu montirali optiku za snajpersku sluzbu u njemackoj vojsci u drugom sv ratu. (taj pravilnik imam ako nekog zanima mogu ga staviti)
Sve u svemu, trazena preciznost "vojnog snajpera" iz sedamdesetih godina, je daleko ispod ocekivane preciznosti za moderno sportko ili lovacko oruzje kakvo koristimo danas.
Ova puska je zapravo legendarna, ali nema funkcije u sportskom strelajstvu za neki poseban rezultat (osim u konkurenciji vojnog PA oruzja).
Kao dio povijesti, lijepo bi je bilo imati u ormaru, ali ne ocekivati previse.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

U to nema sumnje. Ovdje govorim o sportu.Mirok wrote:U ratu,u praksi se pokazala solidnom.
Puno bolje od ovih navedenih podataka.
Ako se govori u mjestu te puske u povijesti:
Prva snajperska speicjalizirana puska bila je Dragunov (1963).
Slijedeca SSG 69 (1969)
I nakon tog PASP M76. (1976)
Za svoje doba, moderan dizajn, i avangarda.
Ostale drzave pocele su razvijati snajperske puske tek 80tih.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Samo u teoriji.
Takav "snajperski" metak niko u modernom dobu nije replicirao. To je samo malo konzistentnije punjeni fmj.
U to doba se nije jos puno znalo o snajperizmu. Kasnije su nato zemlje presle na hpbt zrno, za snajpere.
Takav "snajperski" metak niko u modernom dobu nije replicirao. To je samo malo konzistentnije punjeni fmj.
U to doba se nije jos puno znalo o snajperizmu. Kasnije su nato zemlje presle na hpbt zrno, za snajpere.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Da. Tako se zvao. Ljubicaste kapisle. Fmj.
I to je to. Preciznost opisana, prethodno iz pravila za pusku.
I to je to. Preciznost opisana, prethodno iz pravila za pusku.
Turn better into best!
Neki strijelci imanje manje godina nego što je prošlo otkako je zadnja takva puška na bilo koji način stigla u HR (zarobljavanjem su stizale do 1995.).
- jolly
- Cinker - bojna

Znao je prodavati Rebec u Sloveniji.Ariel wrote:Neki strijelci imanje manje godina nego što je prošlo otkako je zadnja takva puška na bilo koji način stigla u HR (zarobljavanjem su stizale do 1995.).
Mozda je kasnije neka stigla u HR, kupljena preko njega.
Turn better into best!