NEHOTIČNO OPALJENJE STRELJIVA...ALI NE IZ ORUŽJA!!!???
NEHOTIČNO OPALJENJE STRELJIVA...ALI NE IZ ORUŽJA!!!???
Zanimljiv naslov...zar ne??? Ali i to je moguće, nažalost!!!
No da krenem na stvar - prateći formum na stranicama IPSC tzv. Global Village
(na kojem se mogu vidjeti postovi od većine ljudi koji nešto znače u ovom sportu na svjetskoj razini)
naišao sam na temu pod nazivom "Nešto za zapamtiti prilikom punjenja spremnike" u kojem je autor opisivao slijedeću situaciju:
- tijekom jednog lokalnog mecha jedan od strijelaca nakon otpucanog stagea u prostoru ispred stagea nadopunjavao je svoje spremnike.
Streljivo je držao u tzv. "ammo boxovima" koji su inače napravljani od plastike, kapaciteta 50 ili 100 komada streljiva određenog kalibra,
sa mogućnošću zatvaranja poklopcem. Tijekom punjanja spremnika strijelac bio je u stajaćem položaju dok su ammo boxovi ostali na tlu
koji je bio od betona.
U jednom trenutku mu ispada streljivo iz ruke te pada na ammo box, kojom prilikom aktivira inicijalnu kapislu drugog metka koji je bio u kutiji
postavljen sa kapislom prema gore!!!
Nitko od strijelaca nije ozljeđen (hvala dragom Bogu) iako ih je bilo prisutno nekoliko u neposrednoj blizini. Autor navodi kako se najvjeroojatnije
zrno ili dio njega zabilo u obližnji zid.
Posljedice po kutiju te izgled same čajure možete vidjeti na priloženim slikama!!! Prema slikama mogu pretpostaviti da se radilo o kalibru 9x19 mm.
Autor još uvijek nije naveo kojeg proizvođača su kapisle koje su rabljene.... (kad bude navedeno, budem nadopunio temu...)
Za sličan događaj čuo sam od poznanika iz Rijeke, kojom prilikom mi je opisao da je prisustvovao gađanju iz pištolje
kada je metak kalibra 7,65 Browning pao sa pulta visine cca 110 centimetara, te se pri udaru u (prema njegovoj izjavi)
najvjerojatnije rub čahule metka kalibra .22 LR, koji je stajao na betonskom tlu, aktivirao, kojom prilikom je zrno (sva sreća)
završilo u ranije navedenom pultu.
Ni ovom prilikom, hvala dragom Bogu, nije nitko ozlijeđen....
Razlog za otvaranje ove teme pronalazim u čisto edukacijskoj formi za sve korisnike ovog foruma,
te me zanima da li je netko od istih imao sličnih događanja....
Da bi se dogodio ovakav jedan događaj, svi smo toga svjesni, mora se poklopiti masu stvari,
te su jerojatnosti za poklapanje istih istovremeno vrloooo male, ali svjedoci smo i ovakve stvari se događaju....
Mišljenja sam kako za ovakav događaj nije presudno da li se radi o ručno punjenom streljivu ili je ono originalno,
te da li su kapisle ovog ili onog proizvođača (nema nikakve studije jer su ovakovi događaji jakooooo rijetki).
Svima nama na znanje i još jedna stvar na koju bi morali paziti prilikom korištenja našeg oružja.....i upozorimo druge

A da ljudska glupost neće nikada prestati dokazuje i ovaj video http://www.youtube.com/watch?v=rjDYKgNt ... re=related
No da krenem na stvar - prateći formum na stranicama IPSC tzv. Global Village
(na kojem se mogu vidjeti postovi od većine ljudi koji nešto znače u ovom sportu na svjetskoj razini)
naišao sam na temu pod nazivom "Nešto za zapamtiti prilikom punjenja spremnike" u kojem je autor opisivao slijedeću situaciju:
- tijekom jednog lokalnog mecha jedan od strijelaca nakon otpucanog stagea u prostoru ispred stagea nadopunjavao je svoje spremnike.
Streljivo je držao u tzv. "ammo boxovima" koji su inače napravljani od plastike, kapaciteta 50 ili 100 komada streljiva određenog kalibra,
sa mogućnošću zatvaranja poklopcem. Tijekom punjanja spremnika strijelac bio je u stajaćem položaju dok su ammo boxovi ostali na tlu
koji je bio od betona.
U jednom trenutku mu ispada streljivo iz ruke te pada na ammo box, kojom prilikom aktivira inicijalnu kapislu drugog metka koji je bio u kutiji
postavljen sa kapislom prema gore!!!
Nitko od strijelaca nije ozljeđen (hvala dragom Bogu) iako ih je bilo prisutno nekoliko u neposrednoj blizini. Autor navodi kako se najvjeroojatnije
zrno ili dio njega zabilo u obližnji zid.
Posljedice po kutiju te izgled same čajure možete vidjeti na priloženim slikama!!! Prema slikama mogu pretpostaviti da se radilo o kalibru 9x19 mm.
Autor još uvijek nije naveo kojeg proizvođača su kapisle koje su rabljene.... (kad bude navedeno, budem nadopunio temu...)
Za sličan događaj čuo sam od poznanika iz Rijeke, kojom prilikom mi je opisao da je prisustvovao gađanju iz pištolje
kada je metak kalibra 7,65 Browning pao sa pulta visine cca 110 centimetara, te se pri udaru u (prema njegovoj izjavi)
najvjerojatnije rub čahule metka kalibra .22 LR, koji je stajao na betonskom tlu, aktivirao, kojom prilikom je zrno (sva sreća)
Razlog za otvaranje ove teme pronalazim u čisto edukacijskoj formi za sve korisnike ovog foruma,
te me zanima da li je netko od istih imao sličnih događanja....
Da bi se dogodio ovakav jedan događaj, svi smo toga svjesni, mora se poklopiti masu stvari,
te su jerojatnosti za poklapanje istih istovremeno vrloooo male, ali svjedoci smo i ovakve stvari se događaju....
Mišljenja sam kako za ovakav događaj nije presudno da li se radi o ručno punjenom streljivu ili je ono originalno,
te da li su kapisle ovog ili onog proizvođača (nema nikakve studije jer su ovakovi događaji jakooooo rijetki).
Svima nama na znanje i još jedna stvar na koju bi morali paziti prilikom korištenja našeg oružja.....i upozorimo druge
A da ljudska glupost neće nikada prestati dokazuje i ovaj video http://www.youtube.com/watch?v=rjDYKgNt ... re=related
D-V-C
M R K I
M R K I
Re: NEHOTIČNO OPALJENJE STRELJIVA...ALI NE IZ ORUŽJA!!!???
Svašta..moja prva reakcija je da se radi o lošoj municiji. Nijedna kapisla se ne bi smjela tako lako aktivirat, pa ni udarom o tlo. No, dobro se posjetiti da uvijek treba biti oprezan s municijom i ništa ne prepuštat slučaju.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

Bez pravog konteksta i razumijevanja ove gluposti, neki klinci će ovo pokušati doma sa .45 ACP-om i poginut. Možda i bolje, da se malo pročisti genetski bazen od glupana.mrki 007 wrote: A da ljudska glupost neće nikada prestati dokazuje i ovaj video http://www.youtube.com/watch?v=rjDYKgNt ... re=related
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam...
::::....
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

za slican dogadjaj sam i ja cuo od poznanika iz Rijeke (koji zivi u ZG)mrki 007 wrote:Za sličan događaj čuo sam od poznanika iz Rijeke, kojom prilikom mi je opisao da je prisustvovao gađanju iz pištolje
ali se u ovom slucaju radilo o .45ACP koji je iz ruke pao na rub .22 cahure na betonskom tlu,
explodirao i zrno je propucao nogu upravo tom covjeku (neki švabo valjda) kojem je i ispalo iz ruke.
??? WTF ???
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Ovaj događaj koji sam opisao dogodio se na streljani u Rijeci, mislim negdje u ljeto 2004...
D-V-C
M R K I
M R K I
- blackpowder
- Nadnarednik

Strijelac kome se to dogodilo je sada pokojni (zbog drugih zdravstvenih problema) vrstan strijelac Šćuka Blaž. Dugogodišnji uspješan natjecatelj u Njemačkoj koji se nakon umirovljenja vratio u Rijeku. Pištolj je bio Peter Stahl sa tri cijevi - .45 ACP, - 9X19 - .22lr.
Bio je krasan svibanjski dan na streljani Drenova kad je te davne čini mi se 95 pripremajući se za državno prvenstvo Šćuka marljivo trenirao - prvo pedesetak komada .22LR za zagrijavanje pa zatim pedesetak komada njemu njdraže .45 ice. betonski pod na pištoljskoj streljani bio je prekriven praznim čahurama .22LR . Šćuka je uredno na R-50 meti bušio centar do centra moćnom .45icom. U jednom trenutku nevjerovatnom i za urednike rubrike "Vjerovali ili ne " ispada mu iz ruke, prilikom punjenja spremnika, metak i tko zna kojom voljom više sile pada na nešto (pretpostavljamo na rub čahure) i aktivira se . Nakon pucnja prilično čudnog zvuka Šćuka je opsovao i pljesnuo se rukom po mišiću potkoljenice kao da tjera obada. Malo šira ogrebotina pokazala je da to nikako nije bio obad a kasnije smo skužili da ga je zrno štrajfalo po nozi, pogodilo pult s donje strane i palo na beton bez da se deformiralo.
Mogućnost da se ovako nešto dogodi ravna je dobitku na lotu. Šćuka je svoju municiju sam punio i to vrlo savjesno, komponente su bile uvijek vrhunske - njemačka mirovina i njemačka putovnica osiguravale su redovan dotok HN zrna, CCI kapisla i uvijek svježih čahura, a sve to složeno sa njegovim znanjem i iskustvom vodilo je ka odličnim rezultatima uprkos tome što ga je "zub vremena" već bio dobrano načeo.
Bio je krasan svibanjski dan na streljani Drenova kad je te davne čini mi se 95 pripremajući se za državno prvenstvo Šćuka marljivo trenirao - prvo pedesetak komada .22LR za zagrijavanje pa zatim pedesetak komada njemu njdraže .45 ice. betonski pod na pištoljskoj streljani bio je prekriven praznim čahurama .22LR . Šćuka je uredno na R-50 meti bušio centar do centra moćnom .45icom. U jednom trenutku nevjerovatnom i za urednike rubrike "Vjerovali ili ne " ispada mu iz ruke, prilikom punjenja spremnika, metak i tko zna kojom voljom više sile pada na nešto (pretpostavljamo na rub čahure) i aktivira se . Nakon pucnja prilično čudnog zvuka Šćuka je opsovao i pljesnuo se rukom po mišiću potkoljenice kao da tjera obada. Malo šira ogrebotina pokazala je da to nikako nije bio obad a kasnije smo skužili da ga je zrno štrajfalo po nozi, pogodilo pult s donje strane i palo na beton bez da se deformiralo.
Mogućnost da se ovako nešto dogodi ravna je dobitku na lotu. Šćuka je svoju municiju sam punio i to vrlo savjesno, komponente su bile uvijek vrhunske - njemačka mirovina i njemačka putovnica osiguravale su redovan dotok HN zrna, CCI kapisla i uvijek svježih čahura, a sve to složeno sa njegovim znanjem i iskustvom vodilo je ka odličnim rezultatima uprkos tome što ga je "zub vremena" već bio dobrano načeo.
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!
I meni je palo na pamet mogučnost nehotičnog opaljenja streljiva, ali uslijed požara. Streljivo držim u sefu čije su stranice debele cca 2mm. Interesira me koliko bi dugo trebala gorijeti vatra da se postigne temperatura dovoljna za opaljenje streljiva i da li bi zrno imalo dovoljnu ekspanziju da probije stijenku sefa buduči da ne prolazi kroz cijev oružja?
Radi se o streljivu 8x57 IS, 22 LR i 9mm.
Hvala
Radi se o streljivu 8x57 IS, 22 LR i 9mm.
Hvala
Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!
samo informacije radi....slučaj koji sam ja opisao a dogodio se u Rijeci nije ovaj koji navodi Blackpowder.....blackpowder wrote:Strijelac kome se to dogodilo je sada pokojni (zbog drugih zdravstvenih problema) vrstan strijelac Šćuka Blaž.
Zanimljivo....Rijeka je "dva puta u 10 godina dobila na lotu",
Možda bi trebalo napraviti kakvo istraživanje....
D-V-C
M R K I
M R K I
^^ Rijeka je hrvatski Las Vegas iliti š'o bi rekli Ameri "Anything goes!" 
Koliko sam skužio nije udarila samo u tlo već u nešto što je udarilo u samu kapislu, a visina s koje je palo i sama masa streljiva je očito dala dovoljnu energiju da pri udaru u nešto na podu udari u kapislu i aktivira ju, još nešto strijelci koji sami pune streljivo obično nabavljaju kvalitetne komponente, pa tako i kapisle koje jamče sigurno iniciranje tj. paljenje barutnog punjenja u streljivu a time i manje zastoja prilikom natjecanja (naravno sve u skladu s nekim standardima). Stoga se ne treba čuditi kapisli već samoj situaciji i spletu nesretnih okolnosti, te također shvatiti da sa streljivom treba oprezno postupati jer nikad ne znamo kakav splet nesretnih okolnosti se može i nama dogoditi.Breadfan wrote:Svašta..moja prva reakcija je da se radi o lošoj municiji. Nijedna kapisla se ne bi smjela tako lako aktivirat, pa ni udarom o tlo. No, dobro se posjetiti da uvijek treba biti oprezan s municijom i ništa ne prepuštat slučaju.
Također postoji mogućnost da kapisla nije bila dovoljno utisnuta u dno čahure te malo strši pa je izloženija udaru, a ponašanje zrna nakon ispaljenja na taj način ovisi o otporu u suprotnu stranu od smjera zrna ako ono padne i time za uporište ima betonski pod tada će zrno sasvim sigurno razviti veću brzinu i imati veću energiju od onoga koje se nema u što uprijeti.
Bilo bi dobro da netko stavi par slika postupka kako se puni streljivo jer ima nas ovdje koji nismo upznati s time a voljeli bi to vidjeti... pa ako nije problem...
Tako je, kapisla je udarila u rub čahure metka .22 LR koji se nalazio na betonskom tlu....a sve ostalo što si napisao u potpunosti se slažemIce wrote: Koliko sam skužio nije udarila samo u tlo već u nešto što je udarilo u samu kapislu,
Ukoliko kapisla nije dovoljno utisnuta neće doći do iniciranja, a samim tine ni do opaljenja streljiva....ovo je jedan od najčešćih zastoja koji se događaju strijelcima koji samostalno pune streljivoIce wrote:Također postoji mogućnost da kapisla nije bila dovoljno utisnuta u dno čahure te malo strši pa je izloženija udaru,
Vrlo rado kada bi to bilo jednostavno. Naime sam proces pripreme komponenti za punjenje i samo punjenja streljivatoni_u wrote:Bilo bi dobro da netko stavi par slika postupka kako se puni streljivo jer ima nas ovdje koji nismo upznati s time a voljeli bi to vidjeti... pa ako nije problem...
je veoma složen postupak i najbolje ga je vidjeti u živo uz objašnjenja.
Također različit je i postupak ovisno o tome koju vrstu preše rabite te koju vrstu streljiva punite (pištoljsko, puščano, patrone).
Na netu imate masu videa koji prikazuju punjenje sa prešama različitih proizvođača,
nisam se mogao odlučiti koji da vam stavim ovdje pa najbolje da sami pogledate....
D-V-C
M R K I
M R K I
Nekada sam se bavio mišlju da si kupim sve potrebne komponente za punjenje streljiva (pročitao i skupio dosta literature) ali sam odustao iz nekoliko razloga a jedan od njih je i sigurnost nehotičnog opaljenja, owerload koji može izazvati znatna oštećenja ,itd.Znam da postoje različite vrste kapisla ne po proizvođaču ,nego po osjetljivosti aktivacije.Ako je netko punio streljivo kako bi se osigurao da če svaki metak opaliti onda je vjerovatno upotrijebio i ovakve kapisle pa nije čudo što se aktivira pri padu na tlo!
No Peace without Justice !
Evo samo poradi primjera što može napraviti owerload 
Šteta. Lijepa pljuca. Samo gledajući sliku znam da super leži u ruci. Šta je to neki derivat Colta?
- blackpowder
- Nadnarednik

Reloading je sve više i više nužno zlo za HR strijelce i lovce. Cijene tvorničkog streljiva lete u nedostižne visine a reloading osim povoljnije cijene tako složenog streljiva omogućuje i laboracije koje imaju puno bolje karakteristike. Pucanje za vrhunske rezultate nema bez ručno punjenog streljiva.
Reloading, kao i sve ima svoja pravila i norme koje treba poštivati-tada nema opasnosti. Početnik osim opremom i literaturom morao bi se "naoružati" i strpljenjem te učiti od nekog iskusnijeg reloadera. Jebga ako svaki drugi "red neck" iz delte Misisipia koji ima ilegalnu pecaru sam puni svoje streljivo to nebi trebao biti problem ni prosječno pismenom Hrvatu sa malo tehničkog znanja.

Reloading, kao i sve ima svoja pravila i norme koje treba poštivati-tada nema opasnosti. Početnik osim opremom i literaturom morao bi se "naoružati" i strpljenjem te učiti od nekog iskusnijeg reloadera. Jebga ako svaki drugi "red neck" iz delte Misisipia koji ima ilegalnu pecaru sam puni svoje streljivo to nebi trebao biti problem ni prosječno pismenom Hrvatu sa malo tehničkog znanja.
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
Uz svo dužno poštovanje ali owerload i realoding uopće nema veza sa ovom temom, jer se nehotična opaljenja koja spominjem nisushooter9 wrote:Nekada sam se bavio mišlju da si kupim sve potrebne komponente za punjenje streljiva (pročitao i skupio dosta literature) ali sam odustao iz nekoliko razloga a jedan od njih je i sigurnost nehotičnog opaljenja, owerload koji može izazvati znatna oštećenja ,itd.Znam da postoje različite vrste kapisla ne po proizvođaču ,nego po osjetljivosti aktivacije.Ako je netko punio streljivo kako bi se osigurao da če svaki metak opaliti onda je vjerovatno upotrijebio i ovakve kapisle pa nije čudo što se aktivira pri padu na tlo!
dogodila zbog niti jednog navedenog razloga nego zbog spleta nesretnih okolnosti....i nije se aktivirao padom na tlo, nego uadarom o
neki oštri rub predmeta ili nečeg sličnog što je stajalo na tlu...
i slučaj u Rijeci koji sam naveo dogodio se sa tvorničkim streljivom.
BTW na nekom streljivu je nemoguće napraviti owerloading ili ti double charge iz jednostavnog razloga što nema mjesta za toliko baruta....
ali o tome je već pisano u nekim ranijim postovima
Što si ti mislio pod pojmom "sigurnost nehotičnog opaljenja"
Upravo tako, pa ništa se ne nauči peko noći, ni pucanje čakblackpowder wrote: Reloading, kao i sve ima svoja pravila i norme koje treba poštivati-tada nema opasnosti. Početnik osim opremom i literaturom morao bi se "naoružati" i strpljenjem te učiti od nekog iskusnijeg reloadera. Jebga ako svaki drugi "red neck" iz delte Misisipia koji ima ilegalnu pecaru sam puni svoje streljivo to nebi trebao biti problem ni prosječno pismenom Hrvatu sa malo tehničkog znanja.![]()
D-V-C
M R K I
M R K I
Kao "sigurnost " ..... sam mislio na osjetljivije kapisle ,znam da nije tema nego onako usput ali niti jedan savjet ako je dodar nikada nije na odmet a sigurnosti u rukovanju oružijem nikada dosta ili previše.
Breadfan wrote:Šteta. Lijepa pljuca. Samo gledajući sliku znam da super leži u ruci. Šta je to neki derivat Colta?
To je " STI " Rols Royce u IPSC-u
^^Bome i izgleda ko Rols Royce.