PASP M76 - Iskustva

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Oerlikon
Banned

Re: PASP M76

Post by Oerlikon » 19 May 2009, 14:23

E super onda ako montaža paše!

Puno ti hvala za slikicu!
Nisam našao ništa slično.
Još kada bi mi poslao link...gdje bi sreči bilo kraja :lol:
prvo... ja nebi nista drkao po toj puski, takva je kakva je, mozda malo doradio ručku da onaj cosak malo manje smeta za prst ali to je sve...
Misliš ona grbica na donjoj strani kundaka? Meni ne smeta,ali imam osječaj da bi se pištoljska drška dala malo bolje napraviti.
Sve u svemu puška mi savršano paše,jedino što je teška,ali neću "bitching" radi toga :mrgreen:
Ččim je stavim na rame poravnaju mi se mehanički ciljnici,ali za optiku bi mi super došao jedan jastičić kao na kudnaku od SVD-a.
cudi me kako imas toliko znanja o egzoticnim kalibrima koji kod nas nema kao ni lijeka za sidu a ono sto je ucestalo na nasim podrucjima poput buha na psima nemas pojma... vec i zirafe na grani znaju da je 7,9mm sa mljecno-ljubicastim prstenom oko kapisle snajperski metak (za M76), a uostalom pise i na kutiji...
:A39: :?: Ma o čemu ti to?!

Znam ja da su metci sa mliječno-ljubičastom kapislom snajperski,jedino što sam pitao je gdje bi ih mogao nabaviti još. Od kud ti da ja to ne znam!?
(Naletio sam i na neke druge sa ljubičastom kapislom,za te sam pitao dok nisam usporedio sa slikama na natu i pravim JNA snajperskim metcima kojih imam 12 kom.
Ufotkam ih kod prijatelja drugi put.)
i kad ce slike tvojeg XD-m-a i M76 da mi to procjenimo malo...
DA ih stavim pod "Galerija" ili... ?!
Jadino da ih uslikao mobitelom,nemam aparat ovdje.

Naughty,naught! :twisted: :roll: :oops:

Ti to mene malo izazivaš da što prije stavim slike :lol: evo,evo...samo da poslikam.

Oerlikon
Banned

Post by Oerlikon » 19 May 2009, 15:53

Najbolja cijela slika koju mobitel može uhvatiti.
Najbolja cijela slika koju mobitel može uhvatiti.
Baždirane kapice skinute radi upucavanja.
Baždirane kapice skinute radi upucavanja.
Fotografija-0086.jpg
Fotografija-0082.jpg
Fotografija-0074.jpg
Fotografija-0073.jpg
Bez brige,nije pun.<br />Jesam li dobro uhvatio sliku nišana?!
Bez brige,nije pun.
Jesam li dobro uhvatio sliku nišana?!
Na okupu
Na okupu
Kutije na kojima je XDm su JNA municija "s univerzalnim vrhom" ili ti ga obični FMJ,
54.-55. godište.

Slike su kakve jesu,nisam fotograf.
Mobitel je odličan za slikavanje detalja blizu
(dokumenti,ispiti,detalji i sl. :mrgreen: )
ali je problem kada treba uhvatiti veću stvar.
Attachments
JNA snajpersko streljivo u nedovršenom improviziranom spremniku.
JNA snajpersko streljivo u nedovršenom improviziranom spremniku.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 19 May 2009, 16:34

AJME MAJKO STA NAPRAVIIIIII!!!! ma samo mi reci da ju nisi ti lakirao i da nisi urezivao onaj usrani checkering na rukohvat i rucku? PRIJEKI SUD ODMAH... STRELJANJE!
Oerlikon wrote:E super onda ako montaža paše! Puno ti hvala za slikicu! Nisam našao ništa slično.
Još kada bi mi poslao link...gdje bi sreči bilo kraja :lol:
naravno da montaza pase, vec sam ti rekao prije... poslat cu ti jos jednu sliku od koje bi mogao ovlaziti gace...
sto se kundaka tice, ne sjecam se od kuda mi, pa tako nema ni linka...
Oerlikon wrote:
prvo... ja nebi nista drkao po toj puski, takva je kakva je, mozda malo doradio ručku da onaj cosak malo manje smeta za prst ali to je sve...
Misliš ona grbica na donjoj strani kundaka? Meni ne smeta,ali imam osječaj da bi se pištoljska drška dala malo bolje napraviti.
kako si ti RUCKA procitao kao KUNDAK? o ovome govorim...
Fotografija-0088.jpg
Oerlikon wrote:Sve u svemu puška mi savršano paše,jedino što je teška,ali neću "bitching" radi toga :mrgreen:
cendr cendr cendr... jebote ja imam 70kg+ zive vage pa se ne zalim na njenu tezinu, zapravo je moja zracnica cak i teza...
Oerlikon wrote:Ččim je stavim na rame poravnaju mi se mehanički ciljnici,ali za optiku bi mi super došao jedan jastičić kao na kudnaku od SVD-a.
to se da sasvim lijepo rijesiti bez izdrkotina po puski...
Oerlikon wrote:
cudi me kako imas toliko znanja o egzoticnim kalibrima koji kod nas nema kao ni lijeka za sidu a ono sto je ucestalo na nasim podrucjima poput buha na psima nemas pojma... vec i zirafe na grani znaju da je 7,9mm sa mlijecno-ljubicastim prstenom oko kapisle snajperski metak (za M76), a uostalom pise i na kutiji...
:A39: :?: Ma o čemu ti to?!
o ovome...
Oerlikon wrote:Isto tako,za koje je metke optika/puška posebno kalibrirana,koju oznaku ti metci imaju i koje se gramaže i brzine?!
-
Oerlikon wrote:Znam ja da su metci sa mliječno-ljubičastom kapislom snajperski,jedino što sam pitao je gdje bi ih mogao nabaviti još. Od kud ti da ja to ne znam!? (Naletio sam i na neke druge sa ljubičastom kapislom,za te sam pitao dok nisam usporedio sa slikama na natu i pravim JNA snajperskim metcima kojih imam 12 kom. Ufotkam ih kod prijatelja drugi put.)
sigurno nisu MLIJECNO ljubicasti...
DA ih stavim pod "Galerija" ili... ?! Jadino da ih uslikao mobitelom,nemam aparat ovdje. Naughty,naught! :twisted: :roll:
JAOOOOOOOOOOOOOOOOJ STA NAPRAVISE, CRNA LI IM MAJKA!!!! =(
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Oerlikon
Banned

Post by Oerlikon » 19 May 2009, 16:58

:lol: :lol: :lol: A meni spočitavaju ekstremizam!
Ma nisam je ja "unakazio",takvu sam je kupio,
lik bio snajperista u Domovinskom Ratu.
To je napravljeno vjerovatno prije nego li sam rođen! :mrgreen:

Ovo se cudo lako skida i budem to "ispravio".
kako si ti RUCKA procitao kao KUNDAK? o ovome govorim...

[img]Fotografija-0088.jpg[/img]
E to meni isto malo smeta,to sam i mislio izrezbariti.
to se da sasvim lijepo rijesiti bez izdrkotina po puski...
Kako!?
Oerlikon je napisao/la:Isto tako,za koje je metke optika/puška posebno kalibrirana,koju oznaku ti metci imaju i koje se gramaže i brzine?!
Totalno si krivo shvatio pitanje.
Mislio sam;
1.) dali postoje još neki osim tih!
2.) Zanimala meBROJ ili OZNAKA na dnu čahure,
tako da mogu tražiti putem neta.
Postoji još nekoliko "specijalnih" punjenja prema JNA nomenklaturi. (zapaljivo,pancirno,obilježavajuće,eksplozivno...)
3.)Zanimala me težine,podtip i gramaža zrna,tip i gramaža baruta tako da mogu puniti
kada i to nabavim.
Mike_Torello je napisao/la: vojno 7,9mm streljivo M75 Metak sa snajperskim zrnom, sa ljubicastim prstenom oko kapisle, ali ne transparentno ljubicast nego mlijecno ljubicast, na dnu cahure bi trebalo biti utisnuto slovo S... netko je imao sliku, meni se sada neda izvlaciti moje i slikati... a vise detalja o tom zrnju i metku bi mogao reci "Renato0013".
Mike...tko ovdje koga!? OVo su tvoje riječi!
Meni je isto bilo glupo ali sam napisao tak oda ne bude zabune.
Tko?! Ja!? Što!?
Probao staviti u galeriju pa ne da.

A još me nisi uzivkao radi XDm-a ... ćekam,ćekam....

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 19 May 2009, 22:08

Čuvaj te sa oznakom S koriste se samo za daljine preko 700 m i u nekim slučajevima kad je cilj na manjoj nadmorskoj visini odnosi se na niske temperature i gađanje u planinskim uslovima. Upucavanje vrši sa standardnim metkom na daljini od 300m i to ti je dovoljno s time da možeš gađat male ciljeve od 0-300m bez da diraš optiku odnosno 0-400m veće ciljeve.

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 19 May 2009, 22:19

100 m:
-Polazni ugao u hilj. (6000) .................. 0,9
-Padni ugao u hilj. (6000) ..................... 1,0
-apcisa (m).......................................... 51
-ordinata (m)........................................ 0,02
-Vreme leta zrna (s)............................... 0,14
-Brzina zrna (m/s).................................. 681
-Kineticka energija zrna (j)....................... 2980

500 m.
-Polazni ugao......................................... 5,7
-Padni ugao........................................... 7,5
-apcisa.................................................. 267
-ordinata................................................ 0,86
-Vreme leta............................................ 0.84
-Brzina zrna............................................ 487
-Kineticka energija................................... 1524

1000 m.
-Polazni ugao.......................................... 16,4
-Padni ugao............................................ 29,0
-apcisa................................................... 573
-ordinata................................................ 5,69
-Vreme leta............................................ 2,14
-Brzina zrna............................................ 317
-Kineticka energija................................... 646

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 19 May 2009, 23:08

Oerlikon wrote::lol: :lol: :lol: A meni spočitavaju ekstremizam! Ma nisam je ja "unakazio",takvu sam je kupio, lik bio snajperista u Domovinskom Ratu. To je napravljeno vjerovatno prije nego li sam rođen! :mrgreen: Ovo se cudo lako skida i budem to "ispravio".
ma boju bih jos i probavio, to nije toliki problem, ali one izdrkotine po drvetu... tc tc tc tc
E to meni isto malo smeta,to sam i mislio izrezbariti.
nebih ga puno skidao ali bih ga zaoblio malo da ne strsi toliko a opet da se ne vidi da je intervenirano...
Kako!?
komplicirano mi je sada objasniti, ali morao bi samo okomito s gornje strane izbusiti 2 manje rupice u kundaku (osim ako nebi isao stavljati "buttstock pouch" koji podiz ciljnu liniju) i malo se zajebavati s komadom drveta ako imas smisla za obradu drveta...
Oerlikon je napisao/la:Isto tako,za koje je metke optika/puška posebno kalibrirana,koju oznaku ti metci imaju i koje se gramaže i brzine?!
Totalno si krivo shvatio pitanje.Mislio sam;
1.) dali postoje još neki osim tih!
2.) Zanimala meBROJ ili OZNAKA na dnu čahure,
tako da mogu tražiti putem neta.
Postoji još nekoliko "specijalnih" punjenja prema JNA nomenklaturi. (zapaljivo,pancirno,obilježavajuće,eksplozivno...)
3.)Zanimala me težine,podtip i gramaža zrna,tip i gramaža baruta tako da mogu puniti
kada i to nabavim.
nisam ja krivo shvatio nego ti nisi napisao ovo sto si napisao sada... ja sam ti dao odgovor na ono tvoje prvo pitanje zbog kojeg sam te izružio i imas odgovor upravo ovdje ispod, sam si ga quotao i jos se cudis meni sto sam ja napisao... ovo sto ispod pise je odgovor na ono tvoje lose formulirano pitanje...
Mike_Torello je napisao/la: vojno 7,9mm streljivo M75 Metak sa snajperskim zrnom, sa ljubicastim prstenom oko kapisle, ali ne transparentno ljubicast nego mlijecno ljubicast, na dnu cahure bi trebalo biti utisnuto slovo S... netko je imao sliku, meni se sada neda izvlaciti moje i slikati... a vise detalja o tom zrnju i metku bi mogao reci "Renato0013".
Mike...tko ovdje koga!? OVO su tvoje riječi!Meni je isto bilo glupo ali sam napisao tak oda ne bude zabune.
da, to su moje rijeci koje su odgovor na tvoje lose formulirano pitanje, sto ti nije jasno?... jer da si odmah napisao ovo sto si napisao u proslom postu i ja bih ti drugacije odgovorio...
Tko?! Ja!? Što!? Probao staviti u galeriju pa ne da.
to je jos uvijek reakcija na izdrkano drvo i boju po M76 i za skinute kapice s optike radi upucavanja...
A još me nisi uzivkao radi XDm-a ... ćekam,ćekam....
ni necu, nemam zasto, osim za ono nisanjenje prema moru, al ni ja nisam svetac sto se toga tice pa necu ni bacati prvi kamen... ima tko ce =)
usput ti evo slika za drkicu... ova optika (32x max povecanje), +original optika i nosac, +zeleni laserski ciljnik, imao sam jos slika ali nemogu pronaci...
Attachments
M-76 zelena.jpg
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Oerlikon
Banned

Post by Oerlikon » 20 May 2009, 17:11

Django,hvala!

Nisam dodouše shvatio ovo sa apcisom (x os) i ordinatom (y os).
Ako je ordinaka (y) 0,02 na 100m dali to znaći da se zrno "diže"
2cm na (ali kako!? U odnosu na što; mjesto pogoka,ciljnu liniju,liniju cijevi!?)

Ako je apcisa (x) na 100m jednaka 52m,to mi nema nikakvog smisla!? :A39:
Jer x os je zapravo daljina gađanja,u ovom slučaju 100m!
Ili se to kod nas ne računa kao kod Amera?!

Od padnog i pozidznog ugla ne vidim nikakve koristi jer se ne gađa topom!?

Stvarno sam kratak što se tiče literature bivše JNA,
a mrskom mi čitati čirilicu :A18:

300 m mi je praviše za upucavanje sa ovako slabom optikom,upucam na 100m,
pa onda gađam na 300m da vidim kako grupira.

Ako igdje imaš podatke o mjerenju i uvrštavanju VJETRA (nigdje ne mogu naci za ovu pušku,tj. streljivo i optiku),kuta pucanja i temperature bio bih ti puno zahvalan.
Puno mi se zamarati sa nadmorskom visinom,rotacijom zemlje i sl. kada neću za sada gađati preko 400-500m.

Samo što na njima nema oznake "S",piše samo PPU (čirilicom) i godina.
Moguce da su ovi moji cak i subsonic,jer su znatno tiši od obicnih metaka.
Vjerovatno odatud i sav nesporazum.

Mike,kao što rekoh nisam odgovoran za postupke prijašnjeg vlasnika,kada je uredim po svom ukusu postam i to.

Što se tice obrade drveta moj najveći doseg je lansirati drvo desetak metara u zrak,
niti sa sjekirom ni dobro ne ide:lol:
Ali snadjem se nekako i za to.

Potpuno su u pravu kada kažeš da sam krivo formulirao pitanje,nemam odgovora na to.
Jbg. to mi je uvije boljka.
Sve je ovo greška u komunikaciji i bilo bi loše da se pretvori u prepucavanje.
Quotao sam ono iskljucivo radi "MLIJECO LJUBICASTE" :mrgreen:
Sve O.K.,kao što rekoh,moje loše formulirano pitanje...

Što se tice skinutih kapica.
Nisam siguran koji je tvoj nišan,ali ovu kracu,ON-M76B verziju je gotovo nemoguce
upucati bez da se kapice do kraja skinu.
Osim vijaka ima još dva "roga" koja drže kapicu i kada je napula skinuta zariba,
kuglica leti...
S kapicama je svaki klik min. 10cm na 100m,jednostavno previše,i kada bi je kojim
slucajem tako upucao ovi brojevi za daljinu i vjetar nebi imali smisla.
Ovako je znatno lakše,nema klikova,nego možeš ultrafino podešavati končanicu.
Na kraju samo vratiš kapice (malo teže) i naštimš ih na 1 za elevaciju(100m) i 0 za vjetar.
ni necu, nemam zasto, osim za ono nisanjenje prema moru, al ni ja nisam svetac sto se toga tice pa necu ni bacati prvi kamen... ima tko ce =)

usput ti evo slika za drkicu... ova optika (32x max povecanje), +original optika i nosac, +zeleni laserski ciljnik, imao sam jos slika ali nemogu pronaci...
Sto se tice nišanjenja,pištolj je prazan(bez okvira i metka u cijevi) a ciljna linija
postavljnena tako da kada bi kojim slucajem i opalio metak bi završio koji km od obale gdje nema nikoga.

Prvi dio drugog dijela necu komentirati,ali sam se malo zabrinuo radi tebe :mrgreen:

KAko može biti original optika i nosač (ON-M76) + bogovska optika,
+ laser kojem neman nigdje traga?!

Ako nadjes još slika postaj.

Što se tice puške na slici:
Jeli ovo Nightforce optika!?

Moja 3 kandidata su;

Nightfoce (skupa,ali Marinci nisu ludi!)
Horus Vision (najbolja končanica,imaju interaktivno pucanje na stranici pa provjerite)
Ior Valdada (Najjeftinija najbolja optika trenutnio na tržištu,vojna tehnologija)

To ipak ostavim za godinu-dvije kad uzmem R700 jer mi je to sada prevelika investicija.
Nisam dovoljnio bogat da bih kupovao jeftino. :A09:

P.S.:Mike, ti si kriv što si me natjerao da pušku pošto-poto slikam iako nije još bila dovedena u red ! :A20: :mrgreen:

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 20 May 2009, 21:09

Imam kompletne tablice u ratu sam bio snajperist. Bolje puške od te nema povećanje OC je 4x i to je odlično za gađat brze i trenutne ciljeve. Kod upucavanja se nikad ne upucava u centar. Praksa je pokazala da je bolje namjerno pomaknut malo končanicu tako da je na tih 300m končanica van cilja lakše je pogodit budući da je većina meta tamna. A i lakše je pogađat ako si zadihan ili u slučaju da ti se desi zamaranje oka prvu grešku ćeš već i sam shvatit kod prva dva metka da se oko izuzetno lako umara već nakon 5-7s.

Odskočni kut je vrlo bitan puški moraš dat da trzne ne je držat prečvrsto i što je najbitnije zahtjeva visoku prisebnost strijelca.

Ovako na 100 m zrno pada sa 51m visine a pogodak je 0.02 od centra
padni kut je 0.9 tisućitih (60000)
(360 stupnjeva je 60000 ruska oznaka NATO 64000)
početna brzina zrna je 735m/s u trenutku udara u cilj je 681m/s let je 0.14s
snajpersko zrno M75
temperatura zraka 15 stupnjeva
barometarski pritisak 1000mbara
vlažnost zraka 50%
bez vjetra
cilj u horizontu oružja

da bi se uspio postići snip ili barem vjerovatnoća pogotka prvim hicem treba računat daljinu u tisućitima i pretvorit u metre

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 20 May 2009, 21:39

tablice su vrlo komplicirane ali ako budeš upucavao trebao bi to radit kad je temperatura zraka oko okrugle cifre 10-20 stupnjeva ono prije što je pisano kod upucavanja nije bitno da nosi u centar bitno je da ti znaš koliko je ciljnik maknut

inače klasično zrno M57 je težine 12.8grama snajpersko je malo teže tako kad upucaš oko okrugle temperature OC ti je upucan za obje vrste zrna. Drž se matematike i snip je zagarantiran.
Last edited by django on 21 May 2009, 11:53, edited 1 time in total.

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 20 May 2009, 21:58

[quote="Oerlikon"]Django,hvala!

Nisam dodouše shvatio ovo sa apcisom (x os) i ordinatom (y os).
Ako je ordinaka (y) 0,02 na 100m dali to znaći da se zrno "diže"
2cm na (ali kako!? U odnosu na što; mjesto pogoka,ciljnu liniju,liniju cijevi!?)

Ako je apcisa (x) na 100m jednaka 52m,to mi nema nikakvog smisla!? :A39:
Jer x os je zapravo daljina gađanja,u ovom slučaju 100m!
Ili se to kod nas ne računa kao kod Amera?!

Od padnog i pozidznog ugla ne vidim nikakve koristi jer se ne gađa topom!?

Stvarno sam kratak što se tiče literature bivše JNA,
a mrskom mi čitati čirilicu :A18:

300 m mi je praviše za upucavanje sa ovako slabom optikom,upucam na 100m,
pa onda gađam na 300m da vidim kako grupira.

Upucavanje se vrši na 100m ali u metu 1x1 m u sredini je bijeli krug najprije sa običnim ciljnikom tek onda sa OC kad to preračunaš to je 300m pajdo mrak puška i možeš je u dvorištu upucat a ne onaj M-992 cijela procedura

Ako igdje imaš podatke o mjerenju i uvrštavanju VJETRA (nigdje ne mogu naci za ovu pušku,tj. streljivo i optiku),kuta pucanja i temperature bio bih ti puno zahvalan.
Puno mi se zamarati sa nadmorskom visinom,rotacijom zemlje i sl. kada neću za sada gađati preko 400-500m.
Vidi dolje

Prvi partizan Užice
Snajperski metak je uvijek tiši nema subsonic varijante tog metka bitno je da kad se puca kroz prigušivač bude teško zrno

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 20 May 2009, 22:09

Oerlikon wrote:Od padnog i pozidznog ugla ne vidim nikakve koristi jer se ne gađa topom!?
ali je korisno znati =)
nema teoretske jebene sanse da je to subsonic streljivo. never... EVER!
Quotao sam ono iskljucivo radi "MLIJECO LJUBICASTE" :mrgreen:
to sam tako napisao jer kad sam lika trazio sa ljubicastim prstenom oko kapisle dao mi je one najobicnije koji su vukli na ljubicastu boju ali je ta boja bila TRANSPARENTNA, da bi to najlakse pojasnio o cemu pricam, pokusaj uliti crveno vino u vodu i u mlijeko pa ces vidjeti razliku u boji... jedno i drugo ce biti "vinska" boja ali ce jedna biti transparentna... sa "mlijecno (ne-transparentno) ljubicasta" nema zabune...
Što se tice skinutih kapica. Nisam siguran koji je tvoj nišan,ali ovu kracu,ON-M76B verziju je gotovo nemoguce upucati bez da se kapice do kraja skinu.
slozit cu ti tutorial sa slikama kad budem imao nekoga da mi pomogne uslikati... jesi za okladu? =)
Osim vijaka ima još dva "roga" koja drže kapicu i kada je napula skinuta zariba, kuglica leti...
joj, bemusunac... grrr
S kapicama je svaki klik min. 10cm na 100m,jednostavno previše,i kada bi je kojim slucajem tako upucao ovi brojevi za daljinu i vjetar nebi imali smisla.
Ovako je znatno lakše,nema klikova,nego možeš ultrafino podešavati končanicu.
Na kraju samo vratiš kapice (malo teže) i naštimš ih na 1 za elevaciju(100m) i 0 za vjetar.
joj kako cu ti se smijati kad skuzis...
Prvi dio drugog dijela necu komentirati,ali sam se malo zabrinuo radi tebe :mrgreen:
KAko može biti original optika i nosač (ON-M76) + bogovska optika,+ laser kojem neman nigdje traga?! Ako nadjes još slika postaj.
ispalo mi par slova pa nisi skuzio... svaka optika ima svoj nosac... samo zajeb. nije u pitanju original optika na drugom nosacu nego crvena tocka... laser je montiran na veliku optiku s druge strane.... nasao sam ostale slike (cura mi poslala) pa cim pripremim...
ovo su karakteristike:
poluautomat (M76)
optika vrhunska 8-32X50 (vanjska bocna paralaksa) punjen nitrogenom, zelena optika, vanjske oznake za visinu i pravac.Moze se upucati na 1000 m. (tisucu metara)
zeleni laser montiran bocno na optiku sa daljinskim prekidacem (i prekidac za stalno osvjetljenje)
crvena tocka 2X42 sa svojim brzoizmjenjivim nosacem (bocni nosaci za optiku i red point,svaki na svojem nosacu)
Što se tice puške na slici:
Jeli ovo Nightforce optika!?
Moja 3 kandidata su;
NightfoRce (skupa,ali Marinci nisu ludi!)
Horus Vision (najbolja končanica,imaju interaktivno pucanje na stranici pa provjerite)
Ior Valdada (Najjeftinija najbolja optika trenutnio na tržištu,vojna tehnologija)
mislim da nije niti jedna od navedenih, prije bih rekao da je Richter optika - http://cgi.ebay.de/Richter-Optiks-8-32x ... 638Q2em122
To ipak ostavim za godinu-dvije kad uzmem R700 jer mi je to sada prevelika investicija.
Nisam dovoljnio bogat da bih kupovao jeftino. :A09:
tako cu nesto i ja, ili R700 ili SSG =)
P.S.:Mike, ti si kriv što si me natjerao da pušku pošto-poto slikam iako nije još bila dovedena u red ! :A20: :mrgreen:
jaojadankukulele =)

Oerlikon
Banned

Post by Oerlikon » 21 May 2009, 01:37

:A14: Django,ovo mi nitko strucnije nije objasnio ali moram priznati da si jedan od rijetkih,u zadnjih,recimo desetak godina,kojega nisam razumio gotovo niti slova! :mrgreen:

Što radi pogrešaka u pisanju(interpukcija),što radi toga što pojma nemam o hiljaditima i sl stvarima,kako se racunaju i sl. samo znam da se to koristi kao kordinate za topnicak gadjanja. ODLICNO! Znaci da znaš znanje!

Stvar koja mi je TOTALNO nejajasna,dapace nelogicna je zašto pomaknuti koncanicu
van cilja?!?!?! Zašto?! Koliko,u kojem smjeru?!?!
Ja bez problema mogu pogoditi "tikvu" :mrgreen: na 400m sa m76 (vježbam na suho),dakako s naslonom. Do 100-150m metu velicine covjeka mogu pogoditi u roku keks,
zadihan,umoran....
Nekih 250-300m je granica koju mogu postici gadjajuc s nogu.
Nekih 600m je makisimu prako kojega nisam vježbao jer nemam uvjeta.
Dakako,ovo se sve odnosi samo na nišanjenje,stav i obarač,još nisam stigao pucati.

Dugo gađam sa zračnicom i nikada nisam osjetio potrebu da napravim ovo što govoriš
sa koncanicom.

Ali imaš potpuno pravo da je 4x najbolje povecanje za brzo gadjenaje,sa malo vježbe
ni daljina nije problem.

Pošto još nisam pucao iz nje(samo "na suho" da se naviknem na obarac i da mi "legne")
ne znam što očeklivati od trzaja i kako je to moram "pustiti" da trzne a da mi ne razbija arkadu?! Pretpostavljam da je trzaj nešto blaži od M48.
Uostalom trzaj nastupa nakon što metak napusti cijev pa ne vidim praktičnog razloga.
Ovako na 100 m zrno pada sa 51m visine a pogodak je 0.02 od centra
padni kut je 0.9 tisućitih (60000)
(360 stupnjeva je 60000 ruska oznaka NATO 64000)
početna brzina zrna je 735m/s u trenutku udara u cilj je 681m/s let je 0.14s
snajpersko zrno M75
temperatura zraka 15 stupnjeva
barometarski pritisak 1000mbara
vlažnost zraka 50%
bez vjetra
cilj u horizontu oružja

Kako zrno može padati sa 51m visine na 100m i pogodak biti 0.02 nečega (valjda metara)
a padni kut 0.9 mjerne jedinice za kut?!

Nije mi jasno ovih 51m!? nikako.

Dali to misliš da se radi o izracunu kada je snajperist na uzvišenju od 51m (npr. neki toranj)
tj, meta 51m ispod njega na udaljenosti od 100m.
Tada bi pretpostavljam bilo prakticnije primjeniti ona cuda sa sinusima i kosinusima
da se utvrdi kut gađanja (koji je,ispravime ako griješim,važan u izracunu i nije vazno jeli negativan ili pozitivina,tj. relativno je velicina a njenim porastom pada utjecaj gravitacije.)

Ja sam vjerovatno krivo razumio što je to padni kut,ajde molim te objasni.
Upucavanje se vrši na 100m ali u metu 1x1 m u sredini je bijeli krug najprije sa običnim ciljnikom tek onda sa OC kad to preračunaš to je 300m pajdo mrak puška i možeš je u dvorištu upucat a ne onaj M-992 cijela procedura
Ovdje ništa ne razumijem.
Kako misliš da mogu mehanickim ciljnikom upucati OC samo preracunavanje!?
U dvorištu je sigurno ne mogu upucat jer bi susjedi zvali policiju :mrgreen: a za taj M-992 prvi puta u životu cujem,google izbaci samo neke zvijezde i haubice.
Da nisi nesto krivo napisao!?
Vidi dolje
Nema ništa dolje. :A06:
Vjerovatno je ostecen post.

Znam što PPU znaci,ali nema oznake S.

Ako imaš ikakav materijal,knjige i sl. molim te kao Boga pošalji mi!
Ne mogu govoriti o takvim stvarima kada nemam osnovu.

Mike;

to sam tako napisao jer kad sam lika trazio sa ljubicastim prstenom oko kapisle dao mi je one najobicnije koji su vukli na ljubicastu boju ali je ta boja bila TRANSPARENTNA, da bi to najlakse pojasnio o cemu pricam, pokusaj uliti crveno vino u vodu i u mlijeko pa ces vidjeti razliku u boji... jedno i drugo ce biti "vinska" boja ali ce jedna biti transparentna... sa "mlijecno (ne-transparentno) ljubicasta" nema zabune...
To se kod nas keže bikla! :mrgreen:
I ako nisi to prije pio,vjerovatno ce te zgaditi ili uzrokovati štrkajicu. :lol:
Boja tih "transparentno" obojenih kapisla na tim metcima uopce niju ljubicasta nego više crvena(ili kako ti kažeš crno vino i voda),imam ih 5-6 kutija.
slozit cu ti tutorial sa slikama kad budem imao nekoga da mi pomogne uslikati... jesi za okladu? =)
Samo ti to lijepo slikaj,zašto bi se kladio kada znam da si ionako u pravu :mrgreen:
ja samo još nisam pronasao kako.
tako cu nesto i ja, ili R700 ili SSG =)
Definitivno R700,ne možeš falit!
Puno aftermarket djelova,preciznija,znatno jefinija,mekši i pouzdaniji zatvarać,pretpostavljam i obarac,možeš je modificitrati i prilagoditi kako hoceš...
Colt 1911 među puškama.
Muku ces muciti sa SSG-om za nabavku djelova po paprenoj cijeni ako ti išta na njemu ode,
jednako kao moj prijatelj.

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 22 May 2009, 15:50

končanica na 100m pokriva 8cm na meti

evo primjer puška trza gore desno nišansku točku na 100m izaberi 2mm lijevo niže

razlog je micanje končanice da stigneš i osmotrit mjesto pogodka inače ga nećeš naći zapravo meta nije bitna bitno je znat za koliko si promašio da ne govorim i o brzometnoj paljbi ako je u centru končanica redovito ćeš promašivat

onda ti je 12 snajperskih metaka zaista premalo :) inače je borbena korisnost snajpera 15 metaka pa sam vidi

Tada bi pretpostavljam bilo prakticnije primjeniti ona cuda sa sinusima i kosinusima

Još nismo stigli do pucanja iz vozila ili helikoptera (kad se uzimaju u obzir zbog potiska elise). želiš li pogledat probaj nabavit emisiju sinovi oluja o snajperima i pogledaj kako se praši)

da se utvrdi kut gađanja (koji je,ispravime ako griješim,važan u izracunu i nije vazno jeli negativan ili pozitivina,tj. relativno je velicina a njenim porastom pada utjecaj gravitacije.)
AJD BAR JE NEŠTO SHVAĆENO

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 22 May 2009, 16:09

Django, jako zanimljivo, samo nastavi =)

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 22 May 2009, 19:56

Pošto još nisam pucao iz nje(samo "na suho" da se naviknem na obarac i da mi "legne")
ne znam što očeklivati od trzaja i kako je to moram "pustiti" da trzne (pardon odskoči)a da mi ne razbija arkadu?! Pretpostavljam da je trzaj nešto blaži od M48. Uostalom trzaj nastupa nakon što metak napusti cijev pa ne vidim praktičnog razloga.
Čvrsto je stegni čim čvršće svakim svojim mišićima pa opali pa da vidimo dali ćeš imat snage za recimo 5 hitaca.
Ne ispucavaš tromblon. Ja ću ti dovesti jednu svinjicu vezati ti je na kratko pa ćemo vidit gdje će bit končanica NIGDJE

Ako misliš lovit neznam ja baš dali ćeš naletit na svinjicu u prvih 15-20minuta lova umor je bitan faktor nitko nije supermen.
Ima tu njih koji se bave IPSC-om i znaju dosta toga i oni pogriješe ponekad ne zato što ne znaju nego se umore brzaju i onda ispadne da neznaju ništa mada to nije tako.

Oerlikon
Banned

Post by Oerlikon » 23 May 2009, 18:09

Tocno tako,umor je vrlo bitan faktor,najveci ubojica preciznosti.
končanica na 100m pokriva 8cm na meti

evo primjer puška trza gore desno nišansku točku na 100m izaberi 2mm lijevo niže

razlog je micanje končanice da stigneš i osmotrit mjesto pogodka inače ga nećeš naći zapravo meta nije bitna bitno je znat za koliko si promašio da ne govorim i o brzometnoj paljbi ako je u centru končanica redovito ćeš promašivat
Mislim da sam shvatio. Ti govoris o klasicnoj koncanici a ne o onoj
kakva je na ON-M76B (kao u dragunova)!?
Pa za ovaj nisan jednostavno namjestis, vrh stralice=nisansak tocka !

Ta pokriva daleko menje cilja a kada za nisansku tocku izabrao npr. 2mm lijevo ili deso dolje
ovak "krak" od strelice bi je ionako prekrivao.
4x povecanje je ionako premalo da vidim mjesto pogotka ako je slab kontrast.

Mozda se ne razumijeno dobro,ali ovo mi nikako ne ide u glavu,
pogotovo kada sam godinama (uspjesno) trenirao sa zracnicom i 4x optikom

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 24 May 2009, 15:59

sve će ti bit jasnije kad dobiješ pravila

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 24 May 2009, 20:03

django, ako imaš kakve pravilnike i sl. postaj ili pošalji na PP :A26:
武士道

Ognjem i mačem.

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 24 May 2009, 21:12

Original_G wrote:django, ako imaš kakve pravilnike i sl. postaj ili pošalji na PP :A26:

nemam ja ali znam ko ima samo što traži dosta love to za M76 fotokopije nadam se da će ih Oerlikon stavit tu

Post Reply