Kontrolno okidanje kod pištolja

Kritički komentari događaja vezanih i nevezanih za oružje, kod nas i u svijetu. Moderirani forum - vrijeđanje, međusobne svađe i mali forumski ratovi se ne toleriraju. POLITIKU IZBJEGAVATI.
mrki 007
Skupnik
Skupnik

Kontrolno okidanje kod pištolja

Post by mrki 007 » 14 Sep 2009, 02:05

Obzirom da je nobile zaključao temu u kojoj smo se dotakli i ove teme nije mi preostalo ništa drugo nego otvoriti novi topic i odgovoriti nekima...
Kana je napisao

Puno pištolja namijenjeno je za nošenje metka u cijevi, ali ono što želim reči je da na HS-9/2000 nakon vađenja metka iz cijevi, potrebito je okinuti na prazno a ne držati napetu ud.iglu iz razloga što je tvornica ''prekopirala'' sistem od krivog pištolja i zato dolazi do lomova (više) dijelova za razliku od nekih pištolja kojima to ne škodi. Zato ti predlažem da pročitaš uputstva proizvođača i prihvatiš ih, jer valjda onaj tko je konstruirao takav pištolj zna šta piše.
Razlog za okidanje znači po tebi leži u tome što je nešto od nekoga prekopirano....zanimljivo
Koji su to dijelovi koji su slomljeni???
Ne misliš li možda da su prepisali i neka uputstva za upotrebu, a da je uputstva pisao onaj tko je konstruirao oružje
čisto sumnjam
Ja sam tebe kategorizirao prema onome što si pisao o nečemu u što nisi involviran....
i da btw. većinu onih nabrojanih pištolja sam i vidio i isprobao ....
Kana je napisao
Tvoja 3 pištolja vrijede kao 1 cijev na jednom mojem oružju
vjerojatno sa tom skupom cijevi si dobio i svo znanje o oružju....blago tebi,
al mislim da si preplatio
Kana je napisao
1. Klasa je za izvoz, a ono drugo je za dučane u RH.
ovom izjavom dokazuješ svoju neinformiranost i zlonamjernost...
Kana je napisao
Nemoj misliti da si neki stručnjak za oružje ako ''dobro'' i brzo pucaš sa XDM u metu metar x metar na udaljenosti od 0.5 metara!!! Najvjerovatnije samo braniš ugled onih za koje pucaš i od kojih uzimaš streljivo.
Čisto malo da te informiram - te i tolike veličine meta se ne koriste u sportu zvanom streljaštvo, osim ako se
nešto nije promjenilo...ako je sorry - moja geška
A tebe ovom prilikom pozivam da ukoliko želiš provjeriti koliko "dobro" pucam dogovorimo
mjesto i vrijeme ili možda bolje ne, skupe cijevi su samo za pokazivanje????

I da - ostalima pitanje:
Smatrate li da je pogrešno ne izvršiti kontrolno okidanje na pištolju?
Ako da, zašto da?
Ako ne, zašto ne?
D-V-C
M R K I

kana
Razvodnik
Razvodnik

Re: Kontrolno okidanje kod pištolja

Post by kana » 14 Sep 2009, 07:17

Ako da, zašto da?
Ako ne, zašto ne?

Pogrešno je ne izvršavati kontrolno okidanje na oružju koji imaju zastarjeli sistem zapinjanja ud.igle kao HS-9/2000 (npr. browninig M-1900,1903,1906,1910/22, i svi drugi manje poznati i zastarjeli belgijski modeli kao npr. Bajar, Kleman, Lepaž i dr.,ima i kod čeza: M-36,DUO, Z,45, Ima i kod Francuza: MAB Mod.B,C,E, i sve druge kopije Browning.modela 1906, imaš i kod talijana: Beretta M-1915,1919,neki tipovi Bernardellija,Kinezi isto rade neke modele, ima i u Njemačkoj:Mauser M-1910,1914, Walther:M-1,2,3,4,5,6,7 i 8, ima i Sauer i još puno oružja konstruiranih u vrojeme I i II svjetskog rata.)
Na pištoljima Glock (svi modeli) nije potrebno izvršavati kontrolno okidanje, jer su isti za to i rađeni.
Na oružju sa vanjskim udaračem potrebito je izvršiti okidanje, jer u suprotnom ostaje napeta opruga udarača.
Da me neki bolje shvate: Uzmite zračnu pušku, napnite (preklopite) je i zatvorite i onda razmislite dali treba okinuti nakon upotrebe ili možda nakon kojeg dana, mjeseca ili možda godine!!!

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 14 Sep 2009, 09:18

kana wrote: Pogrešno je ne izvršavati kontrolno okidanje na oružju koji imaju zastarjeli sistem zapinjanja ud.igle kao HS-9/2000 (npr. browninig M-1900,1903,1906,1910/22, i svi drugi manje poznati i zastarjeli belgijski modeli kao npr. Bajar, Kleman, Lepaž i dr.,ima i kod čeza: M-36,DUO, Z,45, Ima i kod Francuza: MAB Mod.B,C,E, i sve druge kopije Browning.modela 1906, imaš i kod talijana: Beretta M-1915,1919,neki tipovi Bernardellija,Kinezi isto rade neke modele, ima i u Njemačkoj:Mauser M-1910,1914, Walther:M-1,2,3,4,5,6,7 i 8, ima i Sauer i još puno oružja konstruiranih u vrojeme I i II svjetskog rata.)
ovo je ravno objašnjenju - "zato što ja to tako kažem" - pusta nabrajanja modela oružja nigdje konkretno zašto
kana wrote: Na pištoljima Glock (svi modeli) nije potrebno izvršavati kontrolno okidanje, jer su isti za to i rađeni.
isto kao i prethodno -
kana wrote: Na oružju sa vanjskim udaračem potrebito je izvršiti okidanje, jer u suprotnom ostaje napeta opruga udarača.
- a da li postoji neki drugi način spuštanja udarača (ovdje ne mislim na decocer)
- da li si čuo za pojam "cocet and locket"? što je s tim? Ne ostaje li i tu napeta opruga udarača?
kana wrote: Da me neki bolje shvate: Uzmite zračnu pušku, napnite (preklopite) je i zatvorite i onda razmislite dali treba okinuti nakon upotrebe ili možda nakon kojeg dana, mjeseca ili možda godine!!!
kakve veze (u ovoj temi) imaju zračne puške i vatreno oružje????
to su dvije različite vrste oružja, koje su u nekim stvarima slične,
a u nekima jakooooooo različite i nespojive.
D-V-C
M R K I

kana
Razvodnik
Razvodnik

Post by kana » 14 Sep 2009, 09:26

kakve veze (u ovoj temi) imaju zračne puške i vatreno oružje????
to su dvije različite vrste oružja, koje su u nekim stvarima slične,
a u nekima jakooooooo različite i nespojive.

Za one koji još uvijek ne shvačaju: Sistem zapinjanja ud.igle na HS-u može se usporediti sa sistemom zapinjanja klipa i opruge kod zračne puške. Kada napneš i jedno i drugo opruga ti je stlačena, pa onda ti odluči dali treba kontrolno okidanje ili ne.

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 14 Sep 2009, 09:35

da
mene su naučili da se kontrolno okidanje vrši iz tri razloga
1. da ti metak nije ostao u cijevi ( nitko ti ne vjeruje da si povukao navlaku i navirio se, a za nekakve polugice i iglice većina ni ne zna a mogu i zavarati ). zato se radi isprad balističke prepreke
2. da oslobodiš udarnu iglu. rijetki dobro i dugo rade pod stalnim stresom.
3. da znaš da ti oružje može napraviti klik (ukoliko nisi gađao netom prije, škrip, krc, plop i sl. se ne računa, iako puknuta igla, barem meni, i dalje zvuči kao klik)
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 14 Sep 2009, 11:41

mrki 007 wrote:
I da - ostalima pitanje:
Ne smatram i to iz više razloga (o ovome sam već pisao, al' ajd opet kad je već tema tu):

1. Napet, HS je mehanički siguran pištolj, sa tri pasivna safetija koja osiguravaju da ne može doći do spontanog okidanja

2. Nakon što se izvadi okvir i vizualno (čak i taktilno ako ko osjeća potrebu) osigura da je komora tj. ležište metka prazno, prst više nema šta raditi na okidaču osim ako se ne namjerava pucati s oružjem ili pak vježbati na suho s puferom (u oba slučaja slijede nove provjere te proces punjenja).

3. Po meni najvažniji razlog: učestalim oslanjanjem na kontrolno okidanje su puno veće šanse da kad-tad dođe do incidentnog opaljenja. To je po meni loša ideja. Puno je sigurnije pridržavati se zlatnog pravila prsta na okidaču nego prčkati po istome kad za to nema opravdane potrebe. Ovo je naravno moje mišljenje, a ako ko želi raditi to kontrolno okidanje, to je njegova stvar.

U prošlom topiku je Kana napisao da HS navodno ne smije ili nije dobro za pištolj da je nategnut jer će kad tad doći do pucanja igle. Ako si zaista to mislio (tj. ako te nisam pogrešno skužio) onda moram reći da se ne slažem s tom tvrdnjom i dapače, prvi put čujem za tako nešto. Jedino što može otići na HS-u jeste indikator napetosti igle i to uslijed tisuća i tisuća okidanja na suho tj. bez pufera koji bi amortizirao iglu odnosno, desetke tisuća (najmanje) metaka ispaljenih na nekim IPSC natjecanjima. Naravno, uvijek se može desiti da među milijunima pištolja s tvorničke trake, nađe se defektni proizvod (što vrijedi za sve ostale marke) i da ti nakon par okidanja nešto se slomi, al' to spada u rijetku statistiku i ne čini nikakvo pravilo.

Dakle, da rezimiram: HS je mehanički kvalitetan, pouzdan i siguran pištolj. Naravno, ne postoji mehanička sigurnost koja će nadjačati ljudsko neznanje, ali što se toga tiče, dečki iz HS Produkta su napravili sve što su mogli.

Jedina zamjerka na pištolju mi je činjenica da se mora okidati na suho prilikom fieldstrippinga, al jebat ga..da su i to sredili, ne bi imali izgovora za napravit XDM.. :mrgreen:
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

kana
Razvodnik
Razvodnik

Post by kana » 14 Sep 2009, 13:46

Breadfan wrote:
mrki 007 wrote:
I da - ostalima pitanje:
U prošlom topiku je Kana napisao da HS navodno ne smije ili nije dobro za pištolj da je nategnut jer će kad tad doći do pucanja igle. Ako si zaista to mislio (tj. ako te nisam pogrešno skužio) onda moram reći da se ne slažem s tom tvrdnjom i dapače, prvi put čujem za tako nešto. Jedino što može otići na HS-u jeste indikator napetosti igle i to uslijed tisuća i tisuća okidanja na suho tj. bez pufera koji bi amortizirao iglu odnosno, desetke tisuća (najmanje) metaka ispaljenih na nekim IPSC natjecanjima. Naravno, uvijek se može desiti da među milijunima pištolja s tvorničke trake, nađe se defektni proizvod (što vrijedi za sve ostale marke) i da ti nakon par okidanja nešto se slomi, al' to spada u rijetku statistiku i ne čini nikakvo pravilo.

Dakle, da rezimiram: HS je mehanički kvalitetan, pouzdan i siguran pištolj. Naravno, ne postoji mehanička sigurnost koja će nadjačati ljudsko neznanje, ali što se toga tiče, dečki iz HS Produkta su napravili sve što su mogli.

Jedina zamjerka na pištolju mi je činjenica da se mora okidati na suho prilikom fieldstrippinga, al jebat ga..da su i to sredili, ne bi imali izgovora za napravit XDM.. :mrgreen:
Nigdje nisam napisao da HS navodno ne smije ili nije dobro za pištolj da je nategnut jer će kad tad doći do pucanja igle nego da to nije dobro držati oprugu ud.igle cijelo vrijeme napetu jer će s vremenom oslabijeti i može se dogoditi da ista ne izvrši opaljenje. (to je takav sistem okidanja).I zato smatram da treba izvršiti kontrolno okidanje.
Koliko je to vremenski, neznam, oni koj ga imaju mogu ako žele to testirati.

kana
Razvodnik
Razvodnik

Post by kana » 14 Sep 2009, 14:42

mrki 007 wrote:
kana wrote: Pogrešno je ne izvršavati kontrolno okidanje na oružju koji imaju zastarjeli sistem zapinjanja ud.igle kao HS-9/2000 (npr. browninig M-1900,1903,1906,1910/22, i svi drugi manje poznati i zastarjeli belgijski modeli kao npr. Bajar, Kleman, Lepaž i dr.,ima i kod čeza: M-36,DUO, Z,45, Ima i kod Francuza: MAB Mod.B,C,E, i sve druge kopije Browning.modela 1906, imaš i kod talijana: Beretta M-1915,1919,neki tipovi Bernardellija,Kinezi isto rade neke modele, ima i u Njemačkoj:Mauser M-1910,1914, Walther:M-1,2,3,4,5,6,7 i 8, ima i Sauer i još puno oružja konstruiranih u vrojeme I i II svjetskog rata.)
ovo je ravno objašnjenju - "zato što ja to tako kažem" - pusta nabrajanja modela oružja nigdje konkretno zašto

Pošto si ti stručnjak za oružje, a nisi uspio skužiti zašto sam ih nabrojio, objasniti ću ti da ne trebaš više trošiti energiju.
Svi nabrojeni modeli imaju princip-sistem zapinjanja ud. igle sličnom HS-u, što znači da je ona (ud.igla) kada se napne stlačena (zbijena, stisnuta ili kako god..) i nalazi se u zadnjem položaju. Kada prstom stisneš okidač (na prazno) odna je otpustiš i igla se vrača u prednji položaj u kojem više nije napeta!

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 14 Sep 2009, 15:31

kana wrote: Nigdje nisam napisao da HS navodno ne smije ili nije dobro za pištolj da je nategnut jer će kad tad doći do pucanja igle nego da to nije dobro držati oprugu ud.igle cijelo vrijeme napetu jer će s vremenom oslabijeti i može se dogoditi da ista ne izvrši opaljenje. (to je takav sistem okidanja).I zato smatram da treba izvršiti kontrolno okidanje.
Koliko je to vremenski, neznam, oni koj ga imaju mogu ako žele to testirati.
Aha, sorry onda na nesporazumu.
Pa čuj..iskreno, kolko ja znam, opruzi neće ništa biti (pogotovo u kontekstu kvalitetnih materijala) ako je cijelo vrijeme napeta. Čak šta više, prije će oslabiti stalnim natezanjem i otpuštanjem, to je nekakva moja percepcija i znam dosta ljudi koji slično razmišljaju.

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 14 Sep 2009, 21:19

kana wrote: Pošto si ti stručnjak za oružje, a nisi uspio skužiti zašto sam ih nabrojio, objasniti ću ti da ne trebaš više trošiti energiju.
Svi nabrojeni modeli imaju princip-sistem zapinjanja ud. igle sličnom HS-u, što znači da je ona (ud.igla) kada se napne stlačena (zbijena, stisnuta ili kako god..) i nalazi se u zadnjem položaju. Kada prstom stisneš okidač (na prazno) odna je otpustiš i igla se vrača u prednji položaj u kojem više nije napeta!
Ja nigdje nisam rekao kako sam "stručnjak" za oružje niti se takvim doživljavam.
Istina je jedna jedina - na tebe i tebi slične neću više trošiti energiju...
Kako nisi odgovorio na moja postavljana pitanja o spuštanju udarača i
nošenju cocket & locket smatram kako svaki tvoj post ima dozu zlonamjernosti i pisanja
jednog te istog tj. nekih mehaničkih i strojarskih procesa o kojima u duhu obuke sa oružjem
ne želim više razmišljati....
Piši i radi što hoćeš sa svojim skupim cijevima....
a oni koji ovo čitaju neka si uzmu ono što misle da trebaju.
Nije mi samo jasno kako nešto što je napeto istovremeno može biti stlačeno, zbijeno ili stisnuto...
No ja sam samo jedan od policajaca, pa je vjerojatno u tome razlog.

Bradfan:

dobro si objasnio svoje stavove oko ove teme...
slažem se sa njima.
D-V-C
M R K I

omega
Skupnik
Skupnik

Post by omega » 15 Sep 2009, 08:32

Ispravka "cocked & locked"

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 10 Dec 2009, 14:38

mrki 007 wrote:Smatrate li da je pogrešno ne izvršiti kontrolno okidanje na pištolju?
Ako da, zašto da?
Ako ne, zašto ne?
Pogrešno je ne izvršavati kontrolno okidanje na bilo kojem pištolju koji imaju (ili su preuzeli) Browningov M-1906 sustav zapinjanja udarne igle (takav ima i HS-9/2000, XDM) jer se kod okidanja igla nalazi u zapetom položaju, a opruga udarne igle ( dok se ne izvrši okidanje) ostaje stlačena.

Na pištoljima koji su preuzeli sustav okidanja od Roth Steyra M1907 (takav ima Glock) nije potrebno izvršiti kontrolno okidanje, jer se kod okidanja igla nalazi u poluzapetom položaju te se povlačenjem okidača igla dodatno povlači i tlači oprugu. Kada je izvršeno okidanje igla se vrača u prvobitni položaj, a opruga ud.igle nije stlačena.

Na pištoljima sa vanjskim udaračem potrebito je izvršiti kontrolno okidanje ili samo vratiti udarač u prednji položaj, pomoću dekokera (ako ga imaju) ili ''palcem''. Ako se ne izvrši ''kontrolno okidanje'' tj. vračanje udarača u pednji položaj, opruga udarača ostaje stlačena.

Ako se ne izvrši ''kontrolno okidanje'' ( recimo u nekom vremenskom periodu ), opruga ostaje stlačena i dogodilo se da na pištolju HS2000 metak nije opalio, a kapisla je dobila ''slabi'' udarac od igle. U streljivu nije problem jer je ispravno. Opruga udarne igle (na HS2000), koja je ostala stlačena oko 6 mjeseci, skupila se za 2 mm i izgubila je svoju funkciju.
Evo i dokaza:
SDC12609.JPG
P.S. ja uvijek izvršim kontrolno okidanje, bez obzira s kojim pištoljem pucam.
SCORE:287 COMPETITION/195MEDAL; 112 GOLD 57 SILVER 26 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by toni_u » 10 Dec 2009, 16:02

Eto jos jedan razlog za + HS-u, mozemo svaki dan ici u tvornicu i mjenjati opruge BESPLATNO! :A25:

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 11 Dec 2009, 02:35

Hvalevrijedan post, što je još važnije sa dokazima, a ne pričicama !
magisches schwein

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 11 Dec 2009, 11:59

A onda mogu i ja isto podastrijet svoj "dokaz" posjedovanja HS-a više od 2.5 godine bez da ima ikakav problem na njemu, a ne prčkam po okidaču, pogotovo nakon što sam već izbacio okvir i vlastitim očima se uvjerio da je komora prazna.

Kao što je činjenica da se to što je Istra napisao može desiti, također je činjenica da takvi slučajevi čine prije svega izuzetak, a ne pravilo jer bi u suprotnom HS bio poznat kao pištolj koji se ne smije držat nategnutim duže razdoblje (bio prazan ili u službi s metkom u cijevi) i o nefunkcionalnim pištoljima bi smo slušali i čitali naširoko, a kamoli da ikad dobije nagradu u više navrata od NRA a da ima takve očite mane.

Po mom mišljenju, opruge slabe prije svega konstantnim razgibavanjem tj. natezanjem i otpuštanjem, a ne samim stanjem napetosti, no to sad spada u domenu ko šta više preferira..

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 11 Dec 2009, 15:18

Breadfan, evo pitanja za tebe!
1.Da li izvršavaš ili ne, kontrolno okidanje na pištolju?
2.Objasni zašto?
3.Kako pospremaš oružje u sef, sa ud.iglom u zapetom položaju ili ne?
4.Objasni zašto?
CUSTOM GUN MASTER

kazamat
Razvodnik
Razvodnik

Post by kazamat » 11 Dec 2009, 15:46

Ja osobno ne vidim niti jedan pametan razlog zasto se ne bi vrsilo kontrolno okidanje i uvijek ga vrsim, a pametovat se moze do imendana.

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 11 Dec 2009, 19:41

Istra, pročitaj moje prethodne postove i u njima ćeš naći apsolutno sve odgovore na tvoj upitnik.

Na pištoljima s vanjskim udaračem se ne mora izvršavati klasično "kontrolno okidanje" u smislu pukog povlačenja okidača (a koje je kod HS-a jedina opcija), nego imaš ili decocker ili mogućnost upotrebe kombinacije prst/palac.

Većina vlasnika na takvim pištoljima koristi jedno ili drugo zato što znaju da nije dobro okidat na suho i lupat iglom u prazno svaki put kad se želi spustit udarač, a da ne govorim kako to, po mom mišljenju, nije dobra navika sa sigurnosnog aspekta jer se praktički radi o 'pucanju' bez metka.

Isto vrijedi i za HS-ovu iglu i česti su slučajevi (za razliku od tvog rariteta) kako usljed učestalog okidanja bez pufera, kad-tad "strada" indikator zategnutosti igle (iako čak i tad, pištolj ne gubi na svojoj funkcionalnosti) pa se onda mora zamijeniti onaj mali 'valjak' što je postavljen vertikalno (firing pin retainer).

Čak i da taj problem ne postoji i da se može milijardu puta okinut na suho bez da išta pukne, kontrolno okidanje ili ne, HS je zamišljen da stoji nategnut, a sama ta navika okidanja u kontekstu ovog pištolja mi se apsolutno ne sviđa jer nad njom ne postoji ista razina kontrole kao kod pištolja s vanjskim udaračem.

Tu radnju vršit na streljani/poligonu nije nikakav problem, ali doma ili ne znam, na poslu u manjoj prostoriji okružen kolegama, je. I događale su se nesreće upravo zbog toga, mogu ti samo navest propucavanja sa zaštitarima kad se dužilo oružje na kraju ili između smjena pa kad se prčkalo po okidaču da bi se uvjerilo da je pištolj "prazan". Da se svako od njih pridržavao pravila prsta na okidaču i da su po tom pitanju bili disciplinirani, ne bi niko od njih završio s metkom u nozi/u podu i novinskim člankom u Crnoj kronici.

Što se tiče čitave ove priče i "pametovanja", Kazamat, ja je nisam pokrenuo i još sam prije rekao da ako neko preferira kontrolno okidanje na pištoljima tipa HS i Glock, to je njegova/njena stvar i sve se na kraju svodi na vlastitu procjenu i odgovornost.

Eto toliko.

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 11 Dec 2009, 20:53

Breadfan wrote:kontrolno okidanje ili ne, HS je zamišljen da stoji nategnut
Ako tako misliš, onda stavi i navlaku u zadnji položaj pa da bude nategnut kako treba :mrgreen: i takvog pohrani u sef!
(za razliku od tvog rariteta)
Taj nije raritet, ovo če se dogoditi svakom pištolju koji imaju ''Browningov M-1906'' sustav zapinjanja udarne igle kao, samo je pitanje vremena tj. kvalitete opruge udarne igle. Ispitano i dokazano!!!
CUSTOM GUN MASTER

Marin Bralic
Skupnik
Skupnik

Post by Marin Bralic » 12 Dec 2009, 10:09

Na cz 75b, i na svim ostalim pistoljima koji imaju vanjski udarac, stavljam navlaku u straznji polozaj po par puta, i uvjeravam se vizualno da nema metka u cijevi. Nakon toga "kombinacijom kaziprsta i palca" vracam udarac u prednji polozaj. S takvom provjerom, em vise puta navlaka u zadnjem polozaju, em vizualni pogled na leziste metka, mislim da nema sanse da u oruzju ostane metak u cijevi.
Kod Glocka, u pocetku ista stvar, dakle repetiranje par puta i vizualna kontrola, a nakon toga kontrolno okidanje. Cisto iz razloga da "izmedju dva zla" odaberem ono manje zlo, dakle, draze mi je pistolj pospremiti u sef s otpustenim federom (napravnjeno okidanje), nego ne napraviti kontrolno okidanje da sacuvam iglu, a u biti zeznem oprugu ostavivsi napet (ili polunapeti) pistolj.

Post Reply