impregnacija platna?

Uradi sam, iskustva, savjeti, prijedlozi, slike vaših radova...
Post Reply
Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

impregnacija platna?

Post by Mike_Torello » 16 Sep 2008, 09:27

palo mi na pamet, kako bi se neko platno (u ovom slucaju boonie hat) moglo impregnirati da ne propusta vodu?
znam da ono postoje neki sprejevi za cipele i to, ukoliko nije masno pitam se bili radilo na tkanini...
jos nesto sto mi je palo na pamet zvuci malo suludo ali sto mislite o tome da se platno "napari" na ugrijanom pcelinjem vosku. mislio sam zagrijati vosak do "zakuhavanja" i onda "napariti" sesir s vanjske strane? U svakom slucaju cu to probati s komadom platna prije nego se odlucim na taj zahvat...

ajmo, savjeti ideje i prijedlozi...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Knife_maniac
Satnik
Satnik

Re: impregnacija platna?

Post by Knife_maniac » 16 Sep 2008, 13:11

Bila je neka varijanta da se umoci u vruci vosak od svijeca, ali neznam tocno kako.
Pitat cu covjeka koji je to radio pa ti javim kroz par dana.
I da NEMOGUCE je impregnirati da bude 100 % vodo/vjetro nepropusno.

k.horvat
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by k.horvat » 16 Sep 2008, 16:46

Probaj laneno ulje.
A ak hoces neku modu tjerati: http://www.nikwax.com

btw. jesi siguran da pcelinji vosak ima "parno" stanje? :mrgreen:

k.horvat
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by k.horvat » 16 Sep 2008, 18:58

JoZ@ wrote:ma kakvo laneno ulje
Pa ako netko misli da ce inhalirati pcelinji vosak, onda je laneno ulje 2 stoljeca naprednija tenologija!
Uostalom, nedavno nadjoh pola litre istog, pa idem probat napravit gemist! :mrgreen:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 16 Sep 2008, 19:33

k.horvat wrote:Probaj laneno ulje.
nadam se da se šališ? pa necu lanenim uljem zamastiti BOONIE HAT???
k.horvat wrote:A ak hoces neku modu tjerati: http://www.nikwax.com
nije moda vec potreba, treba mi nesto sto moze impregnitati tkaninu 65% polyester 35% cotton
k.horvat wrote:btw. jesi siguran da pcelinji vosak ima "parno" stanje? :mrgreen:
pa neznam, palo mi na pamet, nisam probao, zato pitam, kladim se da isparavanja neke vrste ima.. MORA IMATI!!! =)
uz to bio bi ugodnog mirisa i dobar mamac za međede... IDEALNO! =)
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

k.horvat
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by k.horvat » 16 Sep 2008, 19:47

Mike_Torello wrote: nadam se da se šališ? pa necu lanenim uljem zamastiti BOONIE HAT???
Ppiiippp te takav BOONIE HAT koji pusta vodu! Imam ja jednu pionirsku kapu pa ak nadjes
rjesenje za taj tvoj skrlak, reci mi, pa kad idem u Kumrovec da mi blesa ne pokisne... :A19:
Mike_Torello wrote: nije moda vec potreba, treba mi nesto sto moze impregnitati tkaninu 65% polyester 35% cotton
Eeee, sad vec navodis i parametre tvog skrlaka. Prvo si bio skroman i rekao da imas skrlak i pcelinjak...
Mike_Torello wrote: pa neznam, palo mi na pamet, nisam probao, zato pitam, kladim se da isparavanja neke vrste ima.. MORA IMATI!!! =)
uz to bio bi ugodnog mirisa i dobar mamac za međede... IDEALNO! =)
Sretno, a onda, ak je dobar mamac za medjede, zovi nas na gulas i pago... :mrgreen:

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 16 Sep 2008, 21:55

dok sam se vrtio u hv-u po raznim terenima i sl. znam da smo za laksu impregnaciju mazali sa voskom, nismo ga topili, vec utrljavali u tkaninu....

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 16 Sep 2008, 23:17

k.horvat wrote:Ppiiippp te takav BOONIE HAT koji pusta vodu! Imam ja jednu pionirsku kapu pa ak nadjes
rjesenje za taj tvoj skrlak, reci mi, pa kad idem u Kumrovec da mi blesa ne pokisne... :A19:
slobodno napises "JEBOTE" =) ne treba cenzura, ovo je forum o oruzju, to ukljucuje pljuvanje, psovanje i slicne stvari =)
vodis i knifea sa sobom? =) neka vidi deckic malo =)
k.horvat wrote:Eeee, sad vec navodis i parametre tvog skrlaka. Prvo si bio skroman i rekao da imas skrlak i pcelinjak...
ŠKRLAK =) lol =) pa nije BOONIE HAT valjda ok kože? =) a pcelinjak nemam ali mogu nabaviti toliko voska =)
k.horvat wrote:Sretno, a onda, ak je dobar mamac za medjede, zovi nas na gulas i pago... :mrgreen:
=) jeftinije mi je da vas natocim pivom ("cool" a ne "full" =) da znate pronaci put kuci =)

Trap
Pozornik
Pozornik

Post by Trap » 26 Oct 2008, 20:15

Mike_Torello wrote:palo mi na pamet, kako bi se neko platno (u ovom slucaju boonie hat) moglo impregnirati da ne propusta vodu?
znam da ono postoje neki sprejevi za cipele i to, ukoliko nije masno pitam se bili radilo na tkanini...
jos nesto sto mi je palo na pamet zvuci malo suludo ali sto mislite o tome da se platno "napari" na ugrijanom pcelinjem vosku. mislio sam zagrijati vosak do "zakuhavanja" i onda "napariti" sesir s vanjske strane? U svakom slucaju cu to probati s komadom platna prije nego se odlucim na taj zahvat...

ajmo, savjeti ideje i prijedlozi...

to se radi sa pčelinjim voskom i parafinom....trebas napraviti smjesu od 90% parafina i 10% pčelinjeg voska...to lijepo otopiti..i pustiti da se ohladi-najbolje u nekom kalupu...sa time namazati predmet koji želiš iompregnirati...i potom ga ugrijati fenom ili glačalom

možeš to nabaviti ovdje..http://www.greenmanbushcraft.co.uk/clot ... nd-wax.htm Fjal Raven to koristi za impregnaciju stvari koje proizvodi

a ovdje pogledaj recep kako se to radi
http://www.shelby.fi/tips/greenlandwax/index.php

sretno..

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by blackpowder » 26 Oct 2008, 21:12

Pčelinji vosak je neizostavni sastojak za impregnaciju, no kako treba imati određenu viskožnost za dubinsko prodiranje u tkaninu preporučam mješavinu voska i goveđeg loja. prije mješanja goveđi loj se kuha na temperaturi nešto ispod ključanja u jednakoj količini vode sve dok se ne izgubi svaki miris a cijelo vrijeme se skida pjena s vrha. Kuhanje je gotovo kad je sva voda isparila a loj izgubio miris. Pčelinji vosak se topi u vodenoj kupelji i dodaje se iskuhani loj uz neprestano mješanje do određene viskoznosti . Viskoznost provjeriš tako da kuhaču kojom mješaš povremeno izvadiš van i pogledaš kako curi smjesa ako je prerijetka dodaš voska a ako je pregusta dodaš loja. Gotovu smjesu nanosiš na sobnoj temperaturi drvenom špatlom na vanjsku stranu razapetog platna koje želiš impregnirati i nakon toga istrljaš krpom da ukloniš višak . Nakon provjere vodonepropusnosti po potrebi ponoviš postupak. Ovu smjesu možeš koristiti i za impregnaciju i održavanje kože.
Inače za impregnaciju kože je najbolje narvalovo ili kitovo ulje kojeg više nema na tržištu ali zato ISKRA ZELINA proizvodi PLANINARSKO ULJE za impregnaciju obuće. Vrlo neugodnog mirisa ali odlično impregnira pravu kožu.

POZOR: PRIJE PRIMJENE SMJESE PROBAJ UČINAK NA MANJEM KOMADU IDENTIČNOG PLATNA!
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 26 Oct 2008, 22:36

uzmi vosak al pazi guzu gdje medo šeče, ne trebaš gel za kosu a i leptirići se skupljaju pa je dojam lijepši.
a sada nastavljamo s vijestima iz daleke budućnosti tj. 21 stoljeća
u svakom dućanu gdje prodaju šatore, prodaju i sprejeve za impregnaciju na bazi silikona, ja si s tim impregniram prastaru komandosicu, šator, a i šešir.
nema mirisa, odsjaja, ne ostavlja fleke, materijal diše. prešpricaj kada očekuješ jači pljusak i dovoljno je.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us

Post Reply